Inlägg

Inlägg som fesoj har skrivit i forumet
Av fesoj

1. Jag hade övervägt minnen med CL30 istället för CL36, stor skillnad och kostar typ inget extra.
2. Du vet att vattenkylaren i ett H1 är en 140mm radiator, och att det kommer bli både toasty och mera högljutt under load?`
3. Kolla upp att ditt grafikkort funkar med nätagget i ett H1. Jag tror det funkar.
4. Kolla upp att ditt grafikkort får plats i ett H1, tror ett H1v2 tar högst 2.9 slot gpu.
5. Säker på att du inte vill lägga till några hundringar för att få en dubbelt så stor SSD, 1tb tar slut ganska snabbt idag?

Lycka till!

Av fesoj

Visar denna AIO vattentemp i programvaran eller på något annat sätt?

Av fesoj
Skrivet av cyklonen:

Ja, så går det när vi har en riksbanksledning som bestämt sig för att sänka Sveriges ekonomi och den svenska valutan helt. Folk kommer knappt ha råd med det grundläggande om ett par år, när räntan slår igenom fullt ut på alla lån som i dag är bundna på låga räntor.

Kan säga mycket om situationen i Sverige, men för att lägga grädde på moset så ser de flesta länder samma utveckling. Flera branscher har i praktiken varit i en recession i ett halvår, kanske mer, både i Sverige och internationellt. De har inte gjort några stora rubriker av det, framför allt tror jag, därför att flera viktiga index fortfarande ligger väldigt högt. Och de börjar basunera ut recession först när S&P500 och liknande börjar dippa. Det är bara en tidsfråga. Och ett halvår-ett år efter man ser botten på S&P - det kan röra sig om en korrektion om 30-50% - då börjar man se samma sak utspelas på bostadsmarknaden. Om man ska trender de senaste decennierna. Och ja, tror inte det kommer bli roligt för de som köpte hus på peaken för 1-1.5 år sedan. Givetvis kommer de få tillbaka sina pengar förr eller senare, men 2022-level huspriser tror jag ligger minst fem år bort och innan dess har vi sett en stor rea. Det är vad jag tror.

Kort sagt, det här är större än Svensk nationalekonomi. Riksbanksledningen försöker bara förhålla sig till resten av världen. Jag ursäktar dem inte, de borde ha börjat höja räntan tidigare, etc. Det oroväckande är att nu är det nästan 11kr per USD. Och då är USD, inget illa menat mot någon nu, men USD är en riktig pissvaluta där 30% av den totala dollarmängden fiat-tryckts de senaste 2-3 åren. Om SEK står sig så pass dåligt mot USD nu, så är det inte bra, inför en kommande recession.

Evergrande (största kinesiska fastighetsbolaget och ett av de största i världen), också känt som Nevergrande, defaultade officiellt på sin skuld igår. Domino-effekten börjar tillta.

Av fesoj

Köp AM5-plattformen så är du flexibel i många år framåt, vem vet vad du vill spela om ett år eller tre. Gällande GFX hade jag tenderat till Geforce om du ska spendera en del tid på videoeditering. En 7700X och ett 4070 kommer vara okej price:performance och hålla många år, då har du också en plattform du kan expandera rätt mycket om din kanal växer och du om några år har mer omfattande behov.

Av fesoj
Skrivet av Mordekai:

Hur stor TV har du som referens?

Ingen, men när jag hade hade jag en 55

Av fesoj

85 är sjukligt stort, kan inte rekommendera

Av fesoj

Det här är bäst hittills, men jag hade inte lagt 2.3k för ett välventilerat chassi och 500kr på en liten tornkylare. Hellre ett billigare chassi och en D15, eller en mix av båda. Jag är en torsk på AIOs så hade hellre gått på den 420mm du länkade först, men det kanske bara är jag. Den ovan har rätt i att med en så stor radiator kommer du inte behöva köra fläktarna på tokhög rpm, och då kanske du inte behöver bränna så mkt pengar på massa Noctua, utan de fläktar som inkluderas i AIOn kan funka. Aldrig kört Arctic så kan dock inte gå i god för det. Jag brukar för egen del aldrig använda Fractals default-fläktar, då jag vill ha det så nära knäppt tyst man kan komma, och Fractals är aldrig det. Ett Torrent hade jag köpt för layouten, aldrig för fläktarna. Det är synd att inte fler chassitillverkare säljer chassin utan fläktar, för random chassifläktar är verkligen dåliga.

EDIT: En kompromiss kan vara att köra Torrent compact (sparar typ 700kr), och sedan köra in Phanteks nya 360mm-aio, den med de 3cm djupa fläktarna som har riktigt duktigt statiskt tryck, optimerat för dessa AIOs, AIOn kostar runt 2k. Skulle tro att den kyler närmare den 420mm-aio du länkar, men dessa fläktar är riktigt bra, och då slipper du köpa så mkt Noctua. Vet dock inte om dina 4090s går in i ett Torrent Compact - troligen. Compact har lite bättre kylningsstats än den största Torrent, för övrigt. Känner du för det kan du alltid slänga ut fläktarna som finns i botten på Torrent Compact och köra några bättre, för grafikkortet.

I övrigt är detta förslag mer optimerat än ursprungsförslaget. Kanske kan du köra på denna prollen, spara in lite, för att sedan vara redo att köpa AM5-plattformens sista dunderprolle, så räcker basen i ditt bygge ett bra tag till. Var uppmärksam på vilka minnen du väljer.

Av fesoj

Hade jag varit du, och du verkligen ville ha ett 4090, hade jag kikat på om det finns ett billigare någonstans. Typ Webhallens fyndvaror etc. Hade jag varit du hade jag hyvlat ner ett par tusen och köpt billigaste Ryzen 9 X3D-prollen, kostar typ 2k extra men grym prestandaboost för pengarna. Ev bara skippat de två hårddiskarna, och istället köpt en 2Tb PCIE4-nvme för typ 1.8k, har en read på 7k mb/s.

Hade jag varit du så hade jag också läst på om vad CAS etc gör för DDR5, undrar om det inte är värt att köpa DDR5-minnen med mycket lägre CL, typ CL30 eller nåt. Lycka till!

Av fesoj

I övrigt perfekt funktion såvitt jag vet.

Av fesoj

Har en note 10 plus, tyvärr trasig skärm, också digitizern.

Av fesoj

Har ett Ducky mini nånting med MX Silent Red, det är 60%, alltså det utan piltangenter. Mkt bra skick, mycket smidigt. Dessvärre funkar bara grönt ljus på RGBn, vet inte varför. Kan skicka det till er för 450+frakt, messa isf.

Av fesoj

Det som skulle bli intressant, var om Radeon kom ikapp i produktivitetsprogram, t.ex. Adobe Premiere. I så fall skulle jag inte ha något skäl att föredra Geforce.

Av fesoj

Audio technica ath-m50x är en sak jag tidigt kommer att tänka på. Köpte mina första för mer än tio år sedan, de tuffade på i ur och skur, i ryggsäcken varje dag till plugg och cafeer etc. Dessa är inte ultrahifi men funkar för allt till vardags. Det första paret hade jag i tio år, sedan blev de så sunkiga (mitt eget fel) att jag unnade mig ett nytt par. Har nu haft dem i tre år eller så, som nya. Jag gillar mixen av schysst ljudkvalitet och att man ändå kan vardagshantera dem - skulle noja sönder mig om jag hade lurar för 10k.

Det jag är mest trogen är mina hörlurar, träningsbyxor och kallingar.

Det jag är mest otrogen gentemot är mina datorer, då jag gärna byter och testar nya lösningar, skor då de slits fasligt fort. Men jag ska testa det några av er ovan har beskrivit, att bygga en burk som man kör en god stund. Tror aldrig jag skulle fixa 10 år som några av er sagt, men fem år vore enormt stort för mig!

Av fesoj

Att Corsair närmar sig nästan dubbelt så högt pris som Noctua tycker jag är helt orimligt. Kul med enkelt montage, men monteringen gör du liksom en gång och är en del av upplevelsen skulle jag säga, av en customdator. Att ha ett så stort prispåslag för en enklare montering är orimligt, tycker jag. Corsairs RGB-fläktar är lite åt det dassiga hållet, plasten som distribuerar ljuset är så massiv och tjock att själva ljuset inte lyser upp hela ytan jämnt, utan Corsairs RGB är liksom bara fläckvist upplyst. Jfr fläktar från Phanteks och Lian Li som är mycket tightare, mer intensivt och koncentrerat ljus, därför att plasten som ska sprida ljuset är mindre massiv. Att Corsair nu är de dyraste på marknaden är helt orimligt.

Jag tycker generellt att Corsair lägger sig i prisnivåer där jag inte tycker de hör hemma. Corsair är inte ett premiummärke, utan vad Nike är för sportvärlden. En bra mellannivå som funkar för de flesta. Och de borde vara prissatta därefter. Att de släpper tangentbord för över 3000kr är orimligt, deras bärbara över 40k när det begav sig, orimligt. För att dessa fläktar ska komma ifråga måste de prestera åtminstone som Noctua, vilket jag vet att de inte gör, om deras prestanda är jämförbar med tidigare Corsair-iterationer. Fattar inte vem som pröjsar för det här. Corsair gör dock bäst AIOs på marknaden. Vill Corsair konsekvent vara ett premiummärke måste de börja släppa plasten som material. Jfr deras tangentbord, fläktar och liknande - finns få produkter som jag upplever som plastigare än Corsair.

Av fesoj
Skrivet av Parmenides:

Twitter började fungera sämre innnan Musk tog över och det har fortsatt på den vägen sedan dess. Det här med verifierade användare var ju helt bisarrt innan Musk men att göra om det till en betaltjänst tror jag inte kommar fungera. Användarna är vara att social media är gratis, finns det då alterantiv som inte tar betalt och dessutom fungerar bättre rent tekniskt kan Twitter vara på väg till historiens soptipp.

Kanske därför att Musk tog uppgiften att göra Twitter lönsamt, vilket bara kan åstadkommas genom att reducera utgifter och/eller öka intäkter. Är detta svårt att räkna ut?

Av fesoj

Inb4 Asus Strix Laserdestroyer 2000 Überwizard edt sätts till 5699kr.

Av fesoj

Tror att en liten del av problemet är att chippen går så varma nu att man behöver bättre och bättre iterationer av korten för att ha hyfsad quality of life. Du kanske hittar ett PNY 4060 med en tunn kylare och två 80mm-fläktar för 3699kr, men du förväntar dig egentligen en Asus 4060 med tre 92mm fläktar och inbyggt lasersvärd, och det kostar 5399kr. En del är våra förväntningar, en del är kronan och inflationen. Jag tycker inte att 20% bättre kort med 30% lägre strömförbrukning för typ samma peng är dåligt. Men att köpa ett 4060 för 5.5k (jag vill inte ha noname-kort utan bra kylning), där börjar det svida. Skriver inte detta för att ursäkta Nvidia.

Av fesoj

Folk uppdaterade ett tag som att det fortfarande var 2006, då varje uppgradering gav stora fördelar. Nu verkar det som att de flesta har insett att de flestas användningsområden och de krav dessa medför, inte ökar i samma takt som hårdvaran utvecklas. Du behöver inte M2 nuclear bionic för att skicka sms och härja på instagram. Du behöver troligen inte ens M2 nuclear bionic för typiska användningsområden 2030. Däremot batterier är ett gissel, och troligen (tsm med fysisk slitning) de främsta anledningarna till att folk byter telefoner idag. Jag tycker av det skälet att det är bra att de tog fram lagen om att dessa måste kunna bytas.

Min plan för nästa inköp, inom 6 mån, är att bygga på AM5-plattformen med en av deras billigare processorer. Sedan köra på det, och när jag behöver mer kraft, köpa den sista generationens prollar som släpps för AM5, då kanske en rätt bra (kanske vid 2026, enligt AMDs tidsplan för AM5). Det blir en dator jag som helhet kan köra från i höst och tio år framåt, med CPU-uppgraderingen och kanske en GPU-uppgradering.

Av fesoj

Som denna fast kör 2tb direkt, och ersätt kylaren med en Arctic 280mm aio. Jag hade personligen också valt annat chassi. Ska du bara spela är nog Radeon mest prisvärt.

Av fesoj

Intressant, men skulle aldrig köpa en CPU-kylare från Noctua igen som inte är svart, då combon av silvrig metall och brunt är så vansinnigt fult. Så man måste vänta på att den här är klar, och sedan att deras ingenjörer sätter sig ner fem år för att se hur man kan göra den svart. Great