Epic Games lämnar in klagan mot Apple till EU-kommissionen

Permalänk
Medlem

"Vi ger dig en plats att exponera din app till köpare i vår AppStore, men vi ska ha 30% av alla dina intäckter, vilket även inkluderar saker som inte inbegriper direkt försäljning av appen, dvs även prenumereringar ni erbjuder era kunder via appen.".

Ovanstående har alltid känts som delvis utpressning. Det borde begränsas till en "skälig hyra" att betala för den som vill ha sin app på AppStore. En skälig hyra ska räcka till att täcka Apples kostnader att driva AppStore, plus lite trevlig vinst. Och har dessutom utvecklaren ingen annan AppStore att söka sig till, så är det ju bara att gilla läget.

Men det låter ju som med det mesta som är fel i vårt samhälle. Gillar du inte de skyhöga priserna på bostäder? Vill du kunna bo i en bostad med skälig hyra? Skit på dig. Ska överdrivna vinstintressen gälla så blir ju samhället ganska ruttet. Lustigt nog vill majoriteten av svenskarna det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Du med många har inte koll på säkerhetsaspektet. Tänker inte disskutera detta med dig utan folk jobbar inom säkerhet vet vad de pratar om.

Tänk dig det största frågetecknet du kan, ser du det framför dig? - Precis ett sådant svävar i mitt huvud efter att ha läst ditt inlägg.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Du med många har inte koll på säkerhetsaspektet. Tänker inte disskutera detta med dig utan folk jobbar inom säkerhet vet vad de pratar om.

Jag har redan svarat på detta nedan. Ditt säkerhetspåstående stämmer inte. Resten där gör du en till ad hominem men på @Sysop istället...

Skrivet av philipborg:

Den bättre säkerheten i iOS gentemot Android är till störst del grundad i en både säkrare men framför allt idiotsäkrare (i positiv bemärkelse) säkerhetsmodell. Sedan ger den säkerhetsmodellen stora begränsningar i funktionalitet, vilket är ett annat diskussionsämne om var balansen skall gå. Men det är med överlägsen marginal på grund av den säkerhetsmodellen som iOS är säkrare, inte för att Apple har monopol på distribution av applikationer och betalningar.

Om det glädjer dig att veta så jobbar jag med bland annat IT säkerhet för sekretessbelagda uppgifter. Det är däremot inte vad mitt argument bygger på så det är egentligen inte av betydelse, men för dig är det tydligen det...

Skrivet av Dinkefing:

Android i ett nötskal. Nu tror jag det aldrig kommer bli något liknande på appstore. Men det finns en anledning till att Android är så bemedlat med malware. Det är för öppet och för lösa krav på utvecklare. Google är så pass stora att de inte någonsin kommer göra något åt detta problem.

Ni som går på Epics linje förespråkar denna utveckling.

Nej, nu drar du helt egna och förhastade slutsatser. Det är OK att Apple reglerar sin App Store hur de vill, iaf enligt mig. Problemet är om det inte finns några realistiska alternativ och konkurrenter till deras App Store. Metaforiskt är det lite som att ICA får själv välja sitt produktutbud gentemot att ICA är den enda butiken man får handla hos. Har inga problem med att ICA har sina egna kriterier på varuinköp, men det är en jäkligt kass situation om Ica är den enda butiken konsumenter kan handla hos. Det blir en löjligt skev maktbalans som förstör marknadsekonomin. Tillverkare har ingenting att säga till om ifall de vill nå kunder som är låsta till ICA, vilket de måste för att det är "halva populationen". Konsumenter har inte heller något val, då Android är i verkligheten bara marginellt bättre iom AOSP avtalen Google indirekt tvingar alla tillverkare att skriva under. Vi får ett duopol där dem sedan sätter upp staket och skapar inhägnade monopol, man behöver ingen doktorsexamen i ekonomi för att se varför det är kasst för alla involverade utom de som sitter på monopolen. Tack vare allmänningens dilemma så kan inte heller konsumenter realistiskt tag öppnare alternativ då de saknar stöd för kritiska applikationer, som i sin tur inte finns för att de saknar användare.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Apples nedlåsta ekosystem är både deras största fördel och dess största nackdel, men Epic kastar lite sten i glashus här med tanke på hur de driver deras egna butik. Vill de inte acceptera Apples villkor så strunta i Apples plattform, de har samma val som vi konsumenter har.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Göteborgaren:

Mosa äpplet hårt 😃 apple har iofs satt upp självmordsnät runt deras fabriker och förbjudit fabriksarbetarna som gör iphone att ta självmord pga arbetsvillkoren och lönen 🧐 (skitföretag)

Du menar Foxconn som tillverkar produkter åt bland annat Apple, Samsung, Google, Amazon, Dell, Cisco, HP, Lenovo, Intel, Microsoft, Nintendo, Huawei med flera med sina 1,3 miljoner anställda?

Visa signatur

ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero | AMD Ryzen 9 5950X | ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3090 24GB Gaming OC | 32gb Corsair Dominator 3600mhz CL16 | Samsung 980 Pro x2 | Corsair AX1600i | Corsair H150i Elite Capellix LCD | Corsair iCUE 5000d RGB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

De vill söndrat iOS kommer bli som Android en massa nya vägar för malware. Jag undrar vad Epics egentliga syfte med dessa stämningar är.

Vi är många som inte håller med dem i frågan. Jag tror du och inte många andra inte inser eller har kunskapen om vilken skada detta kommer för på alla kunder av Apples produkter.

Tanken om öppenhet är god men nu har Apple skapat ett helt ekosystem som både ger kunder både stor integritet och hålls säkert från malware och andra skadliga typer.

Hade varit ok med Apples modell med om dom inte hadde konkurrerande appar för ett flertal tjänster. Epics men framförallt Spotify/Google music/Netflix etc konkurrerar inte med samma villkor som Apple analogier vilket är fel och olagligt i Sverige och EU. Apple kommer få betala mucho dineros.

Visa signatur

System: Team Red

Permalänk
Skrivet av Slasse:

Du menar Foxconn som tillverkar produkter åt bland annat Apple, Samsung, Google, Amazon, Dell, Cisco, HP, Lenovo, Intel, Microsoft, Nintendo, Huawei med flera med sina 1,3 miljoner anställda?

Enligt Wikipedia: "many of them work up to 12 hours a day for 6 days each week". 72-timmarsvecka verkar vanligt i Kina.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ännu värre är det när man googlar och man kan få upp en massa skit. Tänk om vi hade en statlig myndighet eller något som kunde godkänna alla resultat som ska listas upp, jag tänker lite på Nordkoreas internet.

Det jag ogillar med Google Play, är exempelvis att deras SafteyNet är totalt värdelöst i mina ögon. En av få saker det går för mig, är att dölja appar såsom Netflix, Pokemon Go m.fl. då de inte anser att min enhet är "trusted". Anledningen till detta är att jag alltid kört med rootade Android-enheter. Istället får jag bara se ännu mer malware, då de riktiga titlarna döljs för mig. Ogillar ännu mer att det nära nog endast är vissa Samsung-telefoner samt ett par Google Pixel-lurar som får "alla" appar.

Jag önskar att Google faktiskt gjort något åt all malware, trojaner, adware och dylikt. Har vänner vars Android-appar blivit snodda rakt (ompaketerade) av för att sedan säljas på Google Play med snarlikt namn och fyllda med annonser.

Inte konstigt att jag vänder mig till APKPure, FDroid och motsvarande för att hitta appar till Android.

Kan även tillägga att jag har en handfull appar på iOS/Android, där jag kan göra IAP:s på Android och sedan använda detta på iOS (och tvärt om). Synd att inte fler appar har den lösningen. Perfekt sätt att kunna använda Google Rewards på

Edit:
I övrigt välkomnar jag en alternativ AppStore på iOS. Idag går det att sideloada appar, men dessa har en gräns på 7-dagar eller 1 år beroende på om man har en utvecklarlicens eller inte.

Själv är jag dåligt insatt i jailbreak på iOS, men antar att IPA-filer har betydligt färre säkerhetskontroller än motsvarande APK-fil, då iOS och AppStore i sig redan har högre säkerhet än Android och Google Play. Dvs det är en överhängande risk att piratkopiering av appar hade exploderat på iOS om Apple öppnat upp för alternativa butiker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

De vill söndrat iOS kommer bli som Android en massa nya vägar för malware. ...

Inte nödvändigtvis.
Finns en väldigt bra artikel i MacWorld som beskriver situationen:
* Apples försvar går ut på att AppStore skyddar IOS-kunderna mot malware.
* I praktiken gör Apple väldigt lite för att bekämpa annat än de produkter som fysiskt/elektroniskt skadar användarnas utrustningar. Program som "bara" lurar användarna på pengar bekämpas i praktiken inte alls.
* Monopolet gör att Apple kan strunta i servicen mot utvecklarna för att på det viset kapa sina egna kostnader.
* En diversifierad möjlighet att ladda hem appar med fungerande skydd mot malware finns redan för MacOS!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Android i ett nötskal. Nu tror jag det aldrig kommer bli något liknande på appstore. Men det finns en anledning till att Android är så bemedlat med malware. Det är för öppet och för lösa krav på utvecklare. Google är så pass stora att de inte någonsin kommer göra något åt detta problem.

Ni som går på Epics linje förespråkar denna utveckling.

jag förstår inte varför detta är problem som vissa tar upp för att försöka säga att ett (more or less) monopol borde vara kvar. Apple kan ju ha kvar sin appstore som säkert 99% kommer använda. Problemet är att de vägrar låta nån annan sälja saker på deras devices vilket lätt skulle kunna hävdas var monopol. Problemet är inte ios eller appstore utan apple och deras regler.
En av deras regler som jag som utvecklare stör mig på är att man tvunget måste ha en mac för att utveckla för ios. Går fysiskt inte att publisera en app på appstore utan att ha en PK som man enbart kan generera på en mac (eller hackintosh i guess)

Permalänk
Medlem

Fast om nu låsta ekosystem och butiker som tar 30% är så dåligt, varför lämnar inte Epic in stämningar mot Microsoft, Sony och Nintendo för att de kör exakt samma modell på sina konsoler? Det borde väl vara lika dåligt där? Eller?

Sen är det ju fortfarande så att Epic skulle kunna fortsätta ha Fortnite på App Store och samtidigt driva en rättsprocess mot Apple över detta, så länge de följer App Stores regler fram tills dess att ett domslut nåtts. Men då skulle ju inte Tim kunna ha på sig offerkofta och klaga på hur orättvist det är att Fortnite inte får vara på App Store...

Sen litar jag inte alls på att Epic gör detta av godhet för andra. Med tanke på hur de beter sig på PC kommer de nog bara att köpa till sig mer exklusiva titlar för att tvinga in användare i deras butik oavsett plattform.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Förklara varför det är okej att döma Microsoft till miljardböter för att man vid installation av windows ej fick välja webbläsare. Att det i efterhand var superlätt att installera hjälpte ej.

Nyckelorden är dominerande ställning på marknaden. Dessa viten kom i samband med att Microsoft hade näst intill hela marknaden för operativsystem på datorer, ca 97%. Apple har inte en dominerande ställning på marknaden då Android är överlägset störst på operativsystem för mobila enheter, där Apple har under 30% av marknaden. Apple utnyttjar därmed inte sin överlägsenhet på marknaden.

Apple gör inte heller något unikt. Se bara Xbox, Playstation och Switch. Alla dessa har endast en kanal vardera för att installera digitala produkter med liknande avgifter för utvecklarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mattias10:

Ogillar Epic Games, men ogillar Apple extremt mycket mer så... GO EPIC! antar jag?

Lite roligt bara att EPIC är det företaget som just nu försöker låsa in PC spelare till deras egna store, genom att köpa massor av exclusives.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Atazhaia:

Fast om nu låsta ekosystem och butiker som tar 30% är så dåligt, varför lämnar inte Epic in stämningar mot Microsoft, Sony och Nintendo för att de kör exakt samma modell på sina konsoler? Det borde väl vara lika dåligt där? Eller?

Sen är det ju fortfarande så att Epic skulle kunna fortsätta ha Fortnite på App Store och samtidigt driva en rättsprocess mot Apple över detta, så länge de följer App Stores regler fram tills dess att ett domslut nåtts. Men då skulle ju inte Tim kunna ha på sig offerkofta och klaga på hur orättvist det är att Fortnite inte får vara på App Store...

Sen litar jag inte alls på att Epic gör detta av godhet för andra. Med tanke på hur de beter sig på PC kommer de nog bara att köpa till sig mer exklusiva titlar för att tvinga in användare i deras butik oavsett plattform.

För det behövs inte om du får en lyckad stämning mot en så är det enklare att gå över till andra sedan. För då kan man hänvisa till tidigare releveanta domstolsbeslut

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gandir:

Lite roligt bara att EPIC är det företaget som just nu försöker låsa in PC spelare till deras egna store, genom att köpa massor av exclusives.

Lite ironiskt, ja. Men det är en jäkla skillnad på att ha exklusivitet på produkter och kunder, speciellt för marknadsekonomin. Skillnaden mellan att endast elgiganten säljer electrolux dammsugare och att kunder enbart får köpa dammsugare på elgiganten. Produkt exklusivitet är inte särskilt trevligt, men kund exklusivitet är ack så mycket värre.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem

Den här "fighten" känns lite som kålsuparnas rättegång. Full irony to the max!

Det roligaste av allt är de många röster som hörs för att detta skulle var för kundernas bästa... det tvivlar jag starkt på, det här är multi-mi(bi-?)ljondollar företag.

Inget av företagen har väl uppträtt så värst städat tidigare?
-Och inget av företagen tänker nog främst på kunderna, möjligen lipar de över potentiella förlorade köptillfällen men inget mer.

Apple med sitt furstendöme där som rikaste företag på jorden både skippar skatt och enväldigt bestämmer vad som får- och inte får vara på deras plattform.
Sådan har deras modell alltid varit på 00-talet, och säkert före dess.
Allt för att skydda användarna från att göra "fel" val, japp eller hur?
Allt är redan reglerat i Apples EULA som både användare och utvecklare tagit del av och den EULA:n kan de nog ändra närhelst de vill om det skulle behövas.

EPIC med sitt exklusiva EGS när det handlar om att köpa upp spelstudios och ta bort spel redan existerande och annonserade produkter från konkurrenters utbud och stores. Allt för att bekämpa eld med...eld? Kanske skulle ha börjat i en annan ände?

Hade de åtminstone sopat framför sin egen port innan de börjar kasta skit på varandra kanske jag hade känt ett uns av medömkan för något av dem men nu är frågan om debatten möjligen ens når upp till ett halv-dåligt popcorn-drama.

Det som lyser som ett starkt frågetecken från mitt sätt att se det är helt sonika vad detta skulle komma att gagna kunderna i slutändan?
Att detta skulle vara en fight som avgör något stort för resten av världen tror jag inte, det kvittar nog vad de tycker när kunderna ändå inte har någon talan eller tillfrågas.

Utanför Apples och EPIC's ekosystem kan jag själv göra mitt mina egna val, och jag trivs bra med att inte bero på något av dessa företag.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Skrivet av walkir:

Håller med! Som exempel sökte jag efter "Clubhouse" nyligen, då det tydligen skulle finnas på Google Play. Sökningen gav mig följande reslutat:

https://i.imgur.com/2qWWHo9.png

https://play.google.com/store/search?q=clubhouse%20drop%20in%...

Bör tilläggas att ingen av apparna är den korrekta, utan endast diverse malware/adware.

Gör jag motsvarande sökning på AppStore, så hittar jag direkt appen jag sökte.

Kan dock tillägga att jag tycker att Google Play är 100 gånger bättre än Microsoft Store. På Microsoft Store så får man i bästa fall en skärmsläckare eller Youtube-videos av ovan nämnda app

Men sökresultaten i AppStore kommer väl inte påverkas av att man får installera alternativa butiker, eller menar du att Apple skulle göra sökningen i sin butik sämre om de får konkurrens?

Tycker att det är lite synd att argumenten handlar om vad företagen vill kunna installera på x tillverkares telefoner och folk är emot det. Jag tycker att det hade varit bra att kunna installera applikationer från valfri källa på MIN telefon för att JAG vill göra det. Jag förstår att Apple har skapat operativsystemet men varför tycker folk det är okej att man inte får göra som man vill med sina egna saker?

Eller är det någon som argumenterar för att jag bara ska få använda certifierade vindrutetorkare som sålts genom biltillverkarens hemsida på min bil och att alla som vill använda andra vindrutetorkare, köpa genom andra sidor på sina bilar är hemska människor för att det öppnar risken att man kanske köper dåliga vindrutetorkare från en oseriös försäljare? Biltillverkarna borde då konstruera bilarna så att motorn för vindrutetorkarna inte går igång om det inte går att verifiera ett korrekt inköp, allt för att "skydda" oss kunder.

Jag tycker att Apple ska få ha sina regler i sin butik men att jag som användare ska få installera vad för mjukvara jag nu vill. Ser inte att det skulle bli ett problem för de som inte vill använda någon annan butik än Apples heller. Trots att du får installera mjukvara från valfri källa på Android så finns de vanligaste apparna i Googles butik. Det brukar vara vanligt att de som finns i andra butiker, t.ex. Samsungs appbutik publicerar sin app till båda butikerna för att få större spridning.

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Idleworks:

Jag tycker att det hade varit bra att kunna installera applikationer från valfri källa på MIN telefon för att JAG vill göra det.

Jag är också för alternativa butiker. Det går som sagt att sideloada appar i iOS, även om det stödet främst är för utvecklare och testare.

Hade gärna sett något liknande FDroid till iOS.

Permalänk

Kan inte EU bara fixa så att vi får en AppstoreChoice.eu till Ajfån och Android?

Permalänk
Medlem

Fast Android tillåter redan app stores från tredje part. Man behöver inte använda Google Play utan man kan ha alternativ. Men Epic är tydligen inte nöjda med det, utan stämde Google i samma veva som Apple. Själva konflikten handlar om att Epic vill köra sin egen betalningslösning för DLC för att kringå att Google och Apple tar några %, samtidigt som de vill ha sina spel för gratis nedladdning i Google Play och App Store. Dock kräver ju både Google och Apple att alla in-app-purchases använder butikens betalningslösning och att de får en % av priset.

Däremot så kan Epic sälja sina v-bucks på sin egen webbsida och ha dem tillgängliga även i iOS-versionen av appen. Apple tillåter att man kan köpa innehåll och DLC på annat håll, dock måste de också gå att köpa genom App Store och man får inte försöka fösa över kunderna till de alternativa kanalerna i appen. Jag antar att Google har liknande också.

Det är som att Epic vill ge bort gratis dammsugare inne hos Elgiganten, men har ett stånd utanför för att sälja dammsugarpåser och munstycken för att slippa att butiksägaren får en % på försäljningen av dem.

Permalänk
Medlem

Efter att ha läst tråden kan jag bara konstatera att det är ett drömscenario för ett företag när kunderna tar vara på företagets intressen istället för sina egna och inte bara det utan också får kunderna att bli ÖVERTYGADE om att företagets intressen sammanfaller med kundens och därmed får kunden att försvara företagets intressen.

Visa signatur

AMD X2 3600+ @ 3000Mhz, ASUS M2R32-MVP, 4096Mb Corsair DDR2 800, Gecube Radeon HD3850