Allt från Computex 2023

Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
Sponsras av Phanteks
12

Testpilot: Phanteks Glacier One 240 T30 – AIO-kylare med imponerande fläktar

Testpiloten Björn Endre testar den senaste AIO-kylaren i Phanteks Glacier-serie. Tillsammans med påkostade T30-fläktar utlovas utmärkt prestanda i ett mindre paket.

61

Elecgear M11 – en jetmotor till din SSD-enhet

Testlabbet får besök av en udda M.2-kylare från Elecgear, vilken utlovar betydligt lägre temperaturer än integrerade lösningar på moderkortet.

Sponsras av NZXT
19

Testpilot: NZXT Kraken X73 RGB White – elegant och sval baddare

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman svalkar sig med den senaste monsterpjäsen i form av sluten vattenkylare från NZXT.

Sponsras av Be Quiet
14

Testpilot: Be Quiet Shadow Rock Slim 2 – imponerande tyst och kompakt luftkylare

Testpiloten Björn Endre testar Be Quiet Shadow Rock Slim 2, en tyst kylare med bra prestanda.

84

Snabbtest: Phanteks PH-F120T30 – en Noctua-utmanare på riktigt

Med löften om att bräcka Noctua äntrar Phanteks nya fläkt PH-F120T30 testlabbet, där den sätts på prov i en vindtunnel.

44

Noctua NH-P1 – en helt fläktlös processorkylare

Österrikiska Noctua tar plats i testlabbet med sin processorkylare NH-P1 med löften om helt knäpptyst och fläktlös drift.

59

Snabbtest: Kylblock eller radiator först – SweClockers reder ut

Kenneth reder ut om det gör någon skillnad att ha radiator eller kylblock först när man bygger vattenkylning.

Sponsras av Phanteks
10

Testpilot: Phanteks Glacier One 360MP – sval och lättmonterad vattenkylare

Testpiloten Björn Endre testar den största AIO-kylaren i Phanteks Glacier-serie. Kylaren kommer med en häftig spegeleffekt på pumpen och tre högpresterande fläktar.

Sponsras av Be Quiet
16

Testpilot: Be Quiet Silent Loop 2 – kompakt och kompetent

Testpiloten Björn Endre ger sig i kast med Be Quiet Silent Loop 2, en 120 mm AIO-kylare med utmärkt prestanda.

47

Snabbtest: Corsair XC7 mot EK Quantum Velocity

Kenneth tar en titt på vattenblock från Corsair och EK Water Blocks för att se vad som skiljer modellerna åt.

55

Snabbtest: Cooler Master Sub-Zero – låter lika mycket som den kyler

Redaktionen har fått in en kylare med peltier-element och bygger ihop ett system för att dra igenom ett snabbtest.

Sponsras av NZXT
16

Testpilot: NZXT Kraken X63 RGB

I Björn Endres testlabb landar en AIO-kylare från NZXT, som sätts på prov tillsammans med AMD:s Ryzen 5000-processorer.

I samarbete med NZXT
31

Testpilot: NZXT Kraken Z63 – vattenkylning med stilig skärm

Testpiloten "Dinoman" ger sig i kast med NZXT:s senaste slutna vattenkylningssystem där den inbyggda LCD-skärmen imponerar.

I samarbete med NZXT
21

Testpilot: NZXT Kraken X73

Testpiloten Björn Endre testar den senaste AIO-kylaren från NZXT. Kylaren kommer med en häftig spegeleffekt på pumpen och tre högpresterande fläktar.

62

Corsair A500 – lättmonterad orkan

Corsair besöker testlabbet med sin första ordentliga luftkylare A500, som utlovar god prestanda och enkel montering.