Intel Haswell Refresh

Intels Tick-Tock är en modell framtagen för att minimera riskerna vid övergången till en ny tillverkningsteknik eller arkitektur. Grundkonceptet går ut på att vartannat generationsskifte introducera en ny tillverkningsteknik med en redan befintligt arkitektur (Tick), och att göra det motsatta generationen däremellan (Tock).

Haswell_Tick_Tock.jpg

Övergången till 14 nanometer och krympningen av Haswell till Broadwell har dock inte gått smärtfritt. Tillverkningsbekymmer har tvingat Intel att officiellt gå ut med att Broadwell senareläggs. Broadwell kommer inte lanseras förrän slutet av året i begränsad upplaga för bärbara enheter – en stationär lansering dröjer till någon gång under år 2015.

Utan Broadwell är det nu dags att lansera vad som kan anses vara Plan B, nämligen Haswell Refresh. Som namnet antyder är det ingen ny generation i den bemärkelse många är vana vid när det kommer till processorlanseringar. Det handlar om exakt samma arkitektur som Haswell, där detaljer som antalet kärnor, integrerad grafik och prestanda vid en given klockfrekvens (IPC) är identisk mot tidigare.

haswell_refresh-8.jpg

Det som är nytt är någonting som Intel historiskt sett inte använt som motivering för ett generationsskifte. Haswell Refresh är en ny stepping av Haswell, någonting som i synnerhet långkörare inom överklockning är bekanta med. En ny stepping innebär att det skett mindre eller lite större ändringar i kislet, med syfte att ge potential till högre klockfrekvenser, lägre strömförbrukning och värmeutveckling eller högre yield – antalet fungerade kretsar vid tillverkning i procent.

Intel berättar för SweClockers att den största förändringen i Haswell Refresh är att de "möblerat om" i kislet. Syftet med detta är att minimera antalet värmefläckar (eng. hot spots), vilket ska leda till överlag lägre temperaturer och möjligheten till högre klockfrekvenser. Andra parametrar som strömförbrukning och prestanda ska enligt uppgift vara oförändrade gentemot Haswell.

Denna förändring är föga relevant för dagens lansering med processorer som är allt annat än överklockningsvänliga, vilket innebär att höga temperaturer sällan är ett reellt problem. Istället är tanken att det ska ge avtryck i den framtida K-serien "Devil's Canyon", som tack vare lägre temperaturer ska kunna överklockas högre än nuvarande Core i7-4770K och Core i5-4670K.

Styrkretsarna Intel Z97 och H97

Den kanske större nyheten för Haswell Refresh är de tillhörande styrkretsarna i 9-serien. Sett till anslutningar är serien identisk med 8-serien, vilket innebär stöd för sex USB 3.0, sex SATA 6,0 Gbps och åtta PCI Express 2.0, vilka bland annat kan nyttjas av moderkortstillverkare för att med hjälp av tredjepartskretsar leverera extra finesser utöver det som erbjuds av styrkretsen.

Bild2.JPG
Bild3.JPG
Bild4.JPG
Bild5.JPG
Bild6.JPG
Bild7.JPG
Bild8.JPG
Bild9.JPG

Den nya serien omfattas av två modeller, varav Z97 är den mest intressanta för entusiaster och överklockare. Denna styrkrets stöder finesser för överklockning, SSD-cacheminne och möjligheten att dela upp processorns PCI Express 3.0-banor för användning av flera samtida instickskort.

Den stora nyheten är att Intel numera ger officiellt stöd för PCI Express-baserad SSD-lagring i bolagets drivrutiner. I samband med detta uppmuntras tillverkare att ta två PCI Express 2.0 och kopplas dessa till en anslutning enligt formfaktorn M.2, någonting som banar vägen för SSD-lagring i upp till 1 000 MB/s.

Förutom enstaka moderkort från förra generationen är M.2 för stationära datorer så gott som nytt. Antalet tillgängliga SSD-enheter med formfaktorn i handeln är få till antalet, men sedan drygt ett år tillbaka har M.2 använts i en myriad tunna bärbara datorer. Detta betyder att SSD-tillverkarna kommer kunna paketera om tidigare OEM-lösningar för detaljhandeln inom en snar framtid.

Haswell Refresh ersätter Haswell

Inför dagens recension har Intel levererat knapphändig information om de kommande processormodellerna. Vad redaktionen vet är att det handlar om en fullskalig lansering och att över 20 processorer enligt Haswell Refresh idag släpps i serierna Core i7, Core i5, Core i3, Pentium och Celeron, där de nya modellerna behåller exakt samma pris som respektive föregångare.

Det som blir nytt för varje modell påminner om tidigare frekvensökningar från Intel. För Haswell Refresh kliver modellnumret upp med 20 (t.ex. 4670 till 4690) och till det hör en frekvensökning på 100 MHz för bas- och turbofrekvens. Undantaget är de mest strömsnåla modellerna med fyra kärnor samt 35 W och 45 W TDP, där det istället ser ut att handla om en större ökning på 200 MHz.