Inlägg

Inlägg som fesoj har skrivit i forumet
Av fesoj

Chassi: 500
Mobo: 1000
CPU: 1000
GPU: 1500
SSD: 300
RAM: 400
PSU+fläktar: 500kr
Detta blir 5200, bara som överslag väldigt hastigt där jag nog undervärderade en den grejer något. Detta förutsätter ett skick på minst 7.5/10. Jag skulle förvänta mig typ 5k på Swec och kanske 6-6.5k på Blocket, men jag kan förstås ha fel.

Av fesoj

Jag tror också att våra förväntningar ökar. Vad vi upplever som hyfsat insteg idag, var inte det för fem år sen. Jag kör bara instegs-midrangeburkar, men jag skulle aldrig få för mig att köra en burk som inte har en viss typ av standard på t.ex. nätagg, chassi och kylning, för att ge några exempel. För 5-7-10 år sedan fattade jag inget av det.

Minns när jag skulle köpa ram för tjugo år sedan -> "här är en grön sticka med 128Mb" eller nåt. Nuförtiden -> "aha, så det är rätt minnesmängd, men MHz då, vilken färg är det, hur ser RGB ut och funkar den med mitt RGB-ekosystem, vilka timings, etc". Testa köra samma snack om nätagg. Det är inte en kotte som tar ett random nätagg i näven så länge det har rätt antal watt. Och sådär fortsätter det, tror inte det bara är jag. När du har en liknande attityd till alla komponenter du väljer förändras din förståelse av vad som är low-mid end. Du kanske väljer billigast tänkbara, men det är idag för entusiaster en bra, bra bit bort från billigast möjliga. Jag tänker fortfarande att jag kör insteg-mellanklass, men jag väljer aldrig det som är billigast. Till slut behöver sånt här hinna ikapp en.

Alla har såna hoistade förväntningar att det är få som genuint kör insteg eller kanske ens mellanklass i sina komponentval. Men jo, ja, grafikkort har eskalerat, och fortsätter det så här även mobo+cpu. Chassin har ballat ur likaså. För bara några år sedan tyckte jag att senaste Define-renditionen från Fractal var hutlöst prissatt om den snuddade 1400kr eller så. Nuförtiden får du ju knappt ens deras ITX-chassin för det. Skulle gärna ha ett FD torrent (ej compact), men ett som inte är skitfult färgsatt närmar sig nu 3k. Det är faktiskt helt sjukt.

Av fesoj
Skrivet av SCORPIUS:

Ponera att dom gjorde som Intel och sålde moderkort med DDR4. Hur skulle det påverka prestandan ca?

Bonusfråga: Går det att göra så här i efterhand eller säger processorn stopp på något vis?

Går det så sätter jag en femma på att Asrock frankensteinar ett moderkort

Haha

Av fesoj

Inköpsdatum på aio? Några missljud?

Av fesoj

Har inte Logitechs MX3 det?

Av fesoj

Nvidia har samlat sina chefer för att fråga hur det är rimligt att kategorisera och branda chippen givet deras prestanda. De stötte på chip som möjligen kunde "branda uppåt" på ett nytt sätt, och har garanterat haft någon snubbe som funderat på vad det finns för värden i detta nya grepp, och räknat på det. De måste ha tyckt att denna chansning var värd att testa, även i händelse av att det inte skulle falla i god jord. Jag tror inte att det bara var ett "ojsan"-moment, utan med så stora implikationer som det har, har de naturligtvis räknat på det.

Och jag menar, när ditt eller mitt nya favoritspel kommer, så kommer detta "4070" nu stå i hyllan. Du kanske är en av de 2% av människor världen över som då tänker på att det kunde ha hetat "4080 12gb". Men när du ska välja gfx kommer det inte spela någon roll, folk kommer kolla pris:performance, och även dessa kommer bli sålda.

Webhallen släppte nyss några RTX 2060 som fyndvaror för ~2700kr st (med min användarlevel). De tog slut direkt. Detta är det rekommenderade priset de hade när de släpptes, och de säljs direkt, fast de är två generationer gamla och fyndvaror, alltså använda av en annan person. Jag tror att alla här underskattar vilket köptryck det är på Nvidias kort. Det här är inte en "epic fail", det är entusiaster som blev sura, och nvidia valde att lyssna, då de vet att de behöver tänka på förtroendekapital igen sedan deras 3060s ett tag såldes för 7k, och deras 3080 för 16-17k och nvidia täljde guld i ett par år. De låter ombranda en del kort, och så är deras vinst per kort "bara" x% istället för y% - jag tror inte denna skillnad blir speciellt stor. Ta inte detta som en "win" mot Nvidia, som att nu har den lilla människan äntligen segrat. Ett rimligare mål är att deras mid-kort kan hålla sig runt 5k. Det skulle ha varit hutlöst för några år sedan, men idag får man vara glad. Nvidia kommer fortsätta sätta ribban högt.

Av fesoj

Kan det vara biosuppdatering eller annat som krävs? Har svårt att se att intel skulle släppa en ny gen med endast ett fåtal procents ökning mot tidigare generation, de vet att de skulle bli totalt slaktade.

Av fesoj
Skrivet av Swedishchef_90:

https://komponentkoll.se/bild/drEnu.png
Lite billigare chassi 4 fläktar
Billigare psu, dock bra kvalité
Klämde in ett 3060ti i budget
Saknar dock en cpu kylare

Jag hade lutat åt detta förslag+Coolermaster Hyper 212 eller liknande (eller ännu bättre, beroende på budget)

Av fesoj

Ja, detta kommer vara stora upgrades i förhållande till att köra stock-kylare på CPU och singlefan på GPU. Kommer passa bra med chassit du föreslog, som är airflow-betonat.

Av fesoj

Ser ok ut, dock hade jag lagt till en Coolermaster Evo 212 eller nåt för CPUn, och även kollat om jag hittat ett 3060 med bättre kylare, även om det skulle kosta 500-700kr till. Om det är astight hade jag hellre haft ett lite billigare nätagg men ett vettigt gfx, det du länkar till är single-fan.

Av fesoj

Hade jag haft exakt den budgeten så hade jag kastat om budgeten för chassi vs kylning, och istället köpt typ ett Corsair 4000 Airflow för runt 1.2k och en 280mm-360mm AIO så att din nya cpu får sträcka på benen utan att datorn låter som ett jetplan.

Av fesoj
Skrivet av Pe3:

Kolla att det är som på bilden<Uppladdad bildlänk>

Jadå, redan kollat

Av fesoj

Varför använder datorn aldrig mer än 80% av min CPU? i9-12900h

Hej!
Har en Asus Strix laptop med i9-12900h processor. När jag kör Cinebench 20 och 23 så stannar den vid 80% processoranvändning och 95 grader, och fläktarna kör inte högre än ca 50-60%, CPUn matas inte med mer än ca 875mv, oftast runt 840. Det gör att jag nu får stats som är ca 30% sämre än vad processorn är rankad för i Cine 20 och 23 av andra användare på nätet.

När jag fick datorn så såg jag detta, och avinstallerade till Win10 i en ren installation, och jag fick ett tag exakt de stats jag borde ha, så jag vet att datorn är kapabel till det! Men något har hänt och nu står jag och stampar igen, vet inte vad det är som spökar men datorn är märkvärt långsammare. Datorn är naturligtvis ipluggad i väggen, i sitt högsta prestandamode ("Turbo"). Jag har testat både Win10 och Win11. När jag kör Cinebench 20 eller 23 ser jag i både aktivitetshanteraren och i Asus program Crate, att processoranvändningen håller sig runt 80% där Cinebench får 78-80%. Min fråga är, varför den stannar vid 80%?

Kanske kan man tänka att tempen throttlar, men varför testar datorn inte först åtminstone med att varva fläktarna på 100%?
Jag har testat att gå in för att i aktivitetshanteraren manuellt öka prioritet till "hög" utan förändrat resultat.

Jag misstänker att det är några avancerade "power settings" eller så, såna som är gömda i default-windows. Men jag vet inte. Någon som har några idéer? Det är en dyr dator och framför allt skitstor och klumpig och enda mervärdet är att den är snabb. Känns skitsegt att ha en så stor och dyr dator om den ändå presterar ungefär som min förra Ryzen 7 4750 Pro-thinkpad.

Av fesoj

Ser helt ok ut

Av fesoj

Säljer du delar separat?

Av fesoj

Kan jag få fulla specs på kylning och psu?

Av fesoj

Butiker är pressade efter 2 år av Covid och massa bullshit som inflation, elpriser, räntehöjningar. För att inte göra sina styrelser för besvikna måste bolagen kontinuerligt fixa siffrorna, inte bara "black friday"-fixen (så som BF funkade för typ 30 år sedan), och har en hel del "catching-up" att göra. De hittar på nya reor hela tiden, vissa är faktiskt rätt bra. Tidigare var BF en prestigegrej, där det gav anseende för butiker att göra grymma, stora BFs. Men just nu är det inte en flashig tid, ingen har råd med prestige på det sättet. Det kommer en BF, men det kommer bara vara ett jippo bland hundra nya jippon - de flesta bolag måste gneta nu för att hålla takten, då folk inte konsumerar som förr. Tror inte hårdvara och tech är hårdast drabbat, drivs av den köpstarkaste demografin som nog sitter rätt bra, men det är klart att det kommer märkas.

Men sanningen att säga, vem bryr sig. När det begav sig kunde man köpa ett Gigabyte GTX1070 (alltså sin tids 3070, för att vara tydlig) för 3499kr på blackfriday. Nu kanske du hittar en Fractal Prisma 240mm AIO för 1499kr istället för listpriset 1799kr, eller ett Define 7 för 1699kr istället för 2199kr. Du kanske under en vecka i slutet av Oktober kan köpa grejer för vad de kostade för ett år sedan, och jag tror, inte ens det. Det var länge sedan man kunde planera hela sin årskonsumption efter BF.

Av fesoj

5500kr+frakt för båda

Av fesoj

De kan ha långlivade plattformar, men de behöver inte ha bakåtkompatibilitet med tidigare plattformar. Varför inte bara köra ett AM4-race i 4-5 år, och sedan ett AM5-race i 4-5 år eller vad det nu blir, där de egna plattformarna har egna grejer.

Å andra sidan, flera generationer av CPUer har fått mycket hjälp av delidding och liknande, detta är inte första. Om AM5 är bra i stock, men om du dessutom nu ser hur den kan förbättras avsevärt genom t.ex. delid eller inställningar, så är det ju det senare bara en bra bonus.

Av fesoj
Skrivet av Dinkefing:

Intel går plus minus noll på dessa. Försäljningspriserna till slutkund överstiger knappt tillverkningskostnaderna.

Xbox-franchisen gick inte med vinst förrens dess tredje iteration.