Inlägg

Inlägg som Stoff3th3m4n har skrivit i forumet
Av Stoff3th3m4n

Användare: @pid1
Typ av affär: Köpte
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Nintendo Switch Lite

Positivt:

Snabb och trevlig kommunikation. Skickade snabbt!

Negativt:

Inget

Slutbetyg: 5/5

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av SAFA:

Misstänker att det är för att Norge har minskat sin export och ökat importen.
Efter den 27/8 har de gått från att exportera mycket till att importera eller gå mer eller mindre jämt ut. (Man kan kolla på https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/ )

Tror också detta. Blev förvånad när jag såg att de importerade ganska rejält mycket innan idag.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Whizky:

Hade även varit bättre om de haft flera bås där man kan ta sina valsedlar än bara 1-2st som i den vallokalen där jag röstade. Sen att man står blottad med sina lappar medan man köar för att stoppa dem i kuvertet kändes lagom onödigt. Så om det nu ska göras så hemligt vilka valsedlar man tar får de även se till att man ska kunna dölja dem i t.ex ett kuvert.

Ser fram emot när hela valsystemet görs digitalt (mha t.ex bankid) så slipper man lapparna helt.

Håller med, hade varit grymt skönt att kunna rösta digitalt. Baksidan av det är nog att förlorarna i många fall kommer att hävda valfusk.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av hellmix:

Och jag kommer fortsätta att trycka på att Finland tar sitt ansvar för sin egen energiproduktion som är hållbar och som de har nu råd med.

Eller anser du att länder som inte har/haft ekonomi för att kunna bygga ut sin energiproduktion är oansvariga för att de inte har tagit lån som motsvarar x mycket av deras BNP???

Eller gör som resten av världens länder att slå upp kol och oljekraftverk lite varstans i landet så då har man fixat sin egna energi men då kommer såna som du som skriker DE HAR INTE TAGIT SITT ANSVAR FÖR MILJÖN

Oavsett vad du skriver så har Finland tagit sitt ansvar med att satsa på sin egna energiproduktion men de har inte kunnat hålla jämna steg med resten av företagen i landet med elektrifieringen.

Så du menar att det finns inga länder i Finlands storlek ekonomiskt(eller lägre) som har ombesörjt sin egen energiproduktion?
Jag tog upp Finland som ett land av flera, du verkar ta det personligt att jag räknade upp att länder inklusive Finland inte har kunnat producera energi för att försörja sig själva. Helt ok, men det gör inte det mindre verkligt att Finland är ett av de länder som haft en usel energipolitik. Sedan kan det också vara värt att nämna att staten i Finland eller i något av de andra länder inte tvunget måste bygga kärnkraft eller annan energiproduktion själv, det kan göras av privata företag också ifall man har en tillräckligt vettig energipolitik som gör det intressant för investering. Men nej, man har gjort som så många andra länder och det är att göra sig beroende av en diktatur. Det biter inte bara dem utan oss andra nu också.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av filbunke:

Vår massiva export av el tåls att upprepas, från 2020-08-01 till 2022-07-31 så var Sveriges export av el 139 ggr så stor som importen.
Under juli exporterade Sverige 4TWh el, troligtvis det mesta vi någonsin exporterat under en månad.

Just så och det är att vi är tvingade till en stor andel export som är en del av det som driver upp priserna.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av hellmix:

Det många glömmer är att Finland inte är lika rik som Sverige 252,9 miljarder € mot 504 miljarder €. Samt Finland va med i ww2 som gjorde att de *förlorade* par år för återbyggnad och att tjäna tillbaka pengar de va tvungna att betala i skadestånd och på det att Finland är mycket plattare än Sverige så de har inte kunnat bygga vattenkraft på samma sätt.

Att sitta och skriva att man ska va arga på Finland för de inte gjort något?!?!

De har ju hållit på bygga sitt nya Kärnkraft och vindkraft på det sedan 2008 och 2023 så är Finland helt självförsörjande på el.

Som det står Sveriges överföring från Norr till Söder är inte tillräcklig så man får skicka den via andra nät som har kapacitet för att få dit man vill ha den och det är en av orsakerna varför priset är så högt i SE3 och SE4

Som så många andra länder har Finland varit beroende av elimport och inte tagit ansvar för sin egna energiproduktion. De är ett land av många dock. Varför tror du annars att EU har bestämmelser inom energimarknaden där man tvingar alla länder att lägga ut en stor del av sin egen elproduktion på den öppna marknaden? Jo för att många har inte tagit ansvar för sin egen energiproduktion och levt på att andra ska leverera. Det är just dessa länder som gjort att vi nu hamnat i en dålig sits. Det är som sagt bra att finnarna vaknat, men så här har det varit alldeles för länge och nu fick vi andra sota för det.

Att elen kostar mer i söder än i norr är en skrivbordsprodukt, som det förvisso finns en del tankar bakom, men nu ser vi att den inte fungerar. Vi har ett rejält elöverskott i Sverige och vi kan mätta alla delar av landet med egenproducerad el, förutom så när som på några kalla och vindstilla dagar om året.

2021 uppgick nettoexporten av el till 25,6TWh och den siffran kommer sannolikt vara ännu högre för 2022. Vi exporterar mer än vad vi använder av elen i elprisområde 4. Tror inte att jag behöver göra fler poänger?

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av hellmix:

Hur kan mitt sista påstående inte stämma när Finland bygger för att vara självförsörjande? Du får gärna länka till källor som säger att de bygger för andra länders räkning?

Under tiden Sverige har byggt ut sol och vind så har man stänkt ner 4st reaktorer + 2st för att danskarna klagade på svenskarna. Så de svenskarna har lagt ner själv 2015-2020 motsvarar 25,5TWh (+ 9TWh som danskarna klagade på 1999-2005) så det enda Sverige har gjort under 10års tid är att bygga ikapp vad kärnkraften gav som man lade ner och räknar man in Barsebäck som lades ner p.g.a. danskarnas klagande så ligger Sverige fortfarande på minussidan 17-23år senare.

Samt så kan man inte räkna in Finlands import av el rakt av från Sverige p.g.a. den el Södra Sverige behöver från Norr så räcker inte Sveriges kapacitet så man skickar elen från Norra Sverige till Finland som sin tur skickar till Stockholmstrakten för Finlands nät är inte lika hårt belastat som svenska nätet.

Vadå "..p.g.a. den el Södra Sverige behöver från Norr så räcker inte Sveriges kapacitet.."? Av de 4000MWh som kontinuerligt pumpas in i elrprisområde 4 exporteras mer än hälften till Danmark, Tyskland, Polen och Litauen.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av hellmix:

Hur kan du skylla på Finnarna de bygger ju ny kärnkraft för att slippa va beroende av Ryss gas. Men det har dragit ut på tiden eftersom de är det ett av de modernaste kärnkraften i världen och va sitt första i sitt slag när man började bygga. finns bara 5st till i världen varar 3st är i drift med Olkiluoto 3.

Så ha fakta i HAND INNAN DU BÖRJAR BESKYLLA ANDRA!!!!!!!!!

Är ju Svenskarna och Tyskarna som är nötter som LÄGGER NER FULLT FUNGERANDE kärnkraft och böjer sig framför ryssen med byxorna nere och blir plötsligt förvånad att ryssen går lös.................

Fakta? Finland har importerat stora mängder el t om över sommaren och har gjort så mycket länge. De har inte varit i närheten av att vara självförsörjande.

Bra att de bygger, men det ändrar ju inte på att de varit ett av länderna som behövt importera mängder under lång tid.

Det behövs inte många minuters googling för att få fram detta.

För övrigt har vi i Sverige ett stort överskott och en massiv export av energi.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Iskra:

Jag är ingen anhängare av det system som vi har för elmarknaden idag. Men problemet är att vi i EU är beroende av naturgas för vår energiförsörjning.

Hade vi satsat på kärnkraft istället för naturgas för 20 år sedan så hade vi haft en stabil energiförsörjning och ett elpris som hade inneburit en konkurrensfördel för den europeiska industrin. Men politikerna i EU valde istället att satsa på naturgas och luftslott av solpaneler och vindkraft.

Japp och tyvärr hamnar skulden ofta väldigt fel. Det är tyskarna, finnarna, delvis danskarna samt många av de östeuropeiska länderna vi ska vara arga på. De har inte tagit ansvar för sin egen energiförsörjning på ett vettigt vis och det slår helt galet nu när systemet sätts på prov.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

Hoppas de tog till sig det. Sen 60% som har rörligt i SE3 och SE4. Se oss tappa köpkraften och du får en varselvåg som heter duga….inte ens de som har fastprisavtal klarar sig när man är utan jobb. ”Brace for impact ”

Ja, detta går åt skogen. De signaler man fick från EU-kommissionen senast var ju inte direkt något som gav tillförsikt. De är helt oförmögna att göra så mycket eftersom där finns interna motsättningar gällande ett nytt system. Många länder som inte tagit ansvar för sin egen elförsörjning, t om i Norden. Sverige och Norge är få exempel i Norra Europa som har ett rejält nettoöverskott medan de andra såklart vill att marknad och bestämmelser förser dem med el eftersom de inte sett till att klara det själva.

Detta blir en recession à la Amerikanska recessionen under 1900-talets första hälft, om inte värre.

Skyller på alla klåpare som trott att rysk gas ska förse dem med säker och stabil energi samtidigt som de avvecklat sin egen förmåga att klara sig själva. Idioter.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

Kikade på mitt avtal och det stod att rörligt var 3,1633kr/kWh. Brände 335. Så det blir strax under 1100kr. Sen nät och överföring, 500kr. Fan vi är i augusti. Vad händer när det är 5kr/kWh eller 10kr/kWh.

Precis. De måste frikoppla elpriserna från gas och olja innan det här går åt skogen helt och hållet. Vad händer när företagen börjar skicka hem folk osv?...

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dinkefing:

Okej. Men antar att du klarar det ekonomiskt även i vinter.

Ja helt sjukt! Detta kommer sätta Sverige i ett värre läge än finanskrisen och 90-talet. Idioter till politiker sabbar detta land här och nu. Jag tror Sverige kommer gå in i sin djupaste recession på över hundra år.

Tro mig hyrorna kommer höjas mer än normalt vid årsskiftet. Kommer inte bli roligt för någon.

Beror ju helt på vad räkningarna landar på. Men visst har man sparat en del för att försöka förbereda sig.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av slipbit:

Fy f*n. Vi behöver inte nöje, bara nöjet att betala elräkningen. Fasiken alltså. Ska våra skattade pengar bara gå till elräkan. Vad blev kWh-priset på?

Snittpriset blev 3,13kr / kWh

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Dinkefing:

Äh du har väl en lön över 30k det klarar du även om fakturan hade varit tio gånger högre än så. Gissar att du bor i lgn, ensam person?

Ensamstående förälder i villa.

Var inte menar som gnäll, jag klarar denna räkningen. Men kan bli hårt senare i år om det redan är så här dyrt.

Av Stoff3th3m4n

Där kom månadens elfaktura. Befinner mig i elområde 4.

Förbrukning: 423kWh
Nätavgift: 1069kr
Elhandel: 1715,50kr

Blir kämpigt i höst och vinter!

Av Stoff3th3m4n

Helt rätt, skulle skett tidigare dock.

Av Stoff3th3m4n
Nytt bud: 1 200 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Stoff3th3m4n
Skrivet av Hulle:

Ljuset är väl artikeln jag citerade (och länkade, men det är betalvägg) där Ursula von der Leyen (EU) öppnar för att elhandeln ska göras om, det verkar dessutom som att det ska göras skyndsamt redan i höst.

Förhoppningen är kanske att Sveriges elprisområden slopas, så att vi får använda ett snittpris i hela riket för att beräkna elen. Så den borde gå ner rejält i SE 3 och 4 och höjas rejält i SE 1 och 2. Möjligen kan EU också tillåta att man säljer el för inhemsk förbrukning billigare och exporterar dyrare.

"Den europeiska prissättningen på el ändras inom kort. Elpriset ska inte längre sättas utifrån dyraste kraftkälla i varje givet ögonblick. Det beskedet från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan fått elpriset att sjunka i flera länder."

"Rysslands gaskrig sätter prissystemet under press. Tio EU-länder har gjort uppror. Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike, Italien och Belgien vill göra undantag från prissättningen. I vissa fall har de föregripit Bryssels ja.

Även Polen och Tjeckien efterlyser ny prissättning. Nordens länder har hittills funnit sig i att prissättningen ger orimligt dyr el och har istället gått in för skattesubventionerade stödmodeller.

Den svenska och danska regeringen fick på tisdagen en unik chans att lämna egna synpunkter till Ursula von der Leyen för att påverka en kommande justering av elpriserna.

Enligt Ursula von der Leyen bör elpris inte längre definieras utifrån dyraste elkälla. Hon har inte gett mer exakta besked än så, men en justerad prismodell kan presenteras redan den 9 september vid ett extramöte med EU:s energiministrar."

(https://www.sydsvenskan.se/2022-08-30/sa-kan-eu-kommissionens...)

/hulle.

Låter ju åtminstone lite hoppfullt att man insett att nuvarande system för elhandel är en fullständig katastrof.

Av Stoff3th3m4n

Bor i 150 kvadratmeters villa med frånluftsvärmepump.

Kommer att göra precis samma sak i vinter som jag gjorde förra vintern. Sätta inomhustemperaturen på värmepumpen på 12 grader samt elda i kaminen som vi har mitt i huset. Hyvlade av 2/3 av elförbrukningen på det viset.

Har sådan tur att jag har tillräckligt med träd och återväxt på egna marker att jag kan fixa veden näst intill gratis.

Av Stoff3th3m4n
Skrivet av pine-orange:

Jag tvivlar starkt på det när du skriver det här...

Det du har citerat är det som sker dagligen. Du kan själv ha koll i realtid om du vill via sidan jag har hänvisat till.