Inlägg

Inlägg som Archaea har skrivit i forumet
Av Archaea

@Deriveh: Allt är uppdaterat. Men jag orkar inte hålla på med det där nu; löser det i framtiden nån gång

Av Archaea

Jag köpte den här musen för några dagar sen. Det är jättebra att den går ner i sleep efter 15 min inaktivitet för att spara batteri, men jag har ett problem när jag väcker den igen. Efter sleep så vägrar icue att se musen, och således laddar den inte in min profil. Istället får jag musens default-profil vilken har helt galet låg dpi. Enda sättet att fixa är att starta om datorn. Så nu kör jag med musen inkopplad med sladden hela tiden istället

Av Archaea
Skrivet av Kommenterande:

Källa på det? Vad är ett minipaket? De DHL-paket jag får från Amazon hanteras alltid av DHL i Sverige, även om de är små. De kör dock inte ut paketen till mig utan till DHL-ombudet eftersom jag brukar besvara SMS:et med en etta.

Är det kanske så att du förväxlat DHL med Deutsche Post? DHL ägs av Deutsche Post och om man får något från Tyskland är det ibland oklart om avsändaren använt Deutsche Post eller DHL eftersom båda ibland använder sig av varumärket DHL. Försändelser som skickas med Deutsche Post hanteras av Postnord i Sverige i enlighet med Världpostföreningens avtal.

Källa: Jag jobbar med det.
Tänk minipaket som sånt som går in i ett brevinkast. Jag är ganska säker på att det är DHL. De gånger jag ser deuthche post så är det antingen untracked eller så använder de sig av samma system som resten av hela postvärlden. DHL kör sitt som endast DHL kan skanna.
Jag vet eftersom första gången jag såg ett DHL-paket så blev jag så förvånad att jag vart tvungen att fråga chefen.

Av Archaea
Skrivet av Neonknight:

Jag fick idag ett fysiskt brev om "Försändelse från utlandet" och att jag ska betala 75kr i moms och hanteringsavgift och även om det var väntat så hade jag hoppats på att det skulle gå igenom utan avgiften då jag aldrig fått någon sådan tidigare. Jag har dock aldrig beställt från AliExpress eller dylikt då de alltid varit dyrare än vad jag kunnat hitta på Ebay där även detta Kinapaket och andra jag beställt tidigare kommer från.
Säljarna jag beställt från har i regel deklarerat det som "Gift" (har ej på något sätt begärt detta), men ändå angivit värdet, oftast korrekt dessutom. Den här säljaren har jag aldrig köpt ifrån tidigare, så jag vet inte hur denne har gjort, kan konstatera att säljaren använt en annan transportlösning (Winit) än jag tidigare varit med om.

Det jag ställer mig lite fundersam till är hur posten kan ta ut avgiften om nu moms/tull uppenbarligen inte ska betalas, verkar vara lite systemfel, inte för att jag motsätter mig kostnaden som sådant, snarare är den ju lägre än förväntat då paketets värde är ca 130kr och också väl värt att "lösa ut", det är ändå ett bra pris för sakerna.

Jag läste i postnords interna nyhetstidning att paket markerat med "gift" går via tullverket som gör en bedömning om det verkligen är en gåva eller bara en avsändare som försöker fuska. Du kommer inte undan.

Skrivet av Flygman:

Kinapaket som skickas via DHL, går det ändå via Postnord på något sätt eller är det fritt från avgifter?

DHL, Schenker, UPS osv har ju varit sura på postnord eftersom de själva alltid varit tvungna att betala tull och moms, men postnord sluppit. Ofta är det inbakat i fraktkostnaden.
Svaret på din första fråga är både ja och nej. Är det ett minipaket så tycker DHL att det är dyrt för dem att köra en lastbil till dig för leverans. Så de anlitar postnord för att dela ut paketet tillsammans med brevbäringen.

Av Archaea
Skrivet av Paddanx:

Värre... Klarna.
Avskyr detta bolag, som medvetet lägger betalningsdatum mitten på månaden för att folk ska missa och sedan lägger på saftiga pålägg när du gör. Sen tar de din "info" och delar ut ens hemliga mobilnummer överallt också... för självklart är det inte det nummer man skrivit, utan det som var hemligt som man vill använda.

Och när du får fakturor från dem, måste du gräva som F för att få fram en vettig vanlig pdf faktura med OCR nummer, via inloggningar, bank-id och hemsidor.

Ok, så du gillar inte klarna, det behöver man inte göra. Men senare i samma inlägg skryter du över hur bekvämt och enkelt det är att använda telefonen till fakturor. Jag har aldrig sett något enklare sätt att betala fakturor än med klarnas app.
1. Få notis när faktura kommer
2. Öppna appen, klicka på betala
3. Signera med mobilt bank-id.
4. Klart

On Topic:

  • Trådlös termostat till värmeelement. Har alltid tyckt att man kan gå fram och vrida på ratten på elementet bara. Men nu; mycket exaktare temperaturinställning (har ju placerat termostaten en bra bit bort från elementet så att man slipper felkällan av att termostaten sitter på själva elementet), profiler, nattläge osv....

  • Som många andra sagt, bluetooth-hörlurar. Du tror det kommer vara besvärligt att ha en till pryl att ladda, men det är värt det. Någon sa nåt om ljudkvaliteten. Jag tvivlar på att BT begränsar märkbart. Dessutom är hörlursförstärkarna i mobiler rätt så kassa

  • En bra multimeter, inget biltema-trams. Auto range är din gud.

Av Archaea

@robalm: Asså, att förneka problemet kommer bara sluta i tragedi. När en hårddisk får click of death så väntar man inte på bättre tider. Det är omedelbar backup som gäller. Om du inte har lagringsutrymme för backup så köper man en ny hårddisk så fort som möjligt.

Jag har, precis som @Lexius gjort misstaget att vänta. Det misstaget gör man bara en gång.

Av Archaea

@Peppar2014: Ja där ser man, trodde den skulle dyka upp på en egen rad som i ditt kundvagnförslag. Såg inte att den var en underrubrik till processorn.

Av Archaea

@gamerfreak87: Nej, du kommer inte få 144 fps eftersom du har ställt grafikinställningarna för högt i spelet. Om du vill ha 144 får du sänka inställniongarna lite.

Och det Lemon menar är att om 2 år när någon har samma fråga som dig och googlar problemet och kommer till den här tråden så kommer det vara svårt att hänga med om du ändrat din signatur.

Av Archaea

@Peppar2014: Jag förstår inte varför du rekommenderar ett 970 för 2,7k när inet har 1060 för 2,9k. Dessutom presterar 1060 som ett 980 enligt sweclockers tester, så prestanda per krona är sanslöst mycket bättre för 1060.

@Ollie79: du har inte lagt in nån cpu-kylare. Troligtvis kommer inet kontakta dig och be dig ändra din order; de kan inte montera en icke-komplett dator.

Av Archaea

@macbang: Det sa jag inte att jag gjort. Jag tar det alltid med återförsäljaren. Endast en gång har jag pratat med tillverkaren direkt. Men det var för att när min HP laptop pajade så hade återförsäljaren (Computer Sweden) gått i konkurs.

Av Archaea

Jag köpte zotacen på kompletts superweekend. Folk snackar mycket om EVGAs service, men jag tycker att får man problem så är det alla gånger lättare att vända sig till återförsäljaren (i Sverige) än till EVGA ( i USA); och då spelar tillverkare ingen roll.

Av Archaea

Med "Konsumenträtt" menar du reklamationsrätt va? Reklamationsrätten är lagstadgad i Sverige och gäller i princip endast fabrikationsfel i tre år. Kom ihåg att ett fabrikationsfel inte betyder att varan är trasig direkt när du får den; den kanske pajar efter två år pga av fabrikationsfel.

Garanti är helt frivilligt, och det finns ingen lag som säger att ett företag måste lämna garanti. Företaget väljer alltså själv villkoren för garantin om de väljer att ge sådan.

Bra att ha i åtanke: Flera företag som säger "garanti" syftar då på reklamationsrätten. Ibland har de något tillägg som räknas som garanti, men de brukar inte vara speciellt bredspektrum och ofta gäller de bara i ett år.

Av Archaea

@mrqaffe: Ja, du har rätt i det du säger. Jag har aldrig haft högtalare med inbyggda filter (vad jag vet), men jag är inte så inne på maffiga ljudsystem. Dock gäller ditt resonemang med oändlig resistans endast för högpassfilter. För lågpassfilter är kondensatorn parallellkopplad med högtalarspolen.

Vi har tre möjligheter för högtalarens impedans (approximativt):

1. Inget filter: Impedans Z = Re + jwL. Multimetern kommer endast mäta R. Högtalarens impedans är dvs minst Re.
2. Lågpassfilter: Impedans Z = Rf + (Re + jwL)//(1/jwC). Multimetern mäter (efter transienta förlopp avtagit) Rf + Re
3. Högpassfilter: Impedans Z = 1/jwC + Rf//(Re + jwL). I detta fall är det som du säger, multimetern kommer visa overload.

Rf är filterresistansen och Re är resistansen i högtalarelementet.

Jag tyckte bara att TS kunde prova med multimeter eftersom OM (!!) man får ett värde så vet man att detta är minstavärdet.
Nu är detta ren spekulation, men jag antar att tillverkarna gör reaktansen så låg som möjligt; eftersom den påverkar återgivningen av ljud vid olika frekvenser olika mycket.

Det här blev kanske lite väl komplicerat för trådens ändåmål, men jag blev inspirerad av din länk så kunde inte hejda mig

Av Archaea

@jeffan97: Processen är lite olika på olika multimetrar. Har du en multimeter med auto-range behöver du bara ställe den i ohm-mätningsläge. Om du inte har det ställer du multimetern på förväntat värde (6 ohm?) avrundat uppåt. Ut från multimetern kommer två prober, en röd och en svart. Koppla in kablar bak i högtalaren (Jag ser på dina bilder att du inte har nån kabel där). Ta nu den ena proben på ena kablen och den andra proben på andra kabeln.

Av Archaea

Du kan mäta impedansen med en multimeter som har ohmmätningsfunktion. Egentligen är högtalaren impedans komplex och därför i högsta grad frekvensberoende. En multimeter mäter endast den reella delen. Men för alla praktiska tillämpningar är det tillräckligt bra.
Jag får 8.1 ohm när jag mäter på mina 8-ohmshögtalare.

Om du kopplar en högtalare på 4 ohm till en förstärkare märkt med 6 ohm så kommer det fungera. Det som händer är att förstärkaren måste trycka ut mer ström (ampere) för att driva högtalaren. Du kommer alltså att få lägre ljudvolym, om du nu drar upp volymen högt så kan du överbelasta förstärkaren. Så det är något man måste ha i åtanke

Av Archaea

Jag har ingen själv, men av de jag sett ute i det vilda så verkar de vara marginellt snabbare än gånghastighet. Även för en så kort sträcka som 1 km så kommer det ta mycket längre tid än en cykel.
Jag ser det bara som en leksak som saknar praktisk användning.

Av Archaea

B är sist i kedjan va? Då låter det som att det "märkliga problemet" beror på att det saknas slutmotstånd i B.

Att det blir dålig bild kan bero på samma sak, eller att signalen är för svag. Kan också vara att någon bytt sitt uttag och då satt in ett slututtag (som saknar dämpning).

Av Archaea

@Neonodia: Ok, jag kollade upp asus z97-a. Det moderkortet använder PCIe 2.0 i M.2-slotten. Så om din SSD behöver PCIe 3.0 i M.2 så kommer det inte fungera.

Av Archaea

@Neonodia: Använder SSDn du köpt sig av NVMe? Om så är fallet kan det vara så att om ditt moderkort inte har stöd för NVMe så funkar det inte.

Av Archaea

@YamahaDGX630: Du kan titta på den här sidan för att se vilka kablar som är godkända och fungerar som de ska. Det är förvånansvärt hur få kablar som faktiskt klarat certifieringen.
Annars fungerar det utmärkt att sätta en liten bit eltejp över pin 20 så att det inte får kontakt.