Inlägg

Inlägg som Xe993 har skrivit i forumet
Av Xe993
Skrivet av RHWarrior:

Minst lika enkelt i så fall då OSX är kusin till FreeBSD UNIX så den har ett vettigt shell...
Måste finnas unrar till OSX nånstans.

Man behöver inte krångla till det. Besök officiella hemsidan för rar/unrar och ladda ner det där:

http://www.rarlab.com/download.htm

Direktlänk: http://www.rarlab.com/rar/rarosx-5.1.b2.tar.gz

Av Xe993
Skrivet av Dez:

Nu har jag hittat en log. Klippte ut senaste sessionen nedan.

Tyvärr säger den ungefär samma sak:
Warn: OS requirements not met for Adobe Photoshop Elements 12
Error: System check returned with error : 65535

Den enda slutsats jag kan dra är att vi har OSX 10.7.5, och trots att programmet vill ha OSX 10.7-10.9 så tycker det att vår version är felaktig.
10.7.5 uppdateringen är från 2012, men när jag försöker leta efter uppdateringar hittas inget nytt.

Låter som fel hos adobe. Skall nu försöka mej på att uppdatera OSX på något annat sätt...

Du kommer inte hitta några uppdateringar i Programuppdatering (OS X motsvarighet till Windows Update, finns i Äppel-menyn). 10.7.5 är den senaste versionen av 10.7 (Lion). 10.9 (Mavericks) kan hämtas och installeras gratis från Mac App Store. Även om du lyckas få Photoshop Elements att fungera med Lion rekommenderar jag starkt dig att uppgradera till Mavericks.

Systemkraven för Mavericks är:

iMac (mitten av 2007 eller nyare)
MacBook (aluminiummodellen från slutet av 2008 eller tidigt 2009 eller nyare)
MacBook Pro (mitten/slutet av 2007 eller nyare)
Xserve (tidigt 2009)
MacBook Air (sent 2008 eller nyare)
Mac mini (tidigt 2009 eller nyare)
Mac Pro (tidigt 2008 eller nyare)

Systemkraven för Photoshop Elements nämner även:

För multimediefunktioner krävs QuickTime 7

Det kan vara en bra idé att kontrollera om det programmet finns installerat. Annars kan det hämtas här: http://support.apple.com/kb/DL923

Quicktime 7 är alltså inte samma sak som Quicktime X, som finns förinstallerat på datorn.

Jag rekommenderar också att du upgpraderar RAM. 2 GB är ingenting idag.

Av Xe993
Skrivet av Hattifnatten:

Roligt att se så många svar. Det glädjer mig verkligen ska ni veta
Jag har nu beställt en Macbook Pro late 2013 på "13" tum med 256 gb SSD och 8 gb ram. Ska bli kul att testa något nytt. Det som avgjorde det hela var kvalitetsaspekten plus det goda begagnatvärdet. Priset jag fick betala med CSN/Mecenat-rabatt var 12.600 kr. Datorn är skickad från lagret i Holland men fortfarande kvar i landet.

Gott! "Once you go Mac, you never go back"

Fast det är tillåtet att kombinera en bärbar Mac med en stationär gaming-pc

Av Xe993

Ett sånt här kanske?

http://matias.ca/tactilepro4/

Tyvärr inte nordisk layout. Den tyska verkar dock ganska lik våran.

Av Xe993
Skrivet av Petterk:

Han syftade nog på bootcamp/Windows-partitionens storlek.

Nej, jag syftade på hårddiskens storlek. Men jag förstår vad du menar: man ska inte heller snåla med Windows-partitionens storlek, eftersom man inte kan ändra dess storlek i efterhand, i alla fall inte utan besvär.

Av Xe993

Snåla inte med lagringsutrymmet om du väljer Bootcamp. Windows tar väl en 15-20 GB.

Av Xe993
Skrivet av Boss302:

Fast det var ju xerox som gjorde revolutionen med det grafiska gränssnittet.

Att man är först med en idé betyder inte att man står för revolutionen. Vem som helst förstod nog på den tiden att det inte var hållbart att försöka få vanligt folk att använda icke-grafiska gränssnitt. Men att faktiskt omsätta en idé i praktiken, och skapa en produkt som fungerar i verkligheten och folk vill ha, det är en annan sak. Apple lyckades.

Samma sak med iPoden. Det var inte den första mp3-spelaren. Alla fattade, långt innan iPoden, att det här med digital musik, och inte kassetband och CD-skivor, var framtiden. Men att skapa en riktig produkt, och välja den rätta kompromissen mellan lagringsutrymme, design och storlek, det lyckades bara Apple med.

iPhone var inte den första smartphonen, och inte den första produkten med touch. Många förstod nog att mobiltelefoner förr eller senare skulle närma sig datorn. Ändå var det iPhonen som stod den för smartphone-revolutionen eftersom den faktiskt var en produkt som inte sög. iPad var inte den första surfplattan, men samma sak där: alla andra surfplattor som fanns innan höll inte måttet.

Av Xe993
Skrivet av biorrith:

Nu var det år eller mer sedan jag uppdaterade, och då var senaste OS-X 10.8. Men att det har kommit en nyare version, som dessutom är gratis (!), det visste jag faktiskt inte.

Ja, visst är det fantastiskt! Gratis är gott.

Fast man behöver ju inte uppgradera direkt. Kan vara en idé att vänta tills de värsta buggarna fixats (nuvarande versionen är 10.9.1, med nästa version några veckor bort).

Av Xe993
Skrivet av anon228747:

En inhägnad trädgård är inget fängelse. Man kan gå där ifrån när man njutit klart av allt det vackra
Grattis Macintosh!

Precis. Och det är ju inte som att konkurrenterna inte försöker skapa egna trädgårdar. På vilket sätt är t.ex. Microsoft öppet? Någon som minns hur de försökte skapa sin egen standard med Internet Explorer? Och Office, som gjort för att låsa in folk i ett system med filer som inte fungerar bra i andra program. Tyvärr, att ett företag licensierar ut sitt OS räcker inte för att man ska få kallas för "öppet". OS X är inte tillgängligt på annan hårdvara än Apples, men koden i sig innehåller mer open source än Windows.

Google: Ja, var ska man börja? De vill gärna att du kopplar ditt Google Plus-konto till allt du gör på internet, må det vara Youtube eller Gmail. Man skapar nya funktioner i sina tjänster som bara fungerar riktigt bra i Chrome. Ja, folk gillar att påpeka att Android är open source, men kom igen. Hur bra fungerar Android utan Googles tjänster (Play, Gmail, Youtube etc), som ju inteär open source? Det enda företag som lyckats med det är Amazon.

Folk måste växa upp och och inse att Apple, Google och Microsoft alla har ett mål: att tjäna sina aktieägare. För att göra det måste man göra vinst. En sidoeffekt är att de tillverkar produkter som vi konsumenter vill ha och betalar för. Företag är inte goda eller onda. De är vinstdrivande, punkt.

Jag skulle våga påstå att med en Mac är du mindre inlåst än med Windows. Tänk efter: Det blir svårare och svårare att ta betalt för ett operativsystem. Microsoft måste då hitta andra inkomstkällor, och låsa in folk i Windows Store, Office 365, Outlook.com och alla andra av deras system. Nej, Microsoft kommer inte ta bort den öppna "desktop"-delen i Windows. Men det är väldigt tydligt var de lägger krutet, och det är det inlåsta Windows Store. I praktiken kommer de styra konsumenterna mot den stängda delen av Windows. Detta är ganska tydligt, och bl.a. Valve har insett det och börjat gardera sig med Steam på OS X och Linux/Steambox.

Apple däremot tjänar de mesta av sina pengar på hårdvara. Du betalar dem en summa, och du får en Mac, iPhone eller iPad. Ja, Apple vill självklart också att du håller dig inom deras system: iCloud, App Store, iTunes och så vidare. Men hela deras verksamhet står inte och faller med deras förmåga att sälja in mjukvara och onlinetjänster.

Av Xe993
Skrivet av biorrith:

Jag har en MacBook Pro 2007. Designen är så otroligt genomtänkt, och än idag 6 år senare ser den inte gammal ut. Designen håller än liksom, och det är det jag förknippar Apple med!

OT: Köpte senaste OS-X till den. Kostade 250kr... Microsoft kan ju lära sig utav detta!

Håller med om designen. Apple tänker ofta igenom noga hur deras datorer ska se ut, sen kör de med den i många år. T.ex. dagens Macbook Air som har haft samma design sedan 2010 men fortfarande ser fräsch ut. iMacs senaste design är från 2012, men 2009 års iMac ser inte särskilt omodern ut, bara lite tjockare. On-topic: min första, och nuvarande Mac är just en iMac av 2009 års modell. Extremt nöjd, även om jag kör Windows då och då för de spel som inte finns till OS X.

Men, jag måste fråga, varför betalade du för senaste OS X? Mavericks kostar ju 0 kr

Microsoft har för övrigt tvingats anpassa sig. Man kunde under en period uppgradera till Windows 8 från äldre versioner för ca 300 kr. Uppgraderingen från Windows 8 till Windows 8.1 (som inte bara är ett Service Pack) är gratis.

Av Xe993
Skrivet av Barra85:

Hade en Macintosh 512k(har kvar den på vinden vilket jag är glad för!) när jag var liten grabb. Tyckte den var asgrymm ända tills min bästis fick en dator med win 3.1. Då var det inget fränt med svartvita spel längre och en dator som låter som en skördetröska(ni som kört gamla macar vet hur de låter ).
Sen dess har jag aldrig gått tillbaka till Mac på datorfronten men man ska aldrig säga aldrig!
I ljudväg har man förbrukat ett gäng Ipods samt telefon kör jag i nuläget 4s.

Du bör definitivt testa Mac igen. OS X är något helt annat än "klassiska" Mac OS.

Av Xe993
Skrivet av 7Patrik:

Köpte själv en Sony Vaio Z, vilket jag är nöjd med. Batteritiden var gudomlig när den köptes, men nu ett år senare känns det som att något är fel. Då den bara klarar 6h i word, då när den var ny så snittade den 9H. I dessa stunder önskade jag att jag köpte då en Mac Pro (som var/är billigare än min vaio). Inbillar jag mig när jag tror att Macen håller sig "fräschare" batterimässigt då under en längre tid ? : S

/p

Tror du menar Macbook Pro. En Mac Pro är nog lite dyrare än en Sony Vaio

Av Xe993

Hittade en gammal artikelserie från Ars Technica från 2008, med titeln From Win32 to Cocoa: a Windows user’s conversion to Mac OS X

Väldigt intressant. Förklarar varför OS X-program fungerar så mycket bättre än Windows-program.

http://arstechnica.com/apple/2008/04/what-microsoft-could-lea...
http://arstechnica.com/apple/2008/05/microsoft-learn-from-app...
http://arstechnica.com/apple/2008/06/microsoft-learn-from-app...

Av Xe993

Det är stor skillnad på skärmarna. Det bästa är såklart att se efter själv i en affär.

TF2 borde även en Macbook Air klara av, tycker jag. Den enda Macbook som kan fås med dedikerat grafikkort är Macbook Pro 15-tum.

Macrumors är en sida du bör besöka om du vill veta när det är köpläge. De sammanställer rykten kring nya modeller och hur lång tid det gått mellan tidigare releaser:

http://buyersguide.macrumors.com

Av Xe993
Skrivet av Dejch:

Skulle kunna någon kunna berätta hur man gör en ren återställning av datorn? Då menar jag radera ALLT helt och hållet, precis så som det fungerar på iphone 5 när man väljer en ren återställning?

När du startar datorn ska du hålla ner cmd + R. Då kommer du till det som kallas återställningspartitionen. Där finns diverse program, som t.ex. Skivverktyg. Googla "OS X recovery HD".

Av Xe993

Okej, då håller jag med dig. Trådstartaren bör absolut vänta in de nya modellerna.

Av Xe993
Skrivet av zOlid:

Det priset var inte så speciellt alls faktiskt.
Jag hade väntat tills dom nya kommer. Då kommer ändå dom äldre tappa en del i pris och du kan även om du väljer nuvarande modell, hitta en sådan till billigare pris.

Det är trotts allt bara 5 dagar kvar tills nya högst troligen släpps. Vänta iallafall tills dess innan du köper något.

Jag fick det till 28 500 kr i nypris på Apple Store.

i7 2,7 GHz (hittade ingen 2,6, pratar vi om en äldre version?)
16 GB minne
768 GB SSD

Bara uppgraderingen från 512 till 768 GB kostar 3500

Av Xe993
Skrivet av Asusboy:

Wow... Var ju bara att öppna en lucka där bak förut! De lever verkligen upp till att vara pengakåta.

Det där gäller bara 21.5-tummaren. På 27-tummaren kan man fortfarane byta ram-minne själv. Här är en bra tabell:

http://support.apple.com/kb/HT1423?viewlocale=en_US&locale=en...

Av Xe993
Skrivet av adamq10:

Quicksilver för att starta program ännu snabbare än med spotlight. Och för att fokusera program istället för med expose.
Caffeine för att med ett klick växla mellan normala strömsparfunktioner och ha dem inaktiverade.
Expose (mission control) bindar jag till hörnen på skärmen, för att snabbt ha tillgång till funktionen.
f.lux för att få en trevligare vitbalans framåt kvällssnåret.

Flux och Quicksilver är mycket trevliga, ja. Men jag skulle nog inte kalla Quicksilver för en Spotlight-ersättare, de är egentligen olika sorters program. Spotlight hittar filer, punkt.

Quicksilver kan ersätta en massa grejer som man normalt sett gör via peka och klicka. Typ filnavigering, bokmärkesnavigering, åtkomst till menyobjekt, programstart, fönsterhantering, urklippshantering... Quicksilver är som den perfekta mixen mellan det svåråtkomliga textbaserade gränssnittet och det enkla men klumpiga grafiska.

Vill man ha en väldigt basic programstartare så behöver man ju numera inte Spotlight, istället kan Launchpad-knappen på tangentbordet användas.

Tillägg:

Kan också tipsa om hur man tar screenshots som ovan: cmd + skift + 4 för delar av skärmen, eller cmd + skift + 3 för hela skärmen.

Av Xe993
Skrivet av Quickzor:

Memclean kan vara bra att ladda ner om du sitter med CS paketen.

Enklast är att skriva "purge" i terminalen så rensas minnet. Inget man behöver göra regelbundet, lyckligtvis...