Inlägg

Inlägg som P-son78 har skrivit i forumet
Av P-son78
Skrivet av Triffid:

Viss skillnad prismässigt på en KW el och en KW värme dock.

Va? Enlighten me please. Jag har då enbart EN sorts KW på min räkning.

Av P-son78
Skrivet av Lodisen:

Det kommer att bli en intressant vinter. Tur att jag bor i lägenhet och inte betalar för uppvärmning.

Tyvärr betalar alla för uppvärmning oavsett boendeform. Du blir inte lika drabbad just NU men kostnaden för föreningen kommer likväl behöva läggas på dom boende vid nån tidpunkt. Vi som bor i hus drabbas mer direkt men kan även åtnjuta en ev nedgång snabbare. Bostadsrättsinnehavare och hyresägare kommer snart få sin del av kakan dom med med stigande avgifter och hyror som sedan kommer bli "normen" för boendetypen. En KW är alltid en KW oavsett boendeform.

Av P-son78
Skrivet av Boss302:

Kina planerar att va co2 neutrala till 2060.
Sen varierar det ju rätt rejält oavsett.

<Uppladdad bildlänk>
Den globala temperaturen de senaste 420.000 åren rekonstruerad från borrkärnor tagna ur landisen på Antarktis.

Förstår inte relevansen till det jag skrev men det är ju jätteintressant att se. Men faktum kvarstår väl i det jag skrev? Dom kommer få det tufft oavsett vad som orsakar det? För 120.000 år sedan fanns det inga människor som skulle dela på resurserna. Nu är vi snart 8 miljarder. Jag tror dom flesta kan vara eniga att generationer framåt kommer få det tufft (Om inget drastiskt händer/görs). Men det var ju inte frågan TS ställde

Av P-son78

N i vet jag inte er ålder men tror att det kommer kretsa runt detta tills vi löst hela den "lilla grejen" med klimatet som vi lämnar efter oss till nästa generation och deras avkommor. Dom kommer få det tufft. Lite tuffare än att inte vi kan få tag i nån CPU eller två.

Av P-son78
Skrivet av Voltaire63:

Man betalar inte för elpriset per timme utan utslaget över tex en månad. Så det går inte att stänga av strömförbrukningen när det är extra dyrt för att spara pengar. För att det ska fungera måste man ha så kallat timpris på el, vilket väldigt få har.

"Väldigt få" är inte korrekt. Enligt ex.vis Tibber så har dom 400.000 kunder vilket inte är "väldigt få". Hur det ser ut för dom andra elleverantörerna vet jag inte men tror inte dom har lika många men hittar inget data på det.

Av P-son78
Skrivet av Rixxz:

.. Och en bilhobby som kostar flera hundratusentals kronor är billig i jämförelse med att skicka upp saker i omloppsbana

Glöm då inte bort att skjuta upp James Webb! Jeeez. Då är ju tillome ett 4090 billigt!

Av P-son78

Å herregud... Vilken värld lever folk i?

Av P-son78
Skrivet av CrispVanDahl:

Brukar köra valfritt myggstift plus en Thermacell av äldre modell när jag är i dalarna på sommaren, Thermacellen fungera ibland bra men har övervägt att skaffa en större gasoldriven myggfångare när jag känner att det är värt att lägga dom pengarna.

Jag har nyligen köpt en Mosquito Magnet Pioneer. Sjukt dyr men vi kunde inte sitta ute på kvällarna innan den. Det tog någon vecka innan man märkte skillnad och det syns i fångstnätet att det börjar "sina" på mygg. Färre nu än för 3v sedan. Hade man börjat redan i Maj som det står att man ska göra så hade det säkerligen vart lite bättre. Nu kan jag gå ner till jordgubbslandet på kvällen utan att få panik. Klart det kan komma nån eller ett par men inte som innan med 15 myggbett.

Värt det? Allt är relativ. Har man hus är allt dyrt

Av P-son78
Skrivet av mr_sQuinty:

Har ni även kontrollerat huvudsäkringarna ?

Om jag förstod TS rätt så fungerar allt som ska sitta på samma säkring men inte just denna.

Av P-son78

Jag hade definitivt kontrollerat med elektriker om det är oförklarligt som det låter som det är. Är det någon koppling som inte går via proppskåpet eller att det är fel/fulkopplat nånstans så kan det ju vara livsfarligt så ta dit nån som kan. Skippa egen felsökning med elverktyg som kommer komma upp i tråden snart. Jag har enorm respekt för el och det tycker jag alla ska ha.

Av P-son78
Skrivet av Massy:

Grafikkortet tar inte stryk av belastning. Det är en GPU med transistorer, inte en Ford Escort 1980 som konstant gått på 8000 varv. Grafikkortet tar möjligen stryk av höga temperaturer. Om GPUn blir varmare än vad GPUn tycker är lämpligt så snabbar GPUn på sin fläkt. Om det är så himla varmt att detta inte räcker, eller fläkten har gått sönder så stänger GPUn av sig själv och ger dig en bluescreen eller kernel panic.

Ha i åtanke att det här är produkter byggda av ingenjörer som kört mängder av test och valt komponenter samt gränser för automatisk avstängning noga. Tror ni på riktigt Nvidias tester kör korten på 10% belastning och sen simulerar RDR2 4% av tiden? Nej, de kör förmodligen 100% belastning i värsta möjliga tänkbara miljö.

Att sitta och gamea och få kortet att gå upp och ner i temperatur kan på många sätt vara en större stress för elektroniken än att konstant ligga på optimal arbetstemperatur på ex 75 grader. Vid mining laddar du in den riktade acykliska grafen i grafikkortets minne i princip bara vid start och kör medan du vid gaming håller på och laddar in och laddar om texturer etc...

Med din teori i åtanke så borde det vara just samma ingenjörer som testat det i just gamingprestanda då det är just det, gamingkort i början. Klart dom OCKSÅ tagit fram dom för 100% användning men det borde ju vara för just gamingscenarion. Inte mining. Men min fråga var vem "gemene man" som alla miningfolk pratar om är. Inte är det jag då jag inte spelar 8H om dagen och maxar prestandan i dåligt ventilerat chassi som alla minare pratar om som "gemene man".

Av P-son78
Skrivet av Massy:

Ja, du är förmodligen en av de som inte förstår alls vad de går ut på utan har läst

"drar el inget bra"
"valuta för droger inget bra"
"vadå ingen central auktoritet inget bra"
"mitt grafikkort prissätts enligt markadsekonomin inget bra, buhu"
"Kina och Ryssland, vet inte vad men de är säkert inblandade, buhu"

och hamnat i den icke pålästa slutsatsen att produkten som sådan har noll värde och bara är ett verktyg för tjuvar och banditer.

Det får man tycka, men det är inte särskilt nyanserat.

Och nej folket, ett använt grafikkort är inte att jämföra med en bil som gått 30 000 mil. Det är elektronik som fördmodligen levt hela sitt liv i temperaturer och spänningsnivåer inom sin specifikation, som säkerligen är specad på så vis att hårdvaran ska leva i 10 år+. De som minat med grafikkort har dessutom de flesta kört korten nedklockade för att få bättre prestanda/energi. De har alltså, ja förvisso gått dygnet runt, men gjort så på säkrare spänning och temperatur än i gemene mans dator.

Grafikkort sitter även i serverhallar och datacenter och kör dygnet runt. Har vi så lite tro på ingenjörerna att de på riktigt inte skulle överleva normal belastning något år?

När ni pratar "gemene man". Vem menar ni då? Jag har ett 6800XT och spelar RDR2 nån gång i veckan. Annars är den en kontorsdator. Jag har svårt att se hur det skulle vara mer slitet än ett kort som gått 24/7 på max (oavsett nedklockad eller ej) och jag anser mig vara "gemene man". jag tror inte att alla som köper ett grafikkort i högre segmenten sitter och spelar 8H om dagen med överklockning och dålig ventilation.

Av P-son78
Skrivet av eriksson850:

Gå in och kolla t.ex. webbhallen, finns kort av alla möjliga märken och nivåer på lager. Kanske inte till priser många är intresserade av men kort går att köpa, allt från 3050 till 3090ti.

Jag tvivlar inte på det. Men komponentbristen gör att (kanske) att det riskerade att bli en papperslansering "som vanligt" och inte tillräckligt med kort har kunnat produceras. Men bara en teori

Av P-son78
Skrivet av Svensktiger:

Fritt översatt: Det finns för många osålda 3000 kort hos återförsäljare.

Missat komponentbristen? Finns liksom ingen hårdvara att sätta ihop grafikkort med. Såklart kan det hänga ihop men tror framförallt att det är brist. Ingen kan leverera nånting längre.

Av P-son78
Skrivet av nikce:

En reklambyrå som inte kör Mac?

Alla reklamsnubbar kör MAC men inte han som ägare. Han är inte "reklamare"

Av P-son78
Skrivet av kwame:

En reklambyrå känns inte som det är särskilt krävande arbeten? Vad ska de göra på den?
Hade inte en NUC fungerat annars?

https://www.inet.se/produkt/2221545/intel-nuc-11-performance-...

Komplettera med ram, en m2 ssd och en vanlig 2.5 ssd. Väldigt clean tbh!

Jag gillar tanken och har jobbat med dom hos kunder men tror i3 kommer bli tuff att leva i några år. Vi har kört dom som "tunnisar" och då funkar dom men fläkten kan ju bli lite galen ibland och låter illa. Men jag har det i åtanke. Ingen dum idé alls faktiskt.

Av P-son78

"Snygg" dator till reklambyrå

Hej

Hjälper en vän med ett datorbygge. Datorn ska vara "snygg" och skärm och tillbehör finns. Vad tror ni om denna?
Den ska vara tyst och behöver inte ha en massa finesser typ RGB och sånt. Det finns ju en uppsjö av moderkort som alla heter typ samma men -B och -G etc. Jag fattar inte skillnaden på alla om jag ska vara ärlig.

Anledning till Intel är att jag kan deras namnsättning bäst så inget krav alls, Asus för att jag är nöjd med dom själv och Fractal för att dom e clean. Men feel free att hjälpa mig med vad ni anser vara bäst och prisvärt. Han går från en 4770 nu så den bör kunna "leva" liknande tid.

https://www.inet.se/datorbygge/b1304122/reklambyran

Tack på förhand!

Av P-son78

Jag har bara skummat lite men jag har en kontroll som bara snurrar i vissa spel. Grabben lirar NHL22 och It takes 2 och ibland så stannar gubben å bara snurrar eller i NHL så kan man helt plötsligt inte passa eller röra sig. Mindre än ett år gammal. Trasig såklart men är det ett vanligt fel?

Av P-son78
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

jag har aldrig fattat att även trummisar har noter! LOL! Trodde alla gick på "känsla"!

Av P-son78
Skrivet av Kwirek:

30 mail per dag, i 30 dagar. 😅

Det är ju …. Jäääättemånga mail! 😂