TV

TV-apparaten är ofta hjärtat i vardagsrummet och en investering som ska hålla i många år. Bra färger, schysst bild, kompetent ljud och vettiga funktioner krävs, men kan vara svåra att identifiera. Årligen tittar SweClockers skärmexpert på det senaste utbudet från Samsung, LG, Sony, TCL, Panasonic, Philips, Hisense, där allt från egenskaper till spelfunktionalitet står på menyn.

Klicka för mer information

Storlekarna för TV-apparater spänner från strax över 30 tum till 85 tum, men prislappen följer med. Vanligast är modeller i spannet 55-75 tum, och det är också där det kan vara som knepigast att navigera. Utöver storlek och pris finns exempelvis bildfrekvens, paneltyp och anslutningar att ta hänsyn till.

Med kraftfulla spelkonsoler som Playstation 5 och Xbox Series X används HDMI 2.1 för att klara 120 FPS och det är något många TV-tillverkare satsar på att möta, genom att förse produkterna med 120 Hz-paneler, en eller flera HDMI 2.1 och stöd för variabel bilduppdatering, VRR.

LCD-paneler används fortfarande och Samsung är en av aktörerna som satsar stort på att förbättra dessa genom kvantprickar, quantum dots, något de kallar QLED. Fördelen med LCD-paneler är att de kan bli mer ljusstarka för HDR-stöd, men de riskerar heller inte att få samma skador som OLED, så kallad inbränning eller burn-in. OLED erbjuder istället oändliga kontraster eftersom bakgrundsbelysning saknas. Varje pixel styr själv ljusstyrkan och svart kan således bli helt svart.

Det finns få TV-apparater är Smart TV idag, men vad tillför menysystemen och vad klarar de inbyggda datorerna av? Det är sådant som också hanteras i TV-tester och den årliga TV-guiden. Även inbyggda högtalare, eller sofistikerade system för att användas tillsammans med andra högtalarsystem kan lyftas i sådana tester.

TV-apparater behöver heller inte bara vara husets underhållningscentral med allt från Netflix, HBO och biofilmer. Det kan också vara den skärm som används för det primära spelandet med spelkonsolen eller datorn, men det händer också att TV:n gör sig bra på skrivbordet som en jätteskärm. Vad som skiljer en mindre OLED-TV från en stor OLED-skärm är inte alltid självklart, varför mer information än det som ryms i specifikationsbladet syns i SweClockers tester.

Avslutningsvis, vilken upplösning är rätt för dig? De flesta TV-apparater idag använder bildförhållandet 16:9 och upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar, alltså 4K UHD. Det finns äldre och billigare varianter som stannar på 1080p, men i större format är dessa inte något att satsa på. Välvda TV-apparater är också något som hör till det förgångna, men på senare tid finns alternativa formfaktorer som exempelvis tillåter TV:n att hängas som en tavla eller smälta in i rummet genom tunn profil.

Visa mer
177

LG OLED 42C2 – TV som fungerar som skärm för spel och HDR

Laxen har haft lyxen att köra LG:s 42-tums OLED som datorskärm. Vad som började som ett enkelt test blev till en lång guide. Häng med om du också är nyfiken på hur det är att köra en TV som skärm.

Sponsras av TCL
52

Testpilot: TCL 65C825 – prispressad Mini LED-TV med inbyggd soundbar

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman blickar på prisvärd TV ur premiumsegmentet. Mini LED, 120 Hz och inbyggt ljud utöver det vanliga är delar av menyn.

Sponsras av TCL
13

Testpilot: TCL 65C815 med Android TV och Onkyo-ljud

TCL 65C815 är företagets senaste QLED-TV i mellansegmentet med inbyggd soundbar. Testpiloten Björn Endre har testkört modellen.

I samarbete med LG
261

Testpilot: LG OLED 48CX – alla rätt

LG golvar Testpiloten Dinoman med en TV så imponerande att han får slut på superlativen.

71

Videotest: LG OLED C9 och B9 – nästan lika

SweClockers Thomas Ytterberg djupdyker i LG:s OLED-modeller C9 och B9 och jämför två snarlika toppklassmodeller i detta videotest.

I samarbete med LG
38

Testpilot: G-Sync med LG OLED55C9

Testpiloten Grukk testar G-Sync på LG OLED C9, som en första inblick i variabel bilduppdatering för TV-världen. Är det soffspelarens dröm?