DX10: 3DMark Vantage

Då inte alla testets deltagare klarar av DirectX 11-baserade titlar valde vi givetvis att ta med några spel av det äldre snittet. Först ut är inte helt oväntat den välrenommerade testsviten 3DMark Vantage från Futuremark. 3DMark-serien har under många år varit ett populärt sätt att jämföra olika datorers spelprestanda, men det är även viktigt att ta till beaktning att det rör sig om syntetiska tester som inte alltid är representativa för prestanda i riktiga spel.

Vantage har hunnit få två år på nacken vilket innebär att det handlar om DirectX 10-baserade tester. Programmet körs i sitt högsta läge "Extreme" (1920 x 1200 pixlar) samt det lite snällare "Performance"-läget (1280x1024 pixlar). Observera att Nvidia-korten kan ta nytta av sin PhysX-acceleration i programmets CPU-test, vilket i slutändan kan påverka poängen till dess fördel. Av denna anledning redovisar vi även de rena GPU-resultaten där PhysX inte har någon påverkan.

Med resultaten framför oss ser vi svart på vitt att 3DMark Vantage inte verkar vara Fermi-arkitekturens främsta styrka. GTX 480 klämmer sig in mellan dubbelmackan GTX 295 och AMD:s halvårsgamla HD 5870. Skillnaden mellan Nvidias nya flaggskepp och HD 5870 är här endast futtiga 2 procent.

Tittar man lite längre upp mot SLI och Crossfire-konfigurationerna ser vi lite intressanta resultat. Nvidia säger sig ha jobbat hårt med att optimera SLI-skalningen för Fermi-arkitekturen och med nästan 90 procent bättre prestanda med dubbla kort får man nog anse att de har lyckats bra. I toppen med ett betryggande avstånd till resterande kort ser vi en dubbel uppsättning av monsterkortet HD 5970.

I "Performance"-läget ser vi tydligt hur Nvidias PhysX-acceleration påverkar resultaten kraftigt. Gapet till HD 5870 ökar med ytterligare några procent, samtidigt som GTX 480 i SLI tar förstaplatsen.

3DMark Vantage utan PhysX

När vi eliminerar PhysX-accelerationen och tar en titt på de rena GPU-resultaten minskar avståndet ytterligare mellan HD 5870 och GTX 480. I "Extreme"-läget är det en marginell vinst till Fermi över HD 5870, medan nederlaget är ett faktum när det kommer till "Performance"-läget. Observera även hur de Crossfire-konfigurerade HD 5970-korten nu kan dra ifrån ännu mer.