Inlägg

Inlägg som P-son78 har skrivit i forumet
Av P-son78
Skrivet av Leiri:

Forumets namn har överklockning i sig.
Användarna: neeeeej vilken hög uteffekt!! Skamligt! Skäms intel!

En ide att byta namn till gnälligadownclockers kanske?

Låter på ditt inlägg som att du borde bli ordförande där.

Av P-son78

7890 och avhämtning soundbar

Av P-son78
Skrivet av Unpoor:

Thread protokollet?

Lite det tänker jag med på långt innan nåt i artikeln.

Av P-son78

Hur tänker ni att kidsen ska accessa alla dessa VM’s? Behövs väl nån sorts ”klient”?
Räknar man in det priset så blir det väl inte så lätt att räkna hem?

Av P-son78

Tack! Så man tar bort kylaren först eller missar jag nåt? Behöver man isåfall tänka på alla grejer runt om som ska kylas? Jag har aldrig moddat sånt förr.

Av P-son78

Byta kylning 4090 FE

Hej

Lite less på fläktljudet på mitt 4090 FE. När den varvar upp till sina 30% är det lite irriterande så skulle vilja byta mot nåt bättre. Behöver inte vara snyggt då det sitter i en täckt låda utan tyst och effektivt är perfekt för mig.

Är det gettomoddning som gäller med Noctua fläktar, EK vatten eller nåt helt annat?

Tacksam för hjälp!

/J

Av P-son78
Skrivet av FLiBe:

Nvidias senaste AI-chip H100 har endast fem procent fler transistorer än chippet i RTX4090. Retail för 30.000+$ medan produktionskostnaden sägs vara cirka 3000$. Vinstmarginal på 1000%.

Varför ska de ens tillverka grafikkort för konsumentmarknaden? Är det inte rent av olagligt av aktiebolag i USA att inte maximera vinst för sina aktieägare?

Se t.ex https://www.tomshardware.com/news/nvidia-to-sell-550000-h100-...

Helt sjukt men nånstans tycker ju nån att det är värt det uppenbarligen. Det är ännu sjukare.

Av P-son78
Skrivet av Rebben:

Nej, men de styr om produktionen till kretsar som fungerar bra för AI. Ett 4080/90 ger dem $500-$1000 dollar medans ett AI chip av samma storlek ger dem över $10000.dollar.

Har du en källa på detta? En ärlig fråga då det diskuterats en del om deras ev. ockerpriser.

Av P-son78
Skrivet av Mithras:

Fast ockerpriser är inte definierat på huruvida man betalar de priserna eller inte...... Hade det varit definition, hade det aldrig funnits något som heter ockerpriser, då priserna hade gått ner ifall ingen hade betalat för det.....

Samma sak gäller "oskäliga" priser.

Du har ju missförstått helt vad ockerpriser innebär och hur de uppstår, på en grundläggande nivå, om du tror att villigheten att betala för varan är på något sätt kopplat till definitionen av ockerpris.

Nvidia har utnyttjat sin position som ledande på marknaden, där de är bokstavligen talat de enda som kan leverera en viss prestanda, samt sin position inom AI som helt och hållet gör att de inte är beroende alls på försäljningen av konsument-grafikkort, till att sätta priser som inte har konkreta, affärsmässiga skäl att existera. Därmed är det oskäligt.

Att folk är villiga att betala för ockerpriser gör det inte mindre till ockerpriser, det är liksom hela poängen med ockerpriser.

Ok jag vänder på det. Vad är ett grafikkort värt då mer än vad nån är villig att betala för det? Jag antar för att nåt ska kallas ocker måste detta väl vara bestämt att någon begått "brottet" ockerpris? Tills dess är det väl bara "dyrt"?

Såg nån definition av det ett exempel på en räksmörgås på Arlanda. Nu har jag inte en susning vad den kostar men alla vet att det är dyrt. Man MÅSTE inte köpa den vilket då inte att betrakta som ocker utan bara "dyrt" precis som grafikkort av senaste generation. Om allt som är dyrare nånstans pga. nånting så ska det då betraktas som ocker? Folk köper ju uppenbarligen räksmörgåsar på Arlanda fortfarande.

Av P-son78
Skrivet av High1ander:

Att folk är villiga att betala har inget med ocker att göra, det handlar om utnyttjande, du får inte ta betalt 100 000kr för en flaska vatten till en man som är döende av törst bara för att han är villig att betala dig 100 000kr. Sker hela tiden i hyresmarknaden att någon begärt för mycket i hyra, någon har betalat (accepterat) men de vinner ändå sen pengar tillbaka för hyran varit för hög (ocker). Ocker liknar enligt mig mer iden om bedrägeri rättsligt sett, dvs. kan du visa i efterhand att någon lurat dig så får du rätten på din sida att bryta kontrakt.

Men jag ska absolut ge dig att Ocker inte är en helt rättfram grej, utan det är mer något som behöver argumenteras om X är värt Y, om det är "skälligt" att begära Y för X.

Absolut, och det är skit. Ta bara sådana som Ericsson, Telia, svenska företag är inte immuna mot den sortsens pisserier a la corruption.

Vi får mötas halvvägs helt enkelt

I ditt fall med vattnet är det ocker men just ett grafikkort är ju bara skäligt för den som är villig att betala det. Inget händer med han som inte får kortet. Att inte få spela datorspel är inte att dö av vätskebrist men jag håller med i sak att dom självklart utnyttjar sin dominans och trycker upp priserna och tjänar sjuka pengar på det. Det är äckligt av dom att "tvinga" oss som vill spela och kopilera kod/AI etc mot ex.vis CUDA måste betala sjuuuka priser för det och det egentligen inte finns alternativ. AMD har ju även dom ökat sina priser pga att vi konsumenter uppenbarligen är villiga att detala dessa priser även om alla skriver att dom hatar nya priserna etc. Lik förb... så sitter man där sen med ett av dom överprisade korten. Som jag i fallet 4090...

Men vi är nog på samma planhalva alla vi det är bara en definitionsfråga vad man kan anse vara ocker. I alla andra hänseenden håller jag med.

Av P-son78
Skrivet av High1ander:

Simpla svaret är att om Nvidia har monopol så får de helt enkelt inte "lagligt" sälja för dyrt. Då ska man också tänka på att det handlar inte nödvändigtvis om att Nvidia har majoritet av marknaden på just grafikkort, utan även om "AI" kretsar som då blir en liten sub-genre av "grafikkort". Dvs. Nvidia kanske har 49% av vanliga GFX men 90% av AI, då är det fortfarande möjligt att klaga på AI-delen (vilket man verkar göra nu).

Sen är det skillnad mellan företag och privatpersoner. Nu verkar det ju även som att Nvidia "begränsar" hårdvara-tillgången till konkurrenter (eller det man vill undersöka). Vilket om nu Nvidia är i monopol-status är just ett brott. Om de bara har 5-10% av marknaden så hade deras taktik varit helt OK, för det räknas då inte som konkurrenshämmande.

Det kan knappast vara konstigt att vissa företag inom olika sektorer som når olika "gigant-status" också får andra krav på sig. Vanliga företag har ju t.ex. krav på hur uppsägningar går till om det är 4 anställda i företaget, 40, eller 400... Facebook, Instagram, Twitter, etc. får ju specialkrav på sig nu av EU när de t.ex. har över 1 miljon användare...

Det som är märkligt och häpnadsväckande är att företagen verkar ta med detta i sina kalkyler. Dom räknar kallt med att nån myndighet eller land ledsnar och "stämmer" dom på nåt sätt. Företagen får då MASSOR i böter men lunkar kallt vidare i livet utan att nåt egentligen hände. Vet inte hur många ggr man hört om ofantliga skadestånd för en del företag på flera hundra miljarder. Man tänker att då måste företaget gå i konken men knappt så det märks på deras aktiekurs. DET är att planera.

Av P-son78
Skrivet av Pepsin:

Det enda man kan sätta hoppet till är bättre konkurrerande produkter från AMD, Intel o.s.v.
Nvidia kommer aldrig sänka några priser ens om ingen i hela världen köper deras gamingkort längre eftersom de riktiga pengarna finns inom AI. De har avsiktligt satt priserna högt för att de prioriterar AI och heller använder den begränsade tillverkningskapaciteten där.

Det finns inget en vanlig konsument kan göra för att påverka det annat än att hoppas att AI-marknaden kraschar. AI är gamers nya "fiende" efter krypto.

Jag använder deras grafikkort i mitt arbete. Dom är vansinnigt prissatta även där. Tyvärr med inlåsning då man bara KAN använda deras kort för virtualisering i ex.vis Citrix för att skala virtuella datorer för ex.vis 3D CAD. Där kan man snacka att vara inlåst när teknikerna som används är låsta till just Nvidia. Men återigen så fortsätter folk att betala för det så kommer dom fortsätta. Det är så det funkar i vår ekonomi.

Av P-son78
Skrivet av Mithras:

Det är ockerpriser per definition

<Uppladdad bildlänk>

Och jag hänvisar fortfarande till att det inte ÄR oskäligt och alltså inte ocker då vi fortsätter betala dessa priser och uppenbarligen även är beredda att betala MER för nästa generation.

Av P-son78
Skrivet av Ozzed:

Ocker inbegriper väldigt mycket mer än vad som är "livsnödvändigt". Kolla upp det.

Sen är det en jävla tråkig inställning att allt som inte är livsnödvändigt gärna får kosta hur mycket som helst. Att företagen tycker det, det begriper man ju. Men att som konsument bara acceptera det är för mig obegripligt.

Jag säger bara att det inte är ocker. Men som jag skrev ovan så är det inte en rättighet att köpa grafikkort.

Om folk slutar betala "ockerpriser" så kommer dom tvingas sänka priserna alternativt att en annan billigare produkt seglar upp som bättre (Läs in vad som helst i bättre men för enkelhetens skull pris/prestanda). Det är ju inte svårare än så. Priserna är stört höga det håller jag med om men tydligen inte FÖR höga. Såg i nån tråd om 5090 häromdagen vad folk kan tänkas betala för dessa och det var ju MER än vad 4090 kostat så varför skulle Nvidia och company sänka priserna?

Av P-son78
Skrivet av underd0g76:

Om alternativet är att betala symboliskt mindre för ofta aningen sämre grafikkort från konkurrenten så har folk inget direkt val.

Var inte chefen för Nvidia och chefen för AMD sysslingar? Dags att EU tar en liten titt även på grafikkortsmarknaden.

Man har ju alltid ett val och det är att inte köpa. Det finns inget som säger att man MÅSTE spela datorspel.

Vi har ingen pool hemma för vi tycker det är för dyrt att bygga en. Det är ingen rättighet att ha en pool och således väljer vi att inte betala priset som poolhandlarna/byggare tar betalt för den "varan" och har då ingen pool. Det är tråkigt att inte ha en pool och bara bada i badkaret.

Av P-son78
Skrivet av Ozzed:

Glöm inte Apple

Är väl bra om de granskas och straffas särskilt för AI. Känns som att framgångarna där gjort att de blivit in i helvete kaxiga och tror att de kan sätta vilka ockerpriser som helst på grafikkort till oss Gamers. Är det så de vill ha det så låt dem brinna tills de lärt sig.

Men är det verkligen ockerpriser om folk fortsätter betala dom? Det finns ju konkurenter som man kan välja om man inte vill betala priserna dom sätter.

Av P-son78
Skrivet av MickeV:

Det är väl främst för att vattnet inte ska bli ännu varmare i floder osv, alltså miljöskäl, inte på grund av att kärnkraftverket inte skulle klara av det. Men det är ett mindre problem då det bara är varmt i vattnet på sommaren då det förbrukas mindre energi. Det är också den tid då kärnkraftverk oftast stängs av för underhåll.

I Sverige stängs det av på vintern när det behövs som mest....

Vi minns alla Ringhals 4
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/202...

Av P-son78
Skrivet av Pamudas:

Eftersom du fortfarande har reklamationsrätt för skärmen så är det en reklamation du ska göra (mot den återförsäljare du köpte den av - inet). Lämna in med hänvisning till att den helt enkelt inte startar längre efter uppdatering Att inet skulle neka ser jag som väldigt osannolikt...

Ska bli spännande att följa. Hoppas verkligen det löser sig men läser man följande på HallåKonsument:

Enligt konsumentköplagen kan du klaga till företaget om:
felet är ursprungligt och fanns när du tog emot varan (ett ursprungligt fel behöver inte visa sig direkt)

https://www.hallakonsument.se/konsumentratt-process/reklamera...

Så då är ju inte varan defekt när den kom (förutom det felet att den blev svart men den startar som den ska) men nu har ju TS försökt lösa det själv med en firmware som pajar skärmen. Vissa BIOS uppdateringar MÅSTE man ju installera för att lösa kompatibilitet etc. och samma borde ju gälla där. Som sagt hoppas det löser sig och jag tycker självklart att du ska kunna reklamera den men vore intressant med ett "prejudicerande" fall kring liknande problem.

Av P-son78
Skrivet av GuldGorillan:

Tack!
Tror jag slår till på 4070:t bara pga DLSS och även strömmen i dessa tider haha.. Jag hade aldrig uppgraderat om det inte vore så att mitt 3080 inte fungerade över huvud taget däremot.

Om man tänker bang for the buck. Några modeller som kan vara värda att tänka på? Tappa några % i prestanda men samtidigt spara en slant förutom just 7800xt som verkar ligga i den kategorin.

Lite OT kanske men glöm inte bort att många har ”klumpeduns-försäkring” på sin hemförsäkring som kan täcka sånt där.

”Drulle” kallas den nog med finare ord :

Av P-son78
Skrivet av MrAdde:

Sweclockarna börjar bli gamla surgubbar 😝

Hade faktiskt vart kul att se en graf med spridning över hur stor andel som varit med från start, efter 1 år, 2 år etc etc. Då borde man kunna se om det du säger stämmer att majoriteten är (vi) gamla farbröder som varit med ett tag som fortfarande hänger här eller om det är ett inflöde av nya personer.