Inlägg

Inlägg som smurfb har skrivit i forumet
Av smurfb
Skrivet av Doda:

Okej får omformulera mig då detta har blvit en tråd om man ska ha apple eller inte.

Apple är överlägsna när det kommer till laptops det är jag väll medveten om, mitt problemr fortsatt att jag ej vill äga en macbook då jag är bekväm med windows.

Så frågan är fortfarande, vilken dator på den svenska marknaden kan jämföras med apple och vilken dator är den som är bäst?

Krav:
Lågt ljud från fläktar
15tum skärm?
Bra batteritid
Ok utbud av uttag
Portabel och inte för tung

Har du varit i en föreläsningssal? Att sitta med en 15" är inte speciellt nice alls.

Av smurfb

Jag körde en macbook air på mina civilingenjörsstudier på KTH. Fungerade alldeles utmärkt. Absolut att CAD kunde vara lite långsamt på den, och GIS kunde ta några extra sekunder när man jobbade med det. MEN den större tiden jobbade man ändå på KTHs datorer med såna saker.

Det är MYCKET viktigare att ha en dator som är smdig ta med, så att man får plats på föreläsningarna med datorn och batteriet håller en dag.

Detta är min högst personliga åsikt

Av smurfb

Är kortet LHR eller inte?

Av smurfb
Skrivet av moyozuz539:

Nu har jag hamnat i ett "problem" hittade en bättre skärm till bra pris. Det var så mycket ips glow på höger sida så den här åker tillbaka, ska jag nämna reporna eller inte?
Risken är väl att jag får skulden då.

Jag hade inte sagt något om det tror jag.

Av smurfb

Personligen tycker jag alltid det är bäst köpa versioner med grafikdelen intakt om det blir något strul med GPUn så sitter man inte i båten.

Av smurfb
Skrivet av MagnusOL:

Jag har bra erfarenhet av asus routers
https://www.webhallen.com/se/product/273912-Asus-RT-AC86U-Gam...
jag rekomderad asus

Hålled med, ASUS har fungerat bra.

Av smurfb

Klart det kommer bli rätt. Det kommer synas automatiskt vid konteringen av ditt konto.

Av smurfb
Skrivet av motvikt:

Åkte en längre resa med Taxi Stockholm och hade en lång diskussion med taxichaffören som även jobbade för åkeriet som tillhandahåller bilarna om bränslepriser och övergången till elbilar. Tydligen har åkerierna anslutna till Taxi Stockholm utvärderat Tesla under en längre period nu och de var ganska missnöjda. Mycket småfel som handtag, dörrar etc och större fel som länkarmar, fjädring och sånt vilket gjorde de löpande kostnaderna höga (servicen är ganska dyr). De skulle börja utvärdera Mercedes EQE istället nu till sommaren som de trodde mer på. Väldigt intressant att höra från någon som kör väldigt mycket och har mycket data från åkerierna.

En annan intressant punkt var att taxibolagen verkar gå över till el nu, alldeles för dyrt med bensin/diesel. De har långa avtal med kommuner och landsting för färdtjänst som numera är olönssamma pga priserna på drivmedel (riktigt dåligt avtal när man inte tar höjd för det kan jag tycka dock).

Tycker man läst ganska mycket om teslas ganska dåliga byggkvalitet. Dom var ju ganska ensamma på marknaden ett tag så inte så konstigt dom kunnat gå vidare trots problemen. Men nu när konkurrensen ökar så lär dom behöva ta tag i problemen.

Av smurfb

Som många skriver. Jag har en systemkamera men antal foton tagna med den är rätt få. Nästan alla foton är tagna med mobilkameran. En bra mobilkamera som alltid är med är mycket viktigare om man vill föreviga tillfällen.

Av smurfb
Skrivet av Elakekocken:

Stämmer det att grafikkortspriserna går ner i maj, så kan ju de med fel på sina kort från webhallen få ett annat kort till lägre pris och mellanskillnaden tillbaka i plånboken - deras sätt borde ju gå åt båda hållen.

Det kan nog vara så jag fick fel på en hårddisk, fick pengar och en ny hårddisk för priset sjunkit massa.

Av smurfb

Du har blivit hackad, det hände mig förut med. Jag rensade kontot och bytte lösenord.

Av smurfb
Skrivet av jan-banan:

Apple silicon även om den inte är bäst på allt har ju rört till det ordentligt på x86-sidan.

Det är mycket imponerade av Apple att på första generationen kunna sätta dit x86. Hur lång tid tog det för AMD 10-15 år? Okej Apple har ju varit inne på mobilsidan.

Men att hålla på med tester och kurvor som visar 3x hastighet osv och sen är det ett specifikt fall är ju bättre att skriva ärligt och helllre ta till lite i underkant.

Sen ska tilläggas att apples design är bättre än allt asus, gigabyte, msi, fratal design osv så länge man inte gillar blinkade led från wish.

Du jämför äpplen med päron. Amd har ju x86kompabilitet.

Av smurfb

Tycker 17kkr låter lite dyrt men inte extremt. Det beror till stor del på vad man äter. Vill man äta goda saker så kostar det. När jag var student kunde jag ju överleva 2 veckor på 50kr, tex koka ärtstoppa och äta med senap. Men vet inte om det är något att eftersträva.

Av smurfb
Skrivet av ThomasLidstrom:

Om detta stämmer kan det ha något bra med sig...inte många kryptobrytare som attraheras av en sådan strömförbrukning...

Beror ju på hur mycket man lyckas bryta såklart. 3080 kommer ju upp i nästan 100MH/s på runt 220W. Får man 500MH/s för 600W är det ju fortfarande vinst.

Av smurfb

Är väl hela datorn man snackar om och inte kortet.

Av smurfb
Skrivet av Mediabrus:

nja.
DB Atmos kan användas på 2 till 128 högtalare och är i första hand ett system för biograf salonger.
Det finns inget sätt att få ljudet att komma uppifrån taket än att faktiskt ha högtalare i taket. Inget.
Atmos tillför exat ... inget .. så länge man inte fysiskt har högtalare i taket.

Frågan man bör ställa sig.. Hur viktigt är det att ljudet faktiskt kommer från taket? Eller för all del bakifrån.
Eller ens från flera håll? Allt över två kanaler handlar om en sak. Att ljudet äkta ska komma från fysiska högtalare placerade på ett annat sätt än ett steropar. Det ända ett steropar INTE kan återge även om signalen är 128 kanaler Atmos är riktningen, men allt annat finns med och återges.

Atmos är inte kanaler, atmos är objekt i en ljudrymd. Jag hade system uppsatt hemma med högtalare i taket och jag kan säga att ljudbilden är brutalt mycket bättre än bara vanligt 2.1 eller 5.1. Men det är ju lite jobb att göra hål i taket, dra sladden ovanför innertaket osv Om det är värt det vetifan.

Av smurfb

Bästa är använda sitt grafikkort som element, enda elementet på marknaden som genererar pengar.

Av smurfb
Skrivet av Parmenides:

Vad är sockerberoende, är det som pizzaberoede? Chipsberoende?

Dålig karaktär?

Av smurfb
Skrivet av Yoshman:

Arms väg till 64-bit stöd verkar förvirra de flesta!
Arm må ha bildats 1990, den första CPUn med ARM1 stöd lanserades redan 1985.

Till skillnad från i stort sätt alla andra ISA är ARM64 inte en utökning den existerande 32-bitars instruktionsuppsättningen som funnits sedan Arm grundandes.

Arm var insiktsfulla nog att inse hur mycket kraven ändras genom åren, man insåg att det finns så mycket gammalt "skräp" i 32-bit ARM, saker som när de introducerades mycket väl var rätt val, men som idag är en flaskhals för att optimera för de behov man nu står inför.

ARM64 är en separat ISA som dels har en helt egen binärkodning av instruktionerna och dels har instruktioner som skiljer sig på flera fundamentala punkter från 32-bit ARM.

Arms egen Cortex A serien hade fram till förra året möjlighet att köra både 32-bit instruktioner och 64-bit instruktioner (Cortex X2 och Cortex A510 saknar 32-bit stöd). Apple släppte stödet för att köra 32-bit Arm instruktioner för flera år sedan, så M1 har inget stöd för detta (inte mer än att det går att emulera 32-bit Arm via t.ex. QEMU, men på det sättet kan man även köra x86, MIPS, PowerPC etc).

ARM64 lanserades 2011, så det är egentligen otroligt hur extrem bra stöd som finns redan givet hur kort tid denna instruktionsuppsättning funnits på marknaden. Tror det börjar gå upp för allt fler just hur mycket bättre ARM64 är än både 32-bit Arm och x86_64!!!

Absolut imponerande. Men anledningen till att ARM och M1 imponerat är ju just att dom kunnat kasta allt som heter bakåtkompabilitet. Det är ju inte så att intel/amd kan göra snabbare cpu, dom är bakbundna av X64.

Av smurfb
Skrivet av Ragnvlad:

Inga program? De som köper en sån här burk sysslar med musik eller video. Det finns mängder med mjukvara.

Ganska begränsad kundgrupp ändå?