Inlägg

Inlägg som Clint Eastwood har skrivit i forumet
Av Clint Eastwood

Asus Pro WS X570-ACE

Asus Pro WS X570-ACE

Inköpt 2020-06-15 men enbart körts några veckor. Jag körde med det och en 3700X + 128GB ECC minnen i några veckor innan jag gav upp och köpte en Intelbräda att hålla mig över vintern. Det var en snabb otrohetsaffär med nåt nytt men jag beslöt mig för att komma hem tillbaks till den trogna tanten Intella.

Minnena var 4st 32GB Samsung M391A4G43MB1-CTD ECC minnen som verkligen trivs i kortet. Trodde faktiskt inte att de skulle vara så lättklockade eftersom de är 2Rx8 ECC minnen och i en vanlig värld ska de inte röra på sig mycket. Från 2666MHz -> 3400MHz fortfarande på 1.2v!! 3600+ MHz bootade men inte stabilt. Så moderkortet är i min mening en bra serverkandidat (ECC) som kan även överklocka både minnen och CPU
https://www.asus.com/Motherboards/Pro-WS-X570-ACE/

Har uppdaterat firmware på Realtek LAN chippet till senaste versionen och 'IPMI' funktionen funkar faktiskt hyfsat. Får ut data på temp, spänning och tillgång till BIOS och start/stopp. Den biten är jag faktiskt nöjd med.

Startbud 1500:-

Enbart bud exklusive frakt vilket köparen väljer, tar ansvar för (om ej spårbart) och betalar. Förbehåller mig rätten att neka om det inte passar.

Läs hela annonsen här

Av Clint Eastwood
Skrivet av Caoz:

Tycker det är helt rätt väg. Vi har alla olika idéer och tankar om vad Sweclockers är, men för mig är det en plattform av entusiaster för entusiaster. Det handlar om att dela kunskap, erfarenheter och viss mån även produkter. Marknaden har aldrig varit en plattform för vinstmaximerande utan snarare en mötesplats för smidig försäljning, där någon som kanske inte har råd med det nyaste kan fynda av personer som gillar ha det senaste. Vill folk sälja bristvaror för att tjäna pengar finns det enligt mig andra plattformar man kan vända sig till.

Detta är min subjektiva åsikt, förstår att alla inte kommer hålla med mig.

Jag håller med dig till 100%!!

Av Clint Eastwood
Skrivet av anon5930:

Lockande att förbereda sig för Direct Storage. Egentligen ute efter en 2TB men 1TB modellen är lätt prisvärdare. Blir att invänta singles Day imorrn och black Friday, direct storage ligger rätt långt bort ändå.

Japp, sitter precis själv och överväger att köra två av dem i RAID0 för min 'arbetsdisk' där jag kör mina transcodningar och (om)remuxar. Idag har jag 4st 400GB Intel S3700 i RAID0 på ett PCIe 2.0 8x HBA kort för ändamålet och det snurrar på rätt bra men 2st av dessa M.2 blir lite smuttigare i lådan.. Dessutom då RAID0 i PCIe 4.0. Vroom!

EDIT: Slog till på ett till.

Av Clint Eastwood
Skrivet av Schiznit:

Är det verkligen en "dagens deal" med 1TB m.2 SSD med QLC av något obskyrt märke för 916:- när du kan köpa en Kingston A2000 med TLC för 1099:- i Sverige?

Skrivet av tomle:

Sabrent är inte ett obskyrt märke utan riktigt stora både i USA och Europa.
Men jag håller med, A2000 fanns att köpa för 999kr och jag hade hellre köpt TLC än QLC för ungefär samma pris.

Som sagt, Sabrent är ett stort märke och i min mening pålitligt vad gäller etik. Här vill jag gärna belysa DEADushka's tips:

#18715850
Produkt: Sabrent M.2 NVME SSD Gen4 1TB
Länk: https://www.amazon.de/-/en/dp/B07TLYWMYW/ref=twister_B08D7BH2....
Kategori: Lagring
Prisjakt: Saknas
Pris: ca 1483kr eller 143€

Den SSD'n har en DWPD på ~1, vilket är min gräns för vad en SSD ska ha för endurance. Lite kostsammare men absolut mer värd än Kingston A2000 och Sabrents QLC SSD.

Sabrent Rocket NVMe 4.0 = 1 DWPD
Kingston A2000 = 0,3DWPD
Sabrent Sabrent Rocket Q = 0,15 DWPD

Det vart en Sabrent Rocket NVMe 4.0 för mig iallafall.

(tillverkarna kan ta och stoppa upp TBW värdet där solen inte lyser)

Av Clint Eastwood
Skrivet av anon322047:

att köpa ngt för att sälja och tjäna pengar ...... helt extremt att det ens kan bli en diskussion om något så vardagligt

Frågan är väl om man ser Swec som en marknadsplats där man tävlar med andra 'konkurrenter' om samma resurser och sedan tar ut 'vinst' mot dem..

..eeeeller ser det som i första hand en community där man samlats runt ett intresse och där det finns en marknadsplats för att både kunda sälja och köpa datorer, delar och komponenter för att kunna underhålla intresset levande. Du vet, som det är vid alla föreningar och communitys..

Min bestämda åsikt är att scalpers inte har här att göra.

Av Clint Eastwood

Vet inte om någon sagt det innan i tråden men jämförelsen med 'marknaden' ute i stora världen och Swec är inte rättvis tycker jag. Om ni tänker till lite så började Swec som ett litet community och även om dagens värld även här har eroderat en del av den känslan så tycker iallafall jag att det fortfarande är värt nåt. Tillåter man scalpers härja (typ, annonsera "jag har tre st X" vid lansering och brist) fritt så tror jag att Swec skjuter sig själva i foten. Snart så börjar det tullas på andra hänsynstaganden till forumsmedlemmarna..

Av Clint Eastwood
Skrivet av Teddis:

Gör de ett videokodningskort som adopteras av lättillgängliga produkter såsom Adobe så låter det intressant. Har en maskin som ska spotta ut massa h264 hela tiden och gärna 4+ samtidigt. Nvidias problem här är att iaf konsumentkorten, om än snabba och med fint resultat, bara tillåter en encode åt gången.

Mja, det är på drivrutinsnivå så kör du linux kan du patcha drivisarna. Lätt gjort.

Sök på keylase nvidia-patch

Av Clint Eastwood
Skrivet av inquam:

"Iris Max är en dedikerad grafikkrets (dGPU)..."
Så som det ser ut nu är denna inte tänk att sitta i en CPU utan bredvid som instickskort eller möjligen att de hade kunnat släppa moderkort där en krets redan sitter.

My bad. Du har rätt.

https://gadgetcrutches.com/wp-content/uploads/2020/11/Intel-Tige...

Vad har vi för TDP på ett sådant kort / krets?

EDIT: 28W idag.

Av Clint Eastwood
Skrivet av ronnylov:

Så denna kan boosta videoredigering, streaming och liknande?

Japp. Personligen kör jag Jellyfin / Plex och detta har jag väntat på. Det jag vill se är en Xeon (ECC stöd) på 6 cores med denna grafikkrets i samma cpu. Då blir det köp av ny plattform.

Av Clint Eastwood
Skrivet av JoOngle:

Oh jisses, tänk att vara 19 idag och ha det tråkigt, jag skulle ge allt för att vara 19 igen, (är 50+), så det jag gör för att inte ha det tråktigt är SÅ annorlunda än då jag var 19.

Då jag var 19, så kodade jag demos i demoscen miljöet på Amiga datorer, grafik o musik även. Byggde radioer med nu "gammal" teknik och drog in hela världen på hemmabygget, fan va coola tider det var.

Idag har jag allt (bortsätt från det j....3090 kortet som aldrig kommer), så nu har jag det likaså tråkigt som dig, går o tittar på forums, skriver inlägg som detta i ren tråksamhet (Är Norsk i grunden så ni får förlåta min scandi-svenska)....

Så jag kan "erbjuda" lite hobby tips från min egen kollektion av grejor (som du kan skaffa, inte har eller har, eller få interesse av):

1) 3D printing. Var hur kul som hellst, spenderade minst 3 år på detta, köpte på mig en 4 printrar till slut, och tröttnade lite på det...hade jag varit 19 - så hadde detta blivit min nya karriär nu, men åldern ...så har man lite....tried it, done that, been there syndrom). Desingar egna modeller, målar dom etc.

2) 3D modellering, kul det med. Göra lite fuskspel i Unity etc... titta på några tutorial videos på youtube, och snikra samman några spel ihop.

3) Köpte en retro bygge dator här några mån sen, det är en "Colour Maximite 2" (google it sonny boy), den är världens snabbaste BASIC dator, 27K linjar basic kod på 1 sekund, du kan göra nintendo / snes / megadrive spel i BASIC med den bara att koppla på et PC tagentbord (USB), ingen opertativsystem, plugga in monitoren - tuta o köra...

4) Arduino. Dessa är små minidatorer du lätt kan lära att programmera på, styra hydrofoniska plantager, robottar, fönster, bil-tuning etc. bara att leka - och via kina kostar dom frå 20 spänn och uppåt...

5) Musik, älskar retro synthar och även moderna synthar, spelar en del på dessa, gör lite musik här o där när inspirationen kommer över mig.

6) Lirar spel tillsammans med kompisarna på nätet (ja det gör även vi gubbar), Ark (har hur många 1000 tals timmar som helst i detta spel), Satisfactory (vart du kan bygga en...fotorealistisk fungerande fabrik sammans med vännor o dyl). Empyrion...som Ark, fast ingen tama djur, men obegränsat bygge, på planeter, i naturen, i världsrummet etc.

7) Hydroponisk odling (nej inte sådanna olagliga grejer), men kryddor, sallad, planter som kan gro hela året i dom hydrofoniska lådorna, jättekul - ger nästan intill 100 procent resultat med minimalt effort.

8) Lira live streamers (nej inte gaming streams, ush tråkigt), men galna folk som live-streamer deras usla liv, kolla BjörnTV2, OnlyUseMeBlade, Rv6-trip, Captain content etc....dit liv tycks må bättre av att se dessa degenererade individer forsöka att bli tv stjärnor....garanterat gapskratt.

9) Jaga antika retro prylar, gamla tv spel, själlsynta retrodatorer, fickdatorer från "the past"....alltid skoj att gå o titta på samlingen, på eBay stiger värdet varje år.

10) Bygde egen arkadmaskin, fann nån arkad spel joysticks, några IKEA plåt och några gamla pc delar, vupti...fun right there.

Finns hur mycket skoj som helst man kan hitta på...

De där streamarna alltså. Har de ingen självkänsla?

OT: Köp en RPI och gå in på nån sida med en massa projekt. Det brukar nästan alltid vara nåt som kickar igång intresset. En paj kostar mindre än att gå ut och dricka öl en kväll och man spar både hjärnceller och mår bättre dagen efter.

Av Clint Eastwood

Tänk om den kunde cirkulera här som skänkes några varv.., det skulle tjurgubben (jag) gilla!

Just saying.

Av Clint Eastwood
Skrivet av Lmann:

Fast det verkar som att de bytt en del komponenter i de nyare revisionerna av just den SSDn:
https://www.reddit.com/r/hardware/comments/jiwyut/adata_has_m...
Och en recension den nya revisionen av ssdn finns här:
https://www.servethehome.com/adata-xpg-sx8200-pro-1tb-nvme-ss...

Aha, du ser.

Av Clint Eastwood
Skrivet av Shakermaker:

Har du kollat på Adata SX8200 Pro?

Skrivet av oz_054:

Nej, ser att den verkar ha cache-minne till skillnad mot A2000 dock.

Jo, 1TB ligger på 999 kr just nu, men har över 150 GB ledigt på en 256 GB SSD i dagsläget. Så det råder ingen direkt brist nu heller. Vet att man får dubbla kapaciteten för 400 kr mer, men de 400 kr kanske gör mer nytta någon annanstans för min del

Vad gäller Adata så har de förr gjort sig kända för 'Bait n Switch' vad gäller innehållet på 2,5" SSD. Tar inte i dem om jag ens fick dem kastat efter mig.

Av Clint Eastwood
Skrivet av FreddeY2K:

Jag måste nog ändå säga att jag är rätt så nöjd med mig själv.

Jag med. Då är vi två.

Av Clint Eastwood
Skrivet av Xyborg:

Absolut, jag håller med dig på punkten att alla har rätt till sin åsikt - och till att uttrycka den. Det jag vänder mig emot är att det alltför ofta (i min mening) beblandas med att man också ska få uttrycka sin åsikt precis hur man vill - och dessutom utan att få mothugg.

Självklart får man uttrycka sin åsikt, men då får man också stå ut med att andra utrycker att ens egna åsikt är felaktig. Annars blir det snabbt dubbelmoral.

Vidare så har man (som sagt) rätt till att uttrycka sin åsikt - men man kan fortfarande utöva vanligt hyfs och etikett i hur man presenterar denna. När någon säger "jag har vänner på sjukhus" är det inte att göra sin egen ståndpunkt en tjänst att direkt drämma till med "Jaha, men hur många av dem har dött då?".

Jag likställer det med att klia sig i näsan med en skarpladdad pistol: Det är inte olagligt, men det kanske inte är så jäkla genomtänkt heller...

Självklart har du rätt. Jag leker djävulens advokat ibland för att locka ur det bästa / värsta ur folk. Jag har vädrat min åsikt (joda, jag står fortfarande för den) här och fått på moppo tillbaks. Det finns hopp.

Pistolkliandeliknelsen kommer jag återanvända vid tillfälle.

Av Clint Eastwood
Skrivet av Xyborg:

Alltså allvarlig Clint... JackA beskriver nuvarande läge i landet han befinner sig. Inte någonstans försöker han driva "ett case". Du går då direkt till frontalangrepp och slänger upp den förträffligt finkänsliga frågan "Hur många känner du som har dött av det?". Man måste inte gå i polemik med allt som rör sig, det främjar sällan ens egna syften. Om inte syftet är att framstå som en kallsinnig och otrevlig typ, då lyckas du alldeles utmärkt.

Ok, när jag efterläser ser jag att du har en poäng. Dock, jag som andra värnar om friheten att ha egen åsikt. Möjligtvis tar jag det för långt ibland. Samtidigt, friheten att yttra en åsikt väger tyngre än vissa ömma tår. Alltid.

Ofta ser jag 'hänsyn' som argument att inte lufta din åsikt. Jag kommer aldrig följa den devisen. Aldrig.

Av Clint Eastwood
Skrivet av JackA:

Jag vet inte, jag känner inte dem så väl. Det är folk jag fotar och spelar schack med, har ingen aning om vilka som har vad. Medelåldern är väl runt 40 och de flesta är "normalviktiga" för sin ålder dvs. lite extra fläsk. Tror en av dem som vårdas på sjukhus är drygt 30, men som sagt, det är folk jag känner genom fritidsaktiviteter så vi är inte nära vänner eller så.

Ska man räkna alla med övervikt, diabetes, allergier, astma, nedsatt immunförsvar, högt blodtryck m.m. så har man rätt snabbt en ganska så rejäl andel av befolkningen, förmodligen i storleksklassen en tredjedel.

Det står nog ganska klart vid det här laget att den som helt saknar grundsjukdomar och är i god form sällan blir allvarligt sjuk, det är sällsynta genetiskt olyckliga fall ute i marginalerna.

..precis som med en årlig influensa mao.

I rest my case.

Av Clint Eastwood
Skrivet av JackA:

Jag har inte bott här så länge så har ingen större bekantskapskrets, men jag känner fem personer som vårdas på sjukhus, och ett tiotal som är sjuka hemma. Ingen som jag känner har dött än, har förvisso gått ett par dagar utan nyheter om två av dem som är på sjukhus. Dödstalen lär börja stiga ordentligt först i november eftersom den explosionsartarde ökningen av fall skett ganska nyligen.

Ok, så om vi tillåter oss att mejsla ner det till analys om vilka som är överviktiga, har diabetes, eller allergier.., hur många har vi kvar som är 'rena' Covid offer av dina bekanta?

Av Clint Eastwood
Skrivet av JackA:

Bor i Prag - här går det utför så det sjunger om det. Sjukhusen lär vara överfulla nästa vecka eller senast om 2 veckor.

https://i.imgur.com/mUCLn5l.jpg

https://i.imgur.com/MGTAPVl.png

Hur många känner du som har dött av det?

Av Clint Eastwood
Skrivet av lhugo:

Om du och @Clint Eastwood alls är intresserade av en seriös diskussion vore det på sin plats att ni båda lägger fram vad som skulle kunna rucka på era åsikter. Exempelvis underkänner ni de sammanställningar som WHO, CDC, folkhälsomyndigheten kommer med.

Om jag förstår er båda rätt så anser ni inte att vi står mitt i en global kris i denna stund. Ni anser att COVID-19 ej är något att oroa sig för? Förstår jag er rätt här?

Vad skulle alls kunna övertyga er om att ni har fel? Om inte ovanstående organisationers expertuttalanden räcker, vad hade gjort att ni helomvänder, platt lägger er och säger att ni hade fel.

Jag själv lägger ingen prestige i några "åsikter" gällande vetenskapliga frågor, visar nya repeterbara forskningsresultat på att tidigare modeller varit missvisande/brister är jag den första att ändra mig.

Är ni inte beredda att komma med förslag på hur man kan motbevisa er,: "min åsikt skall ingen få ta ifrån mig",? Om så är fallet är det diskussion lika meningslöst som om ni bångstyrigt hävdar att jorden är platt, evolution inte är ett faktum eller att vi inte varit på månen . Vissa saker är helt enkelt så klarlagda att bevisbördan blir enormt stor och enormt mycket skall till innan vi ändrar på våra modeller. Och står ni kvar på andra sidan får ni kallt räkna med att betraktas som oseriösa, antisociala konspirationsteoretiker av de flesta på forumet och likaså ute i det verkliga livet.

Klart vi är intresserade av en seriös diskussion. Redan här har du lagt tonläget som snuddar mot polisiärt veto. Ronny använder data att tolka och drar slutsatser utifrån det. Kanske har han fel och även jag, men vi luftar våra åsikter. Du däremot tilldelar oss förlöjligande argument som "jorden är platt" o.s.v.

Jag har inte sett att du är lika neutral och utan affekt som varken Ronny eller mig. Det för mig talar massor.