Temperatur, ljudnivå och effektmätning

IMG_0932.jpg

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö med ett vattenkylt grafikkort känns tämligen meningslöst. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc-chassi inför dessa mätningar. Chassit är bestyckat med två 140 mm-fläktar, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Ljudnivån i rummet vid mättillfället ligger på 34,5 dBA med temperaturen på stadiga 20 °C.

Trots två värmealstrande grafikprocessorer under huven imponerar Ares II stort när siffrorna från temperaturmätningarna trillar in. Kortet lyckas hålla sig på relativt svala 67 °C under hård belastning, vilket kan jämföras med ett enskilt Radeon HD 7970 GHz Edition som landar på avsevärt svettigare 80 °C. Kontrasten blir ännu tydligare när Asus nya flaggskepp jämförs mot de likvärdigt presterande Radeon HD 7970 GHz Edition i Crossfire, där det varmaste kortet ligger på oroväckande höga 86 °C.

Att hålla temperaturerna i schack är egentligen ingen konst, men att göra detsamma med låg ljudnivå är en helt annan historia. Trevligt nog har Asus lyckats otroligt bra med kylanordningen på Ares II, där kortet uppvisar exemplariskt låga siffror. Faktumet att kortet är tystare än ett enskilt Geforce GTX 680 är extremt imponerande och när jämförelsen sträcker sig till de Crossfire-kopplade Radeon HD 7970 GHz-korten kan vi bara gratulera Asus till ett väl utfört jobb.

IMG_0922.jpg

När det kommer till strömförbrukning visar sig Asus Ares II vara en riktig best. Systemet med modellen på plats hamnar på jumboplats i tabellen, med ett snittvärde nära 700 watt. Det är en hårsmån över motsvarande värde för Radeon HD 7970 GHz Crossfire, och hela 200 watt över Geforce GTX 690 i samma situation.

Anmärkningsvärt är att de trots de höga värdena hörs ingen antydan till "coil whine" under något av testerna. Som kuriosa kan också nämnas att systemet med dubbla Asus Ares II toppade på cirka 1 120 watt under Battlefield 3, det enda jämförbara värdet från sessionen med fyra grafikkretsar.