Corsair P128

Egenskap

Värde

Kapacitet

128 GB

Gränssnitt

SATA-II

Typ av flashminne

MLC

Lagringskontroller

Samsung

Storlek

2,5 tum

MTBF

1 000 000 timmar

Pris (ca)

3 500 kr

Amerikanska Corsair är mest känt för högpresterande RAM-minnen men har på senare tid gjort debut på SSD-marknaden. Modellen P128 ingår i den nya Performance-serien och framförs som både snabb och prisvärd.

Corsairs Performance serie innehåller enheter i storlekarna 64, 128 och 256 GB. Bortsett från denna uppenbara skillnad är modellerna identiska med en snygg finish av borstat aluminium. Klistermärket avslöjar att det rör sig om en ommärkt modell från Samsung. Så kallade rebrands är inte helt ovanliga i branschen.

Det mest intressanta finns dock som vanligt under skalet. Inte helt förvånande rör dig som om minneskretsar (MLC) från koreanska Samsung tillsammans med kontrollerkretsen S3C29RBB01. Denna har parats ihop med ett rejält tilltaget cacheminne på hela 128 MB.

Samsung lagringskontroller har stöd för NCQ (Native Command Queing) och en funktion som raderar block som inte används längre, efter att de raderats av operativsystemet. Detta är tänkt att stävja de prestandaförsämringarna som annars sker när något nytt ska skrivas till ett område som ska vara tomt, men i själva verket inte är det.

Denna funktion är ett substitut till TRIM-funktionen som implementeras i Windows 7. Om enheten i framtiden kommer att få stöd för TRIM genom en ny firmware är dock ännu inte känt.