Inlägg

Inlägg som vinylsamlaren har skrivit i forumet
Av vinylsamlaren

Påbörjade att se den australiensiska filmen "Tracks" från 2013 häromnatten. Bra film men jag somnade en halvtimma från slutet.

Tuff brud som ska gå över hela den vidsträckta australiensiska kontinenten med två dromedarer.

Av vinylsamlaren

GoDaddy, Namesilo och Namecheap har mina kompisar på nätet registrerat hos. Brukar väl kosta runt en hundring per år dvs US$10.

Av vinylsamlaren

Kanske inte direkt "rolig" utan snarare... FRUKTANSVÄRD!!!

En motorstark 1999 De Tomaso Pantera GT5S får "spelet" och bara skenar rakt in i publiken på Borgholms Torg på Öland (bilder & amatörvideo).

De Tomaso Pantera GT5S kör rakt in i publiken på Borgholms Torg

Av vinylsamlaren

Har man en bra högtalare oavsett om det är till stereon hemma eller till bilen så är bara själva högtalarelementen av bra kvalitet så är alla högtalare värda att bevara.

Alla typer av högtalarelement har någon form av upphängning. På många element är denna upphängning fabricerad i ett material som kallas foam. Detta är en speciell typ av gummi som har fördelen att den har närmast obefintlig vikt och därför mycket liten påverkan på själva konen i högtalarelementet. Nackdelen med detta material är att det har en begränsad livslängd på ca 20 till 25 år, varefter det torkar och går sönder. När detta sker skall man inte längre spela på högtalarna då risken finns att talspolen skadas.

Renovering av högtalaren går till som så att man tar bort den gamla, trasiga kanten varefter man rengör alla ytor som har kontakt med upphängningen för att sedan limma dit en ny foamkant. Villkoret är naturligtvis att resterande delar av elementet, såsom talpole och spider, är intakta.

Lycka till med dina högtalare!

Av vinylsamlaren

Underbart varm och skön augusti och jag har badat dagligen i Kalmarsund med badtemperaturer på 23 grader. Natten mellan lördag och söndag hade vi dessutom tropisk natt dvs nattenmpen gick inte under 20 grader. Enda nackdelen är väl att elförbrukningen skjutet i höjden då vår AC har fått jobba rejält. Dock inte lika mycket som förra sommaren.

Förändras inte vattentempen rejält med svalare dagstemperaturer och kallare nätter blir det nog badvänligt hela september ut.

Av vinylsamlaren

Jag har själv köpt ett 50-tal mekaniska hdd på Tradera. Mest WD Green och WD Black och en och annan WD Red. Enbart 1TB då jag anser att de har längst livslängd. Är definitivt inte rädd för begagnade hdd av bra kvalitet. Det enda krav jag ställer på säljaren är att de kan presentera en nytagen CrystalDiskInfo skärmdump som visar vad som erbjudes.

En disk som snurrat dygnet runt i 2,5 år har alltså snurrat ca 20K timmar så den är väl bara "inkörd". Det viktigaste är väl att den fått snurra under hyfsat låga temperaturer. Överhettade diskar står inte så högt i pris. Men det vet man ju å andra sidan inte om som köpare.

Av vinylsamlaren

Tänkte följa upp den här tråden eftersom jag ställde frågan hur Hallon var som internetleverantör. Har nu haft Hallon i 19 dagar dvs från ingången av Mars -19 och jag är hitintills nöjd. Jag får 100GB per månad för 149 kronor de första 3 månaderna sedan blir priset 249 kronor per månad. Hastigheten för mig som bor på landet är klart godkänd.

https://i.postimg.cc/ZRfBz9Jk/bredband-hallon-9mars2019.png

Av vinylsamlaren

Sök på EBAY och klicka för enbart "Europa" så slipper du Postnords ockeravgift. Välj Price + shipping lowest first.

Av vinylsamlaren

Boxer sänder som sagt bara gratiskanalerna dvs alla SVTs kanaler samt TV4 och TV6. Men via datorn och alla "play-tjänster" typ TV4Play, ViaPlay osv så kan du få många fler kanaler gratis lagligt. En HDMI-kabel mellan datorn och storbildsTVn så är kvällen räddad.

Dock har jag upptäckt sedan en tid tillbaka att det inte går att tanka ner program från ex TV4Play via ex Youtube-DLG och spara på hdd och få både bild och ljud. Det blir stumfilmer.

Av vinylsamlaren

Jag tänkte satsa på optiska skivor av typen M-DISC med tillhörande Blu-Ray brännare som kan skriva dessa skivor.

Av vinylsamlaren

Får jag vara nyfiken och fråga varför just japansk? Det finns ju mängder med fina "gubbkörda" SAAB och Volvo med vägmätarställningar ibland på lite drygt 10K mil och som förvarats i garage hela sitt "rullande" liv som man kan köpa loss för löjligt lite slantar. Samt att de är skattebefriade och har väldigt låg försäkring. Och reservdelar finns i översjö. Enda nackdelen är väl bensinförbrukningen som inte går att jämföra med dagens nytillverkade.

Av vinylsamlaren
Skrivet av naikon:

Då är jag nog mycket lik dig, jag cruisar och mest runt i laglig hastighet för att njuta av landskapet. Stör mig som fan på att nästan alla bilar kör upp och lägger sig två meter bakom mig, precis som att dom tror att jag helt plötsligt ska sätta av i 200 blås.

Har du sett videofilmerna Getaway In Stockholm? Flertalet är förvisso med sportbilar men några är ju med hojar som bränner fram i över 200 km/h nattetid i Sthlm och naturligtvis jagas av polisen eftersom de naturligtvis inte bryr sig om rödljus (trafikljus) och sådana detaljer. Dessutom kör de ibland förbi polisen i dessa hastigheter på bakhjulet. Förvisso "proffsåkare" men jag är ändå fundersam om de i en korsning skulle ex möta en taxi eller andra fordon som är ute och kör på nätterna.

Det ryktas att upphovsmännen till dessa filmer fick idén till filmerna av en liknande film som spelats in i Paris där en rallyförare kör i vansinnesfart genom hela Paris mitt i natten. Föraren påstås vara Emerson Fittipaldi.

Skrivet av naikon:

Att du vågar köra utan komplett skyddsutrustning förvånar mig lite. Hur försiktig man än är så är det ju stor risk att en bilist som ska svänga ut på landsväg inte ser dig. Eller att du t.ex behöver väja för rådjur eller liknande. Då är ju risken att du hamnar på asfalten oavsett hur lugnt du kör.

Största faran är naturligtvis rådjur, älg och vildsvin. Dessutom bor jag i det landskap som har flest viltolyckor i hela Sverige. Men jag får väl hoppas på en kylig sommar i år så åker hela stället på.

Av vinylsamlaren
Skrivet av Dizzö:

Aa Vimla är sjukt najs. Rekommenderas starkt över Hallon (som kostar typ samma) då Hallon använder 3s nät som dessvärre är det sämsta i Sverige.

VIMLA är väl inte i första hand inte en operatör som erbjuder mobilt bredband utan i första hand en mobiltelefonoperatör som tillsammans med mobiltelefonabonnemang även erbjuder surf?

Jag var i kontakt med chatten på VIMLA i början av veckan eftersom jag ville ha garanti för att jag har täckning. Täckningskartan från HALLON och operatören "3" ser lysande ut men döm av min förvåning när chatten på VIMLA svarade att jag inte har någon täckning alls trots att jag gav dom exakta GPS koordinater ner till en exakthet på 0,5 meter till rummet i min fastighet där routern ska stå.

Men i vart fall, får inte fram några uppgifter vad VIMLA tar för mobilt bredband. Är alltså inte intresserad av mobiltelefonabonnamg utan ENBART mobilt bredband. Router (TP-Link Archer MR200) har jag en nyinköpt.

Av vinylsamlaren
Skrivet av Broder Truck:

@vinylsamlaren:
Fortfarande oljesmord, vilket medför oljedimma på det du beblåser.

Är du säker på att den är oljesmord? Biltema har i vart fall en oljefri i ungefär samma prisklass.

Av vinylsamlaren

Är man bara ute efter en internetbank för att betala räkningar och få in lön eller liknande och göra banköverföringar med, inkl utlandsbetalningar så tycker jag Skandiabanken är bra och dessutom kostar den inget dvs ingen årsavgift. Har själv haft Skandiabanken (ägs av försäkringsbolaget Skandia/IF) sedan ca år 2000 och har aldrig upplevt något negativt. Dessutom använder banken BankID vilket jag tycker är smidigt.

Av vinylsamlaren

Som alternativ till Biltemas "lågpriskompressorer" så vet jag flera som köpt denna kompressor:

Drift-Air Kompressor DA 2/24

PDF

Av vinylsamlaren

Jag har hdd från slutet av 1990-talet som fortfarande fungerar. Eller snarare... jag har ingen som lagt av av åldersskäl. Märkligt nog är det väl snarare så att äldre mindre hdd med litet lagringsutrymme har längre livslängd än nyare hdd med stort lagringsutrymme. Dvs de nyare "stora" hdd krashar tidigare och oftare än de äldre "mindre". Fråga mig inte varför.

Av vinylsamlaren

Det är även dags för mig att börja renblåsa mina datorer eftersom jag har sex katter. Skulle tro att en riktig 230V kompressor är att föredra. Det viktigaste är väl att det finns vatten- och oljeavskiljare på den. Vissa är ju dessutom oljefria så då är ju det problemet löst. Kostar bara runt 1K kronor för en komplett kompressor och renblåsningsmunstycke. Bara att ta ut och renblåsa i trädgården eller på balkongen för de som bor i lägenhet. Inga grannar kan klaga förutsatt att du gör det dagtid.

Tänk bara på att inte börja på högsta tryck utan börja på väldigt lågt tryck så du inte blåser bort komponenterna.

Av vinylsamlaren
Skrivet av naikon:

Hade starkt för mig att det fanns en stor motorcykeltråd här på SweC, men jag har inte kunnat hitta något bortsett från "Bild på din MC-tråden". Verkar finnas ett stort intresse för hojar på forumet när MC-trådar dyker upp, så varför inte ha en allmän tråd

Jag slänger ut första frågan! Med relativt färskt körkort undrar jag om det finns någon i Göteborg som är sugen på lite hojåkning nu fram till våren och sommaren. Finns såklart ett stort community på Facebook och Sporthoj, men jag är inte ute efter att köra ihjäl mig. Jag vill köra sansat, njuta av landskapet, upptäcka vackra vägar och kanske stanna och ta en fika.

Bor tyvärr inte på "baksidan" av Sverige utan på "framsidan".

Skämt åsido, förra sommaren (2018) var väl första sommaren jag knappt använda min hojutrustning dvs kläder utan jag körde mest i T-shirt och shorts men rejäla MC-stövlar. Såg säkert lite märkligt ut men jag tillhör inte dom som bränner fram i överljudsfart utan tuffar fram lugnt och fint på ej trafikerade småvägen i 70 - 80 km/h med mina customhojar. Är nog mest ute och hojåker för att uppleva lugnet och naturen som alternativ till att trampa mountainbike.

Igår (onsdag 27 feb) hade vi drygt 16 grader i skuggan så jag funderade faktiskt på en premiärtur för i år. Men nu ser det ut som om ishavsvindar drar ner över södra Sverige kommande dagar. Å andra sidan måste jag köpa nytt batteri i år. Det gamla är slut. Starta hojen kan jag ju göra med hjälp av startkablar till bilen.

Av vinylsamlaren

Intressant frågeställning! Exakt detta har även jag funderat över. Använder mest USB-minne kopplat till datorn innehållande PWs och brev som jag snabbt vill få åtgång till och som jag inte vill ha liggandes på datorns ordinarie hdd. Så inget skrivs eller raderas på minnet utan läses bara. Min personliga gissning är att kontakten slits ut innan själva minnet börjar försämras.

Använder mest CORSAIR minnen.

Skrivet av mrqaffe:

Magnetband är fortfarande bland det bästa som finns, sedan så kan du också använda diskar som byts ut, de ska sitta i en lagringsserver som kör nått bra system typ zfs
Ibm har visat upp en form av optiska skivor i glas som ska ha väldigt bra livslängd som de tänkt ha till superdatorer, vet inte om den tekniken finns ute för allmänt bruk
Det finns även en del stabila normala optiska skivor (cd/dvd) för arkivering, taio yuden (verbatim) gör en del som använder guld för att få dem långtidstabila, ett mer verkligt problem är kanske hur man ska läsa arkiven, man bör troligen uppdatera lagringsmediumet i takt med tekniken, om man håller sig i närtid så har ju tex ide börjat försvinna, jag har själv en del gamla ide diskar kvar, men om 5 år så kanske det inte går att få tag på ide adaptrar, vem vet, därför får man kopiera över gamla bilder till satadiskar, ide drivarna får vara kvar men man bör se til latt man har backupper på moderna medium också.

Det där med magnetband ställer jag mig frågande till. Jag var ju med redan när rullbanden kom som för den stora massan ersattes av kassettbanden (Philipskassetten) och sedan kom videokassetterna. Trots att man är flitig och avmagnetiserar tonhuvudena med en "defluxer" så fakta är ju att diskanten i musik minskar och det hörbara bruset ökar med tiden. Och vad beträffar videotape så är det ju rena katastrofen då både bild- och ljudbrus ökar vilket får som följd att riktigt fina färgfilmer förvandlas till svart/vita filmer.

Så min tanke är att förvanskas magnettape med ljud- och bild så dramatiskt så borde det ju även påverka datakoden? Eller?

Så min gissning för långförvaring är M-DISC. Men då blir väl problemet att även om tillverkaren garanterar 100 eller 1000 år för dessa skivor... finns det läsare för dom? Om vi ex ser 50 år framåt i tiden? Och även om vi är försekomna nog och köper ett antal DVD/BD-läsare (skrivare) kommer framtidens datorer att ha drivrutiner för dessa? Vi ser ju bara hur det gick med den gamla 1,44MB floppy disketten.