Inlägg

Inlägg som bwoy har skrivit i forumet
Av bwoy

Uppdatering: Jag ringde bolaget som var här och fixade och han sa att om jag bara använder internet kan jag koppla bort den - den var för att splitta upp till TV och tele. Telia kommer dock vilja ha tillbaka den vid uppsägning, men så jag lägger den i garderoben då

Problemet löst. Tack för all hjälp.

Av bwoy

@Jaevel: Jag har ju liksom en router, men nu bestämde dom att alla i huset skulle ha en sån här, så nu sitter den här framför routern. Du tänkte om jag hade IPTV och att jag då behövde den (för VLAN)? Men varför ska alla ha den här, undrar om jag skulle kunna skita i den bara rakt av.

Av bwoy

Jag fick en sån här installerad, varför, vad gör den, och kan jag undvika den?

Jag skulle kunnat fråga dom men dom var stressade och det gick på ett par minuter.

Så, mellan ethernetjacket i väggen och routern har jag nu en "CTS HES-3106 PLUS". En wan-port och fyra lan-portar, det ser helt enkelt ut som en switch. Jag har haft samma ip i många år men nu blev det nytt.

Jag hade gjort sjukt snyggt med router på väggen och gjort egna kablar så att längderna skulle passa bra men så kommer den här klumpen. Är det nånting min RT-N66U med Merlin inte kan göra, som den här gör? Det enda jag kan gissa på att den gör är att den sätter hela mitt nät på ett specifikt VLAN men jag är inte särskilt kunnig så jag tänkte höra med er.

Jag har 100/100 Telia, och efter deras uppdatering av hårdvaran (här, och i källaren, bor i höghus) så skulle det inte komma nya alternativ som 1000/1000 eller så, utan det blev en dryg låda som förfulade plus nytt IP men fortfarande ett externt eget IP.

Edit: Länk till produkt, vad är det för nåt egentligen, notera att jag har ethernet upp i lägenheten, inte fiberkablar: http://www.ctsystem.se/HES-3106.htm
Ok lite sökning får mig att inse att det är en switch. Fattar fortfarande inte varför, och vad som skulle hända om jag bara sket i den...

https://www.anony.ws/i/2016/02/24/IMAG0213.jpg

Av bwoy

Bytte nätverkskort i laptoppen men jag saknar en antennsladd, hmm...

Jag var så less på datorn, den har inte gigabit ethernet, och jag vet inte vad det gamla kortet kunde ansluta till men det var inte 5ghz-nät iallafall.

Så, jag köpte ett "Intel Dual Band Wireless-AC 7260", öppnade exakt hela laptoppen (mycket pill hehe) och bytte kort. Men så såg jag att båda korten har anslutningar för två antenner men att det gamla kortet bara använde sig av en (som går runt skärmen). Det nya intelkortet har dualband, bluetooth, etc etc och jag misstänkte att det skulle fungera bäst med två antenner. Men var köper jag antennsladd till ett mini pci-kort?

Och hur ska jag dra kabeln, runt skärmen den med?

2,4ghz fungerar sisådär nu, 5ghz är blixtrande snabbt, och bluetooth krånglar nåt sjukt så jag antar att bluetoothsignalerna går på det andra antennuttaget som inte har nån sladd kopplad till sig.

http://www.intel.com/content/www/us/en/wireless-products/dual...

Det här här kortet. Jag har mini pci varianten, inte M.2.

Av bwoy

Tack! Bara så jag fattar... eftersom jag portforwardar 21 till ftpburken, och 80 till web.. om jag nu skulle ansluta till ftp.domän.com:80 .. då kommer jag till web ändå? Om du svarar ja på den frågan så innebär det att jag förstår vad du menar

Av bwoy

FTP.domän.com till en dator, WWW.domän.com till annan... samma externa ip

Jo, så enkelt var det i rubriken.

Jag har ett externt ip som domänen pekar till. Men jag begriper inte riktigt hur jag ska kunna peka om diverse subdomäner till olika ip-adresser internt. Är det nån som har koll på det?

Har en RT-N66U med Merlin firmware installerat fwiw. Sen kan jag sätta upp en dedikerad dator med valfri linuxdist på, men jag är inte så haj på linux. Funderar hur jag ska gå till väga nu faktiskt.

Av bwoy
Skrivet av bärplockaren:

Kan det var nåt liknande det här problemet?

Jupp. Skönt att läsa "enda lösningen är att formatera systemdisken". Jag har PRECIS gjort det, bara för att jag fick samma fel på min förra Windows 8.1 (som jag haft installerad en evighet). Och grejen är den att...jag har inte gjort nåt särskilt ALLS...använt Firefox, och Photoshop. Det bara dök upp. Men 1) det verkade som att problemet bara försvann av sig självt nu. och 2) jag körde en Microsoft FixIt, som gjorde inte-en-susning... Just nu fungerar det iallafall.

Skrivet av Demerzel:

går det i felsäkert läge?

Nope, när jag har problemet så hjälper inte felsäkert läge.

Tråden finns här nu iallafall, återkommer om problemet återuppstår...

Av bwoy

Samma problem igen: Kan inte byta namn på mappar (Windows 7 OCH Windows 8.1)

http://imgur.com/download/tB0dl81/

Samma problem igen. Man kan ju misstänka att jag har nåt program installerat som ställer till det, men det är liksom Libre Office, Foxit Reader, Photoshop...som jag alltid har haft.

Men på sistone så har detta dykt upp. Jag kan skapa en ny mapp som får namnet "New Folder". Men jag kan inte döpa om den. Malwarebytes hittar inget fel.

Har sett att fler på nätet har samma problem, med lösningar där man ändrar i registret och har sig, men ingen av lösningarna har fungerat för mig. Förra gången kunde jag inte döpa om nånting alls, på någon disk (har 4). Nu gäller det skrivbordet bara, verkar det som.

Nån som känner igen sig?

Av bwoy

ADSL: Vad är det jag behöver (Telejack->Asus DSL-N17U)??

Just nu har vi Comhem ADSL med deras medföljande nedlåsta modem (Zyxel P2601HN-F1). Nu har jag köpt ett annat modem (namn i trådrubrik), men alltså jag fattar inte vad jag behöver köpa för att koppla in det nya modemet.

Vi använder inte fasta telefonnätet, behöver man ett filter då?

Zyxeln har en tjock klump in i telejacket, och vidare in i en DSL-port. Denna kontakt som går in i modemet, passar inte i Asusens DSL-port. Det följer med två "mackapärer";

Magcom VDSL Micro Filter VFF702
Ser ut såhär: http://www.ebay.de/itm/Magcom-VDSL-Micro-Filter-VFF702-/291497783551?nma=true&si=3APsJlLVZ%252BfmqlnAc4uQ%252FvhaVh4%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

...och sen en sån här G-Jack GM06B-GJ-ADSL
Ser ut såhär: http://www.g-jack.com/product-xdsl-GMfs-specification.php?gmfsno=GM06B

Här har vi baksidan på nya modemet:

http://ru.gecid.com/data/news/201504061020-37330/img/02_asus_dsl...

Vad är det jag behöver nu för att koppla in det här? Sladden från Comhem-klumpen (den som sitter i telejacket just nu), passar som sagt inte i DSL-jacket på Asus (det gråa jacket). Skulle verkligen uppskatta lite hjälp här alltså. Den här "G-Jack"-klumpen har kontakter märkta "LINE" och "PHONE", och jag har aldrig sett liknande kontakter.

Jag lär införskaffa nånting som går in i telejacket och vidare till...ingen-aning... går det direkt in i modemet eller måste jag använda nåt av filtrena? Var köper jag det jag behöver, har Kjell & Co?

Av bwoy

Hittar fler wlans med inbyggda, än min sticka med jätteantenn?

Nu är jag lite besviken.

Vi tar lite detaljer först. Jag sitter med en HP-laptop med inbyggt wlankort, ett Realtek RTL8188EE. Jag köpte nu ett TP-Link TL-WN722N och en "jätteantenn"; Länk

Varken inbyggda, eller USB-stickan stödjer 5ghzband vad jag förstått.

Nu till problemet - det inbyggda kortet hittar drygt 30 punkter på den här platsen, medan mitt nyinköpta med 8dbi-antenn bara hittar strax över 20 punkter. Skulle nån kunna upplysa mig om hur det här är möjligt? Antennen är, i mina ögon, gigantisk, för att sitta på en liten USB-pinne hehe, lite kul. Men att den ska prestera sämre än inbyggda stör mig, jag köpte sticka+antenn av anledningen att få bättre räckvidd.

Av bwoy

Körde setup från USB men den godkände inte nyckeln. Hmm... provar att låta den ladda ned själv då. Hatar uppgraderingar, vill köra clean installation.

Av bwoy

Har "förbokat" Win 10, kan jag installera från ISO?

Dessa problem med nycklar och aktivering av Win 10, det har väl diskuterats makalöst mycket över hela världen...

Laptopen jag sitter med har Win 10, och jag har "flagg"-ikonen nere vid trayen, den är redo att ladda ned och installera. Nu ska jag lägga in Windows på fler än bara denna laptop och vårat ADSL suger k-k... så, jag använde Microsofts tool för att ladda ned en ISO för att spara tid, tänkte använda den på alla datorer.

Windows 7 på denna dator är svensk. Jag laddade ned engelsk x64 ISO. Kan jag fortfarande aktivera, eller måste jag ha svensk? Och, är det så jäkligt att jag MÅSTE använda Windows Update här för att installera och få gratis aktivering, eller kan jag boota med ISOn?

Av bwoy

Få HDD att inte spinna upp ens vid start, bara vid access

Har en laptop med en SSD och sen har jag en sån där DVD-läsar-släde där man kan trycka i en till hårddisk och där i har jag en 2,5 tum 1TB disk.

Nu är grejen den att jag i princip aldrig använder den och anser att den bara drar onödigt med ström för att aldrig användas. Skulle såklart kunna koppla ur den, även jag kan lista ut det, men finns det inget sätt att spinna ner den så fort som möjligt och hålla den så tills man accessar den? Den är helt tom och kommer förbli så ett bra tag, SSDn räcker bra än.

Nåt tips här? Är det bara "spin down" alternativet i windows energi-inställningar?

Av bwoy

Ringde supporten för att be om VLAN-nummer men jag tror ärligt talat han tolkade VLAN som WLAN och att han trodde jag syftade på externa ip-adresser. Så, som jag tolkade det har dom gett min lgh ett andra externt ip och att jag bara borde koppla in switchen (före routern då), så får vi se om det funkar, ska äta först.

Edt: stämde, den behövde ett publikt ip bara, behövde inte göra nån inställning alls.

Av bwoy
Skrivet av fourbyfour:

Nu har jag inte speciellt mycket bekantskap med just Telia, men jag utgår från att det är VLAN det är frågan om. Du pluggar sannolikt in switchen direkt i nätverksuttaget och kopplar sen din RT-N66U till datorutgång på switchen och TV-joxet till tv-utgång och allt funkar prima.

Om du får en konfigurerad switch av Telia gratis, varför krångla? Är det bara att du vill titta några dagar tidigare eller vill du unvika Telias switch?

Jag vill gärna titta några dagar och jag har ju ända en hyfsad managable switch här, vet bara inte vad som måste ställas in (och varför). Har dom gett mig ett ytterligare externt ip för att tv-boxen behöver det eller är det det med VLAN du menade kanske?

Har väl inget emot telias box, men jag får ju vänta några dagar. Skulle gärna lösa det här, typ nu. Om jag visste hur.

Av bwoy

Telia ska skicka en switch till mig, funkar inte min egen? (digital-tv)

Jag har ethernet rakt upp i lägenheten 100/100 och låter allt gå genom min RT-N66U. Försökte koppla in digital-tv, men det hade blivit nåt fel men han sa även att han skulle skicka hem en switch (gratis). Själva TV-dosan skulle vara tvungen att kopplas in på en eller två särskilda portar. Han på supporten sa "där går tv-signalerna" ungefär. Försökte få honom att förklara vad han menar, liksom ge mig ett begrepp eller namn på protokollet/funktionen, men han visste inte.

Tänkte därför fråga er, jag har en Netgear netgear GS108tv2 och den borde väl funka? Men vad är det som ska ställas in för att den ska göra det telias switch gör?

den har jag ---> http://support.netgear.se/product/GS108Tv2

Är det nån sorts prioritering, QoS eller så, så att datorn inte stjäl all bandbredd? Hur ställer man in det isåfall?

THX!

Av bwoy
Skrivet av jacobtr:

Fårmulera mej nog lite fel jag mena vilken typ av program du kör var spel, windows osv.

Aha, nej jag spelar inte. Körde Autocad en sväng när jag gick en kurs och där hjälpte det nog till. Det är overkill med 32gn men har man det, så har man det. Nörd som jag är känns det rätt bööt

Av bwoy
Skrivet av jacobtr:

Vad kör du på den och vad kör du på ssd? Bootar den snabbare?

En av Intels som rekommenderades varmt för ca 1 år sedan, har säkert kommit nya bättre. 32 gb ram påverkar inte boottiden.

Av bwoy
Skrivet av lunitic:

Vet att det är en gammal tråd. Tänkte bara kolla funkade de minnen bra med ditt moderbord?

Yepp inga problem alls, kör på denna fortfarande. Har dock ingen reell nytta av 32gb men det visste jag från början. En fet ram disk är kul dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Av bwoy

Japp det får blir så med thunderbird, och se till att bank-id funkar fint med firefox. Kanske nåt malwarebytes eller nåt.

Kan meddela att installera win8 med sticka (uefi) inte var jättelätt, bios hittar inte enheten fastän jag använt Rufus. Nåja, jag fortsätter. Nu åskar det, bra hålla-på-med-datorväder

EDIT: Äsch, jag verkar få det att fungera nu. Men om nån har fler tips att komma med så gärna, jag kan inte mycket om Win 8. Jag vet att jag kan boota till desktop (jag tänker inte lära henne metro), Thunderbird verkar få bli alternativet, vet inte.....kanske inte är så mycket mer...