Inlägg

Inlägg som GilbertG har skrivit i forumet
Av GilbertG
Skrivet av Mkcn:

Gillar att en nämnde i en tråd på Apples forum för 2 veckor sedan att man kan logga in som root helt casual.

https://forums.developer.apple.com/thread/79235

Länk till bild med kommentaren:
https://i.imgur.com/S635XNs.png

Festlig tråd!

Skrivet av Gender Bender:

Smart att publicera säkerhetshålet helt öppet på Twitter.

Fast det låg på forumet i 2 veckor innan dess. Och eftersom inget verkade hända så håller jag med krigelkorren i detta fall

Skrivet av krigelkorren:

Nu kan ju användare åtminstone göra någonting åt problemet, när de känner till läget, istället för att dem som listat ut det skall kunna leka runt ostört.
Så att folk känner till hålet i detta fallet måste ju vara det bättre scenariot.

–––

Skrivet av mrpijey:

Provade detta på fyra olika maskiner i av två olika generationer, två nyinstallerade och två uppgraderade. Kan inte logga in med root... måste vara nåt mer som krävs för att det skall funka.

Det funkar inte alltid första gången. Flera beskriver det som att man måste spamma retur-knappen. Sen kan det vara så att maskinerna är patchade nu.

Tillägg utanför ämnet:

Skrivet av Interceptor:

Om din maskin stjäls så är tanken att den som tagit burken ska logga in med gäst-kontot o koppla upp sig på nätet.
På så sätt kan du spåra maskinen via iCloud.
Kontot är väldigt begränsat..

Jag måste säga att jag är hedrad att ha läst ett av dina 4 inlägg de senaste 10 åren.

Av GilbertG
Skrivet av SweMerlin:

För gaming får du mest bang for the bucks med en Intel. Sedan är ofta en 5-serie fullt tillräcklig för gaming. Man skall inte stirra sig blind på antalet kärnor utan det är frekvensen som är viktigast i de flesta scenarion

.

Mest pang för pengen, dvs mest prestanda per krona fås ju med AMD. Däremot ger Core i7 8700(/K) mest prestanda i spel. 4-kärniga processorer är förpassade till budgetsegmentet och inget att satsa på. Battlefield 1 är väldigt processortungt i multiplayer med många spelare och använder upp till 16 trådar. Även PUGB är hyggligt på att utnyttja flera trådar numer. De allra flesta storspel från och med 2016 använder rätt många trådar faktiskt. Det är mest reliker som WoW, CS och Lol som inte använder mer än 2 trådar nämnvärt, men de spelen rullar bra ändå oavsett processor.

Även 8600(/K) är ett gränsfall. Lägsta bps och 99 percentilen brukar Ryzen stå sig bra.

Av GilbertG

#framtiden finns att skåda här #17139076

Av GilbertG
Skrivet av Starric:

Gett upp och gett upp? EVGA har ju sedan G2 använt SuperFlower framgångsrikt. Seasonic använde de sig väl bara av när produktionskapaciteten inte räckte till, och de körde GS med Seasonic?

Var jag verkligen så otydlig? Seasonic har ju likt alla andra tillverkare främst levt på att tillverka åt andra bolag och märken, en så kallad original equipment manufacturer (OEM). Så de har väl rimligtvis hoppats och satsat på att knyta till bolag som vill använda Seasonics konstruktioner, även de som inte använt Seasonic så mycket förut, eller alls. Är det definitivt slut med detta nu?

Av GilbertG
Skrivet av elBenko:

@GilbertG: Förstår dock inte hur din post skulle vara mer hjälpsam än någon annans post i tråden.

Om du nu kan så mycket om hdmi och vet hur sunkigt tillverkare implementerar tekniken så kan du ju försöka hjälpa TS utesluta om det går att lösa eller om han ska sluta försöka med sin befintliga utrustning, i stället för att mest bara framstå som en besserwisser.

Jag har dragit mitt strå till stacken genom att avleda från ett villospår som flera var inne på och ge en allmän trolig orsak. På så vis kan någon annan ta vid och se vad som gäller i det specifika fallet.

Skrivet av improwise:

HDMI har visst versioner, iaf enligt HDMI själva:

https://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/

Sen är det däremot så att efterföljandet av detta är si så där, som @Laxpudding beskrivit här:

https://www.sweclockers.com/artikel/22077-bildanslutningar-de...

Däremot har HDMI kablar inga versioner, även om det gärna påstås så i reklam och annat

Edit:
Och ja, jag vet att artikeln jag länkar till delvis säger emot det jag säger, eller snarare det HDMI själva säger, så läsaren uppmanas att tänka själv

Jag skrev i princip exakt samma sak som Laxpudding. Det finns inget krav på att implementera alla funktioner som HDMI erbjuder, det är upp till tillverkaren att bestämma vad som ska användas.

Av GilbertG

Snygg är den också

Jag undrar hur detta påverkar deras partners. Jag menar, Focus-serien är ju en direkt attack på EVGA och Corsair et al. Har Seasonic gett upp hoppet om att få dem som partners igen? Har Seasonic ändrat strategi och tänker stå på egna ben istället och slå ut mellanhänder samtidigt som värsta konkurrenten Channel Well Technology hålls i schack?
En ny positionering inför den väntade 12V-övergången som kommer minska marginalerna drastiskt?

Av GilbertG
Skrivet av bärplockaren:

@Shakermaker
Vad har laptopen för HDMI version, kan ju vara det spökar.

Skrivet av FishTank:

Hittar inget info om HDMI version efter en snabb googling men att döma av processorn som finns i datorn är det med all sannolikhet HDMI 1.4 vilket inte räcker för 4K i 60 Hz, för det behöver du HDMI 2.0, men det borde ändå räcka för 4k 30 Hz.

Sen om specifikationerna är liknande som på denna sida http://euro.dell.com/se/sv/corp/B%C3%A4rbara/latitude-e6230/p... så är det förmodligen grafikkretsen som inte kan driva 4K upplösning iallafall om detsamma gäller för mobilkretserna som för desktopkretserna vilket enligt Sweclockers kan bara driva upp till 2560 x 1600 pixlar . https://www.sweclockers.com/test/15291-intel-core-i7-3770k-oc...

Skrivet av elBenko:

Tekniskt sett ska du åtminstone kunna få ut 4k med 30hz oavsett vilket hdmi-uttag du använder i skärmen, för din laptop har troligtvis hdmi 1.4 med tanke på åldern, och din skärm har 1x 2.0 och 1x 1.4.

Förmodligen måste du skapa en custom upplösning.

Nej nej nej, ingen version, börja inte med det PC-snacket och förvirra TS. I HDMI pratar man inte om versioner, endast funktioner. Punkt.

Angående problemet är det troligen så att urgamla och snorbilliga HDMI-kretsar används som inte klarar mer än 1920x1080 fastän allt annat klarar av det. Det är tyvärr det allra vanligaste, och anledningen till att många pissar på HDMI som specifikation när det snarare handlar om tillverkarnas usla implementering.

Av GilbertG

Det var väl ett tag sedan sockel R3, eller 2011-3 som den oftast kallas, var #framtiden Numera är det sockel TR4 och R4/2066 som gäller för arbetsstationer. På den vanliga skrivbordssidan är det sockel AM4 och 1151-2.

Av GilbertG

Spåkulan 2018

Ahh, framtiden..! Mmm, "framtidssäker", då tänker jag naturligtvis på sockel AM4 Sockeln som ska leva lika länge som DDR4, vilket blir fram t.o.m. 2019. Minst. För sockel 1151-2 ser det lite sämre ut, även om det finns saker som tyder på att det kommer en andra våg av Coffee lake-processorer om ett år.

Oavsett om du tänker uppgradera lite under plattformens livslängd eller du tänkt slå till på ett bygge och sedan låta det vara, så är det en bra idé att ta en titt i spåkulan.

TL;DW:

  • En uppfräschning av Ryzen-familjen för skrivbordet, kallat Pinnacle Ridge, kommer släppas i februari 2018, dvs om 2-3 månader. Den ska tillverkas på Globalfoundries 12 nm Leading performance-process som ska ge högre prestanda. Det är en förfining av 14 nm Low power plus som egentligen är ämnad för strömsnåla kretsar i relativt låga frekvenser (mobiltelefoner) vilket kan vara en stor anledning till att både Ryzen och Vega har svårt att komma upp i frekvens. Pinnacle Ridge kan mycket väl landa på samma prestandanivå som Coffe lake eller t.o.m. gå om litet grand.
    https://www.sweclockers.com/nyhet/24468-amd-tar-arkitekturern...
    https://www.sweclockers.com/nyhet/24789-asus-ger-moderkort-me...
    https://www.sweclockers.com/nyhet/24498-amd-pinnacle-ridge-ry...

  • Intel har stora problem med sin 10 nm-process. Den är 2 år försenad och väntas dessutom prestera sämre än nuvarande 14 nm-process från Intel. Inte förrän 2020 väntas Intels 10 nm bli bättre. Cannonlake är första processorn på 10 nm, och som om inte tillverkningsproblemen vore nog är dessutom den integrerade grafiken försenad och släpp av processorfamiljen kan komma så sent som slutet av 2018. Allt tyder på att Cannonlake enbart blir för bärbara datorer, främst de mindre och tunnare. Det har hintats om att moderkortstillverkare kan hoppa över Cannon lake och istället gå på efterföljaren Ice lake istället.
    https://www.sweclockers.com/nyhet/24287-intel-haussar-nionde-... (tabellen ger en bra överblick, men se till de senare årtalen som anges)
    https://www.sweclockers.com/nyhet/24463-intel-cannon-lake-for...

  • Det har framkommit i ett foruminlägg från Eurocom att Intel kan komma att släppa en ny omgång Coffee lake-processorer med 8 kärnor i slutet av 2018 för att inte lämna fältet helt öppet för AMD på skrivbordsmarknaden under tiden.
    http://forum.notebookreview.com/threads/eurocom-tornado-f5-eu...

  • Globalfoundries kommande 7 nm-process, ett arv från IBM, ser mycket lovande ut. Med tanke på ovanstående punkt kan det vara så att AMD faktiskt går om Intel nästa år.
    https://www.extremetech.com/computing/250936-globalfoundries-...

  • En ny generation Ryzen för skrivbordet, baserat på efterföljande arkitekturen Zen 2 och alltså inte enbart en ny stepping eller så, ska tillverkas på GloFlo 7 nm. Denna familj kallas Matisse. Lansering är planerat till slutet av 2018, men det lutar nog åt att det inte sker förrän början av 2019.

För att svara på din specifika fråga kan jag säga att 4-kärniga processorer är passé och har förpassats till budgetsegmentet, även de med SMT. Redan idag belastas 4-kärniga processorer till max i moderna spel, och ett flertal skalar upp till 16 trådar. I Assassin's Creed: Origins går det ännu längre.

Sist men inte minst, stirra dig inte blind på antalet bildrutor per sekund i genomsnitt när du bedömer spelprestanda, utan titta även på minsta bps och 99 percentilen.

#framtiden #pinnacle ridge #coffe lake #cannon lake #matisse

Av GilbertG
Skrivet av lol_man53:

@sarkn: Jag tycker att flera personer i den här tråden har överdrivit något, den där datorn kommer att kunna spela alla dagens spel utan problem. När det gäller spel så är grafikkortet den viktigare delen 90% av tiden och så länge du inte tänker spela i väldigt höga upplösningar eller kräver +120 fps konstant så kommer den att fungera utmärkt. Det är möjligen så att ifall du stöter på något väldigt processorkrävande spel så kan du vara tvungen att skruva ner någon inställning.

EDIT: För referens, jag uppgraderade min processor från en i7-960 till en i7-4790k och fick en prestandaökning på 5-10 fps på sin höjd. En uppgradering från en i5 till i7 i samma generation kommer knappast att märkas.

Skrivet av crumpets:

Du kommer förmodligen aldrig ens märka nån skillnad i fps mellan en i7 och en i5, är ju bara att kolla nåt av sweclockers processortest. För att vara färdigbyggd var ju denna ovanligt välkomponerad. I vanliga fall har de nån svindyr processor för att bumpa upp priset och snikar sen på graffe. Här var det ju tvärtom.

Skrivet av Divion:

Ja, spar dig själv tid å arbete å behåll datorn. Att påstå att processorn på något sätt är dålig eller inte håller måttet nu och en bit in i framtiden är ren lögn. Att det inte är den absolut senaste processorn eller en i7 spelar ingen roll, då hade du fått betala än mer å det är i min mening pengarna i sjön. För jag antar att du inte skall streama å så utan enbart sitta å spela i lugn å ro.

Processorn är mer än tillräcklig å det sitter ett väldigt fint grafikkort i den så behåll datorn.
Din dator är betydligt bättre för spel än det andra alternativet du sa med en i7 å ett 1060.

Happy gaming!

Där har ni fel. För spel fram till 2015 spelar processorn inte så stor roll, men därefter har spel konsekvent blivit mer processortunga och utnyttjar fler trådar. Just Battlefield 1 är väldigt processortungt i multiplayer med många spelare, och spelet skalar väl upp till 8 trådar och kan använda upp till 16 har jag för mig. Att sitta med enbart 4 kärnor utan SMT kommer kännas väldigt tungt.

Skrivet av Ninjaflipp:

Misstänker att du får runt 180 fps där nånstans eller så? Du kommer tyvärr inte få bättre än så just på grund av processorns låga klockfrekvens.

Skulle säga att du borde utnyttja öppet köp då det verkar som att din dator inte har stöd för några andra processorer alls om man utgår från vad andra har skrivit i tråden. Rekommenderar att du istället låter t. ex Inet montera en skräddarsydd dator åt dig. De har gratis montering fram tills kl 00:00 i natt.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11101632/ t. ex för all around-spelande, visst, sämre grafikkort än i din dator, men den kommer prestera extremt mycket bättre i t. ex csgo trots det. Utöver det är processorn inte i lager men kan du vänta så är det absolut det bästa köpet för spelande i dagsläget sett till prestanda per krona. Vill man kan man banta ner på grejer så som t. ex chassi och nätaggregat för att få ner priset, men jag tycker att det är värt lite extra pengar.

EVGA Supernova G2 är tämligen gammal vid det här laget och ska inte rekommenderas längre när det finns bättre alternativ för samma peng med betydligt bättre garanti dessutom i form av Seasonic FOCUS Plus
https://www.inet.se/produkt/6902416/seasonic-focus-plus-550w-...
https://www.inet.se/produkt/6902417/seasonic-focus-plus-550w-...

Av GilbertG

Upp till 100° anses väl av Intel vara normal arbetstemperatur och ej skäl för garantiärende i de fall värmespridaren sitter dåligt har jag för mig. Och upp till 130° ska de tåla korta stunder utan att ta skada.

Av GilbertG

Bara jag som på fullt allvar tycker kortet är fräsigt?

Av GilbertG
Skrivet av Jambu:

…Men tänkte att om jag har ett agg med högre effekt lär väl tröskeln för noll fläkt också vara högre?…

Så är det.

Vad gäller grafikkort tycker jag att MSI Gaming X RX 580 är det bästa du kan ha ändå. Det är det tystaste du kan få och fortfarande ett bra kort för rendering, och med det priset ger det mest pang för pengen för ditt ändamål. Kortet är halvpassivt, dvs fläktarna går inte igång förrän det når en viss temperatur, och med den väl tilltagna kylaren så står den alltid still vid tomgång och kan dröja förvånansvärt länge innan den börjar snurra vid belastning. För det var ju tystnad du var ute efter då du skulle hålla på med musikproduktion samtidigt.

Skrivet av ågren:


Är deras Focus-serie verkligen något att ha då? Jag läste på en del och jämförde olika modeller när jag skulle köpa ett nytt nätagg och Focus-serien ska tydligen vara deras budgetsegment med ganska spridda omdömen till skillnad från deras dyrare och bättre produkter som de ju är kända för.

Till slut föll valet på RM750x tack vare bra recensioner, erkänt låg ljudnivå och att de är lite lättare att ha att göra med via eventuella RMA-ärenden. Vad jag har förstått vill EVGA att man sköter reklamationsärenden direkt mot dem utan att gå via ÅF och man är då tvungen att stå för alla kostnader associerade med detta, bara fraktkostnaden till Nederländerna (Tyskland?) lär ju äta upp hela värdet.
Ett väl tilltaget nätaggregat är väl att rekommendera om man till stor del är ute efter den semi-passiva delen? Jag gjorde en snabb beräkning på mitt system och kom fram till att jag behövde 750W för att vara säker på att inte överskrida 50% belastning men å andra sidan får man bara korrekta värden genom att faktiskt mäta förbrukningen vilket jag tyvärr saknar utrustning för.

Focus-serien är deras budget, men det är en bra budget, bättre än allt Channel Well skiter ur sig vill jag påstå.

Av GilbertG

@Jambu Nu blir jag lite upprörd. Du vill ha en tyst dator, så beställer du ett sånt pissgrafikkort. Seriöst, GT OCV1 är en överprisad budgetvariant. Gaming X är det som gäller för tystnad. Finns även Gaming X Plus som är ännu bättre, men de är ofta dyra. Grafikkort är det som låter mest och är svårast att göra något åt. Enda anledningen till att ha vattenkylning enligt mig, men det är krångligt.

Och så köper du gammal crap-nätagg från Channel Well när du kan få en betydligt bättre konstruktion för samma pris. Seasonic är nätaggregatens konung och en av ytterst få som faktiskt tillverkar sina prylar.

Förslag
https://www.inet.se/produkt/6902419/seasonic-focus-plus-750w-...
https://www.inet.se/produkt/6902416/seasonic-focus-plus-550w-...
https://www.inet.se/produkt/6902418/seasonic-focus-plus-650w-...
https://www.inet.se/produkt/6902341/seasonic-prime-650w-gold

Starkare nätagg samt finare 80 PLUS-märkning (guld-->platina-->titan) betyder i regel högre gräns för fläktstart. Prime har en större fläkt och är en bättre konstruktion, bästa som finns. Vilken som blir bäst i slutändan är svårt att säga.

Bildutgångarna på moderkortet har du bara nytta av idag om du köper en A-serie-processor, men det vill man inte. Det ska komma nya APU:er baserade på Ryzen nästa år, dvs CPU:er med inbyggd grafik.

Det är dumt att stressa med inköp när man inte vet vad man håller på med, då blir det mest bara dumt. Kanske är det jag som är dum som engagerar mig så mycket…

Förresten är Adobe crap.

För övrigt, helvetes ryggvärk…

Av GilbertG

Wow, går det att köpa RX 580 igen? Gaming X är i alla fall ett bra val. Och Ryzen 7 är ju stört billig numer.

Ser bra ut överlag, men lite snålt i hörnen. RAM-minnet borde du har i 3000MHZ åtminstone, gärna 3200.

Nätaggregatet får du allt lägga lite mer på. Synd att du inte kan haffa Seasonic Focus-aggen som är på tokrea nu. Jag vill rekommendera att faktiskt köpa ett nätagg från just Seasonic för runt tusenlappen, men om du verkligen vill snåla är Fractal Design Integra M 550W ett acceptabelt nätagg för sitt pris.
https://www.inet.se/produkt/6909983/fractal-design-integra-m-...

Uppdaterar inlägget imorgon.

Skrivet av Jambu:

Men moderkortet stödjer bara 2400 som standard, 3200 med OC. Kanske borde byta upp det med men jag gillade att den hade VGA och DVI vilket saknades på den dyrare modellen jag kollade på. Fast det går ju alltid att adaptra i och för sig!

Skrivet av Jambu:

Var det jag inte begrep riktigt, skillnaden och så vidare... Helt vilse vad gäller vattenkylning.

Jag tänker att det är en dålig idé att ge sig in på vattenkylning om du känner så.

Skrivet av elBenko:

@Jambu: 1060 är generellt snabbare än rx580 även i spel, så valet är inte så svårt. Plus direkt på nvidiakort för din del med Premiere.

Edit: benchmarkexempel https://www.youtube.com/watch?v=RwkIw_pJr4A

Nej, tvärtom, RX 580 är generellt strået vassare. Ditt test visar bara 6 titlar med övervägande del Nvidia-sponsring. Här har du 27 spel. Spelar man bara ett fåtal med vikt åt ena eller andra hållet får man välja efter det förstås, men rätt ska va rätt.

Av GilbertG

@GizmoTheGreen
Jag funderar på att haffa en sån där PC-adapter för Wii U pro från Mayflash begagnad. På produktinfon från de som säljer nya står det att man ska installera drivrutiner som medföljer på skiva, dock tror jag inte skiva medföljer där jag hittat det. Är detta ett problem?

Skrivet av Nightwing:

PS3 Trådlös Kontroll med ScpToolkit det är så sjukt bra!!! funkar även med ds4 också

Berätta mer! Jag känner bara till MotionJoy / Better DS3

Av GilbertG

@kakan86
Det duger absolut. Känns snarare lite för nytt
Själv har jag kört med detta: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1414225-bygge-av-retro...
Sen har det utvecklats och är nu framme här https://www.sweclockers.com/forum/trad/1497853-jakt-pa-natagg...

Min personliga målsättning utgick från 2006 men kröp framåt allt eftersom projektet fortgick och landade i att Borderlands 1 ska rulla fint med allt på max så gott det går, dåligt optimerat som det är, samtidigt som det ska vara så tidsenligt som möjligt enligt mina kriterier. Finns ju en hel del ganska nya spel som fungerar på XP och som ska gå på min dator, som t ex Tomb raider 2013. Jag har dock inte testat det ännu.

Skrivet av Belzader:

@kakan86:

Tänk också på att WinXP, (enligt vad jag vet) inte riktigt är kompatibelt med multicore CPU'er, så det hade kanske varit bättre med en "saftig" dualcore istället.

AMD Phenom med 4 och 6 kärnor fungerade mig veterligen utmärkt på XP.

Av GilbertG

Väldigt frikostiga tidsspann må jag säga. Efter 10 år är de flesta nätagg mer eller mindre färdiga efter tungt kontinuerligt bruk, därefter går det lite på övertid. Oavsett kvalitet så har det hänt en hel del förändringar med specifikationerna fram till 2010-talet, så ett byte har varit det enda rätta vid nybygge.

Jag röstade 10-15 år då den äldsta jag fortfarande använder då och då är snart 12 år gammal, en Seasonic S12 380W. Dock har jag äldre nätagg i pensionerade system som fungerade sist jag petade på dem för några år sedan, bl a ett Codegen *rysningar* på 350W i en butiksbyggd P4-dator (varför..?) från styggapojken.com / Optimistic solutions 2003 samt en okänd i en IBM Aptiva från 1999.

Jag har haft ett antal FSP-nätagg samt ett Tagan som varit döda vid ankomst.

Det gick nog bättre förr att använda dåliga nätagg då den lägre strömåtgången och mindre känsliga elektroniken gjorde att det gick att slira en hel del med specifikationen och runda hörnen utan att det blev katastrof.

Skrivet av Olle P:


* Första nätaggregatet var för klent (max 50W eller så) och hade heller inte rätt anslutningar vid första revisionen (byte från 66MHz 486SLC2 till 800MHz Pentium 3) i december 2000.

Helvete vilken uppgradering! Som att gå från järnåldern till rymdåldern direkt.

Av GilbertG
Skrivet av Lythelius:

Ok, stort tack för att ni redde ut det åt mig. Gav mig ut och köpte en digitalbox idag ( Strong ), om jag fattat rätt så bör detta räcka för att få in HD-kanalerna. Ska prova installera den imorgon och fick öppet köp av säljaren.

Nackdelen blir en extra fjärr men nästa projekt får i så fall bli en multifjärr. Börjar så här.

// Peter

Mina föräldrar bor i ett Com Hem-hus, och på den tiden bostadsrättsföreningen bara hade analogt avtal så gick det ändå att få in digitala kanaler, dock endast de fria kanalerna och inga HD-kanaler (ComBort-lortar…). Den där lådan kommer inte hjälpa dig då den endast är till för DVB-T2, dvs marksänd TV. I den digitala världen är det olika system för marksändning, kabel och satellit. Rätt stöd behövs i mottagaren för att det ska fungera. https://sv.wikipedia.org/wiki/Digital_Video_Broadcasting

Din TV ska ha stöd för digital kabel-TV, dvs DVB-C, vilket är vad ComHem använder. Har du kollat att din TV är inställd på kabel-TV när du gör en sökning?

Skrivet av ggustavsson:

TS kanske tänkte använda marknätet inte comhem, i så fall fungerar det ju...om signalstyrkan är OK förstås.

Dock tyckte TS skrev att TV redan hade DVB-T2, nåja TV kanske inte hade stöd för att ta emot HD dvs bara DVB-T

TV:n har stöd för T2, och då klarar den definitivt HD. Modellen är från 2015 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3131991 Min gamla Sony-TV från 2007 klarar av att ta emot och visa HD-kanaler från ComHem.

Av GilbertG
Skrivet av Petterk:

Philips säljer inga TVs, varumärket är övertaget av TP Vision som är ett dotterbolag till TPV som redan tillverkade Philips TVs innan TP Vision bildades 2011 (först ägde Philips en minoritetsandel, men den är såld sedan 3 år tillbaka) och som sedan länge tillverkat och sålt Philips monitorer/datorskärmar (sedan 2005), de har också monitorer under varumärket AOC. Alltså ett företag baserat i Hongkong utan egen paneltillverkning, men tillverkning/hopsättning av TV-apparater i flera delar av världen, bland annat i Polen för våran marknad. Philips sålde sin andel i LG.Philips LCD redan 2007, någon gång då gick också verksamheten som producerade deras CRT-komponenter i konkurs. Philips drog sig ur marknaden genom att inte investera i den under årtionden. Inget varumärke i västvärlden som tillverkade CRT-TVs "in-house" en gång i tiden gick över till att tillverka LCD-paneler i egen regi, Philips var en av de som inte valde att satsa.

Idag har i princip inte ens de japanska varumärkena panel-tillverkning eller har helt dragit sig ur branschen. Sony är på väg att gå samma väg, de tillverkade mindre LCD-paneler i egen regi fram till 2011 då Japan Display bildades med stöd av Japanska staten och ägde tidigare en andel i en Samsunganläggning för stora paneler, de tillverkade i princip alla högpresterande CRT-skärmar och TVs under en lång period men klarade inte heller övergången riktigt. Nu har de inget att stå på. Tidigare investerade exempelvis Toshiba och Hitachi massor i LCD-tillverkning i Japan, men de har dragits sig ur både det och hela TV-marknaden, Panasonic har väl slutat tillverka paneler till TVs också. Philips har exempelvis varit med och uppfunnit CD, DVD och BD, men utvecklar inte längre deras egna mediaspelare och är i princip borta från den marknaden, bortsett från att enheter från Funai bär varumärket, även om Funai tillverkar UHD-BD-spelare säljs ingen sådan i Sverige under Philips varumärke så vitt jag vet. När det gäller TVs så är Korea de enda som satsat, de har paneltillverkning och annan utveckling och har investerat i det och klarar sig därför att hålla sig framför Taiwan och Kina som också har paneltillverkning. Investerar man inget så har man i slutändan inget att komma med.

Samma visa som för alla andra, industrikoncernen Philips är i princip borta. Deras gamla halvledar-del lever vidare i NXP däremot. Det Philips gör idag är exempelvis belysning och medicinsk specialutrustning. Det de säljer till konsumenter idag är typ deras rakapparater och en del hushållsmaskiner, och de bör inte övervaka dig.

Jag skulle för den delen tro att bara Netflixs egna app själv ansvarar för att prata med några dussintals IP-adresser.

Wow, tack för den genomgången! Helt otroligt att det bara finns två och en halv tillverkare av paneler numer. Jävla Samsung som prsidumpade bort hela skärmmarknaden.

Vad hände med Sharp, Mitsubishi och Pioneer?

Fast ASML går det rätt bra för.