Inlägg

Inlägg som fesoj har skrivit i forumet
Av fesoj

Corsair 4000 Airflow finns på rea från 899kr, mkt bra chassi och oslagbart för de pengarna. No brainer.

Av fesoj

Undrar vad de har för successrate på dessa försök. I och med att de fortsätter antar jag det finns en rationalitet i det hela, ungefär som att skicka spam-mails.

Av fesoj

Är präst, en uppgift för mig den närmaste tiden är att hålla en predikan på påskdagen. Gav två olika prompts till ChatGPT:

"write a fifteen minute sermon on easter sunday according to the gospel of saint john and include the shroud of turin" och

"Write a fifteen minute sermon on easter sunday. The sermon should have four parts. The first part on Jonah 2:1-11. The second part on Acts 13:32-37, and the third part on John 20:1-18. In the fourth and final part, i want you to put these together in a synthesis related to the eucharist."

Resultaten är intressanta och användbara, problemet är att beskrivningarna av t.ex. ovanstående tre bibelställen är för kortfattade, som en wikipedia-introduktion i bästa fall. Datorn hittar nästan inga kopplingar mellan texterna, söndagens tema och nattvarden.
Jag förstår att detta bara är i sin linda, men jag har kvar två grubblerier inför detta: för det första, kommer den kunna ge meningsfulla utläggningar av olika texter, relaterade till andra texter och liknande, utan att det finns ett befintligt grundmaterial på internet som den kan ta som utgångspunkt. Alltså, är ChatGPT egentligen en tjänst för att sammanställa redan befintlig information på internet (då är vi ju beroende av mänsklig input), eller fattar ChatGPT själv att "In Jonah 2, we see Jonah's prayer of thanksgiving from the belly of the great fish. Jonah was swallowed by the fish because he disobeyed God's command to go to Nineveh and preach repentance. However, in the midst of his despair, Jonah cried out to God, and God delivered him."?

Ett annat problem som jag ser kvarstår, är att det fortsatt kommer att behöva en kompetens för att förstå om det resultat ChatGPT ger är relevant i sammanhanget. Dels att innehållet är sånt man tror är sant, men också att det är anpassat för sin mottagare. Jag hade inte vetat om de två predikoutkast jag fått är bra eller dåliga (i absolut mening, eller i relation till just min församling) om jag inte har viss kompetens själv.

Jag förväntade mig givetvis inget annat, men jag ville ändå se hur hjälpsamt AI kan vara som det nu ser ut. Jag tror inte att AI är så kreativt ännu, på ett sätt som behövs för att se och förstå relationer mellan t.ex. bibeltexter och andra texter, eller bibeltexter och "livet". Det är dock tillräckligt bra för att dra iväg några prompts, och få några uppslag på hur man kan strukturera en predikan (som man sedan får fylla i med mer djupgående material), OM man är ok med en predikostil som nästan enbart är textutläggande och som sådan ganska opersonlig.

Av fesoj

Alltså lägg till några hundringar och köp en Coolermaster 212 evo eller bokstavligt talat vad som helst. Om det är askänsligt med pengarna, dra ner lite på nätagget och köp en billig cpufläkt. Att ha ett semipassivt agg som bara drar igång fläkten när datorn är pressad, vad spelar det för roll om din cpufläkt kommer låta som en mixer med en bäver i 24/7?

Av fesoj

ASUS GTX 960 STRIX i utmärkt skick (rätt säker på att det är 2Gb-modellen), 600+frakt annars orkar jag inte

Av fesoj

Tack, intressant! En tanke från mig - det hade varit roligt att få fler insikter om ett bygges mer specifika svaga sidor, för alla värsting-gaminglaptops är dyra och högljudda.

Av fesoj

Finns garanterat kontexter där detta är toppen. Köp om ni vill, avstå annars. Kan någon kränga gamingmöss som är 0.02g lättare än alternativen för endast $300usd så kan väl dessa kränga handhållna tangentbord? Lev och låt leva.

Av fesoj

Tack, svarat

Av fesoj

450+frakt

Av fesoj

650kr+frakt

Av fesoj

2st ml140 twin pack - 450kr.

Av fesoj

Hade gärna reggat mitt konto en månad tidigare för att vara med OG-gänget, men sånt är livet.

Av fesoj

Chieftec Dragon, någon som har ett?

Allt av intresse, PM om vad du har. Söker till ett enkelt retrobygge.

Läs hela annonsen här

Av fesoj

Hoppas på en squeeze på Nvidia, där de har för stora lager av överprisade kort i förhållande till efterfrågan. Då grafikkort har så breda applikationer så tror jag att det kommer ta tid, men några år in i den kommande vargavinters-recessionen så torde de ha mjukat upp betydligt på konsumentsidan. Det var inte jag som sålde 3080-kort för 20k, det var dem. De har fått sitt goda, nu är det konsumenternas tur.

Av fesoj

De tillverkade denna för att utveckla tekniken och flexa som bolag, inte för att de tror att detta kommer bli en storsäljare. Ser inte användningen för en böjbar skärm till stationär dator men det kanske visar sig.

Av fesoj

Har en, den är sprucken på framsidan och en del på baksidan, annars inga problem. Note 10+.
Hojta till om det är av intresse.

Av fesoj

Ahh, tack!

Av fesoj

Har två av dessa, hur gör jag för att uppdatera dem? Enhetshanteraren?

Av fesoj

Har alltid kört Samsung. Hade en Galaxy Note 10 sist, när den sprack för ett par månader sedan köpte jag en OnePlus Nord II CE för 3100kr. Mycket positivt överraskad! Har 3.5 plugg, laddar 65w, dualsim+microsd, bra skärm och gör allt jag vill. Jag skulle kanske kunna fundera på en Samsung igen om de halverade sina priser, men troligen inte.

Av fesoj

"ljudvolym" är lite diffust, då alla fläktar som går att köra på <500rpm är ~tysta. Det som egentligen är intressant för mig är något i stil med ett högt cfm/luftflöde per decibel, med särskild hänsyn till lägre rpm, typ spannet 400-700rpm. Jag intresserar mig bara av de bästa fläktarna, då jag tycker ljudvolym är så pass viktigt i min upplevelse av bygget - vill ha en nästan ohörbar rigg men mycket hög prestanda. Jag vill vidare att de ska vara diskreta i förhållande till resten av bygget, alltså svarta eller kanske vita. Jag är öppen för RGB men har hittills aldrig fallit för det då de fläktar jag testat presterar för dåligt (fractals). De enda fläktar jag har behållit är Noctua Chromax (svarta). Om jag någon gång går customvatten skulle jag utöver ovanstående söka en fläkt med högt statiskt tryck.

På mitt förra bygge kunde jag låsa Noctua-fläktarna på AIOn och resten av chassit till 400rpm, det var ohörbart. Testade fem olika applikationer av olika kylpastor. Fick ett slutresultat där jag kunde köra Aida64 stresstest med fem filmer på samtidigt, trä en skjorta över hela chassit för att försvåra luftåtkomst, och ändå få en vattentemp och total systemtemp som var mycket god. Fläktar gör enorm skillnad.