Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
15

Corsair A115 – en kraftfull kylare med bristfällig ljudprofil

Corsair återinträder i testlabbet med företagets nya luftkylare som ämnar ta upp kampen mot konkurrenternas flaggskeppskylare.

47

Snabbtest: Lian Li Uni Fan TL LCD – fläkt med inbyggd bildskärm

Lian Li blir först i världen med att montera en bildskärm på sina nya datorfläktar, vilket SweClockers testlabb givetvis måste ta en närmare titt på.

Sponsras av Thermal Grizzly
56

Testpilot: Thermal Grizzly Kryosheet – Bättre än kylpasta?

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman testar på ny kylteknik från Thermal Grizzly i form av grafenblad. Kan detta vara en värdig ersättare till den traditionella kylpastan?

212

Alphacool Apex Stealth Metal Fan – årets största besvikelse

Testlabbet får besök av årets mest efterlängtade kylningsprodukt, vilken sorgligt nog är en enda stor besvikelse.

42

Test av fyra AIO-kylare – Phanteks vinner testlabbets gunst

Nästa anhalt för testlabbet är inte mindre än fyra stycken AIO-kylare som stångas och tävlar om kungakronan.

80

Thermalright Peerless Assassin 120 SE – bra och billigt i balans

Nästa anhalt för testlabbet är den ständigt efterfrågade processorkylaren Peerless Assassin från Thermalright, det är dags att syna lönnmördaren utan like.

85

Hur viktig är radiatorstorleken på AIO-kylare?

Testlabbet undersöker hur mycket temperaturen och prestandan för processorn påverkas av tre olika stora radiatorer hos AIO-kylare.

30

Snabbtest: Thermalright BCF förhindrar böjda processorer

För att stävja böjda Intel-processorer saluför flertalet tillverkare ramar som monteras runt sockeln, Calle tar sig en titt på en av marknadens billigaste varianter.

Sponsras av Phanteks
15

Testpilot: Phanteks Glacier One 360D30 – vass design och god kylförmåga

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman sätter Phanteks senaste vattenkylare på prov, där paradnumret är kedjekopplade RGB-fläktar utan trassligt kablage.

67

Cooler Master MA824 Stealth – utmanar Noctua om kylartronen

Testlabbet rullar igång höstsäsongen med en närmare titt på Cooler Masters nya bjässe till luftkylare som bjuder på imponerande prestanda och låg ljudnivå.

35

Corsair ICUE Link – lättmonterad RGB-belysning med svårsmält prislapp

Testlabbet har satt tänderna i Corsairs omstöpta ekosystem för RGB-belysning, där fokuset är
en kraftigt förenklad byggprocess och förbättrad mjukvara.

Sponsras av Phanteks
12

Testpilot: Phanteks Glacier One 240 T30 – AIO-kylare med imponerande fläktar

Testpiloten Björn Endre testar den senaste AIO-kylaren i Phanteks Glacier-serie. Tillsammans med påkostade T30-fläktar utlovas utmärkt prestanda i ett mindre paket.

61

Elecgear M11 – en jetmotor till din SSD-enhet

Testlabbet får besök av en udda M.2-kylare från Elecgear, vilken utlovar betydligt lägre temperaturer än integrerade lösningar på moderkortet.

Sponsras av NZXT
19

Testpilot: NZXT Kraken X73 RGB White – elegant och sval baddare

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman svalkar sig med den senaste monsterpjäsen i form av sluten vattenkylare från NZXT.

Sponsras av Be Quiet
15

Testpilot: Be Quiet Shadow Rock Slim 2 – imponerande tyst och kompakt luftkylare

Testpiloten Björn Endre testar Be Quiet Shadow Rock Slim 2, en tyst kylare med bra prestanda.