Inlägg

Inlägg som BABOON_ASS har skrivit i forumet
Av BABOON_ASS

@kostfibrer: du ser ju ip på första sidan i pfsense

Av BABOON_ASS

En fråga bara,du blandar väl inte telia och banhof,dvs i nätet du felsöker mef banhof så har du inte nåt av telias nät in via nån switch eller så?
Kolla i pfsense att wan är dhcp,och att den får ett ip,jag har banhof och pfsense och det funkar rakt av från basinstallationen av pfsense.

Av BABOON_ASS

Du ska inte behöva göra nånting med pfsense,bara plugga in o köra,kolla så du har wan o lan rätt,den väljer ju interface själv så kanske bara swappa dom kablarna i pfsense.

Av BABOON_ASS

Har du testat ett annat nic ? I tråden nån länkade så är det ju precis som du beskriver, och du sa ju i början att du inte minns om felet kom nu eller har varit hela tiden. Man tänker ju mer på sånt när man bytt hårdvara.

Av BABOON_ASS
Av BABOON_ASS

Gissar att 2 enheter fått samma ip nån stans eftersom felet är kvar efter byte.
Testa utan vpn routern o se om nätet dör.
Se sen till att inte båda delar ut ip i samma ip range.

Av BABOON_ASS

@nrj: Ok,då passar jag.

Av BABOON_ASS

kör sudo ufw status verbose i terminal o se vad som sägs, i vissa distar är den på by default, om så är fallet kör sudo ufw allow samba, eller sudo ufw allow from 192.168.1.0/24 om det är ditt nät.

Edit, den senare tillåter allt från ditt interna nät, den första bara samba,så den senare är bra om du vill tillåta ssh och samba internt tex med en regel.

Av BABOON_ASS

@Howardtheory: Ja den duger gott, skulle dessutom tipsa om att tex lägga in Linux Mint eller Ubuntu,jag gjorde det på min sambos laptop för nåt år sedan o hon kör bara facebook o youtube i princip, o hon har inte klagat, som hon brukar göra på windows:)

Edit : om du inte bor hemma kan du ju spara en textfil på skrivbordet med tex sudo apt update && sudo apt upgrade och ev andra cmds som han kan behöva, så håller han ju själv burken updaterad.

Av BABOON_ASS

2: 200 ink frakt.

Av BABOON_ASS

Hade liknande problem med mitt ryzen bygge,bytte ut minnena sedan funkade allt perfekt.
För mig blev det video scheduler åxå,men om jag avinstallerade grafikkortet så hängde sig inte burken lustigt nog,utan kom när jag installerade grafikdrivaren.

Av BABOON_ASS

@chinobar: Tänkte bara tipsa dig och ev intressenter att denna cpu stöder AES-NI, som krävs för pfsense numera.

Av BABOON_ASS

100:- för nätverkskortet + frakt.

Av BABOON_ASS

750 + frakt

Av BABOON_ASS

600 ink frakt.

Av BABOON_ASS

Manjaro och Antergos är baserat på arch, ubuntu och linux mint/lite är baserat på debian så är lite olika i cmd mot varandra,har man kört arch så är manjaro och antergos likadana i terminal, har man kört debian/ubuntu så är linux mint och linux lite, zorin mfl lika i terminal, kan vara bra att veta för man kommer dit förr eller senare när man måste knappa i terminalen. Så personligen har jag en tendens att välja debian/ubuntu baserade distar eftersom jag kört ubuntu server länge, allt i terminalen är samma.

Av BABOON_ASS

Röstar på Linux Mint, alternativt Linux Lite, Lite känns lite mer bantad och mint lite mer av allt, men båda är bra.

Bytte till Mint på tantens laptop för nåt år sedan och hon har inte klagat, och hon hatar normalt alla datorer

Av BABOON_ASS

@Mizzarrogh: Det fina med maxgrafik är att i de flesta spelen så hänger det nästan helt på grafikkortet då, såg ett test härom dan då dom testade första generationens i5 750 mot 8xxx, i låga upplösningar skiljde det en del men inte mycket i 4k.

Av BABOON_ASS

@dannesthlm: vet inte vad som gått fel,men jag köpte ett 6-pack av den billiga och den var god,rekommenderas.

Av BABOON_ASS

@Reggaemouse: Skål fyllo