Inlägg

Inlägg som Mortac har skrivit i forumet
Av Mortac

Repriser hit och dit hundra gånger om är inte intressant.

Minns när man brukade kolla på Discovery Science och de vevade program som var 10-20 år gamla.

Ska man se sport så går matcher utspridda hit och dit. För en fotbollsmatch finns rättigheterna hos en kanal, för en annan match i en helt annan kanal. Ska du se en hel fotbollsturnering så flyttas rättigheterna igen, och oftast får du inte ens se alla matcher på samma ställe. Ska du sedan dessutom se ishockey så får du kanske vända dig någon annanstans igen. Varje gång du ska se en landskamp, ett klubblag eller en turnering så får man hoppa runt. Kan ju inte betala 1000-2000 kr/mån bara för att se på TV som är utspritt överallt.

Och som någon annan sa, är jag inte intresserad av 15 TV-kanaler med filmer och annat när allt jag ska se är en specifik turnering i idrott.

Sedan har de bindningstider och annat så när jag ska se något som varar i två veckor är jag inte intresserad av att betala i 3-12 månader heller.

De får helt enkelt börja sälja mer skräddarsytt innehåll. T.ex. köp NHL-säsongen 2024 så jag kan se alla dom matcherna och inget annat. Sälj Fotbolls-VM så jag får tillgång till alla matcher i turneringen. Osv.

Det här problemet de tjatar om är till mångt och mycket deras eget fel. Jag är liksom inte intresserad av att betala för ett kylskåp i 6 månader när allt jag vill ha är en ny spis på momangen.

Av Mortac

70 FPS känns som ett minimum för mig med adaptiv synk, men det beror givetvis även på vad det är man spelar för något. Spel generellt börjar kännas smooth vid typ 90-100 FPS och allt utöver det må vara trevligt men är inte nödvändigt för mig. Det är tillfälliga men återkommande dippar och stutters jag kan störa mig enormt på och dessa måste bort till varje pris!

Men skulle jag lira ett spel som ligger på låt säga 70 FPS och jag bara får 2 FPS av att dra ner en inställning som har väldigt tydlig negativ inverkan på grafiken så anser jag det inte värt att stänga av oavsett. Skarpa, fina texturer och anti-aliasing är väldigt viktigt för mig, medan skuggor och reflektioner och sådant är mindre viktigt.

Jag brukar som regel alltid sänka skuggor till typ medium i så gott som alla spel oavsett. Det brukar påverka prestandan ganska mycket utan att man ser någon direkt skillnad. Tycker t.o.m. att medium-skuggor ofta ser bättre ut än knivskarpa skuggor på högsta inställningen.

Volumetric-effekter för t.ex. rök/moln/dimma samt reflektioner brukar som regel också sänkas ett eller två steg från det högsta då det sällan märks grafiskt men brukar alltid påverka prestandan märkbart.

Motion blur alltid avstängt.

Upplösningsmässigt kör man ju alltid native eftersom det ser ut som skit om man kör något annat (gamla CRT-skärmar hade ju flexibilitet med upplösningar men det har man ju inte idag). Kan jag inte spela ett spel i native-upplösning oavsett grafikinställningar så ska det jäkligt mycket till för att jag ska spela det spelet.

Av Mortac

Ska produkten kosta så hutlöst mycket som Apple försöker ta ut så behöver ju produkten i sig också vara fullständigt överlägsen tekniskt. Det är den inte. Och även om den hade varit det så är priset ändå på tok för högt för att det ska kunna bli någon massförsäljning hos vanliga konsumenter.

Överpriser är liksom Apples grej. Personligen skulle jag aldrig betala hutlösa överpriser bara för att få ett visst märke.

Av Mortac
Skrivet av Pågenbröd:

Kör ett OCCT-test och kolla om inte ditt RAM som spökar.

Tveksamt när allt fungerade bra innan jag bytte från Nvidia samt med tanke på att problemen försvinner till 90% om jag kör med bara en skärm. Kan testa ändå dock.

Av Mortac
Skrivet av Pågenbröd:

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-320

Stänger av alla dessa käbbel-saker som AMD overlay, AMD recording.. bla bla bla..

0 problem.

Har redan testat att slå av allt och köra helt vanilj, men det har inte gjort någon skillnad ö.h.t. på mina driver timeouts. Inte ens när det görs efter AMD:s egna driver cleaner.

Överlag försvinner mina problem nästan (bara nästan) helt om jag stänger av min andra monitor och bara kör med en. Men ett grafikkort ska kunna hantera två skärmar 2024 så jag tänker inte nedgradera mig till en skärm efter att ha köpt ett grafikkort för 14 000.

Av Mortac
Skrivet av Spurs89:

Du menar i jämförelse med de 20 på Reddit som klagar på AMD?

20 var ju extremt i underkant. Vi är tyvärr väldigt många som har problem med AMD:s drivrutiner. Jag bytte från ett Nvidia-kort till ett Radeon 7900 XTX för ett år sedan och har återkommande problem med driver timeouts vilket resulterar i att applikationer kraschar (flera gånger i veckan). Det är dessvärre ett ökänt problem för väldigt många AMD-användare. Vissa upplever det inte alls och andra lyckas lösa det med diverse obskyra metoder, men tyvärr inte alla.

Googla på "AMD driver timeout" så ser du att det är väldigt vanligt.

Av Mortac

Köpte ett 7900 XTX för ett år sedan och har upplevt driver timeouts stup i kvarten sedan dess, framförallt när man har använt två skärmar samtidigt medan man spelar på ena skärmen. Men äntligen är mitt problem löst!

Det som löste det för mig var att lägga till TdrDdiDelay och TdrDelay i registret. Jag följde denna guide och det tog knappt två minuter:
https://helpx.adobe.com/substance-3d-painter/technical-suppor...

Inte en enda driver timeout eller krasch sedan dess.

Det ändringen gör är helt enkelt bara att den säger åt Windows att inte ha så bråttom med att timeout:a grafikdrivaren. Min gissning är att program som ligger igång i bakgrunden, och som använder 3D-acceleration, ligger och idlar emellanåt, och Windows får då för sig att något anrop till grafikkortet inte får något svar, och således så dödar den drivaren. Det förklarar antagligen varför många verkar lösa sina driver timeouts genom att stänga av 3D-acceleration i t.ex. Discord och webbläsaren.

Dock förbaskat märkligt att AMD själva inte fixat detta.

Av Mortac
Skrivet av Drasteroid:

Så mitt RTX 3080 kanske kan funka hyffsat?
Dock så sitter jag på 3440x1440 skärm. Vilket sällan finns med i några tester, men brukar tänka någonstans emellan 1440P & 4K.
Eller tänker jag fel då?

Nä, du tänker väl hyfsat rätt, men prestandan ligger närmare 2560x1440 än 4k.

Det är ganska enkelt att räkna ut ungefärlig prestanda för vilken upplösning som helst eftersom det bara är att räkna på antalet pixlar:

2560x1440 = 3 686 400 pixlar
3440x1440 = 4 953 600 pixlar (34% fler pixlar än 2560x1440)
3840x2160 = 8 294 400 pixlar (125% fler pixlar än 2560x1440 eller 67% fler än 3440x1440)

Sedan får man ju så klart ha i åtanke att VRAM-användningen går upp ju högre upplösning man kör eller desto högre texturkvalitet man använder, men så länge man har tillräckligt så undviker man tvära tapp i prestandan.

Av Mortac
Skrivet av THB:

Blir ett 5090 vid release, hoppas på mer än 24GB VRAM, 48GB eller 96GB vore trevigt.

48GB kan jag aldrig tänka mig att Nvidia skulle gå upp till. De brukar ju snåla med VRAM. Det landar antagligen vid 28-32GB är min gissning, utan att veta vad minnesbussen skulle kunna landa på för värden.

Vad skulle du ha 96GB VRAM till för den delen? Det är ju inte direkt så att spel skulle släppas som helt skulle dissa alla övriga grafikkort som finns där ute.

Av Mortac
Skrivet av str8forthakill:

Tror du att ett fryset spel bryr sig om 'always on top' 🫡

Vad spelet tycker ska inte spela någon roll så länge Windows tycker att aktivitetshanteraren ska ligga överst. Det har då fungerat för mig, men förstår att Windows gör lite som det vill ibland.

Av Mortac
Skrivet av str8forthakill:

Dessa två har tjänat mig genom urminnes tider. Plus en till. Ett spel eller så hänger sig och aktivitetshanteraren öppnar i bakgrunden.

Ctrl-shift-esc följt av windowsknappen-shift-vänsterpil. Flyttar det aktiva fönstret en monitor till vänster.

I aktivitetshanteraren kan du även gå in på options/inställningar och bocka i "Always on top."

Av Mortac

Svårt det där med ordet "video" i plural. Det finns nämligen inget som heter "videos" på svenska, utan det heter "videor." Känns som 90% av svenska befolkningen felskriver ordet.

Av Mortac

(Redigerar mitt inlägg. Jag borde kanske ha läst trådskaparens inlägg noggrannare innan jag postade så mitt inlägg är kanske inte helt relevant här, men det får stå nu när jag skrivit det.)

Kör en kombination av Logitech K400r (tangentbord) och G305 (mus). Fungerar klockrent och batterierna räcker hur länge som helst känns det som. Tror jag fått byta batterier i tangentbordet två gånger på typ 10 år trots att jag använder det dagligen. I musen håller ett batteri kanske 1.5 år. Då används grejerna kanske 3-4 timmar varje dag i medel.

Jag hade nån äldre variant av Logitech MX Anywhere (mus) eller dylikt innan men den blev knapparna tvärkassa på och mottagningen kunde vara lite sisådär på några meters avstånd. Kändes mer som nått billigt och kompakt att ha med på resande fot snarare än något man använder hemma i soffan. Men med grejerna jag kör nu är det inga problem alls, inte ens när man har en kontorsstol och ett bord i vägen och använder grejerna under täcket på 3-4 meters avstånd så påverkas mottagningen, och knapparna är betydligt mer robusta.

Av Mortac

Få saker får en att undvika företag lika mycket som sätt som dessa att hantera kunder på.

Jag är inte påverkad av detta eller visste ens om att dessa tjänster existerade, men blir ändå genomgående förbannad när man läser hur pass korkade beslut vissa tar. För att göra saken än värre så tas ju dessa beslut med största sannolikhet av folk som är väldigt högt avlönade dessutom för att skina med sin ignorans/inkompetens.

Av Mortac

Synd. Det är en väldigt användbar funktion som jag använder mig av ganska så ofta.

Tror det snarare handlar om att mycket vill ha mera och de vill spara in några kronor för att gå ännu mer med vinst.

Av Mortac
Skrivet av serverfel:

Amen tack, nVidia för att ni bjuder på 3% mer prestanda för samma sinnessjuka pris.

Är det sant att Amds kort i regel lider av mer coilwhine? För det är jättestörigt.

Jag har ett MSI 7900 XTX Gaming Trio Classic och har då inget coil whine. Hör knappt ens fläktarna när kortet är belastat så det är rätt tyst överlag.

Av Mortac

Att döpa om ett så inarbetat namn och varumärke som Twitter som dessutom hade ett eget verb i form av "tweets" måste vara det mest idiotiska namnbytet i världshistorien.

Av Mortac

När de lanserade Windows 10 så sa de att det skulle vara det sista Windows de skulle släppa, och att framtiden endast skulle handla om uppdateringar istället för lanseringar av helt nya versioner. Efter de väl sålt sina exemplar så ändrade de sig och lanserade Windows 11. Lögnare!

Av Mortac
Skrivet av alebaler87:

Tänker om man använder 1 vanlig relativt ny skärm, risken för problem ökar mycket med flera skärmar. Brukar AMD fungera bra i spel om man har 1 skärm eller mycket problem?

Jag har som sagt inte upplevt några problem alls längre trots att jag växlar mellan två datorskärmar via DP till en TV via HDMI dagligen (mitt grafikkort har 2 DP och 1 HDMI).

Det var just det där med den gamla skärmen som av någon anledning orsakade problem, där jag misstänker att Freesync på primärskärmen kombinerat med en gammal skärm utan stöd för detta som dessutom körde en DP->DVI-adapter orsakade någon form av kompatibilitetsproblem. Även ett Nvidia-kort hade ju problem med den uppsättningen (flimmer från och till).

Så jag hade inte oroat mig ö.h.t. såvida du inte kör en liknande uppsättning som jag gjorde. Allt lirar galant nu.

Av Mortac

Google kommer döda Chrome alltså.

Tur man alltid kört Firefox. <3