Nätaggregat

Här hittar du tester av de senaste nätaggregaten till datorer. Redaktionen recenserar dels enheter från populära tillverkare som Corsair, Seasonic, Cooler Master och EVGA, men är inte heller främmande att kika närmare på mer udda varianter från mindre aktörer i konsumentledande syfte.

Klicka för mer information

Hur man väljer rätt nätaggregat:
Alla stationära datorer behöver ett nätaggregat, vars jobb är att omvandla den 230 V växelström man får via eluttaget till lägre spänningar som är mer lämpade att driva datorkomponenter. Nätaggregat kommer i flera olika fysiska storlekar, där den absolut vanligaste är ATX. Bygger man en liten dator i ett kompakt chassi är det dock oftast den mindre storleken SFX som används.

Att välja rätt effektklass är viktigt när man köper ett nätaggregat. I princip alla komponenter i datorn drar ström, där grafikkortet vanligtvis är den i särklass mest strömtörstiga komponenten. De allra flesta klarar sig på nätaggregat i en effektklass mellan 650 och 750 W. Har man tänkt att använda det snabbaste marknaden har att erbjuda gällandes både processor och grafikkort, samtidigt som överklockning står på menyn, kan det dock vara värt att kika på något ytterligare lite mer kraftigt för att ha marginalerna på sin sida.

Utöver effekt behöver man ta ställning till vilka kontakter man behöver få ut från nätaggregatet, och huruvida kablarna ska vara löstagbara (modulära) för enklare hantering av dessa. Vidare är nätaggregatets verkningsgrad en egenskap att ta i beaktning. Verkningsgraden, eller effektiviteten, syftar till hur pass bra ett nätaggregat är på att omvandla växelström till likström. Hög verkningsgrad innebär att de sker väldigt lite förluster vid omvandlingen, vilket i praktiken innebär en lägre elräkning och mindre värmeutveckling.

I våra tester och recensioner av nätagg får du svar på det mesta om vilken PSU du bör välja.

Visa mer
85

Plexgear PS-600 Bronze – Kjell-kraft!

Kjell & Companys egna nätaggregat har hittat in i SweClockers testlabb och sätts på en rejäl prövning i redaktionens konstlast.

28

Be Quiet Pure Power 11 FM 750 W

Be Quiet satsar på tyst drift och god elektrisk prestanda med sitt nätaggregat Pure Power 11 FM, som idag tar plats i SweClockers testlabb.

13

Lian Li SP750 – välslipad SFX-nätdel på 750 W med kass fläktkurva

Lian Li äntrar marknaden för SFX-nätaggregat med sin modell SP750, vilken idag får bekänna färg i testlabbet.

21

Cooler Master V850 SFX Gold V2 – kompakt kraftpaket på 850 W

Cooler Master äntrar testlabbet med sitt första SFX-nätaggregat, vilket erbjuder en hissnande effekt på 850 W sett till storleken.

71

Corsair RM750x V3 – tredje gången gillt för ett prima nätaggregat

Corsairs entusiastfavorit RM750x stöps om en tredje gång och besöker testlabbets konstlast med förhoppningen att erbjuda välsvarvad elektrisk prestanda och tyst drift.

136

Kolink Core 500 W – hur mycket nätaggregat får man för 399 kronor?

Effektleverans till användare med tunna plånböcker är paradnumret med Kolinks Core-serie, där 500-wattaren idag tar plats i testlabbet.

36

Be Quiet Dark Power Pro 12

Be Quiet äntrar testlabbet med löften om ett toppklassat nätaggregat med det nya flaggskeppet Dark Power Pro 12 på 1 200 W.

18

Seasonic Connect 750 W – nätaggregat med innovativ kopplingsbox

Testlabbet får besök av Seasonic Connect, en unik nätdel med en tillhörande kopplingsbox för att göra kabeldragningen enklare.

50

Corsair RM750x V2 – fortfarande ett av marknadens vettigaste nätaggregat

Testlabbet får besök av Corsairs uppdaterade nätaggregatsserie RMx, där en ny plattform möjliggör kortare enheter utan att för den delen tumma på elektrisk prestanda och ljudnivå.

23

Silverstone Nightjar NJ450-SXL – fläktlöst nätaggregat i formfaktorn SFX-L

Silverstone äntrar testlabbet med det helt fläktlösa nätaggregatet Nightjar NJ450-SXL, som ska erbjuda en knäpptyst upplevelse i formfaktorn SFX-L för ultrakompakta byggen.

26

Kolink Continuum 850 W – nätaggregat med 80 Plus Platinum och pressad prislapp

Ungerska Kolink gör premiär i SweClockers testlabb med ett nätaggregat ur sin Continuum-serie, som ska erbjuda både hög verkningsgrad och en attraktiv prislapp.

17

Corsair AX1600i – nätaggregat i monsterklassen med 80 Plus Titanium

Testlabbet från besök av ett sant flaggskepp i nätaggregatsform, där Corsairs monstermodell AX1600i påstås erbjuda både hissnande hög verkningsgrad och extrem strömleverans.

35

Seasonic Prime Titanium Fanless 600 W

Total tystnad, skyhög verkningsgrad och imponerande elektrisk prestanda är några av ledorden för Seasonics nya fläktlösa nätaggregat Prime Titanium Fanless, som idag tar plats i testlabbet.

78

Seasonic Focus Plus Gold 750 W

Välrenommerade Seasonic har siktet inställt på Corsair och EVGA med nätaggregatsserien Focus Plus, där en pressad prislapp, välpolerad prestanda och tyst drift ska ge företaget en fördel.

45

EVGA Supernova G3 550 och 750 W

EVGA är tillbaka med den tredje inkarnationen av sin storsäljande nätaggregatsserie Supernova, där två färska modeller tar plats i SweClockers testlabb för en ordentlig genomgång.