Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG

Jag ska till Kristianstad om 2-3 veckor och plockar gärna på mig hårddiskar från omkring millennieskiftet då. Eller vilka hårddiskar som helst. Eller något annat roligt från den tiden om du vill bli av med grejer, särskilt nätaggregat och ett klassiskt beige chassi á la 90-tal.

Öknamnet Deathstar var kraftigt överdrivet då avvikelsen bara berörde en eller två modeller och inte hade så abnormt stor felprocent som man fick intryck av från folk. Det var i Internets ungdom, precis när Internet hade slagit igenom, men människors mediavanor var oförändrade, källkritik och faktakoll för gemene man var inte så viktigt eftersom medier skötte det, så hörsägen fick stor spridning, något som var utbrett togs för sanning.

Tråkigt att IBM fick det eftermälet, den gamla innovativa giganten. Själv minns jag IBM i allmänhet med värme, och som hårddisktillverkare den främsta.

Av GilbertG
Skrivet av anon159643:

Lite stabilare, marginellt högre klockfrekvens och ipc, säkerligen någon flaskhals borttagen.
Bättre ECC stöd vore önskvärt, frågan är om AMD har cash att validera konsumentcpuer?

Så jag tror en bra processor, men det blir Amd uttalande av typen Have your Pinnacle Ridge, throw you old Rizen away, its a pice a shit : (Datorutvecklingen från filmen Onion bates 4000)

Utan om man redan har en Ryzen så är det ej så stor ide att uppgradera såvida man inte går från budget till topp.

Åhh, var tvungen att leta upp den

Skrivet av livsnjutaren:

@sesese: Det är väl kanske lite optimistiskt att tro på 10% men och andra sidan är det en helt ny arkitektur så det finns nog mycket man kan optimera för att klämma till ett par procent.

Skrivet av ågren:

Men snälla, allt som skrivs är ju självklart spekulationer. Har du något uttalande från AMD som bekräftar den tioprocentiga ökningen som du själv hoppades på?

Skickades från m.sweclockers.com

Enligt GlobalFoundries ska deras nya 12 nm process, vilket Zen+/Ryzen refresh ska tillverkas på, ge 10% mer prestanda. Optimistiskt handlar det om 10% bättre än TSMC:s 16 nm, vilken i sig är 10% bättre än 14 nm Low Power Plus.
https://www.globalfoundries.com/news-events/press-releases/gl...

https://www.3dcenter.org/dateien/abbildungen/GlobalFoundries-12n...

Skrivet av zetruz:

Enligt denna artikel så säljer Aquantia egendesignade kort (och inte bara kontrollern) och då är MSRP $99 för 5GBASE-T-kortet och $127 för 10GBASE-T-kortet.
ASUS-kortet med 10Gb kostar typ 1300kr i Sverige, $99 i USA. Kan ju då kanske vara 5Gb-kort på ingång för runt 900-1000kr kanske?
Konstigt att Aquantias egna kort är så mycket dyrare än ASUS.

Du tänker fel när du säger "2.5 och 5Gb-standardena" dock. Alla dessa kort stödjer 2.5, men Aquantia gör endast 5Gb-kontrollers och 10Gb-kontrollers. De har ingen kontroller som klarar max 2.5. Om någon annan gör 2.5GBASE-T-kontrollers så kanske de kan vara billigare. Min spontana gissning skulle dock vara att 2.5 kommer hoppas över.
Vi kommer ju såklart komma dit, men än så länge är allt över 1Gb ett rätt stort prispåslag. Köper man idag är man väl en early adopter.

Här var det rörigt. 2.5GBASE-T och 5GBASE-T är samma standard, nämligen IEEE 802.3bz. De olika hastigheterna beror på kabeln. Den lägre farten fås med cat 5e, den högre med cat 6.

Skrivet av anon5930:

Som jag skrev så är det ingen laptop-CPU utan desktopvarianten. Problematiken nämns med samt att jag redan tittat på dessa innan. Men för rätt behov är det en riktigt intressant lösning men rekommenderar en titt på tester.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför vill du tvunget ha ett speciellt chip för laptops? Ryzen är energieffektiv som den är och tillverkas ju på en process som är framtgen för mobila chip. Att köra Ryzen på lägre frekvenser gör den ännu effektivare. Ryzen mobile är bara till för att packa in en liten grafikdel tillsammans och göra ett mycket kostnadseffektivt paket. Vill man ha powa' mobilt så duger den vanliga Ryzen. I sådana konfigurationer vill man ändå ha separat grafikchip. AMD:s strategi är helt rätt.

Skrivet av ChrillMeister:

Jadu sitter på en fx 8350 just nu, gör väl allt möjligt men framförallt så spelar jag.

Vänta du. Core 8000 går ingenstans på ett tag, Intel har inget annat att komma med. Ryzen refresh kan mycket väl komma att stänga gapet i singeltrådsprestanda och samtidigt ge två extra kärnor till samma pris som Intels motsvarigheter. Intel kan mycket väl tvingas sänka priset. Oavsett vad du väljer sen så vinner du.

Skrivet av Bewise:

Varit en seg tid senaste halvåret, hade lite väl för höga förhoppningar och hade hoppats på en lansering i februari fast trodde att raven ridge skulle ha kommit ur vid det här lagwt vilket hade gjort jag hade klarat mig tills Pinnacle Ridge hade kommit, sitter just nu på en Bristol Ridge vilket har funkat så där.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, de har varit riktigt sega med APU:er till desktop. Trist, men de måste väl prioritera, och då hamnar de sist.

Av GilbertG

Är väl på sätt och vis en naturlig utveckling av att prylarna blir mer komplexa och det inte blir samma banbrytande skillnad vid uppgradering. Fast de räknar ju med att sälja fler kort…

Njae, tror nog mer att både Nvidia och AMD är tillfreds med detta. Nvidia har fått smak på höga vinstmarginaler och AMD är trötta på att låta Radeon gå med förlust.

Skrivet av Chris_Kadaver:

Mycket spekulationer när vi inte har en aning om hur volta för konsumenter kommer prestera. GTX 1070-prestanda till priset av GTX 1060 med "GTX 1160", ja då är en prisökning med 200:- en droppe i havet när det i dagsläget går att få tag på GTX 1060 6GB för 2500:- Men som sagt, utan konkurrens från AMD finns ju risken att vi istället får se ett GTX 1160 som har exakt samma prestanda som GTX 1060 men med strömförbrukning som ett GTX 1050 ti. Oavsett finns det väl inga nya spel som lockar tillräckligt för att lägga massa pengar på ett nytt grafikkort. Inget spel har lyckats komma i närheten av Quake 3 i "funfactor" och det kom för 17 år sen? GTA V var rätt kul, men det kräver inget monster till grafikkort direkt.

Ett spel som jag missade när jag var 14 eftersom min dator inte pallade spelet då var första starcraft. Började spela det nyligen, och det är skitkul. Dags att sluta vara så grafitkåt och försöka ha kul istället kanske? I alla fall i väntan på bättre tider?

Jag lirar enbart gamla spel jag missat tidigare alternativt inte kunde uppleva i full prakt pga kass dator. Väntar på att Wolcen och Star citizen ska bli färdiga. Det lär dröja, men det gör inget, har gott om gamla godingar att ta mig igenom. Ibland dyker det upp något annat nytt däremellan, som t ex Hellblade: Senua's Sacrifice, men det får vänta till senare

Skrivet av Paddanx:

Med tanke på att kineserna uppgraderar från low end kort till 1050 eller ev den 5GB 1060 med gimpad bandbredd som stod som notis innan så tror jag inte direkt det är syftat till dig... De mao uppgraderar till "din" nivå, mer eller mindre.

Ang artikeln så förstår jag inte hur detta kan komma som en chock... vi förbrukar mer och mer RAM, VRAM och liknande i alla former... och lik tusan har inga investeringar på nya fabriker gjorts på 2+ år... slump? Foliehatten säger nej. Det stinker kartell, och vettigt straff borde bli ett pris med tvingad sänkning, samt straffavgifter, så kan de sitta där med sin klena produktion och usla vinst.

Problemet är att trotts att det bara väntas bli värre, så är den enda som valt att investera något, är Samsung... och deras investering är primärt på NAND, och kommer inte täcka växande behovet. Så även om samtliga minnesproducerande företag valde att investera imorgon, skulle de ändå inte kunna påverka detta på iaf ca 2 år, då det är vad det tar att få igång en ny fabrik och leverantörer.

Så... vi är verkligen till råttorna

Tänkte på detta precis innan jag läste detta. Det är ju inte samma fabriker som tillverkar minne som processorer.

Skrivet av ClintBeastwood:

Men om brytningen upphör så står tillverkarna kvar med massa kort som inte kan säljas till gamers på grund av att det saknas videoutgångar.

Fast om chippen ändå är för kassa för att användas som grafikkort så spelar det inte så stor roll.

Skrivet av Icte:

Var det inte så att DDR5 är på väg också om ett år eller två?

2020 väntas DDR5 komma.

Skrivet av Paddanx:

Den andra jobbar jag på att få till 4.4, med samma cache och RAM hastighet, men har inte haft tid/ork. Den gör 4.3 utan problem dock... är fint chip. Den tom bootar i 4,5 men inte stabilt än iaf. Nöjer mig med 4.4 dock om den är stabil. Och nej.. de är mer... kopia på varandra. Reserv så jag kan pilla med ena, medan andra fungerar 100%.

Annars ja... rent latens och multipel effektivt så är den nivå verkligen bra. 100Mhz hit eller dit gör faktiskt inte så mycket vs att CPUn slipper vänta på data från RAM, vilket är varför dessa ens är precis bakom Kaby lake i spel, trots 1Ghz lägre frekvens i stock.

Jo jag var på väg att ta 5675c istället till ena, men är glad att jag inte gjorde det. Dessa CPUer har bra andra hand värde för de som vet vad de är värda. Men precis som du säger kan inte l4 cachen ersätta 4 trådar... 1-2 kanske, men inte 4.

Tror du tänker på GDDR6 till grafikkort. DDR4 har knappt ens mognat än, så ser ingen poäng att börja om med nya instabilitetsproblem (som Skylake och Ryzen haft gott om).

Tittar man på prestandan för spel så är låg latens viktigare än ren bandbredd... detta är varför dessa 5x75c CPUer får så bra prestanda. Och problemet är att DDR4 i lägre frekvens (2666 och lägre) har riktigt usel latens så tex 2133 DDR3 vinner varje dag, vilket bara gör det värre.

För vanliga applikationer är det en annan sak dock, men just DX11 spel, gynnas av låg lantens.

Jag brukar köpa nytt till mig själv, men jag väntar till rätt prisnivå, och då köper bara det som behövs. Tex köpte jag båda dessa 5775c vid olika tidpunkter och båda helt nya från butik, men på rea båda gångerna. 4790k för 2500kr helt ny tex.

Dock köper jag sällan det nyaste, då det kan ha både buggar, problem och som du säger, icke vettigt pris. Sen har jag min svaghet jag med... där jag köper SSDer som om de vore godis. Så helt "frisk" från "ha begäret" är jag inte

DDR4 har funnits tillgängligt sdan åtminstone 2014.

Av GilbertG

Härligt att se ASRock tillbaka på banan

Av GilbertG
Skrivet av UMJ:

Nu har de ju vetat om felet sedan Maj förra året, den offentliga releasen var planerad att släppas den 9 Januari 2018, då skulle alla patchar och allting ha rullat ut till de flesta utsatta system.

Så kommer 9000 serien så i maj så har de ju haft 1 år på sig att utveckla 9000 serien utan hårdvarufelet.

Det tar flera år att designa en processor. Hur en processor i detalj hanterar mikrokod och spekulativ exekvering är bland det allra första som fastslås i en design, och dessa saker går inte att ändra i efterhand med mindre än att man måste börja om. Cannonlake och Ice lake var planerade att vara släppta vid det här laget, de har dock blivit 2 år försenade pga tillverkningsproblem med 10 nm. De är alltså färdigdesignade sen länge, och såvida inte Intel varit tämligen förutseende med detta så finns samma problem i dessa arkitekturer. Tiger lake är också färdigdesignad i princip. Den första jag ser som har en chans att ändra detta är Sapphire rapids.

Av GilbertG

Nej, det är inte värt pengarna och mödan såvida du inte tycker det är roligt förstås. Mac OS kan ju vara ett problem dock. Skaffa en bättre begagnad Imac eller håll ut till nästa år och se vad det blir av nästa Mac Pro.

Av GilbertG
Skrivet av the squonk:

Det är tillräckligt allvarligt för att både Google och Amazon har planerat en omstart av sina servrar till i helgen. Verkar vara störst huvudvärk för datacenters.

Herrejisses vilket megaprojekt! Svårt att föreställa sig.

Av GilbertG

Abit och DFI, någon?

Helt sjukt att Asus tagit över så. Jag blir bestört.

Skrivet av scara:

Finns inget speciellt med ASUS moderkort men de köpes ändå för att de är ASUS. I webhallen hör jag ständigt de anställda rekommendera ASUS framför alla andra i allting. Hur fan blev det så här.

Asus skaffade ett gott rykte om sig i början av 00-talet när moderkorten hade ganska stor inverkan på prestandan genom att i smyg överklocka chipseten 1-5 MHz och därmed alltid hamna överst i alla tester… Asus har egentligen inte varit mer än medelmåttigt, men det gick hem. Sedan har det bara rullat på. De har kunnat satsa på premiumprodukter, marknadsföring och kundsupport och etablerat sig som en pålitlig aktör.

Skrivet av Oliver91:

Absolut inte men de anställda fick inte veta något och de var arbetslösa ett par dagar senare, vi snackar om 2-3 dagar senare öppnade aldrig butiken igen...

Tror butiken gick ganska bra eftersom i hela Halmstad Kommun finns det en enda konkurrent kvar och det är elgiganten så förstår fortfarande inte varför de slog igen?

I dagens kapitalism räcker inte vinst, den måste överstiga en viss nivå. Webhallen ägs av norska riskkapitalister, de vill ha avkastning.

Av GilbertG
Skrivet av Stefflo:

Skulle de inte lösa detta så skulle all negativ reklam ta död på företaget. Vem skulle köpa ett grafikkort där man vet att ett spel jag köpte tidigare slutar fungera.
Bakåtkompatibilitet är ett måste iallafall i PC världen. Konsolvärlden tycks klara sig bra ändå och dessutom få folk att köpa samma spel två gånger bara för att de uppgraderat konsolen.

Bakåtkompatibiliteten i PC-världen är grovt överdriven och har fått mytiska proportioner och förväntningar. 10+ år kan man inte förvänta sig program ska fungera perfekt.

Skrivet av anon159643:

Problemet med att stödja gammal dritt är att det blir mer blotade drivrutiner. det var väl därför någon på AMD sa som den först sa. Men sedan fick någon högre upp nyss om detta och insåg vilken dålig PR detta blev och de ändrade det.

Jag tror konsoler har framtiden framför sig, där kan man för varje år skippa allt gammalt och börja om, vilket leder till mycket bättre optimeringar. det är bara se på konsolerna och se hur bra spelen rullar på fast riktigt dålig hårdvara och man ser hur galet det är att köra spel i windows.

Skrivet av GuuFi:

Fånigt att man ska behöva säkerställa kompatibilitet med upp till 10 år gamla spel när man utvecklar drivrutiner.

Man får väl köra äldre drivrutiner helt enkelt...

Ja, vissa få titlar kräver uppdatering, då får man välja, I-landsproblem.

Är det verkligen ingen annan som håller med om detta?

Av GilbertG

@EvilRutger Nätaggregatet blev sålt till nabile, men tack för visat intresse

Av GilbertG

Kan du lägga upp en bild? Dessa är enkla och jag tror bägge ej kräver registrering.
http://www.forumbilder.se/
https://www.pixeltopic.com/

Av GilbertG

Bam.

Det var lite för invecklat för att begripa denna timme, men spontant undrar jag om grunden till detta kan vara Intels inbyggda spionverktyg som funnits med i några generationer nu.

Av GilbertG

@Perrablerra Det går nog med 4 GB. Den kylaren är najs.

Vill tillägga att nu är en sällan skådat dålig tid att skaffa grafikkort i. AMD har tappat tempot och har problem med tillgång vilket gör att Nvidia kan rulla tummarna och se kosingen glida in en masse. Så det är bra att du inte ska göra ett inköp förrän om 2-3 månader. För förutom Ryzen så har AMD antytt att de kommer flytta över produktionen av både Polaris och Vega till den kommande 12 nm Leading perfomance-processen hos GlobalFoundries. Dock är nog Ryzen prioriterad av AMD, så detta sker nog inte förrän runt mitten av året. Oavsett är det bara bra om man har möjlighet att vänta med grafikkortsköp.

Av GilbertG
Skrivet av wowsers:

… man kan måsta ändra MCE toleransen till 0 i linux om man vill att maskinen ska halta vid en UE.

Que?

Av GilbertG

Jag får gigabit vilken dag som helst tack vare brf-styrelsen, men jag har ändå ingen dator som mäktar med den hastigheten, så jag sitter kvar med min Linksys E4200 v1. Är väldigt nöjd med den. Den maxar åtminstone 100 megabit även med långt ifrån idealisk trådlös uppkoppling.

Av GilbertG
Skrivet av Penguins:

@titanx1337:

1000 kr bara för ett nätverkskort??

Eh, det är väl uppkopplingen, processorn och kanske HDn,grafikkortet och som avgör hastigheten, inte nätverkskortet?

Tänker inte köra en massa LAN, utan mest för internet.

Trådlöst nätverkskort och framför allt hur antennerna är beskaffade och placerade är oerhört avgörande för hur hög hastighet man får.

Det är rekommenderat att, oavsett wifi-kort, skaffa fristående antenner, gärna riktade om det går, och placera dessa optimalt.

Skrivet av Penguins:

@xfade:
Routern är ca 20 m bort genom en vägg.
Har surfat med TP link kort på min förra dator och det fungerade ok.
Ska byta till Fiber i år och hastigheten är 100/10 Mbit/s
Det räcker att ta vilket kort som klarar det då det blir inte snabbare pga uppkopplingen oavsett vilket kort du ar.

Vad för typ av vägg? 2,4 GHz-bandet klarar störningar och hinder hyggligt, medan 5 GHz-bandet är mycket mindre utsatt för störningar men oerhört känsligt för hinder. En gipsvägg går an, men mer än så blockerar 5 GHz-signaler.

Av GilbertG

Någon?

Av GilbertG

@Arild_Janaker Det är exempel på kylare som jag ser som optimalt för mitt behov.

Av GilbertG

Begränsningen med 3GB VRAM kommer bli dumsnålt i längden. Redan idag är det ett problem i vissa titlar.

Av GilbertG
Skrivet av Simpaa:

500 + frakt

Skickades från m.sweclockers.com

Om du inte känner för att bjuda över så går den till @nabile förutsatt att hen kommer till min mancave, för jag har dåligt med möjlighet att mötas upp i stan.