Inlägg

Inlägg som Ambit har skrivit i forumet
Av Ambit

Automatiskt bevattningssystem

Det är inte alla som har gröna fingrar. Jag tycker det är trevligt att ha växter runt omkring mig, men det är svårt att komma ihåg att vattna dem. Givetvis, i sann nördanda, måste processen automatiseras! Detta var ett långt projekt som jag tog mig an för ett tag sedan, jag börjar med att visa slutprodukten.

Bilder:

https://i.imgur.com/0WTImvc.jpg

En närbild av enheten, det gula är flussmedel efter min så kallad lödning.

https://i.imgur.com/9gqrlg5.jpg

En enkel konfiguration, normalt gömmer jag allt i en låda.

https://i.imgur.com/bpAUw8p.jpg

När jag koppla in den ville den givetvis ge växten mer vatten omedelbart.

https://i.imgur.com/3QP6ALo.jpg

Inte bara växten som var törstig...

https://i.imgur.com/0poMRPu.png

Jag kan hålla koll på växten på distans, varje timme får jag en rapport om jordfuktigheten. Kurvan är inte så intressant för tillfället eftersom jag just kopplade in den.

Dold text

Nu behöver jag inte komma ihåg att ge vatten åt törstiga växter... eller katter tydligen. Bilderna visar inte allt som prylen är kapabel till: den klarar av att vattna upp till 7 växter med hjälp av "switchar" för att styra vattenflödet, samt tända och släcka en LED strip för att uppmuntra tillväxt. (Jag flyttade nyligen, inte haft tid att lägga till flera växter.)

Jag behövde lära mig ganska mycket nytt för att klara av detta projekt. Jag följde inte några guider eller liknande, allt är designat från grunden, och jag behövde lära mig mer inom elektronik för att kunna sätta ihop alla komponenter så att de inte förstörs på sikt. Ett mål jag hade var att den ska kunna vattna flera växter med så få kablar och slangar som möjligt, jag vill inte att prylen är för stor och klumpig. Detta resulterade i att jag utvecklade ett kretskort från grunden. Jag spenderade många dagar med att läsa datablad för att försäkra mig om att alla spänningsvärden var kompatibla (både 5V och 12V), sedan skickade jag en Perberfil till ett företag som etsade flera mönsterkort till mig. Jag hade ju aldrig gjort detta tidigare, så vid detta skede visste jag inte om allt skulle fungera i slutändan. Hade jag förstått elektronik korrekt? Läste jag databladen korrekt? Givetvis, de 3 första kretskorten fungerade inte. Suck. Jag läste någonstans att man inte ska ha hög värme på lödkolven, efter jag sänkte den hade jag betydligt mer framgång och har nu flera kretskort som fungerar. Tydligen spreds värmen från lödkolven via kopparledningarna till multiplexern, som sedan förstördes. Innan jag flyttade, med de fungerade kretskorten, behövde jag inte vattna på ett år!

Detta projekt var ett lärorikt äventyr, och bilden nedan visar en massa saker jag behövde köpa. Det går givetvis att göra något mycket enklare som inte kräver att man etsar mönsterkort, om man sänker kraven lite... man kan begränsa sig till 1 växt, inga LED strips, använda samma spänning på både Arduino (eller Raspberry Pi) och pumpen. Då kan man ta och köpa bara ett fåtal komponenter och kanske (el)tejpa fast dem på en planka eller liknande.

Bild:

https://i.imgur.com/PYutG2s.jpg

Jag behövde köpa en hel del...

Dold text
Av Ambit

Ditt felmeddelande klagar på att du har använt ett tankesträck snarare än ett minustecken, jämför – och -. Du borde fundera på när du ska göra rekursionsanropet (om du vill skriva ut i bakvänd ordning) samt vad som händer om du ger funktionen en tom array (är verkligen n==1 det bästa basfallet?)

Av Ambit

@VonCraft: Ok, om du kräver garanti att allt faller en i smaken så kan du ignorera mig. Jag har själv hållit i flera moddade Minecraft servrar men gänget tröttnade och det är oerhört tråkigt att spela ensam.

Av Ambit

Ålder?
27

Minecraft namn?
Nyaa

Hur ofta kommer du att spela på servern?
Förmodligen några timmar dagligen, hur länge beror mycket på hur aktiv/social servern är och om jag gillar modpacket (expert mode låter lockande). Skadar inte att prova och se

Av Ambit

@Golany:

De har inte nämnt något om när BIOS uppdateringen skulle kunna tänkas komma, version A.3 som finns ute på hemsidan kom efter de skickade filen till mig. Datumet på hemsidan är dock märklig och allt för tidig. Har du provat version A.3? Den ska förbättra kompatibiliteten, annars kan jag skicka bios version A.31 som de skickade mig (säg till, bios versionen är troligtvis inte 100% klar).

Jag valde dock att behålla Corsair minnena och skicka tillbaka Kingston minnena då det kändes bättre att ha officiellt stöd.

Av Ambit

@jon lord:

Jag kan tyvärr ingenting om ditt problem, låter märkligt. Jag är lite kluven själv, MSI skickade en ny BIOS uppdatering (3.1, ej ute på hemsidan) och nu startar datorn med Kingston minnena. Dessutom verkar det inte vara en engångsföreteelse och datorn har startat flera gånger, vilket du hade problem med? Typiskt att datorn ska starta när man har köpt nya minnen som ligger på uthämtningsstället och jag tänkte passa på att skicka in de Kingston minnena samtidigt

Nu funderar jag på vilka minnen jag ska behålla, jag kan säkerligen avbryta återköpet och utnyttja öppet köp på Corsair minnena. Det kanske är och föredra då de är oöppnade (och inte testade). Å andra sidan finns det officiellt stöd för Corsair minnena men inte för Kingston (just nu), vad hade ni gjort?

Av Ambit

@jon lord:

Ingen fara att du använder samma tråd. Jag har gjort återköp hos Komplett på minnena och har samtidigt köpt nya minnen, som borde komma senare idag eller imorgon. Mitt moderkort listade "CMK32GX4M4A2133C13" som kompatibel, vilka är Corsair Vengeance LPX Black men är ett paket med 4 st. 8 GB moduler (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2901874). Just dessa minnen finns bara i lager hos Webhallen för en ansenlig summa pengar, så jag köpte 2 st. Corsair Vengeance LPX Red (https://www.komplett.se/corsair-vengeance-lpx-ddr4-2133mhz-16...) som innehåller 2 st. 8 GB moduler (totalt 4 st.) istället. Det borde vara samma kretsar och koden skiljer sig bara i antalet moduler samt färg:

CMK 32G X4 M4 A 2133 C13
CMK 16G X4 M2 A 2133 C13 R

__GB = hur många GB det är totalt i kittet.
M_ = hur många moduler/minnen det är i kittet.
R = röd färg.

För att avkoda: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=80808

Vi får se om de nya minnena fungerar bättre. Annars fick jag nyss ett mejl från MSI och de sade att de fortfarande försöker få tag på de minnena som jag har gjort återköp på, men tyvärr löper min ångertid ut snart så jag kan inte vänta på dem. Det är dock bra gjort utav MSI

Av Ambit

@cuagn:

Tack för svar igen Ja, det verkar vara en djungel detta. Jag har provat XMP samt att klocka ned minnena till 2133 MHz men inget fungerade. Mer positivt är att MSI nu svarade "We will try to test the issue ,please wait for us patiently! Thanks!", kanske en BIOS uppdatering kommer inom snar framtid? Om de inte återkommer innan ångerrätten löper ut så får jag väl skicka tillbaka minnena till Komplett och välja nya minnen med mer omsorg.

Tack för hjälpen alla!

Av Ambit

@cuagn:

Tack för svaret! Vid tidigare byggen har jag inte brytt mig lika mycket om minneskompatibilitet då allt har gått bra, men jag får vara försiktigare nästa gång. Konstigt att MSIs support inte kolla detta när jag gav dem samma detaljer (dock osäker på om den informationen fanns på hemsidan då).

Jag antar att det är möjligt att de lägger till flera kompatibla minnen i efterhand genom BIOS uppdateringar? (Om det nu är praxis) Annars undrar jag om det är möjligt att fixa till inkompatibiliteten genom att ställa in timings manuellt? (m.h.a. http://www.kingston.com/dataSheets/HX426C15FBK4_16.pdf) Det finns också något som heter "Extreme Memory Profile" (vilket minnena ska stödja) samt "Memory Try It !" (inkl. det irriterande mellanslaget framför utropstecknet...), varav den sistnämnda påstås öka kompatibiliteten. Kan dessa eventuellt hjälpa?

Av Ambit

Ingen bild med 4 st. minnen (Intel i7 6700K och MSI Z170A Krait Gaming)

Hej ärade Sweclockers medlemmar!

När Intels nya processor kom ut passade jag på att uppgradera min gamla dator och köpte en Intel i7 6700K tillsammans med ett MSI Z170A Krait Gaming moderkort samt 4x 8 GB HyperX Fury 2666MHz minnen. Chassit huserar även ett AMD Radeon HD 7970, 4 st. hårddiskar och nätaggregatet Corsair HX 650W, vilka är gamla komponenter från min gamla dator (beprövade).

Tyvärr så visade det sig att något var fel när jag installerade de nya komponenterna: jag fick ingen bild på skärmen när jag använde 4 st. minnen. Moderkortet har något som MSI kallar för "EZ-debug LEDs" vilket mer eller mindre betyder att en LED är tänd på moderkortet när ett problem är inträffar, och DRAM LED är givetvis tänd vilket (enligt manualen) betyder: "indicates DRAM is not detected or fail". Jag har ingen högtalare i chassit för felsökning så jag hörde inga pip.

Jag har provat:
* 3 st minnen istället för 4, vilket fungerar (jag får bild och jag har kunnat installera OS m.m.) . Det spelar ingen roll vilka 3 st. minnen det är, så det verkar inte vara ett av de fyra som är trasig.
* Två stycken olika konfigurationer när det kommer till DIMM slots för de tre minnena, vilka båda också fungerar. Mer specifikt så har jag provat: #1, #2, och #4 samt #1, #2 och #3 (från vänster till höger), det vill säga, det verkar inte som att någon DIMM slot är trasig.
* Med och utan ett diskret grafikkort, det spelar ingen roll.
* Uppdaterat BIOS från A.00 till A.20 (till senaste).

När jag installerade CPUn så såg jag inget avvikande, som att pinsen skulle vara skadade eller dylikt. Jag är osäker på om en sådan skada endast skulle ge fel när 4 st. minnen är installerade.

Jag har varit i kontakt med MSIs kundsupport, men de var tämligen värdelösa. Jag ställde konkreta frågor som de ignorerade och gav generella svar istället, eller svar på någon fråga jag inte ställde. De svarade dock att det inte var någon känd inkompatibilitet med minnena.

Jag sökte lite här på Sweclockers, någon nämnde att det kan betyda att minneskontrollern inte är tillräckligt bra och det kan hjälpa att klocka ned frekvensen eller öka spänningen. Jag provade att öka spänningen från 1.2V till 1.25V samt sänka frekvensen till 2400 MHz, men det hjälpte inte (såvida inte inställningarna nollställs vid installation av mer minne...?). Har ni några idéer om hur jag löser problemet eller vilken komponent som behöver bytas ut?

Tack på förhand!

Av Ambit

Jag har lagt till er

Av Ambit

[LoL] Söker spelare på EUW

Hallå! Jag är 25 år gammal och jag bytte server till EUW nyligen ifrån EUNE på grund av att det verkade relativt dött. På EUNE så kom jag till Platinum 4 innan säsong 4 började, och planerar på att börja spela ranked snart igen.

Om du vill spela tillsammans så är mitt in-game namn Youma, jag har tillgång till mikrofon m.m. Det vore skoj att få ihop något lag också, om det blir tillräckligt med intresse.

Av Ambit

Om någon vill hitta på något så finns jag under namnet Youma (Dark Elf) Jag blev just klart med nybörjar-ön.

Av Ambit

[LoL] Letar efter personer att spela med (EUNE)

Hej.

Jag är 24 år gammal och har spelat League of Legends några år nu med 2400+ matcher under bältet. Jag började nyligen spela ranked och har nått Gold 1 efter en dålig start, och har nästan dubbelt så många som vinster än förluster, så jag borde kunna nå Platinum åtminstone

Då de jag spelade med försvann, så letar jag efter mogna (18+ år) och erfarna spelare att spela med på EUNE servern. Jag är intresserad av att spela duo-ranked, och då vill jag att vi ska vara ungefär lika erfarna och bli bättre tillsammans. Jag är också intresserad av normals för skoj, och då har jag inga sånna krav. Jag vill använda Voice/Mumble/annat

Mitt in-game name är Youma @ EUNE, lägg till mig om du vill spela

Av Ambit

Hallå.

Jag är också intresserad av att hitta flera personer att spela med (de jag spelade med försvann). Jag har inte spelat så mycket ranked, men efter en trög start så är jag Gold 1 för närvarande. Jag har dock nästan dubbelt så många vinster som förluster, så jag borde lätt kunna komma in i Platinum åtminstone om jag spelar mer (min MMR är tillräckligt hög att jag spelar nästan enbart med Platinum/Diamond spelare). Det hade också varit väldigt roligt att kunna få ihop ett ranked team

Jag är 24 år gammal, och har spelat i snart 2 år. Just nu är jag i USA så jag kan inte spela just nu, och kommer hem den 22:a. Sedan behöver jag värma upp då jag inte har spelat på nästan 2 veckor

Mitt in-game name är Youma på EUNE, jag har Skype/Mumble/etc
http://www.lolking.net/summoner/eune/6744

Av Ambit

Jag får ingen popup dialog när jag kopplar in mina hörlurar trots jag har "Enable auto popup dialog, when device has been plugged in" i kryssat. Jag kan inte heller dubbelklicka på den gröna utgången (i Audio Manager) för att få upp dialog rutan.
Så här ser min Audio Manager ut: http://imageshack.dk/imagesfree/l2R58323.gif

Jag har den senaste drivrutinen ifrån Asus hemsida.

Edit: Jag provade den senaste drivrutinen ifrån Realtek men samma sak.

Av Ambit

Headphone Virtualization

Hallå.

Jag har försökt att få igång "Headphone Virtualization" i Windows 7 de senaste dagarna men har inte lyckats. Windows 7 är så snäll att den antar att ljudutgången på framsidan av datorn är för hörlurar och ljudutgången på baksidan är för högtalare, dock verkar min utgång där fram vara trasig (får bara ljud på vänstra örat). Om jag använder utgången där fram får jag upp alternativet "Headphone Virtualization" under "Enhancements" men alternativet plockas bort om jag använder bakre utgången. Det är sjukt irriterande att Microsoft gör antagelser som uppenbarligen inte är sanna och jag hittar ingenstans information om hur jag kan fixa detta. Jag har googlat och sökt men hittar ingen information.

Jag använder ljudkortet på moderkortet.

Moderkort: Asus P6T X58 S-1366 (Ljudkrets: Realtek ALC1200)
Chassi: Antec Sonata Elite

Som sagt, antagligen är kabeln från chassit (HDA) till ingången på moderkortet trasig. Jag har inte lyckats få något ljud alls med AC'97 kabeln av någon anledning (jag ställde om i BIOS).

Jag börjar bli desperat, jag hoppas ni kan hjälpa mig