Inlägg

Inlägg som Hundkex har skrivit i forumet
Av Hundkex

Spelmotto: "Jag har ju i alla fall en G500" eller "30 FPS Minecraft Approved"

http://aewrik.com/other/pics/corner.png

Av Hundkex

Snart kommer det säkert upp ett porträttklipp på youtube frpn någon som lyckats smuggla in sin telefon.

Återställda, men tomma lokaler så långt ögat kan se.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hundkex
Skrivet av Tvåtakt:

Ingen fara jag menade inget personligt illa mot dig eller någon annan: jag har frågat på flera forum och till flera kompisar också. Vill ha så mycket feedback som möjligt. Men problemet är just att jag bara "gör som alla säger" fast alla säger olika. Vet knappt vad jag själv behöver. Men nånstans i den här röran så börjar jag iaf hitta rätt.

Jag tänkte inte ens själv på att jag skulle behöva expandera i framtiden. Så dålig koll har jag på datorer att jag inte ens tänkte på det.

Men nu vet jag. Så ett lite större torn lär det bli! Å jag kommer bygga mej en egen ryggsäck som kommer få plats med datorn i som jag kan gå först fem minuter med till bussen å sen en minut till repan.

Kolla runt vad du skulle kunna tänkas ha i lådan, som inte är rent dator-relaterat (ljudkort osv). Hittar du fler än två kort du skulle vilja ha i lådan samtidigt, så kan ATX vara en idé. Annars är mATX en bra storlek eftersom du ska flytta runt datorn.

ASIO funkar inte med två ljudkort samtidigt, så du kommer ju alltid bara ha ett sådant aktivt. Om det sedan tar upp två kortplatser, så har du ju ändå två kvar, beroende på vad det är för slots på moderkortet. Moderkortet jag länkade kan ta fyra PCI-e x1-kort och två av de platserna kan användas av kort som behöver x2, x4 eller x16 "lanes".

MOTU PCIe-424 använder en PCI-e x1-slot och kan ansluta upp till 4st MOTU 24I/O från den slot:en.
RME Behöver en eller fler slots (en PCI-e x1 och ytterligare där slave-/dotterkort sitter).
Universal Audio kan köra upp till fyra UAD-kort samtidigt (b-b-b-billigt!), så där skulle man potentiellt kunna behöva ATX.

Beräkningskraften i en Haswell-processor är mer än du kommer behöva på flera år, ifall du kör med DSP-kort, så välj inte komponenter utifrån att de ska uppgraderas. Möjligtvis minnena (där är det ju dock mer att bygga ut, snarare än uppgradera), men välj komponenter som kommer kunna sitta i burken länge.

Av Hundkex
Skrivet av thli72:

Får be om ursäkt om jag gett dumma råd....men om han vill ha ett internt ljudkort går väl det fint?
Han har ju en PCI Express plats ledig eftersom han inte har grafikkort...eller vad missar jag?

Om det är så är det bara o ändra till mATX versionen av chassit o ett mATX moderkort
http://www.inet.se/kundvagn/visa/4061523/2013-10-26

Inte dumma råd - men även när man väljer moderkort till speldatorer idag, handlar det mer om vilka interface/anslutningar som finns på moderkortet, än hur strömförsörjning osv ser ut. Har man ett syfte med datorn, bör man ta det i beaktning.

Burken du länkar till skulle behöva mer minne, men annars skulle den funka. Moderkortet har inte plats för Firewire, men har ju samtidigt fyra expansionsplatser så att man kan komplettera med ett expansionskort med bättre drivrutinsstöd. Nu när jag kollar efter, så finns det bara 4 moderkort med firewire-stöd på Haswell, som samtliga är ATX, så... måste köra X79 eller Ivy Bridge för att få Firewire på mITX/mATX.

Thunderbolt är ju inte jätteviktigt idag, då det bara är Apogee som har ljudkort för det än och de endast stödjer Mac OS än. Thunderbolt verkar ju inte heller ha fått jättebra fotfäste för Apple heller, förutom för displayer, men.. man vet ju aldrig ; )

Min burk
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2384245
Ryms två stycken 2,5"-hårddiskar i den. Jag rekommenderar SSD, då chassit inte dämpar vibrationer över huvud taget. Med SSD och den här kylaren, hörs dock datorn mindre än radiatorerna i mitt rum, så... stör inte inspelning med mikrofon.

Vi har ju inte fått en budget, så tar ej det i beaktning i mina förslag.

Förslag på mITX-burk
Kommer hänga med länge i musiksvängarna, förutsatt att du tänker igenom valet av expansionsplatser/anslutningar noga.

  • Chassit har en expansionsplats, däremot har det ej plats för en 3,5"-enhet samtidigt. SSD:n kan fästas med lite dubbelhäftande tejp i fronten om du stoppar in en 3,5"-enhet istället för hårddisken i listan.

  • Nätagget är tyst som det är och kommer hjälpa CPU-kylaren att suga varmluft ur chassit. Vinkla därför fläkten på kylaren, så att den drar luft från moderkortet. Då minskar du även turbulensen i chassit.

  • "SSHD" borde funka att använda till skrivning osv - vad jag läst så buffrar den i flash-minnet och skriver ned så fort den får tid, så med 8GB (om det inte är mer idag) bör du ha en overhead att spela in mot.

  • Moderkortet saknar (som alla andra icke-ATX-kort) Firewire. Jag valde moderkortet eftersom det har trådlöst nätverkskort. Behöver du ej trådlöst, kan du välja det här kortet också.

  • Chassin med bärhandtag som går att få tag i: Bitfenix Prodigy Mini, Lian-Li TU100.

Förslag på mATX-burk
Behöver inte klargöra planering lika mycket i denna storlek - du får köpa till ett expansionskort för att få trådlöst nätverkskort i datorn. Finns det här moderkortet om du vill ha PCI-platser (för äldre expansionskort). Tycker förstås att Silverstone Sugo SG-04 är ett snyggare chassi, men det är också nästan dubbelt så dyrt. Det finns även Lian-Li-chassin med små fotavtryck, men de har inga handtag.
Det finns även fläktplatser här, men eftersom Asus har så FanXpert (som är grymt bra), behöver du nog inte köpa andra fläktar för att få datorn tyst, när du inte har något som utvecklar värme i chassit.

ATX
Man behöver sällan fler än fyra expansionsplatser för ljudproduktion, men om man gör det, eller vill ha firewire inbyggt i moderkortet, är det förstås ATX som gäller. Det finns små ATX-chassin och sådana med bärhandtag, men de är förstås inte portabla på samma sätt som resten, för det. Men om du t.ex. flyttar chassit på veckobasis, så bör det ju inte vara någon fara med ett ATX-chassi heller.

Skrivet av Tvåtakt:

Jag spelar in med ett TASCAM US-1641 på min gamla craplaptop och kan spela in 14 kanaler trummor utan problem större problem problemen kommer när jag har mycket pluggar på spåren och det närmar sig 30 spår. Jag kan behöva minst 10 spår till med ännu fler pluggar för att det ska bli som jag vill.

Jo precis. USB-bussen har högre latencies än t.ex. Firewire och PCI-E (särskilt det senare), vilket kanske inte spelar någon roll när man har låg belastning, men när man har mycket information som ska gå i USB-bussen mellan konvertrar/DSP på ljudkortet och studioprogrammet, så kan det bli clips eller fördröjningar som gör inspelning/medhörning en mardröm för att man måste ställa upp buffertstorleken. Därför jag skrev som jag gjorde. Om du inte vet något om datorer, kanske du inte vet varför USB är populärt, men ändå inte används i kommersiella studios. Vi kan gå in djupare på varför USB är undermåligt andra gränssnitt om du vill, men kortfattat är det vid högre sampling rates/bitrates (redan vid 96/24) för långsamt för realtidsapplikationer.

Wall of text.

Av Hundkex

Tänk efter noga innan du väljer mITX, om du verkligen är helt säker att du alltid kommer klara dig med ett usb-ljudkort, om du ska spela in flera instrument. Kan bli problem med medhörning och 10+ kanaler över usb, beroende på hur ni samplar (p.g.a. ökad buffert). Sedan kanske du väljer att skaffa ett inbyggt ljud-/dsp-kort och de kräver ibland två expansionsplatser. Alternativt att du väljer ett moderkort med firewire, eller thunderbolt.

Det finns små mATX-chassin som är lätta att bära runt, t.ex. Silverstone SG-04 (svårt att få tag i), eller prodigy m (handtag!)

Jag kör mITX och klarar mig bra med ett Antec ISK110, vilket är väldigt smidigt att ta med. Jag har dock gjort avvägningen om expansionskort osv noga, för att slippa köpa ny burk i framtiden. Ska göra en länk till mina specs när jag kommer hem, samt några fler förslag och idéer (och läsa igenom tråden lite noggrannare, nu när jag varnat för mITX).

Av Hundkex

Eftersom du inte anger vilken router du har: http://portforward.com

Av Hundkex
Skrivet av Skuggan74:

Vadå inte får utnyttja sitt nät till 100%, sjukaste jag hört. Betalar man för 1mbit får man utnyttja 1mbit.

Mobiloperatörerna säger något annat: "obegränsad hastighet, upp till 4GB"

Men ja, på fast bredband har det inte hörts om på länge, särskilt i stadsnät.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hundkex
Skrivet av kobb3:

Läs själv tråden innan du ber andra att göra det!

"Det här att linan skärs av i 20 minuter med för många anslutningar, det är väl märkligt!?"

Det finns alltså perioder där internet går ner helt.

Isf bör han kanske sätta fler samples i sina mätningar?

Att tappa access helt är något annat än att ha packetloss. Det uppstår utan tvekan lokalt (mellan isp:s switch och hans dator), om det pågått längre än den här artikeln, om inte operatören säger annat. För ts har väl kollat med alltele?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Hundkex
Skrivet av madtop:

Det finns ingen koppling mellan "belastat nät" och en routers vilja att svara på icmp.

En stor core-router har vad man kallar ett "control plane" som enkelt uttryckt är routerns CPU.
För att skydda en routers CPU mot överbelastning har man något som kallas "control plane policing", dvs man sätter upp regler på hur många och vilken typ av paket som ska skickas upp till CPU. Här kan man tex ha en regel som säger "max 10 icmp per sekund, droppa resten" vilket innebär att om det kommer 20 icmp/s mot router kommer hälften att droppas.

Men nu till det viktiga: Normal forwarding (dvs paket som ska passera routern) hanteras i hårdvara och omfattas INTE av control plane policing.
Dvs du kan ha en router med tillhörande länkar som går på sparlåga (den har typ 99% ledig kapacitet) men trots detta kommer den att droppa icmp-paket. Så det faktum att en router väljer att inte svara på alla icmp betyder inte att den är lastad.

Jag står rättad. Hade alltid för mig att det var belastningsbaserat, snarare än ett fast värde. The more you know!

Av Hundkex
Skrivet av makerspace:

Det är alltså 50-60% packetloss på piteås routingserver som ligger söder om luleå där jag sitter. Det är fel i piteå. och därför blir det fel när jag tar emot paket från resten av världen, eller hur? Ska testa hos en granne också.

Faran med pingplotter, är att man bara ser rött.
ICMP är inte prioriterade paket, så när nätet blir belastat, droppas de paketen. Så visst, Alltele har nog lite belastade nät.

De noder du har 100% packetloss mot innan ditt slutmål, är noder som inte svarar på ping öht - oavsett vem som pingar dem kommer ha 100% pl. Det innebär dock inte att de inte skickar vidare trafik, utan endast att de inte slösar tid på svarstidsonanister.

Den viktiga noden att kolla på först, är den sista. Har du 0% pl mot den, så har du inte pl. Det betyder inte att det inte kan vara andra problem i nätet, t.ex. lägre kapacitet eller högre svarstider, men om du har 0% pl mot sista noden, har du inte pl, oavsett vad tidigare noder visar. Om du har pl mot den, är förstås den nod där pl först uppstår som är intressant. Det är dock inte fallet nu.

Nu visar du ju bara 10-15 samples, så visst att du kan få pl mot sista noden om du kör t.ex. 1000 samples, men eftersom noderna du får pl mot sitter i Umeå, Sundsvall och Stockholm, skulle det innebära många tusen kunder som också skulle haft samma problem som dig. Alla Allteles kunder i norrland, ungefär.

TL;DR om du har packetloss mellan två noder, kommer ALLA eftervarande noder också att visa detta fel. Du kan inte ha packetloss mot nod X, men inte nod X+1, eftersom alla paket mot nod X+1, passerar nod X.

Du har alltså inte packetloss.
I vilka intervall får du femsekunderslaggen? Varje timme? Halvtimme? Oftare?
Du säger "datorerna" men är det bara en som normalt sett är ansluten till internet, eller ansluter du dem via en switch/brygga? - Koppla isf bort den.
Även: hur ser graferna ut om du har t.ex. samples to include = 7200?

Av Hundkex

Får man fråga vad annars du ska ha i burken? Det är ju tämligen relevant i fråga om vad du ska kyla chassit med, eller ifall du kanske rentav ska ta ett PC-Q03, PC-Q02 eller kanske t.o.m. ett PC-Q12 istället, beroende på vad du behöver för expansionsplatser.

Ifall du vill ha en dator med någorlunda livslängd, kommer du inte köpa jättevarma komponenter och i sådana fall kan ju ett SFX-nätagg duga i PC-Q11. Har byggt två datorer med bequiets SFX-nätagg och de är tysta. Ifall du kör haswell oöverklockat, kan du ju även ha en NH-L9-kylare, så får du gott om rum till nätagget, så du slipper turbulens (största problemet i små chassin, utöver vibrationer från hårddiskar).

Ska du inte ha några expansionskort, 3,5"-disk eller optisk läsare, kan jag varmt rekommendera Antec ISK-110 om du har en energisnålare processor. Min arbetsburk körs i ett sånt idag och jag hör aldrig datorn mer än t.ex. elementen.

Edit: Ninja'd

Skrivet av sickhouse:

Ytterligare edit: Missade denna post

Skrivet av Hotcpu6:

Har samma chassi, med ett Silverstone SFX-nätagg och en Scythe Samurai ZZ med en 12omm fläkt. Tack vare SFX-nätagget blir det lite mer plats, kanske inget alternativ för din del.
Annars borde en Scythe Shuriken eller Big Shuriken fungera bra, dock är den tunna fläkten inte så tyst i alla lägen, en 120mm fläkt hade varit att rekommendera men det blir nån mm för mycket

Hur tyst är Silverstones nätagg? Har aldrig vågat röra i ett p.g.a. alla recensioner de fått med klagomål på högljudd fläkt/dålig fläktkurva.

Jag är rätt säker på att Scythe gjort någon revision av Slipstream slim-fläktarna, då en Big shuriken II jag byggde för någon månad sedan, var betydligt tystare än den jag själv har i HTPC:n sedan ett år tillbaka. Kan ju vara lägre rpm, förstås.

Av Hundkex

Kör debian med xfce på min hp mini 1000 och har inga problem med prestanda där.

Har allt installerat på ett sdxc-kort, så i princip en liten ssd (åtminstone jämfört med 4800 RPM-disken som satt där innan).

Det största problemet är skärmupplösningen (1024x576), så du kan behöva köra expert install för att den inte bara ska krascha, om du nu väljer debian.

Av Hundkex

Kan vara det (svartlista en IP-adress), annars kan det vara en idé att köra ipconfig /flushdns i kommandotolken.

Av Hundkex
Skrivet av Dunder:

http://i39.tinypic.com/w9ic91.png

Efter firmware-uppgraderingen verkade ingen statistik ha ändrats, så det var nog bara en kosmetisk uppgradering.
Man kan ju se att den verkar ha låst sig på 3520 Kbps, så vad finns det att göra då?

Synd att modemet inte visar SNR margin. Be Telia läsa upp vad SNR ligger på i deras system, säger dom att det ligger på 6 dB eller under, så är det inte modemet det är fel på, om det inte är fysiskt skadat (av åska, t.ex.).

Kan även vara en idé att kolla hur långt du har till stationen.

Ifall du vill vara säker, se till att beställa från nätet, så att du kan returnera ifall det funkar lika med nya modemet (distansköplagen). Se till att byta allt kablage om du gör det.

Av Hundkex

Du kan gå in under mapp-/visningsalternativ (minns inte vad det heter i XP) och bara ta bort filassociationen annars.

Sidan ser ut såhär:

http://www.la-solutions.co.uk/images/WindowsFileAssociations00.j...

Av Hundkex
Skrivet av Jonas79:

Jag åkte på denna felkod: 0xC1900101-0x40017

Skrivet av jamakika:

Får error 0xC1900101-0x30018 no clue on what to do =(

Är rätt säker på att det där är ett IRQ-fel, dvs att något går fel när den ska initiera hårdvara. Har ju uppdaterats en del sånt iom win 8.1, så avinstallera eller uppdatera drivrutinerna till alla expansionskort innan ni kör uppgraderingen och kolla om det löser felet.

Fick själv plocka ur trådlösa nätverkskortet ur burken för att få igenom det, för att det inte finns några uppdaterade drivrutiner till det och det inte finns någon källkod att bygga om med. Mest troligt uppstår felet för att tillverkarna inte har skapat/fått godkänt några WHQL-certifierade drivrutiner för windows update att skicka ut vid uppgraderingen. Microsoft släppte ju win 8 developer preview ett år innan det blev tillgängligt för alleman (consumer preview exkluderad). Perspektiv:

Skrivet av Wikipedia:

Windows 8
Initial release August 1, 2012; 14 months ago [info]
General availability October 26, 2012; 11 months ago [info]
Microsoft unveiled more Windows 8 features and improvements on the first day of the Build Conference on September 13, 2011.[21] Microsoft released the first public beta build of Windows 8, Windows Developer Preview (build 8102) at the event.
...
Windows 8.1 was released to OEM hardware partners on August 27, 2013, and released publicly as a free download through Windows Store on October 17, 2013.

Ta det bara lugnt en stund och håll ett öga på windows update/tillverkarnas hemsidor för uppdateringar, såvida ni inte sitter på hårdvara ni misstänker inte kommer uppdateras.

Av Hundkex

Dom har även gjort några spännande uppdateringar, som gör att ett par nätverkskort slutar fungera.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/dn44... (ifall någon har tur att ha open source-drivisar till sitt nätverkskort)

Känns som att det är större förändringar 8 -> 8.1, än vad det var 7 -> 8, kompatibilitetsmässigt.

Av Hundkex
Skrivet av Nyhet:

Förvaltningsrätten beslutar att datorer ska räknas som tv-mottagare och därmed vara licenspliktiga, men om detta även gäller surfplattor och mobiltelefoner är fortfarande oklart.

Läs artikeln

Visst anser ni er inte vara journalister? Det är svår Aftonbladet-vinkling på denna i snabbfaktan.

Av Hundkex
Skrivet av svendolph:

Jag har inte dock testat med CPI-E kortet och routern på 20 cm öppet avstånd i vakium så kanske kan man, som det står på kartongen, få 1300 Mbit/s ca: 1000+300). Men om sakerna ska står så nära tar väll en normal människa och stoppar i en lankabel.

Det är en bitrate på 1300Mbps (867 Mbps kör väl routrarna idag med) - faktisk hastighet är sällan hälften av det. 802.11ac är fortfarande under utveckling, så om inte Asus överger routern, lär det komma uppdateringar framöver där prestandan förbättras. Sedan kan det ju också vara ditt NIC som inte pallar trycket, heller ; )

Inte för att jag får några fantasihastigheter heller, men det lär finnas andra fördelar med 802.11ac som är att föredra över 802.11n, som bättre beräkning av bitload. Vet ej definitivt, men det kan ju vara värt att ha i bakhuvudet också. I mitt fall innebär det att jag inte tappar signal mot routern längre, vilket bara det är värt bytet. Även på 802.11n över 5GHz tappar jag signal, men besparas det över 802.11ac. Eftersom att det ska vara en del av en standard, är det nog inget unikt för RT-AC66U, dock.

Av Hundkex

Mitt problem med Xbox One är inte att den måste pinga hem en gång om dagen (hotspot i telefonen i nödfall), eller begagnade spel (jag har inte köpt begagnade spel på länge [eg spel öht], men där kan jag sympatisera lite, även om jag också ser utvecklarnas sida av myntet).

Det jag inte gillar med xbone är 1984-känslan som uppstår i en, liksom när Samsung släppte TV-apparaterna med inbyggd kamera. Då är det inte bara ett användarmönster eller historik dom sparar, utan detaljer från "verkligheten" - ditt utseende, din röst, hållning, vad du gör när du inte använder teven. Sony spårar definitivt vad du håller på med, även med ps4 - det är en del av marknadsutvecklingen idag- men där är det begränsat till vad du gör i konsolen. Åtminstone tills du skaffar move (eller vad de kommer kalla den den här generationen.

Särskilt detaljen att du måste ha kinecten inkopplad. Visst, inte "påslagen", men det kommer ganska snabbt att upptäckas när privatpersoner börjar kunna debugga sina enheter, att den spelar in i smyg, även när den inte är igång.

Skrivet av Nineteen Eighty-Four:

The instrument (the telescreen, it was called) could be dimmed, but there was no way of shutting it off completely.