Inlägg

Inlägg som andreasdr har skrivit i forumet
Av andreasdr

Tack för svaren! Jag är härmed lite visare. Det verkar som att priset för att låta laddaren stå inkopplad inte är så högt trots allt.

Av andreasdr

Angående att låta mobilladdaren vara inkopplad till elnätet när man inte använder den

Min nuvarande mobil (en gammal Sony Ericsson) ger en varning varje gång jag drar ut laddningssladden: jag uppmanas att koppla ur sladden från elnätet för att spara energi. Ligger det verkligen något i detta? Jag tycker det låter märkligt att laddaren ska ligga och dra ström när den bara är inkopplad i ena änden.

Vidare, finns det någon elsäkerhetsrisk med att låta laddaren ständigt vara ansluten till elnätet på detta sätt? Kan något rentav börja brinna om man har otur?

Slutligen, gäller dessa problem även dockningsstationer (som väl är tänkta att faktiskt stå inkopplade dygnet runt och börja arbeta (och därmed dra ström) först när en mobiltelefon placeras i dem)?

Jag råkar äga en gammal icke-smartphone, men frågorna gäller generellt. Dumma frågor kanske, men jag har länge undrat
/Andreas

Av andreasdr

Problem löst, det var bara att switcha i NVIDIA nView
/Andreas

Av andreasdr

Jag får ingen bild till skärmen från min (ena) DVI-kontakt

Hej! Jag köpte just en HDMI-sladd och testade att koppla datorns grafikkort (som har 2 st DVI-kontakter, jag använde en HDMI-DVI-adapter) till TVn. Jag gjorde då så att jag kopplade ur min DVI-sladd som jag alltid har mellan dator och TV och satte i HDMI-kabeln i detta uttag. Det funkade fint, bilden dök upp på TVn.

När jag sedan kopplade tillbaka min DVI-sladd igen som vanligt så fick jag ingen bild på datorskärmen, den känner liksom inte av signalen utan går bara direkt in i sleep-mode. Testade starta om datorn men fortfarande inget. Den andra DVI-utgången fungerar dock med skärmen (den första funkar fortfarande med TVn).

Vad kan anledningen vara? Skedde nån slags automatisk omkonfiguration första gången jag växlade sladdar? Är mitt "första" DVI-uttag (det jag alltid använt fram tills nu) numera på nåt sätt konfigurerat för att skicka en annan sorts signal som inte datorskärmen känner igen? Var det kanske dumt att ha datorn på när jag switchade sladdar?

En annan fråga förresten som kanske är relaterad: Kan man visa bild på datorskärmen och tvn samtidigt? Om inte, var konfigurerar man vilken DVI-utgång som är "aktiv"?

Jag har ett Geforce 9800GT.

Tacksam för svar!
/Andreas

Av andreasdr

Nu ordnade det sig. DNS-inställningarna från min gamla lägenhet fanns kvar i routern. Jag gick in på 192.168.0.1 och rensade de fälten, sen funkade det!

Av andreasdr

Problem med anslutning till internet via router (DHCP)

Hej!
Jag har en router vid namn D-Link DIR-100. Den har funkat finfint innan men nu har jag flyttat och har problem med installationen av nätverket.

Jag flyttade från studentlägenhet till bostadsrätt. Tidigare fick jag skriva in min ip-adress och DNS-servrar och allt manuellt, men i den nya lägenheten ska jag bli tilldelad en ip-adress automatiskt via DHCP. Trots denna skillnaden så funkade internet direkt, utan några ändringar i konfigurationer, efter att jag efter flytten bara pluggade in en nätverkssladd mellan datorn och uttaget i väggen.

När jag nyligen kopplade datorn till internet via routern istället stötte jag på problem. Ett symtom på dessa problem är att när datorn är inkopplad via routern så kan jag gå in på vissa sidor men inte andra.
Jag kan t.ex. gå in på:
Google
DN.se - Nyheter - DN.se
men inte på:
Futility Closet
Startsida - Västtrafik
jag kunde vid vissa av mina försök (testade lite olika sätt att konfigurera nätverket mellan dessa försök) gå in på följande och vid andra försök inte:
xkcd: Anxiety
Classical Music - Popular, Famous, Best, Top 100 - Kickass Classical
Nyheter - www.gp.se

Jag har provat installationsprogrammet på den medföljande CDn men det stoppar vid ett visst skede och säger att det är problem med anslutningen till internet.

Jag har provat routerns inställningsverktyg på http://192.168.0.1/public/login.htm och kört wizarden där. Jag har även testat manuella inställningarna. (Det enda jag såg som var konstigt på sidan med manuella inställningar var att DNS-adresserna som stod i två av rutorna där var samma som de jag hade i min gamla studentlägenhet. Kan det ha med problemen att göra? Under properties for TCP/IP är allt på "obtain automatically" dock)

Anledningen till routern är att jag vill koppla in min Xbox till internet, men det fungerar inte heller via routern.

Vad är det jag missar, hur ska jag få det hela att funka? Mycket tacksam för svar!

/Andreas Draganis

Av andreasdr

Ja då är det säkert så. Tack!

Av andreasdr

Funkar MicroSDHC-kort i Nokia XpressMusic-telefoner?

Hej! Både min mobil och min mp3-spelare håller på att falla sönder så ett idealt köp tänker jag vore en mobiltelefon/musikspelare. Nokias XpressMusic verkar intressanta. På Nokias hemsida står det om XpressMusic 5630: "plats för microSD-minneskort, utbytbart under drift, 4 GB ingår, kan utökas till 16 GB" (http://www.nokia.se/hitta-produkter/produkter/nokia-5630-xpre...).
De säger MicroSD, men den tekniken stödjer väl bara storlekar på upp till 2 GB? MicroSDHC behövs om man vill ha 4, 8 eller 16 GB som jag förstår det. Menar de att både MicroSD och MicroSDHC stöds tro? Nån som av egen erfarenhet vet vad som funkar i en 5630? Något annat vittnesmål om nån annan XpressMusic-modell uppskattas också!

Tacksam för svar!
/Andreas

Av andreasdr

Hoppas du har rätt Jalle!
Nu formaterade jag om Samsungen, men fick ändå upp "Status BAD" vid uppstart. Sedan på nästa skärm så stod det "grub loading", vilket förvånade mig eftersom jag trodde jag rensat disken helt. Men bootloaders kanske lägger sig i nåt utrymme som en formatering inte kommer åt? Min fråga är: Tyder det faktum att jag fortfarande har "Status BAD" vid uppstart på att samsungen har nåt hårdvarufel, eller är det nåt fel i hårddiskens bootsektor, om det finns nåt som heter så. Isåfall, hur rensar jag upp där för att t.ex. göra en clean ominstallation av XP?

EDIT: Såhär ser min bootskärm ut:
http://i39.tinypic.com/2jg7by1.jpg
Insåg nyss att det står "S.M.A.R.T." innan felmeddelandet "Capable and Status BAD", vilket väl tyder på att det är nån S.M.A.R.T-funktion som kickat in och hindrar disken från att boota, antagligen för att det är nåt värde som är kritiskt. Eller vad tror ni?

Har läst lite på internet och det verkar som att disken verkligen mår dåligt när detta meddelande påträffas, och håller på att paja helt. Jag gör så att jag reklamerar hårddisken till Komplett och hoppas de inte påstår att det inte är några fel på den! Men de borde väl skicka mig en ny?

Av andreasdr

Ljudet ja, där sa du nåt. Tur jag inte impulsköpte en xbox häromdagen samtidigt som jag beställde en hårddisk :).
Fixar denna biffen eller?
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=110343

Jag har en VGA-kabel mellan skärmens VGAutgång och in i grafikkortet via en liten konverter. Grafikkortet är nämligen det första jag ägt som inte har en gammal vanlig VGA-utgång. Jag såg dock nu att skärmen även har en DVI-utgång. Jag provade att koppla in sladden där istället via en adapter men fick ingen bild. Måste man göra nån inställning först nånstans eller?

Av andreasdr

Märkligt. Det verkar som att Samsungen återhämtar sig bit för bit. Som sagt, först fanns den inte med bland drivesen i recovery console, sen fanns den men gick inte att accessa med "dir". Sedan hände det när jag försökte boota från den att jag kom ända till "grub loading" (använder den bootloadern nämligen), men sedan kom en rad där det stod nåt om "error". Alldeles nyss kunde jag dock gå hela vägen in till Windows utan problem (dock påträffades i början av starten skärmen där det stod "Status BAD" om Samsungen). Dessutom: Igår fick jag meddelandet "windows was unable to complete the disk check" när jag försökte använda checkdiskverkyget under "Tools" under hårddiskens egenskaper. Idag gick den dock igenom. Tilläggas skall att när jag startade upp nu (vilket jag gjorde till den nya installationen av XP) så kördes scandisk automatisk och fixade några saker.

Kan det hända att Samsungen klarat sig från permanenta skador tro?
Jag tror min plan är att formatera Samsungen och fortsätta använda den som om inget hänt. Finns det nåt sätt att köra en grundlig diagnosticering av den för att se om den definitivt mår bra?

Av andreasdr

Kanske hade varit smartare att lägga den misstänka kabeln på hyllan och köpa en ny och bara se om problemen försvann. Men det hade inte varit samma utdelning. Nu bytte jag och disken havererade, mer tydliga besked :). Jag har köpt en WD My Book på 1 TB nu, ska backa upp allt jag har på den. Först därefter kommer jag att våga försöka rädda mina data. Återkommer med updates så småningom :).

Av andreasdr

Men vad i herrans namn. Igår när jag kom hem möttes jag av moderkortets bootskärm, eller vad den kallas. Det stod om Samsungen "Capable and Status BAD". De andra tre, inkl seagaten, stod som "Capable and Status OK". Datorn var på när jag gick så Samsungen har uppenbarligen havererat och datorn startat om och stannat upp vid den skärmen. Jag hade inte ens börjat fixa med chkdsk som du tipsade om Jalle64 men efter detta satte jag in XPskivan och gick in i recovery console.

Första gången fanns Samsungen inte bland drivesen, som gick från C: till F: (3 diskar och skivan). Andra gången jag startade (hade då lånat en SATAsladd från en kompis för att ersätta den som tidigare satt i Samsungen, dvs. den som jag misstänker det kan vara fel på) så fanns Samsungen bland drivesen, som F:. Jag skrev "dir" och då hände inget i kanske 5 minuter eller mer, sen kom meddelandet "an error occurred during directory enumeration". Jag testade "chkdsk", då sa den att disken verkade funka som den ska. Sen testade jag "chkdsk /r" och efter många minuter kom meddelandet "the volume appears to contain one or more unrecoverable problems". Nu har jag installerat XP på en av mina gamla diskar.

Frågor:
1. Säger detta nåt ytterligare om vad som kan vara fel? Tyder detta på att SATAsladden är boven? Finns det nån chans att problemet ligger hos moderkortet. Äter det SATAdiskar?
2. Kan jag rädda grejerna på disken? Jag har gjort backup för två månader sen så det är ingen katastrof men det finns vissa saker som är sura att mista.

Tacksam för svar återigen!

Av andreasdr

Tja! Hur drar du slutsatsen att det inte har med moderkortet att göra? Och att köra en fix master boot record, är det nåt diagnostiskt test eller hur menar du exakt?
För övrigt, Samsungen är den som har XP installerat på sig, om den informationen är nåt värd :).

Av andreasdr

Sugen på min första konsol; Xbox 360. Kan man koppla den till min skärm?

Hej! Har blivit rejält sugen på att spela lite GTAIV och Halo på senaste tiden och funderar på att köpa ett Xbox 360 för ändamålet. Har dock ingen tv och min skärm är en HP f2105:
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00665777...
Har den nödvändiga uttag för ett Xbox 360?
Om inte, fattar jag det rätt att den här isåfall kommer att lösa mina bekymmer?
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=312875
Tacksam för svar!

Av andreasdr

Hmm, nu har jag haft bytta sladdar i 10 dagar ungefär och ingen hårddisk har failat så som innan med en massa fel i Event Viewer. Dock så körs XPs diskscan vid varje uppstart för D-disken (Seagaten). 2 Errors (alltid två) av samma typ i Event Viewer dyker i samma veva upp:
Error, Event 55, Source: "ntfs".
"The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume D:."

Thoughts? Kan det vara ett kvarvarande fel från när disken failat tidigare som kan lösa sig med formatering, är disken permanent skadad eller kan det fortfarande ha med moderkortet att göra, tror ni?
Tacksam för svar!

Av andreasdr

Även om det i event-viewer kan uppkomma fel som detta?
"Event 55 (Error-typ, source "ntfs"):
The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please run the chkdsk utility on the volume D:."

Har hållt på att köra filmer från varsin disk nu i några timmar, bara väntar på att en (helst Samsungen, vilket skulle tyda på att det är kabeln det är fel på) ska faila :).

Av andreasdr

Japp, de skrev vilka tester de gjort:
"Vi har ej kunnat konstatera fel på din insända retur.
Din vara finns nu för avhämtning i Komplett.se's hämtbutik i Göteborg.

Följande tester har utförts:
* Disken hittas i BIOS - OK
* Tillverkarens testprogram ESTool v2.11 med följande tester:
Low Level Format - OK
Drive Diagnostic - OK
* Inga missljud från hårddisken - OK"

Drog igång ett test förut: Jag startar två filmer från vardera disk (Seagaten och Samsungen) och ser om det är kabeln som avgör vilken som failar. Isåfall är det ju utan tvekan den det är fel på. Utan att ändra nåt fick jag att Seagaten fick spel, som väntat. Jag har nu bytt kablarna och ska testa senare om Samsungen får problem.
Det är nämligen så att den den kabeln som satt i Seagaten när den hade problem är den jag hade i Samsungen förut när den hade problem, så det tyder ju på att det kan vara den.

Förresten, om det är kabeln som felar och jag byter ut den och allt är frid och fröjd, är diskarna då ok eller kan jag räkna med kvarstående skador på dem? Och isåfall, räcker det med en formatering för att fixa dem eller kan den dåliga kabeln ha gett dem permanenta skador?

Av andreasdr

När jag fick tillbaka min Samsung fick jag en lista med tre, eller så, tester de gjort där den fått godkänt på alla. Det jag fruktar är att samma sak ska hända med Seagaten och att jag sedan går hem och sätter i den i datorn och problemen är kvar! Men jag får väl testa. Ska nog beställa en extern från komplett för att ha nån jävla disk som jag kan lita någorlunda på :).

Men tror du verkligen att jag bara kan säga till dem "den kanske klarar era felsökningar men jag litar inte på den" och få en ny?

Av andreasdr
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jalle64
Om din/a andra disk/ar beter sig som de skall ser jag inte hur det skulle vara minnesfel, så lämna in m.get och få en annan pålitlig, typ Samsung eller WD

Mina fem öre iaf

De funkar utmärkt ja. Dock hade Samsungen liknande problem, skickades in och kom tillbaka utan att de hittat nåt fel. Sen funkade den efter byte av nätagg (om det nu var anledningen att den slutade strula). Det är det jag är rädd ska hända Seagaten, att jag får tillbaka den utan att de hittat något fel alltså. Just det att Samsungdisken hade liknande problem innan men inte längre förvirrar mig som fan, annars hade jag inte tvivlat på att Seagaten var sönder.