Inlägg

Inlägg som Ryden har skrivit i forumet
Av Ryden
Skrivet av SteFFoo:

Någon som gjort eget veteöl?
Min favoritsort så det skulle vara roligt att prova.

Jepp jag har bryggt en belgisk Wit med pomerans och koriander:

http://farm9.staticflickr.com/8428/7839290064_74e3b96682_z.jpg

Blev faktiskt rätt nöjd med den! har dock inte många flaskor kvar

Men nu ska jag se om inte min senaste kreation är färdigkyld en lite väl stark Engelsk Brun:

http://farm9.staticflickr.com/8437/7839328380_397c416f2a_z.jpg

Av Ryden
Av Ryden
Skrivet av FireFox:

Jo, var faktiskt inne på att byta ut bryggsockret mot maltextrakt. Men hur ska man använda maltextraktet? Menar ska man tillsätta det vid sekundärjäsningen eller direkt vid primär?

Och är det någon skillnad förutom vid mellan dessa två? http://www.pgw.se/product_info.php?cPath=153_159_128&products... samt http://www.pgw.se/product_info.php?cPath=153_159_128&products... förutom vikten?

Nej det ska inte vara någon större skillnad. Du tillsätter det samtidigt som ölsatsen i koket.
Ett tips är att ladda ned testversionen av BeerSmith där du kan fylla i alla ingredienser och så räknar den fram förväntat OG, beska samt alkoholvolym i det färdiga ölet.
Lycka till!

Av Ryden
Skrivet av FireFox:

Tack Ryden för en trevlig guide!

Har kikat runt och läst på en del och till slut satt ihop ett paket som jag tror skulle kunna funka bra, dock skulle jag gärna vilja lite input...

Hejsan, kul att du vill sätta igång!

Det funkar säkert bra med det där ölsatsen! Själv skulle jag föredra att du drygar ut med humleextrakt istället för socker om du vill höja alkoholhalten, blir smakrikare öl då. tex denna: http://www.pgw.se/product_info.php?cPath=153_159_128&products...

Ekspån har jag aldrig använt när jag bryggt men det går säkert bra, skulle dock inte rekomendera att du använder det i din första brygd. För att få en god öl behöver du inte tillsätta något annat är malt,humle,jäst och vatten! Satsa i så fall på att humla lite extra om du gillar det och vill ha mer humlesmak.
Samma sak med pilsnerenzymet, ganska onödigt att använda om du har tillräckligt med jäsbart socker från början.

Det är bra med två jäshinkar om du vill sekundärjäsa, dvs först jäsa tills det slutar bubbla och sedan använda hävert för att föra över ölet till en annan hink utan att ta med bottensatsen och sedan vänta någon/några veckor till så att ännu mer jäst faller ur. jag själv har gått ifrån sekundärjäsning då jag tycker det i de allra flesta fall funkar bra att låta det ligga i primären längre istället.

Sed-ex kapsyler har jag aldrig använt men det tycker jag verkar ytterst onödigt! En liten bottensats i flaskan är inget att bry sig om, bara hälla upp i glas så blir du av med den! Dyra var de också! Vill man ha helt bottensatsfri öl så får man filtrera och kolsyresätta med kolsyretub.

Ett tips kan även vara att köpa en ny jäst, ibland är jästen som skickas med i ölsatserna inte riktigt färska och kan fungera dåligt. Är rätt tråkigt att stå med 20L Vört som inte vill jäsa. denna ska fungera bra: http://www.pgw.se/product_info.php?cPath=153_159_132&products...

Hoppas det blev lite klarare och att du har någon nytta av det jag skrivit.

Av Ryden

Hejsan!
Jag har bryggt öl i drygt ett och ett halvt år nu och tycker fortfarande att det är skitkul!
Jag brygger själv i lägenhet i GBG och jag tänkte beskriva lite kortfattat hur man gör. OBS! jag är inte på långa vägar någon expert!

Till att börja med måste jag tipsa om lite hemsidor:

Fakta och recept:
Svenska hembryggareföreningen - på SBHF finns en fin bryggar wiki som beskriver det mesta som kan behövas i detalj. Har även en receptdatabas där man kan hitta fina öl både extrakt och helmäskning
HomeBrewTalk - ett väldigt bra forum med massor av fakta och recept.

Ingredienser och utrustning:
Humlegården - Stort urval av främst humle, jäst och utrustning men även lite malt
Maltmagnus - En väldigt bra leverantör av malt

För att brygga öl behöver man som många vet, malt humle jäst och vatten.
Saxar lite från SHBF:

Malt: är en huvudsaklig extraktgivare i öl och tillverkas av säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar olika enzym, bland annat amylas som får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker under bryggningen. När groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmaltet torkas eller rostas, vanligen med varm luft. Den färdiga malten är hållbar och kan lagras länge. Malt används i tillverkning av öl och whisky. Maltens rostningsgrad är en viktig smakfaktor; kraftigare rostning ger ett mörkare öl.

Humle: (Humulus lupulus) är en slingerväxt som kan bli 6-7 meter hög och kan växa upp mot 20 cm/dygn. Humlens blommor används sedan medeltiden i ölbryggning. Humlens alfasyra har en svag antibiotisk effekt mot grampositiva bakterier vilket hjälper jästen att utvecklas och fermenetera vörten till ett gott öl.

Jäst: är en encellig mikroorganism som förökar sig genom celldelning eller avknoppning. Jästen bryter ner olika sockerarter till alkohol och kolsyra och kan göra detta både aerobt och anaerobt dvs med eller utan tillgång till syre. Under jäsningen bildas också en mängd olika ämnen som bidrar till ölets smak- och doftkaraktär.

Vatten: Är ganska blött.. [Överkurs: Olika PH-balans och mineralinnehåll är viktigt och justeras med hjälp av tillsatser]

Att brygga öl i korthet: En extraktgivare blandas med varmt vatten för att få fram en vört. [flytande maltextrakt, frystorkat maltextrakt eller mältade korn eller liknande]. Vörten kokas tilsammans med humle som ger den dess goda smak och arom. Efter koket är färdigt kyls vörten ned till ca 25°C för Ale eller 13°C för lager. En jäst som passar öl-sorten tillsätts och förhoppningsvis börjar sockret i vörten med hjälp av jästen att omvandlas till etanol och koldioxid. Efter att jäsningen är färdig kolsyresätts ölet antingen på fat eller direkt i flaska. efter några veckor är detta färdigt och du kan avnjuta din öl.

1. Jag började brygga med hjälp av en Coopers ölsats, närmare bestämt en engelsk bitter:

http://www.makebeer.net/images/English-Bitter-FC.jpg

För att få den extra god tillsatte jag istället för socker frystorkat maltextrakt:

http://shop.humle.se/shop/11011/art11/h6791/2286791-origpic-396b...

Samt humle, i mitt fall Fuggles:

http://d3pddo38v7j30h.cloudfront.net/wp-content/uploads/2011/05/...

Det hela var väldigt simpelt: Koka upp lite vatten ~8L, tillsätt det flytande maltextraktet (ölsatsen) samt det frystorkade maltextraktet. Koka i ca 60 min och tillsätt humlen under tiden. Lite vid 60min för bitterheten, lite vid 15 min för smaken och lite vid 5 min för aromen. När det var färdigkokat hälldes allt över till en jästunna [Köpes på tex humlegården, maltmagnus eller ÖB] ytterligare vatten tillsattes för att späda ut vörten till önskad styrka [man mäter hur mycket socker det är i vörten med hjälp av en hydrometer, då vet man hur mycket som var innan jäsningen och sedan mäter man en gång till när det är färdigjäst för att se vilken alkoholhalt ölet fått]. Till sist tillsatte jag en torrjäst som passade till en ALE, i mitt fall valde jag Safale-04:

http://shop.humle.se/shop/11011/art11/h6998/2286998-origpic-3ce7...

Sedan på med locket på jästunnan och i med ett vattenlås, efter någon dag började det bubbla vattenlåset och det märktes att jästen hade börjat äta socker och pissa alkohol..:

http://i.ytimg.com/vi/bvMREQMaOxQ/0.jpg

När det slutat bubbla har det jäst klart, nu mäter man sockerhalten igen och räknar ut vilken alkoholhalt det är på ölet som nu är ljummet och utan kolsyra. sedan häller man i lite mer socker (vanligt strösocker, kallat primning) och häller upp det på flaskor, det extra sockret gör att jästen börjar arbeta lite igen men då flaskan är stängd med en kapsyl kan inte koldioxiden ta vägen någonstans utan pressas in i ölet som då blir kolsyresatt. Eftersom jästen arbetar lite i flaskan blir det en liten bottenbelägning på flaskan med uttjänt jäst som är lätt att undvika att hälla upp i glaset när ölen är färdig.

Det hela tar ca 4v innan man har en öl på flaska:

http://farm8.staticflickr.com/7165/6715778199_611813ac2c_z.jpg

(den blåa flaskan till vänster är brygd med hjälp av maltextrakt, övriga är gjorda från grunden med mältat korn)

Hoppas min lilla instruktion kan hjälpa någon, jag brygger nu med korn från grunden och då är det ett litet annan förfarande, om någon är intresserad kan jag beskriva det med

Av Ryden

Såg bästa filmen på länge för ett tag sedan!

Intuchables - handlar om en superrik man som är förlamad från nacken och nedåt, alla hans assistenter är välutbildade och skittråkiga. En väldigt karismatisk smågangster söker jobb där för att kunna få ut sitt socialbidrag..

Av Ryden
Skrivet av liorcifer:

Där ser man och om du hade/har ett galleri med den på minhembio så är det från dig jag snott idéen också

Sure do http://www.minhembio.com/Johanryden/

Av Ryden
Skrivet av liorcifer:

Nu har jag även varit o hämtat ett stycke XTZ 99 W12.18 ICE

Nu ska grejerna bara spelas in sen ska vi se om vi inte kan få ett besök av störningsjouren nån helg

http://img194.imageshack.us/img194/9531/20120802191005.jpg

Snygg tapet såhär såg det ut i min förra lägenhet:

http://www.minhembio.com/bilder/bild/?pic_id=236832.jpg

Av Ryden
Av Ryden

Jag har ägt både Dynavoice F-6 och nu DF-5 jag är väldigt nöjd med hur de har presterat båda två!

Av Ryden

Äh.. ingenjörsstudenter har mycket tid åt att spela, sen beror det på om du vill ha femmor i allt eller om du nöjer dig med en och annan trea. Väg och vatten räknas inte heller till tuffaste Civ.ing linjerna så det ska nog gå bra också, passa dock på att upplev studentlivet också med supa och festa, möjligtvis lite kramas också..

Av Ryden

Håller på med mitt examensarbete på designingenjörslinjen på Chalmers, här är några av koncepten vi håller på att testa just nu. Modellerade i Catia V5 och renderade i 3dsMax med Vray

http://i.imgur.com/Vyddq.jpg

Av Ryden

Kul med cykel! Jag har själv en Nishiki Pro Air 2011 som jag är väldans nöjd med! Dock ingen Racer men den känns väldigt välbyggd och lättcyklad så jag kan ju tro att det smittas över på deras andra cyklar.

Måste dock fråga, väger du bara 53 kg eller? Känns väldigt lite!

Av Ryden

FTFY!

http://i.imgur.com/RXwQj.jpg

Av Ryden
Av Ryden
Av Ryden

Om ni vill diskutera med utvecklare så kan ni göra det på Reddit i denna tråd: http://www.reddit.com/r/gaming/comments/u9ek6/been_working_on...

Av Ryden
Skrivet av tcntad:

Beklagar sorgen.. (Om du nu inte varit på bröllop i japan)

Av Ryden

Skrämmande att se att sådan simpel matematik inte är självklar för personer äldre än 12 år

http://bit.ly/K5IOC2

Av Ryden
Skrivet av flashen:

Lite mer bilder från min bryggd

Dags att sätta på flaskor och tillsätta socker + vänta 2 veckor = dricka!
]

BAHAHA! Försök vänta i två veckor utan att vara där och nalla och joxa, det är i princip omöjligt första bryggningen

Ser smaskigt ut! Hoppas det blir bra med primningen, hur tillsatte ni sockret? Jag brukar göra en sockerlag och tillsätta i upptappningstunnan innan jag häller av från primären/sekundären.

Ett tips till nästa gång är att försöka fylla flaskorna så mycket det bara går, det vill säga få en liten "headspace" detta då luft och då i synnerhet syre har en negativ inverkan på ölen, blir säkert gott i alla fall men kan ju vara bra att tänka på tills nästa gång!

Ytterligare tips:
Man kan fylla en petflaska samtidigt som man fyller glasflaskorna (gärna en helt transparent) på så sett kan man se hur ölen klarnat samt man kan känna på flaskan hur mycket kolsyra det har bildats.