Spel

Här hittar du de senaste spelnyheterna och speltesterna! Redaktionen testar prestanda i populära spelserier som Battlefield, Halo, Total War och Call of Duty. Bland nyheterna bevakas stora spel och serier likt The Elder Scrolls, Grand Theft Auto och Diablo. Här figurerar även spelrelaterad teknik som ray tracing, DirectX 12 och gaming på Linux.

Klicka för mer information

Spel och hårdvara går hand i hand och för många är det beta av biblioteket i spelklienter som Steam, Epic Games Store och Origins som är huvudsyftet när det ska byggas ny dator. Här på redaktionen testar vi därför en mängd spel och spelrelaterade tekniker, för att ta reda på vilken hårdvara som krävs för att spela dem och hur väl de presterar. Här kan du hitta både vilket grafikkort du behöver oavsett om du tänkt köra Cyberpunk 2077 med ray tracing i 4K eller bara vill få ut så många FPS som möjligt i e-sporttitlar likt Counter Strike: Global Offensive.

Spel är givetvis inte bara spel i sig, utan även de tekniker som gör spel möjligt. Med Direct X 12 Ultimate introducerades Raytracing 1.1, Mesh Shaders, Variable Rate Shading och Sampler Feedback. Avancerade spelmotorer som Unreal Engine 5, Snowdrop, Unity, Frostbite och många fler ger spelutvecklare nya möjligheter att skapa spel som är ännu mer tekniskt och visuellt avancerade än tidigare. Samtidigt görs framsteg för att nyttja resurser mer effektivt, där kantutjämning- och uppskalningstekniker likt Nvidia DLSS och AMD FSR gör det möjligt att optimera prestanda och bildkvalitét med algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning.

Spel är såklart inte begränsat till PC. Senaste generationen konsoler likt Sony Playstation 5, Microsofts Xbox Series X/S och Nintendo Switch är en viktig del av spelbranschen. Därtill har även virtuell och förstärkt verklighet, även kallat VR och AR, äntrat spelmarknaden med bland annat VR-headset som Meta Quest och HTC Vive. Även spelande med andra operativsystem än Windows växer, där spelande med Linux växer tillsammans med Valves Steam Deck och satsningar på kompatibilitetslagret Proton.

De teknikfokuserade aspekterna varvas där emellan med spännande spellanseringar, snack med spelutvecklare och såklart även tillbehör en gamer kan tänkas behöva. Gaming-stolar, RGB-belysning och allt annat som kan behövas i spelhörnan från bland annat Razer, Cooler Master, Asus ROG och Corsair.

Visa mer
41

Snabbtest: Grafikprestanda i Marvel's Spider‑Man Remastered

Spindelmannen svingar sig över från Playstation till PC i ett av de senaste årens mest hyllade actionspel. Calle sparkar igång redaktionens testrigg för ett snabbt prestandatest.

80

Elden Ring – låst till 60 FPS och ojämn bildfrekvens

PC-versionen av Elden Ring dras med en del begränsningar och skakig prestanda. Vi delar med oss kort av våra erfarenheter.

94

Snabbtest: Grafikprestanda i God of War

Äntligen kan alla utan en Playstation höra Kratos skrika när God of War nu även finns på PC, och nu även prestandatestat.

78

Snabbtest: Grafikprestanda i Halo Infinite

Master Chief är tillbaka med Halo Infinite. Testlabbet laddar upp för ett prestandatest med 20 grafikkort.

129

Snabbtest: Grafikprestanda i Battlefield 2042

Om bara några dagar släpps stortiteln Battlefield 2042 för allmänheten och redaktionen har redan laddat upp med ett prestandatest.

44

Red Dead Redemption 2 får stöd för Nvidia DLSS – SweClockers testar

Rockstar implementerar Nvidias uppskalningsteknik för första gången i en av sina titlar. Vi tar en snabb titt på prestanda och bildkvalitet.

60

Mass Effect Legendary Edition – lättdrivet men begränsat

Biowares populära Mass Effect-trilogi återupplivas med Legendary Edition och redaktionen prestandatestar alla tre titlar.

46

Grafikprestanda i Metro Exodus Enhanced Edition – ray tracing för hela slanten

Som första spel att kräva ett grafikkort med stöd för ray tracing tar Metro Exodus Enhanced Edition plats i testlabbets testriggar för ett prestandatest.

74

Snabbtest: Grafikprestanda i Resident Evil Village

Nästa del i Resident Evil-serien lanseras idag och redaktionen passar på att göra ett snabbt prestandatest.

70

Snabbtest: Ray tracing med AMD i Cyberpunk 2077 Patch 1.2

Redaktionen laddar upp testriggen för att bränna av ray tracing-tester med AMD i nyligen uppdaterade Cyberpunk 2077.

348

Grafikprestanda i Cyberpunk 2077

Häng med redaktionen till Night City för ett maffigt prestandatest av Cyberpunk 2077, där 23 olika grafikkort får svettas rejält.

69

Snabbtest: Grafikkortsprestanda i Crysis Remastered

Hela 13 år efter Crysis lanserades är det nu dags igen med en Remastered-version, som även får ray tracing.

89

Snabbtest: Grafikprestanda i krävande Microsoft Flight Simulator

SweClockers tar till skyarna med testriggen och gör en snabbt prestandatest av nya högtflygande Microsoft Flight Simulator.

95

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort.

I samarbete med MSI
80

Minecraft RTX – ray tracing med Nvidia Super

Ray tracing har äntligen lanserats till Minecraft ihop med DLSS. Redaktionen laddar upp testriggen och kör ett prestandatest.