Inlägg

Inlägg som Calsoe har skrivit i forumet
Av Calsoe

Har du en radar i fronten? I så fall kanske du ändå ska sikta på en led-ramp under skylten för att inte tappa den adaptiva farthållaren.

Av Calsoe

Kan kanske tänka mig att köpa sådant som inte går att få tag på på annat sätt. Men annars kommer jag att fortsätta att köpa av svenska butiker.

Av Calsoe

Jag är kanske lite förvirrad, men varför har du en router från föregående hyresgäst?

Om den följer med lägenheten så ska du ju absolut nollställa den och ställa in ditt egna lösenord etc.

Av Calsoe
Skrivet av Awakeruad:

Forskare inom ett naturvetenskapligt fält, statsanställd, doktorerad, med 19 års erfarenhet.
Inköpsansvar, budgetansvar, arbetsledning, forskning & utveckling.

34500/månad, inga bonusar eller förmåner. Eller jo förresten, vi har gratis kaffemaskin.

Misstänker statsanställda och folk inom detaljhandel har Sveriges sämsta löner.

Beror nog på var man jobbar och hur väl man kan argumentera för sin lön. Men jag gissar att det är svårare att höja sin lön som statligt anställd.

Jag är själv statligt anställd och har ändå (enligt mig) ganska hyffsad lön.

Skrivet av Calsoe:

Jag bytte jobb i början av året till Systemutvecklare inom en av Sveriges större statliga myndigheter.

Ny lön är 41 000kr.
Så lönen blir ungefär detsamma som den jag hade på gamla jobbet (om man räknade in beredskapen), men det finns många andra fördelar, bland annat:

31 dagars semester (och betald semester redan från första året).
En friskvårdstimme i veckan.
Friskvårdsbidrag på 75% upp till 3500kr/år.
Bättre pension.
Ingen beredskap.

Årets lönerevision är uppskjuten i och med omständigheterna, så vi får se när det blir ny lön.

Bakgrund:
Eftergymnasial utbildning på Chalmers inom Informationsteknik
snart 7 års erfarenhet inom systemutveckling (6 år när jag sökte tjänsten, tog ett tag med rekryteringen) främst Fullstack i C#/.NET och SQL.

Av Calsoe

Som spelprogrammerare riskerar du att tjäna mindre, ha sämre anställningsvilkor och samtidigt ha fler som konkurerar om samma jobb.

Om backend eller frontend är bäst kan bara du svara på, det beror på vad du trivs med. Men som många andra är inne på så kan det vara bra att gå en fullstack-utbildning för att känna på båda två.

Av Calsoe
Skrivet av Calsoe:

Jag har (privat) köpt en telefon med dubbla simkortsplatser och satt in jobb-sim:et i den ena. Även om jag sällan stänger av det nummret i växel-appen (utom på semestrar) så är det skönt att kunna göra det och veta att alla jobb-samtal filtreras bort.

Ny lön är 38500 kr innan beredskapsersättningen. En löneökning på 2000kr/5,5% är väl ganska ok.

Jag bytte jobb i början av året till Systemutvecklare inom en av Sveriges större statliga myndigheter.

Ny lön är 41 000kr.
Så lönen blir ungefär detsamma som den jag hade på gamla jobbet (om man räknade in beredskapen), men det finns många andra fördelar, bland annat:

31 dagars semester (och betald semester redan från första året).
En friskvårdstimme i veckan.
Friskvårdsbidrag på 75% upp till 3500kr/år.
Bättre pension.
Ingen beredskap.

Årets lönerevision är uppskjuten i och med omständigheterna, så vi får se när det blir ny lön.

Bakgrund:
Eftergymnasial utbildning på Chalmers inom Informationsteknik
snart 7 års erfarenhet inom systemutveckling (6 år när jag sökte tjänsten, tog ett tag med rekryteringen) främst Fullstack i C#/.NET och SQL.

Av Calsoe
Skrivet av AplAy:

3. Aha, varför skulle man vilja köra en maskin i avfuktningsläge? Blir det högre luftfuktighet av att köra portabel AC inomhus?

Nope, det blir snarare lite lägre luftfuktighet av att köra en AC i kyl-läge. Men dom dagarna då det är extremt fuktigt (tänk 70% luftfuktighet) men "bara" 22 grader, då är det faktiskt skönt att köra avfuktningsläget. Här hade vi en sådan dag förra veckan.

Av Calsoe
Skrivet av AplAy:

Nu har jag fått Wood's Cortina 12K och tre saker undrar jag över då detta är första portabla AC:n i mitt liv (och har även minimal erfarenhet för övrigt med AC):

1. Det står att den skall stå 50cm från alla närmsta föremål. Varför det är fallet? Är det för att minimera brandrisk eller dylikt vid överhettning?

2. Slangen har spår som man på något vis skall kunna skruva in i gängorna på utsugsröret på maskinen samt till plastigt utsugsrör (om man vill använda fönsterkit som med följer vilket jag håller med om är helt värdelöst med svenska fönster som är överdimensionerade). Hur sjutton skruvar man dessa? Verkar som om jag bara skruvar runt första spåret på gråa slangröret utan att komma in några spår vilket insidan av plastiga gängan har plats för.

3. Jag fick med en genomskinlig kort slang. Är den tänkt att kopplas till något i maskinen där vatten rinner ut i någon ansamlingshink eller dylikt?

Tack för svar & länge leve coola hem! ^_^

1. Det är för att garantera att det finns tillräckligt med luft som maskinen kan använda sig av. Det är ju inte så att maskinen går sönder av att det är 49cm till närmsta föremål, men det är en fingervisning för att den ska fungera optimalt. AC:n bör inte bli så värst varm själv.

2. Har du dragit ut slangen först? Det kan vara lite trixigt första gången man gör det, men dra ut slangen och titta sedan på hur räfflingen (som är lite spiral-/skruv-formad) är tänkt att möta läpparna i adaptern.

3. Används troligen till att koppla till tapp:en som finns i mitten på baksidan av maskinen. I min Elektrolux så används den när man kör maskinen i torkläget (de-humid) eftersom den genererar mer vatten än vad den klarar av att skicka ut i ut-luften då.

Av Calsoe

När folk säger munskydd så menar dom oftast en av flera varianter.

Vanliga munskydd (som används av kirurger, tandläkare och sjuka asiater innan pandemin) skyddar bara från att man själv sprider så mycket mycket saliv omkring sig.

Andningsskydd finns i flera klasser, oftast FFP1, FFP2 och FFP3. FFP1 skyddar endast mot slipdamm, 2 skyddar mot aerosoler (och borde därför skydda användaren från att andas in COV-2 eftersom det endast verkar spridas via lättflyktiga kroppsvätskor). FFP3 Skyddar även mot luftburna partiklar. Väldigt ofta har andningskydd av högre klassning en backventil som gör det lättare att andas ut, men i gengäld inte filtrerar utandningsluften (skyddar därför inte omgivningen från användarens utandningsluft).

Jag skulle inte rekommendera att någon som är främmande använder skyddsutrustning som substitut för social distansiering.

Att bara ha på sig andningsskyddet skyddar inte, det går också att bli smittad via exempelvis ögonen vilket är varför man i vården ofta har visir. Det krävs också att personen som bär skyddet vet hur den ska agera vid på-/avtagande av detta och hur man sanerar sig själv.

Att andas genom ett andningskydd är svårare än utan eftersom man måste anstränga sig mer för att andas genom filtret. Det kan därför vara svårt för en gammal eller lungsjuk person att använda andningskydd, speciellt vid fysisk ansträngning.

Det kan även vara svårt att få tag på bra fungerande skyddsutrustning med tanke på att även vården tar emot leveranser som inte lever lever upp till skyddskraven.

Av Calsoe
Skrivet av Zidious G:

Någon som kan rekommendera globalfonder för långsiktigt sparande, typ 30 år? Jag har redan i Avanza Global, Länsförsäkringar Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Är det bäst och bara köra svenska fonder? Vad kör ni andra för några som har bra årlig avkastning?

Om du ska ha flera olika globalfonder bör dom följa olika index. Avanza Global och LF är väldigt lika varandra och av dom två är faktiskt LF billigare (Avanzas skattas annorlunda eftersom den är placerad utomlands).
Förslagsvis kan du blanda in småbolagsfonder eller globala fonder som följer ett bredare index (exempelvis SPP Global).

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är ju inte en globalfond egentligen utan placerar i svenska investmentbolag (som i sin tur kan ha utländska aktier i sina portföljer). Den ska snarare ses som en semi-aktiv svensk aktiefond.

Av Calsoe
Skrivet av john_doe:

Har en fråga angående månadssparande till Barn, vad är bäst ISK eller KF eller rent av ett aktiefondkonto/depå? Tidshorisonten är väl 18-20år och sedan fondfördelningen får jag ta och fundera över. Tänkte spara ca 1000kr/mån.

Vad jag förstår så är ISK skyddat av investerarskydd och insättningsgaranti men det är inte en KF där är man bara har förmånsrätt och att man kan sätta barnet som förmånstagare. Tänkte iaf sätta sparandet på mig för att kunna ge pengar när jag anser det vara lämpligt.

Enklaste är nog att spara i ett ISK som ligger i ens eget namn och sedan skriva in i testamentet var pengarna på kontot ska gå om du går bort i förtid.
Det kan bli problem med vissa lagar om du skriver ISK:n i ditt barns namn, dels så får dom tillgång till det automatiskt när dom blir 18 men det kan också vara problem om det blir mycket pengar på kontot. Det finns lagar som är till för att skydda omyndiga barn med mycket pengar från att föräldrarna ska spendera dom själva.

Om du har flera barn så kan det också vara en bra idé att inte spara till dom separat utan göra det i samma konto, och inte dela 50/50 direkt när det äldsta barnet ska ha tillgång till pengarna. Om ett av barnen får tillgång till pengarna under en finanskris så kommer det barnet att få väldigt mycket mindre pengar än det andra barnet som inte får gör det.

Av Calsoe
Skrivet av Falcon:

Vill gärna se en Volvo med kedja.

Det finns faktiskt sådana.

Volvo S80/V70 med 2,0/2,0f som dock var en något klen fordmotor.
Volvo S80/V70/XC70/S60/V60/XC90 med 3,2-liters 6:a och 6-cylindriga T6 har också kamkedja och anses vara mer eller mindre skottsäkra.

Av Calsoe

Svårt att säga.

När jag köpte min dator tjänade jag ca 20 000 efter skatt (datorn kostade ca 11 000). Då skulle det vara strax över 50%.

Men om man jämför det med nuvvarande lön (som är ca 30 000 efter skatt) så är det endast ca 30%. Jag har inte heller köpt en ny dator sedan jag köpte min nuvvarande, så utslaget över hela datorns livstid så är det väldigt lite av min månadsinkomst som jag har lagt på datorn.

Av Calsoe

Tycker att det är lite konstigt att man kan reagera på att Polisen kommer att få placera trojaner på din telefon, men samtidigt inte hade något emot att dom fick avlyssna ditt hem.

Är väl snarare konstigt att telefonen skulle ses som mer fredad än ditt sovrum?

Personligen har jag inte något emot det.

Verkar i alla fall som att Sveriges politiker i alla fall fattat att det vore idiotiskt att förbjuda krypterad trafik eller försöka tvinga appar/företag att bygga in bakdörrar.

Av Calsoe

Om du ringer SOS alarm så kan dom se vilken telemast som telefonsamtalet kopplades via, så dom kan få fram en grov position. Om du använder SOS alarms app så kan den däremot skicka en mer exakt position.

Polisen kan teoretiskt spåra mobiltelefoner genom samma metod, men du ska nog vara redigt efterlyst om det ska vara aktuellt, annars sätter lagstiftningen nog stopp.

Det går dessutom att skicka ut VMA-meddelanden till alla mobiltelefoner som befinner sig inom ett geografiskt område.

Av Calsoe

AWD/4WD är ju egentligen bara användbart om du drar tungt eller ska upp för hala backar. Det ger ju ingen ökad säkerhet med fler drivhjul (snarare tvärt om om man tittar på statistiken).

Alla bilar har ju redan fyrhjulsbroms och fyrhjulsgrepp.

Av Calsoe

Som sagt, fråga en däckfirma.

Vissa skador kan lagas, men inte alla.

Praxis är att byta båda hjulen på samma axel (så att man får samma grepp på axeln) om däcket är väldigt gammalt och slitet.

Av Calsoe
Skrivet av stensth:

Till er som har beredskap, vad har ni för ersättning på en vecka? Bara undrar då det har kommit förslag hos oss om att börja med beredskap och jag tycker det verkar vara en låg ersättning för att vara tillgänglig. Jobbet är i Norge och beredskap från 17-08 nästa arbetsdag och 17-08 fredag till måndag, ca 125 timmar beredskap under veckan.

https://www.unionen.se/rad-och-stod/beredskap-och-beredskapse...

På mitt jobb har vi beredskap en vecka i taget (alla dagar utanför arbetstid 06:00-24:00) och vi får ca 7,5% extra per beredskapsvecka (mer vid högtidsveckor). Om man faktiskt blir uppringd så får vi övertidsersättning för den tiden vi jobbar (minst två timmar).

Av Calsoe
Skrivet av Kablash:

Är detta en bra fördelning?

Avanza Global 40%
Avanza emerging markets 10%
Core ny teknik 25%
Spiltan räntefond 25%

Har ingen specifik sparhorisont, men antagligen någonstans under 5-10 år, tycker ni jag borde skifta om något? Det är inga stora pengar det handlar om direkt.

Kanske lite hög risk om du tänkt dig 5 år, Ok risk för 8-ish år.

Angående Core: Personligen skulle jag inte spara så mycket i en aktivt förvaltad fond med smalt fokus då det höjer risken. Jag tror att den går väldigt bra i högkonjuktur, men kommer att ligga väldigt farligt till vid nedgång.

Personligen skulle jag ha kanske max 10-15% i smala fonder med hög avgift.

Du saknar Sverige-fonder, något man brukar rekomendera att man har kanske 10-25% av aktieinnehavet (eftersom det du använder pengarna troligen kommer att köpas i Sverige). Om du ska välja en Sverigefond så välj inte Avanza Zero, den är för smal och har haft för dåligt resultat för att användas enligt mig. Skaffa en billig Sverige-indexfond istället. (Om du ska ha Svenska aktiefonder, inget krav).

Men överlag blir det nog bra. Men bestäm dig på förhand för vilken risk du vill ta (eller räkna ut när du behöver pengarna). Just nu är det nog bättre att ta för låg risk (och förlora lite vinst) än att ta för hög (och få ångest vid nedgång).

Av Calsoe
Skrivet av Gomer:

Jag har kört nu en EXP35U538CW i några veckor och är väldigt nöjd.

Kör ni på Cool eller Dry läge? Jag tycker det känns svalare och skönare på Dry läget. Och jag har aldrig behövt tömma kondensvatten.

Är det en bra ide att dra en slang från kondensanslutningen till en behållare så den kontinuerligt tömmer ?

Och vad är Sleep mode förutom att displaydioderna dämpas ?

Tittat i instruktionsmanualen? Jag har en tidigare Elektrolux där gör sleep som så att den kör på inställd temperatur i 30 min, sedan ökar temperaturen en grad i 30 min och sedan ökar det en grad till. Det är väl för att man ska ha det svalt när man somnar och sedan så blir AC:n mindre känslig för att inte väcka en mitt i natten.

Tror att man ska koppla en slang till AC:n i avfuktningsläge.