Prestandatester

Nu när vi har valt ut alla delar och byggt ihop systemet är det givetvis högintressant att se hur det faktiskt presterar – både i allmänhet och i specifika speltitlar. Vi väljer här att dela upp testerna och inleder med ett knippe syntetiska varianter för att presentera generell prestanda, effektuttag och temperaturer.

Vardagsrumsdatorn

PCMark 8, Creative Suite

4 351 poäng

Cinebench R15

558 poäng

3DMark, Fire Strike

6 304/7 499 poäng

Effekt (Metro/x264/vila)

185/75/40 W

Temperatur CPU (x264 Bench.)

57 °C (900 rpm)

Temperatur GPU (Metro: LL)

75 °C (1500 rpm)

Med en fyrkärnig processor av senaste snittet och en snabb SSD-enhet är vardagsrumsdatorn inte bara lämpad för spel, utan den står sig även riktigt bra i mer allmänna scenarion. Både PCMark 8 och Cinebench R15 uppvisar här fina siffror, och den som känner för att varva spelandet med mer produktivt arbete från soffposition kan därmed se fram emot en smidig upplevelse.

Vid full spelbelastning mäter vi upp ett energiuttag på 185 W, vilket klingar bra ihop med byggets kompakta natur och miljön systemet ska stå i. En närmare titt på temperaturerna hos både processorn och grafikkortet visar en lagom nivå, där respektive kyllösning kan hålla sig på ett förhållandevis lågt varvtal och därmed en behaglig ljudnivå.

I nästa etapp av prestandatesterna har det blivit dags att se hur vardagsrumsdatorn tacklar några av de senaste speltitlarna. Istället för att bara dumpa ut alla bildfrekvensvärden i en tabell väljer vi här att gå igenom varje spel för sig, i kombination med en prestandagraf vid två olika detaljlägen där bildfrekvensen mäts under två minuters spelande.

Grand Theft Auto V

gtav-12.jpg

Grand Theft Auto V släpptes ursprungligen redan 2013 till föregående generations spelkonsoler och fick under förra året en grafisk uppdatering till nylanseringen ihop med Playstation 4 och Xbox One. Högre upplösning och detaljnivå var några av nyheterna hos den färska versionen, medan bildfrekvensen tråkigt nog fortfarande hölls låst till 30 fps.

Lyckligtvis fick vi under våren äntligen se PC-versionen av titeln rulla ut i butikerna. Denna gav användaren full kontroll över både upplösning och detaljnivå, samtidigt som bildfrekvensen släpptes lös för en riktigt välflytande upplevelse – förutsatt att den aktuella hårdvaran klarade av att driva runt kalaset.

Med kantutjämningen ställd till två gånger MSAA rullar vi igång vår spelsession i GTA V och kan snabbt konstatera att båda detaljlägena ger en kraftigt förhöjd upplevelse ihop med vardagsrumsdatorn i jämförelse med konsolditona. Förinställda "High" klarar av att hålla sig ovanför 60 fps-strecket, medan mer ögongodisintensiva "Very high" dippar ner mot något lägre nivåer, dock fortfarande en bra bit ovanför 30 fps-gränsen.

Just Cause 3

jc3_4.jpg

Svenska Avalanche tredje inkarnation av Just Cause rundar av det händelsefulla spelåret 2015, med extrem action i öppen miljö tillsammans med en sällan skådad kavalkad av explosioner. Titeln släpptes samtidigt på PC, Playstation 4 och Xbox One, där de två sistnämnda lider av extremt ojämn bildfrekvens ihop med oroväckande långa laddningstider.

Just Cause 3 är ett väldigt dynamiskt spel, där en lugn promenad på stranden kan förvandlas till fullt atomkrig inom loppet av några sekunder. Detta sätter även vissa spår i bildfrekvensen ihop med vardagsrumsdatorn, med vissa resor nedåt i registret när explosionerna haglar friskt. Generellt sett flyter dock förinställda "High" riktigt bra, och speciellt i jämförelse med konsolversionerna.

Faktum är att spelet är fullt spelbart även i "Very high" och i slutändan handlar det om huruvida man prioriterar ögongodis framför bildfrekvens. Värt att tillägga är även att laddningstiderna är avsevärt kortare hos PC-versionen, något som vi delvis har SSD-enheten att tacka för.

Star Wars: Battlefront

starwarsbattlefront 2015-11-18 16-36-52-80.jpg

Även om svenska DICE efterlängtade Star Wars-pangare Battlefront har fått ta en del kritik för att sakna djup, är det få som kan klanka ner på titelns grafiska kvalitéer. Detta är ett riktigt vackert spel, som rullar silkeslent oavsett om det gäller PC, Playstation 4 eller Xbox One.

Star Wars: Battlefront är ingen match för vardagsrumsdatorn, där förinställda "High" producerar en bildfrekvens en bit ovanför 60 fps-strecket. Även i maxade "Ultra" rullar titeln fint, utan att flytet tappar alltför mycket moment.

The Witcher 3: Wild Hunt

8.jpg

Med stark PC-fokus under utvecklingen är CD Projekt Reds stortitel The Witcher 3 en riktig fröjd att vila ögonen på när den körs på denna plattform. Versionerna för Playstation 4 och Xbox One ser även de förhållandevis vackra ut, även om de lider av det klassiska bildfrekvenstaket vid 30 fps.

The Witcher 3 är utan tvekan den tyngsta titeln av vår testade kvartet av spel, vilket kräver lite mer handpåläggning gällande detaljnivåerna. Förinställda "Medium" är här ett bra val för den som är ute efter ett trevligt flyt, medan "High" passar bättre för användare som prioriterar vackra effekter, och då bör det nämnas att den sistnämnda kurvan fortfarande ligger bättre till än konsolversionerna.