Inlägg

Inlägg som rdj har skrivit i forumet
Av rdj

LG E500 laptop med Ubuntu/Debian. ACPI-problem osv

Hej!

Jag har nyligen köpt en LG E500 (V.AP77V rättare sagt, info finns här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=284781 ) och började med att kasta ut Vista och körde in Windows XP, har nu fått igång allt i XP och det fungerar bra. Ville även ha in en linuxdist på burken och har nu testat både med Ubuntu (senaste versionen) och Debian testing.

Det mesta verkar fungera förutom ACPI. För att öht kunna boota installationen eller det installerade systemet måste jag starta utan ACPI (acpi=off). Detta medför att jag t ex inte har någon batterimätare vilket känns rätt viktigt på en bärbar, jag antar även att jag inte har några som helst strömsparfunktioner. Så min fråga är helt enkelt om det öht går att rulla igång ett *nix-system på denna bärbara och få det att fungera tillfredställande? Jag har även testat att boota med acpi=off och apm=on, men verkar ändå inte få någon APM-support, dessutom har jag fattat det som att ACPI är att föredra över APM. Postar min LSPCI nedan.

00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 671MX 00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge 00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS968 [MuTIOL Media IO] (rev 01) 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev 01) 00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller 00:05.0 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] SATA Controller / IDE mode (rev 03) 00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge 00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge 00:09.0 CardBus bridge: O2 Micro, Inc. OZ711SP1 Memory CardBus Controller (rev 01) 00:09.2 SD Host controller: O2 Micro, Inc. Integrated MMC/SD Controller (rev 02) 00:09.3 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. Integrated MS/xD Controller (rev 01) 00:09.4 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. Firewire (IEEE 1394) (rev 02) 00:0f.0 Audio device: Silicon Integrated Systems [SiS] Azalia Audio Controller 01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M76 [Radeon Mobility HD 2600 Series] 02:00.0 Network controller: RaLink Device 0781 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)

Så jag tar tacksamt emot tips från folk som kanske har en lyckad installation på denna dator eller en liknande, eller från folk som tror sig veta vad jag behöver göra för att få igång ACPI, eller liknande, som behövs för att använda laptopfunktioner optimalt. Burken kör för tillfället Debian, men det gör väl varken till eller från då resultatet var detsamma i Ubuntu. Tack på förhand!
/rdj

Av rdj

Gjorde en re-install på en annan partition och drog in drivers från Win Update istället men problemet kvarstog. Dock kunde jag då i Windows individuellt höja dom olika kanalerna. Så bootade tillbaka till min nuvarande install och avinstallerade dom drivare jag leechat från Creative och drog in dom från Win Update. Då kunde jag även i min nuvarande install höja och sänka kanaler individuellt. Dock ingen lösning på problemet.

Visst, höjer jag centern till max så hör jag vad folk i filmer osv säger, men det går ändå inte att titta på filmen för ljudet är alldeles för högt ändå. Om jag sedan drar igång musik så känns det som allt kommer från centern, det blir helt skevt och känns inte som en vettig lösning. :/

Så jag är väl kvar på ruta 1. :/

Av rdj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av yonaz333
Höj volymen på centern bara.

Jag har inte hittat nåt sätt att göra det i Windows. Om jag går in i Kontrollpanelen > Sound > Speaker Volume kan jag bara höja left och right, inte center. Jag har även testat att med kontrollen till högtalarna bara höja centern till max, men det verkar inte göra någon skillnad öht.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scheimpflug
Jag kom att tänka på en sak till, kan det vara så att du har förstärkaren inställd på något AC3 stereo-format så att den bara tar in stereo och sedan själv konverterar det till 5.1? Jag har råkat ut för det någon gång på mina Logitech-5.1-högtalare och då får man inte med mycket av talet.

Åtminstone i VLC så kan det hända att man själv behöver välja 5.1-ljud (högerklicka på bilden och välj ljudström, men det låter som att du redan har koll på det).

Jo, det har jag koll på. VLC står alltid på 5.1 där om filmen stödjer 5.1, så det är rätt inställt. Dock fungerar ju inte ljudet nåt bra då. Ställer jag den på 2.1 i den menyn så hör man röster bra, men då är det ju inte 5.1-ljud och det är ju det jag vill ha (såklart). Så det är lite surt.

Av rdj

Centerkanalen ger ljud ifrån sig, ingen högtalare beter sig underligt. Allt är även rätt kopplat, eftersom jag dubbelkollade även fast jag visste att så var fallet. Antingen är detta ett omöjligt problem som jag får leva med eller så är det något extremt simpelt som ingen människa tänker på antar jag. :/

Av rdj

Låg volym på röster i film

Hej!
Jag körde för ett tag sedan Vista på min burk med ett Audigy 4 i och ett 5.1-system kopplat till det. Har nu bytt till Windows XP x64 men med samma ljudkort och högtalare, dock har ett problem uppstått. När jag tittar på film, både i VLC och i PowerDVD så är ljudet på röster/dialog väldigt låg medans annat ljud är på normal volym. Detta gäller enbart om jag kör filmen med 5.1-ljud, ställer jag in Stereo så fungerar det bra, men det är ju inte kul om man har 5.1-ljud.

Jag har inte gjort något annorlunda med denna installation och jag har aldrig haft detta problemet tidigare, varken i Windows XP x32 eller Vista.
Har snackat med lite folk som sagt att man kan pilla med ac3filter, detta har jag aldrig behövt göra tidigare, jag har INTE installerat något speciellt ac3-codec eller något codec pack öht, VLC och PowerDVD är allt jag kör, det klarar ändå allt. Gjorde i alla fall ett försök med att ladda ner ac3filter, men det verkar inte ha någon effekt öht.
Både Windows och Creative Audio Console är såklart inställt på 5.1-system.

Det känns som jag testat exakt allt nu och kan inte komma på något mer, det måste ju finnas en lösning på problemet i alla fall, eller ska jag behöva sluta titta på film på datorn?
Tack på förhand!

Av rdj

Legend of the Green Dragon - Nu kör vi ännu en gång!

Gokväll Swec! Här kommer inbjudan till ännu en runda LOGD! Detta blir ytterligare en runda av detta underhållande spelet, nu i ny version med mycket nytt! Har tidigare haft en hel del Swecare som spelat när jag hade det igång förr och nu är det dags för er att ännu en gång döda den gröna draken på http://rdj.se/lotgd/

Vad är då LOGD undrar många säkert. Det är ett onlinespel som spelas i browsern, 99% textbaserat, där man slåss mot monster för pengar och equip. Det finns även PvP så man kan slåss mot andra spelare på servern. Det är även möjligt att köpa egna hus eller till och med driva ditt eget Inn och tjäna pengar på det. Detta är bara en bråkdel av vad som går att göra, men det får ni upptäcka själva, ni kan ju börja med att ragga på Violet eller Seth i baren!

Om ni spelat detta tidigare så är mycket sig likt från äldre versioner men en hel del nytt har tillkommit. Jag har dessutom senaste veckan suttit i flertal timmar och installerat en hel del moduler och testat dom så nu borde det vara klart för spel! Kommer antagligen även lägga till nya moduler vartefter jag hittar roliga saker.

Signa upp på http://rdj.se/lotgd/ och ha så trevligt!
Har ni några frågor så ta dom i tråden så ska jag antagligen kunna svara på dom.

Av rdj
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fisksnor
rdj, jo, jag har med funderat på us-servrarna... är du bus eller godis så att säga? för jag ska lira hela natten när jag kommer hem har jag tänkt=)

Bus! Freeport! \o

Skapade mig själv en Ratonga Assassin nu som alt att leka runt med. Spronx är namnet. Är på startön nu och ska dra igenom det för att bege mig till Freeport.

Av rdj

Se för guds skull till att spela på US-servrarna. Jag spelade på Darathar (EU PVP) och den är helt tom. Det var waste of time att spela upp en lvl 62 Brigand där.

Nu kör jag på Nagafen, US PvP server som är mer befolkad. Har riktigt trevligt där. Spelar en 62 Fury vid namn Catmella. Join me!

Av rdj

Riktigt bra. Staten ska inte subventionera speldatorer.

Av rdj
Av rdj

Ok, det låter ju väldigt skumt att man har 4DIMM-platser på moderkorten om det inte är möjligt att köra med 4 RAM-minnen. Får väl söka vidare om det och se om jag kan få någn bekräftelse.

Jag tyckte jag läste nåt om att man kan vara tvungen att köra minnerna i 333MHz istället för 400MHz om man hade äldre variant av AMD A64och körde med 4 minnen. Ligger det något i det? I så fall får jag ta och testa det när jag kommer hem om ett par timmar.

Men det känns ju jävligt drygt ifall man slösat bort 900 spänn på något man inte har nytta av....

Av rdj

2 nya minnen, instabilt!

Hej!
Info om burken: AMD A64 3000+ med ett MSI K8N Neo2 Nforce3

Hade tidigare 2x512MB: https://komplett.se/k/ki.asp?sku=117212
Köpte nyligen 2x512 av exakt samma sort (använde länken från min orderhistorik på komplett) och satte i dom. BANG, burken är instabil och kraschar/BSOD/felmeddelanden lite då och då.
Kör memtest86 och får en massa fel med alla 4 minnerna i burken.

Plockar ut mina gamla minnen som fungerar och kör dom nya minnerna i memtest86 var för sig i 10h per minne utan ett enda fel. Alltså.... minnerna är det inget fel på.

Jag kollade moderkortsmanualen och där gör dom skillnad på Single Side och Double Side när det gäller RAM. Såhär ser tabellen ut:
S = Single Side D = Double Side

http://rdj.se/mem.html

Så en tanke jag hade var, är alla mina minnen single side/dual side? När jag tittar på mina gamla minnen så sitter det minnesmoduler på båda sidor av PCB:n och när jag tittar på mina nya minnen (som är identiska med dom nya enligt komplett/artikelnummer) så sitter det bara minnesmoduler på ena sidan av PCB:n, den andra är helt tom. Kan detta vara det som skapar mitt problem?

Tar emot alla vettiga tips om vad som kan vara fel. Vill gärna få burken stabil. Jag har latat mig allt för länge när det gäller hårdvara och har inte alls hängt med dom senaste åren... Men tack på förhand!

Av rdj

Denna tråden är ju ett par gammal men tycker du ska se till att spela på Darathar EU (PvP). Där hänger jag och är för närvarande level 32. EQ2 är väldigt kul! Smiskar WoW.

Av rdj

Everquest 2 - yrken

Hej!

Jag har nyligen börjat spela EQ2 och är inte direkt insatt men har blivit level 14 hittils. Tänkte på det här med yrken, jag har inte fattat hur man "skaffar" ett yrke så att man kan crafta saker. Vem är det man ska prata med för att komma igång/hur gör man? Jag spelar god (Queynos).

Tack på förhand!

Av rdj

Jag spelar i alla fall på Darathar (PvP) nu och är snart lvl 7. Min karaktär heter Carmella ingame ifall någon annan håller till där.

#motherland.nu @ irc.motherland.nu eller rdj@home.se på MSN om någon vill spela/dilla.

Av rdj

Sitter och väntar tills LOCKED-markeringen på Darathar ska försvinna, kliar i fingrarna.

Av rdj

Jag tänkte spela Brigand och då är det ju evil som gäller. Fast kanske kan köra Swashbuckler, får ta och läsa på lite vad skillnaden är.

Av rdj

Everquest 2 EU PvP server?

EDIT: Servrarna kom ju upp precis efter jag postat tråden. Dock Locked så man får väl vänta en stund. Jag tänkte börja spela på Darathar (PvP) i alla fall, så nu ändrar jag meningen med tråden.

Vilka fler spelar/kommer spela/ska börja på Darathar? Vad spelar ni för något, vad heter ni? screenshots på er karaktär, hur lång snopp har ni? Pumpa in all info helt enkelt!

Av rdj

Debian A64 APT mirrors

Jag bootade upp min Debian unstable AMD64-install idag och märkte då att mirrorn jag tidigare använd för paket har dött. Så jag har letat en del efter en ny men antingen har jag otur eller så är dom bara svåra att hitta. Så om det finns någon som sitter med en fungerande sources.list för Debian Unstable A64 så tar jag gärna en titt på den. Behöver uppgradera. ;)'

EDIT: Hittade detta som förklarade allt: http://www.ducea.com/2006/05/26/debian-amd64-port-included-in...

Av rdj

Jag har inte spelat Oblivion på länge men tänkte ta och lira lite nu. Tänkte köra med en mod som fixar leveling-"problemet" nu. Är det "Oscuros oblivion overhaul" som gäller eller finns det någon bättre? Oscuros oblivion overhaul verkar väldigt bra om man läser beskrivningen. Vad säger ni?