Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
159

Sapphire Radeon RX 7900 GRE Pulse – en utmanare till Geforce RTX 4070 Super

Det tidigare Kina-exklusiva kortet Radeon RX 7900 GRE lanseras skarpt i Sverige och visar sig vara en utmärkt utmanare till Geforce RTX 4070 Super till en lägre prislapp.

49

Snabbtest: AMD Radeon VII – fint vin fem år senare?

AMD:s "värstingkort" Radeon VII firar fem år, vilket ger oss en perfekt anledning att återbesöka modellen och se hur prestandan står sig på dagens marknad.

250

Asus Geforce RTX 4080 Super TUF – marginellt bättre men märkbart billigare

Nvidia avrundar utrullningen av Geforce RTX 4000 Super-serien med RTX 4080 Super, där testlabbet lagt vantarna på Asus TUF-variant.

35

Sapphire Radeon RX 7600 XT Pulse OC – svag prestandaökning för priset

AMD breddar mellanklassens grafikkort med Radeon RX 7600 XT, vilket tyvärr faller kort till följd av en väldigt mild prestandaökning över Radeon RX 7600.

112

Gigabyte Geforce RTX 4070 Ti Super Gaming OC – kompetent men dyrt grafikkort

Nvidia fortsätter utrullningen av Super-korten med Geforce RTX 4070 Ti Super, där testlabbet har satt tänderna i Gigabytes fabriksöverklockade Gaming OC-variant.

267

Nvidia Geforce RTX 4070 Super – utmärkt prestanda för samma peng

Nvidia inleder utrullningen av Super-korten med Geforce RTX 4070 Super, vilket erbjuder utmärkt spelprestanda för pengarna samt energieffektivitet i den absoluta toppklassen.

44

Snabbtest: Asus Geforce RTX 4090 ROG Matrix Platinum – prestanda och pris i topp

Calle lägger vantarna på ett grafikkort med överklockning i fokus där prestandan är lika hög som priset.

26

Snabbtest: Asus Geforce RTX 4060 Ti med M.2-plats för PCI Express 5.0-lagring

En ohelig allians mellan grafikkort och SSD-enhet tar plats i testlabbet, där Asus bestyckar sitt senaste Geforce RTX 4060 Ti-kort med en M.2-plats.

50

Test: Frame Generation för FSR 3 – flådigare flyt i Forspoken

Fler bildrutor per sekund via interpolering står på menyn när testlabbet tar sig an FSR 3.

38

Powercolor RX 7800 XT Hellhound – en helvetes bra kylare

Testlabbet lägger vantarna på Powercolors Radeon RX 7800 XT Hellhound och undersöker vad som erbjuds jämfört med referensmodellen.

171

Bättre ray tracing-kvalitet i Cyberpunk 2077 med DLSS 3.5

Bättre bildkvalitet med ray tracing utlovas av Nvidia i version 3.5 av företagets uppskalningsteknik DLSS. Vi sätter tekniken på prov i Cyberpunk 2077!

179

AMD Radeon RX 7800 XT och RX 7700 XT – bolaget skjuter skarpt i 1440p-klassen

AMD avslutar utrullningen av grafikfamiljen RDNA 3 med två nya modeller, varav en är ett utmärkt val för den som är på jakt efter hög rastreringsprestanda vid 1440p.

128

Hur mycket grafikminne använder de senaste spelen?

Grafikminnesanvändningen sägs ha ökat lavinartat i de senaste spelen. Redaktionen tar en närmare titt på några av årets stora släpp, med både minnesmätningar och prestandatester.

57

Snabbtest: Intel Arc Alchemist får revansch med nya drivrutiner

Sedan lanseringen hösten 2022 har drivrutinerna till Intels grafikkort fått ett gäng uppdateringar. SweClockers tar en titt på hur mycket som har förändrats.

78

Snabbtest: PCI Express 4.0 mot PCI Express 3.0 med Geforce RTX 4060

Med endast åtta tillgängliga PCI Express-banor kan Geforce RTX 4060 potentiellt prestera sämre på äldre datorsystem. Vi undersöker om så är fallet!