Sammanfattning

Snart ett år efter tillkännagivandet har redaktionen fått möjligheten att testa Asus Transformer Book T300 Chi, bolagets senaste flaggskepp bland hybrider och som dessutom är passivt kyld. Även om Asus inte når hela vägen fram är det här ett bra exempel på Intel Core M-seriens potential.

Asus Transformer Book T300 Chi-14.jpg

Prestandamässigt är surfplattan i en klass för sig och slår ofta jämna slag med avsevärt mer strömtörstiga Ultrabook-datorer. Vid kontinuerlig belastning backar enheten som väntat, men trots avsaknaden av fläkt är processorn redo att ligga på topp efter enbart någon minut utan belastning.

Den klassledande prestandan gäller dock enbart med nätadapter inkopplad. Utan den har Asus valt att strypa processorns termiska tak, vilket i praktiken leder till att klockfrekvenserna hålls tillbaka. Dessutom har bolaget valt att nyttja en inte helt exemplarisk lösning för SSD-lagringen, som bidrar till vissa fördröjningar som inte borde finnas i den här prisklassen.

Kvalitetsmässigt finns inga klagomål på själva surfplattan, vars aluminiumchassi är bland det bästa vi lagt vantarna på i det portabla segmentet. Helhetsintrycket sjunker dock på grund av tangentbordsdockan, där det märks att Asus inte lagt ned samma tid och energi på att uppnå perfektion.

För undertecknad som i åratal vant sig vid tunna tangentbord är det brukligt, men det faktum att knapparna är grunda, känns mjuka och saknar tydlig återkoppling kommer innebära problem för andra. Pekplattan funkar men rycker fram och gesterna fungerar inte exemplariskt. En annan punkt är att Asus av oklara skäl valt att ansluta dockan via Bluetooth, istället för en fysisk lösning som skulle öppna upp för många potentiella fördelar – som längre batteritid.

Batteritiden ligger på 5,5–6,5 timmar vid våra lättare tester och en bit under fyra vid produktiv användning. Det här kommer till följd av det avskalade batteriet och surfplattans högupplösta skärm, och hade varit någonting Asus lätt kunnat åtgärda genom att låta batteriet i tangentbordet komma till nytta på riktigt.

The shape of things to come

Trots negativa punkter är det svårt att inte se potentialen i en framtida revision av Transformer Book T300 Chi. Ett en mer genomtänkt tangentbord och övergången till Intels generation Skylake skulle båda bidra till rejält förbättrad batteritid. Vi anser också att Asus borde se över SSD-lösningen och inte strypa processorn vid batteridrift. Åtgärdas dessa punkter har Asus en vinnare.

Fördelar:

  • Klassledande prestanda utan fläkt

  • Utomordentlig kvalitetskänsla

  • Bra högupplöst skärm

Nackdelar:

  • Batteritiden

  • Stundtals märkbart slö SSD-enhet

  • Strypt prestanda vid batteridrift

  • Tangentbordsdockan med Bluetooth-anslutning

Pris vid publicering: 10 990 kronor i det testade utförandet, konfigurationen med Full HD-skärm, 4 GB primärminne och Core M-5Y10 kostar 7 495 kronor.