Inlägg

Inlägg som Sorken har skrivit i forumet
Av Sorken

Testade först Netlimiter men föll mig inte i smaken. Nu testar jag Bandwidth Monitor och det är bättre.
Programmet loggar trafiken för alla olika nätverksadapters som finns installerade (trådlöst, bluetooth, nätverksuttag). Jag antar att enda sättet man kan "separera" internettrafik ioch LAN-trafik i trafikloggen är att köra all LAN-trafik via kabel? Dvs. när jag ska skicka saker till min Tvix så gör jag det via tråd istället för trådlöst.

Av Sorken

Loggning av använd dataförbrukning

Jag har ett 3G modem kopplat till en router, TP-Link MR3420, och i abonnemanget har jag rätt att förbruka upp till 50gb per månad innan hastigheten stryps. I routern har jag inte hittat någon funktion att logga total ingående och utgående 3G-trafik så jag söker efter ett litet, enkelt program som kan ligga i bakgrunden på datorn och logga all trafik från min dator. Ett plus är om man kan ställa in att programmet ska vara när man exempelvis förbrukat 40gb så att man har en liten marginal ifall det är många dagar kvar på månaden.
Jag är ensam i hushållet och använder bara datorn (läser bara lite mail på telefonen) för tung trafik på nätet vilket innebär att den mesta trafiken som loggas på datorn är även den som passerar ut genom routern.

Söker alltså ett litet, enkelt program att logga in- och utgående trafik med. Om man på något sätt skulle kunna avskilja intern trafik (t.ex. när jag ftp:ar film till min Tvix) så vore det ett plus, annars är det relativt enkelt att hålla koll på manuellt.
Ber om ursäkt om det redan fanns liknande tråd, hittade ingen när jag sökte.

Av Sorken

Laptopfodral till Dell Studio XPS 13?

Letar efter ett skyddande fodral till min Studio XPS 13. Köpte ett på Elgiganten idag som tyvärr var lite för tight. Letar efter något stilrent.
Problemet med XPSen är att den är 3,4 cm tjock på ena sidan och verkar inte få plats i fodralen på t.ex. Macforum...

Av Sorken

Kanon! Tack för hjälpen!

Av Sorken

ATX 20 pin på Corsair CMPSU-400CXEU

Hej!

Skall skicka syrran till att köpa nytt nätagg till min gamla P4-burk i morgon.
Eftersom jag inte kan följa med själv så ställer jag frågorna här istället:

Skall köpa detta (http://www.corsair.com/products/cx/default.aspx) nätagget och tittar man på resources så står det "ATX 24 pin & 20 pin compatible".
Mitt moderkort har en 20 pins-kontakt. Följer det med en adapter då eller hur funkar det? Ser nämligen att det finns "24 till 20 pins"-adaptrar att köpa på Inet för 95 spänn. Onödigt att köpa en sådan om man ändå får en sådan lösning med nätagget...

Samma sak gäller den andra kontakten. Står "EPS/ATX12V 8-4 pin".
På bilden är det 8 pin men jag har bara 4 på moderkortet. Det följer med sådan adapter där också eller?

Tacksam för snabbt svar på två förhoppningsvis enkla frågor!

Av Sorken

Har nu kommit på att det är 13" jag vill ha.
Har spanat in Sony Vaio VGN-SR31M https://www.sonystyle.se/SonyStyle/VAIO-barbara-PCs/SR-Serien...

men är även sugen på Dell Studio XPS 13 http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.asp...

Vad skulle ni ha valt i den prisklassen?

Av Sorken

Det är inte HDMI på den vad jag kan se? Tack ändå för tipset!

Av Sorken

Dell XPS M1530, Sony Vaio eller ?

Hej!
Är på jakt efter en bärbar dator med 14-15" skärm som skall användas till filmtittande, skolarbete, vanligt surfande samt även kanske lite spelande.
Jag är dock ingen spelnörd och behöver inte behöva kunna köra de senaste spelen på högsta upplösningen. (Om det nu går att göra med någon bärbar..)

Skall koppla datorn till tvn så HDMI är ett krav. Ifall två datorer är lika bra men den ene är snyggare så kan jag tänka mig att betala en tusing extra för det.

Har försökt surfa runt en del samt söka i forumet för att bilda mig en uppfattning om vad som verkar bra och prisvärt.
För några månader sedan då jag tittade lite hade jag nästan bestämt mig för en Dell XPS M1530 men nu senast när jag tittade i den tråden så skrev någon att man kunde hitta bra mycket bättre datorer för Dells pris idag.

Har även börjat snöa in mig på Sony Vaio eftersom jag gillar designen där.
Denna är den som jag tittat mest på: https://www.sonystyle.se/SonyStyle/VAIO-barbara-PCs/FW-Serien...

Dock aningen stor skärm.
Jag har tänkt mig att datorn får kosta runt 10 000.

Någon som har något tips? Gärna med motivering!

Av Sorken
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pinhead
Gissar vilt på att det ser likadant ut nu som då, dvs vissa får den bättre skärmen, andra den sämre. Men 1530 är överhuvudtaget ett dåligt köp idag enligt mig då du kan få mycket bättre för det priset.

Okej. Vad rekommenderar du för någon i så fall?
Min stationära har dött nu så jag är i väldigt stort behov av en ny dator men vill samtidigt inte stressa fram ett köp utan vill vara väl påläst innan samt ha undersökt vad som finns på marknaden..

Av Sorken

Har suttit och läst lite bakåt i tråden men hittar inget angående skärmarna.
Jag var inne i denna tråden för kanske ett år sedan och då lovordades datorn. Sedan kom nya modeller med "sämre" skärmar. Hur ser det ut nu? Är det fortfarande de "sämre" skärmarna eller har de börjat sätta in bättre?

Av Sorken

Datorn dör. Nätagget som börjar ge sig?

Hej!

Sedan en tid tillbaka har datorn börjat att plötsligt stänga av sig då jag sätter in en USB-sladd i ett av USB-uttagen.
Jag anar att det är nätaggregatet som har börjat ge sig då det har börjat surra mer än vanligt. Datorn har varit överklockad i kanske två år men jag kör sedan idag på defaultinställningar för att se om det gjorde någon skillnad.
När jag satte in USB-sladden så hände dock samma sak igen.

De senaste dagarna har problemet dock börjat hända mer frekvent och nu kan datorn dö och jag får inte liv i den igen. Efter några minuter kan den dock starta upp av sig själv utan att jag har tryckt på powerknappen.

Detta nätagg sitter i burken: http://www.highpowersupply.com/product-ps-hpc360202.htm

Frågan är alltså om ni tror att det är nätagget eftersom det börjat rassla mer eller om det är moderkortet som spökar?
Ifall det är nätagget, går det att få tag i ett liknande så att jag får rätt kontakter eftersom jag inte har SATA-enheter, PCI-E och liknande?

Av Sorken

Var en dator jag skulle fixa åt en tjejkompis men hittade tyvärr ingen lösning på problemet..

Av Sorken

Hårddisk-kabinetten eller disken som är trasig?

Fick för ganska längesedan en extern hårddisk av en kompis som hade slutat fungera. På disken hade han en hel del bilder som han gärna ville ha tillbaka och om jag kunde fixa det så skulle jag få behålla disken.
Testade naturligtvis först den externa hårddisken i min dator men det funkade inte. Tänkte då att det kanske är något i kopplingen i hårddisk-kabinettet som är trasigt så jag skruvade upp den för att plocka ur själva hårddisken.
Då var det naturligtvis en SATA-disk och jag har bara IDE-kontakter i datorerna här hemma. Tog disken till en kompis men han hade tyvärr inga lediga kontakter och ville inte heller plocka ur en av sina diskar för att testa med min.

Problemet blev då liggandes ett bra tag innan jag tog tag i det nu igen. Planen är att köpa SATA-kabel och strömsladd och åka till kompisen och testa alternativt köpa ett SATA-kontrollerkort till min dator så att jag kan testa hemma.
Frågan är dock om det är bortkastade pengar?
Så här ser det ut när jag kopplar in hårddisken då den sitter i kabinettet:
http://straaand.googlepages.com/hd_problem.jpg

Ska man tolka det som att själva disken är paj men att kabinettet funkar som det ska eller kan det vara något trasigt i kabinettet som gör att datorn inte får kontakt med själva hårddisken?

Av Sorken

Limewire + reklampopups

Hjälpte för ett tag sedan en bekant att installera om en dator och hon fick ett helt rent och fint system med nod32 samt brandvägg.
Nu har det gått 1,5 månad och problemen börjar dyka upp. Då och då poppar helt plötsligt ett internetexplorerfönster upp som visar reklam för olika saker.
Hon har bara installerat två program sedan jag installerade datorn för henne. Programmen är CD Burner XP samt Limewire.
Jag har aldrig använt Limewire men en ren gissning är att installationsprogrammet för Limewire frågade om hon ville ha några fina tilläggsprogram som min bekant missade att bocka ur..
Någon som vet om Limewireinstallationen installerar sådant? Läser man på deras hemsida så ska det ju vara 100 % spywarefritt men...
Har ingen lust att dra in programmet i mitt system så ifall någon använder programmet och kan svara på den frågan vore det bra.

Problemet blir då att få port dessa reklampopups. Anslöt till henne igår via remote desktop och installerade och körde ad-aware lite snabbt för att se om den hittade något. Hittade en del "skadliga" filer men inget som skulle visa reklam togs bort. Har lite mer tid ikväll och ska greja med hennes burk då igen men om någon vet vart "problemprogrammet" ligger och hur man får bort det så sparar ni en del tid för mig..

Av Sorken

Nyinstallerat XP, hänger sig vid uppstart vid nyinstallerade program

Har formaterat en dator och installerat om Windows XP Professional. Allt rullar på fint och jag installerar massa uppdateringar från Windows Update. När uppdateringarna är klara så startar jag om datorn och då hänger sig den vid fönstret då Windows laddas. Händer ingenting på på 10 min och jag startar om datorn manuellt. Testar att starta som vanligt igen men datorn hänger sig igen.
Startar om igen och väljer felsäkert läge. Detta fungerar bra och väl inne i felsäkert läge gör jag inget utan startar om datorn igen. Väljer normal start och då startar datorn utan problem. Pillar lite i Windows och gör sedan några normala omstarter utan problem.

Installerar sedan lite små program och startar om utan problem. Sedan lägger jag in Officepaketet, startar om och datorn hänger sig vid samma ställe som ovan. Gör samma om samma procedur och får igång datorn.
Installerar något litet program och installerar sedan Nero. Datorn hänger sig vid uppstart. Får igång den och kör kanske 10 omstarter utan problem.
Nästa dag startar jag upp datorn och Windows Update hittar en ny uppdatering som installeras. Jag startar om datorn och den hänger sig vid uppstart. Denna gången vaknar den dock till liv efter att ha stått "hängd" i ett par minuter.

Någon som har en aning om vad som kan vara fel och en eventuell lösning på problemet?
Har funderat på att formatera och installera om igen men slipper gärna det.

Av Sorken

Jag har samma problem på en stationär dator jag har här hemma. Datorn var drabbad av virus osv. Fixade till den och passade på att byta plats på hårddiskarna så att hdd 0 skulle vara den nya fräscha disken eftersom den gamla hade börjat rassla en del.
När jag var färdig med hårddiskbytet osv så får jag 2 st "beep" vid uppstart och ett meddelande som lyder "512 - Chassifan not installed". Sedan kan man trycka F1 och datorn startar som normalt och snurrar på fint.

Saken är den att det har aldrig suttit någon chassifläkt i den datorn. Kan jag ha råkat dra ur någon kabel när jag mekade med hårddiskarna?
Jag skulle ju antagligen komma runt problemet genom att köpa en billig chassifläkt och sätta i men eftersom den inte klagat innan så borde det gå att lösa enklare?

Av Sorken

Hur fungerar det med det medföljande operativsystemet?
Kan man avinstallera Vista och sedan köra in XP Professional för att sedan om kanske ett halvår-år installera Vista igen då man är sugen på det? Det förutsätter ju dock att det medföljer en installationscd till Vista vilket det kanske inte gör..?

Av Sorken
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Keng
det får du leta upp på forum, för dell 1530 är riktigt fin.

Jo, jag är inne på Dells hemsida nu och dreglar lite.
Får söka runt lite i forumet, senast jag köpte en dator med OS förinstallerat var 99 och då medföljde Win98 på en skiva så att man enkelt kunde installera om.

Av Sorken

Om Vista är enkelt att plocka bort, dvs få den helt ren och lägga in XP är det väl inga problem.

Av Sorken

15"-laptop för max 10000

Hej!
Fick i julklapp och födelsedagspresent att välja en ut en laptop för skolarbete och dylikt. Kostnaden bör ligga under 10 000.
Jag har väldigt dålig koll på laptop och annan hårdvara nu för tiden så det kunde vara skönt med lite tips härifrån.

Jag har lite önskemål gällande specs och annat på datorn:
* Skärmen bör vara 15" för att datorn ska vara hyffsat smidig. Kommer ta med den till skolan då och då.
* Vill kunna spela upp både 720p- och 1080p-material på den, kopplad till en HDTV.
* För att punkten ovan ska funka så bör datorn naturligtvis ha DVI/HDMI-utgång. Gärna i kombination med VGA.
* Hårddisken får gärna vara så stor som möjligt. Dock kommer min stationära användas till att lagra stora filer men det är alltid skönt med lagringsutrymme.
* Övrigt "lullull" som digital tv-mottagare osv är alltid intressant men inget krav.
* Har inte några direkta krav på att kunna spela avancerade spel. Kan datorn spela upp 1080p så lär den klara de få spel jag spelar numera.

En sak jag upptäckt nu när jag surfar runt är att i stort sett varje ny dator har Vista installerat. Jag vill inte ha Vista utan vill köra XP Professional tills Vista känns stabilt och det känns nödvändigt. Finns det datorer att köpa utan förinstallerat OS? Kan man välja att köpa utan OS tro? Vill gärna inte lägga upp mot 1000 kronor extra för ett OS jag inte vill ha just nu..

Ni får gärna tipsa om andra bra saker att tänka på medan jag surfar runt i djungeln i jakten på den perfekta laptopen för mig!