Permalänk
Medlem

Datorn stänger inte av sig

Hej,

Jag har en äldre PC, som jag felsöker.

Packard Bell
Ixreeme M5850 (eller ixtreme I6557 NC, en klisterlapp är märkt så men systemet vid sökning säger först nämnda).

Hur som, så stänger datorn inte av sig efter windows 10 stängt ner.
Fläktar, leds m.m. snurrar på.

Har provat:
- ominstallerat win 10
- stängt av fast boot
- stängt av / sätt på hibernate
- cmd shutdown comandon
- ominstallerat drivrutiner till grafikkort
- bytt grafikkort
- bytt nätaggregat
- kört utan grafikkort annat än inbyggda i processorn
- stäng ner processer med msconfig i autostart och tjänster
- uppdaterat windows fullt ut
- kollat microsoft windows management interface version 9.5 eller senare
- mailat med Acer om drivrutiner men de har inget att erbjuda längre
- kopplat ur alla sata enheter utöver ssd:n
Och säkert några saker till.

Vet inte riktigt vad jag kan göra mer, vore tacksam för hjälp!

Mvh,

Permalänk
Medlem

Har du testat att stänga av med force-flagga? shutdown /f /s /t 0

Permalänk
Medlem

Enda jag kan komma på rakt upp o ner som jag skulle testa med e o nolla bios/uefi vilket den nu har

Permalänk
Medlem

Det verkar som du gjort allt men.. Ta ur 230v kontakten i väggen så nätagget blir strömlöst och plocka ur BIOS batteriet, vänta 5min och sätt i ett nytt. Detta för att nollställa klockan som kan ställa till med en massa trubbel av olika slag. När man ändå plockar ur det så byter man.

Permalänk
Medlem

Problemet kvarstår

Tack för förslagen!

Skrivet av trickeh2k:

Har du testat att stänga av med force-flagga? shutdown /f /s /t 0

Det är testat och tyvärr utan framgång

Skrivet av Lauge:

Enda jag kan komma på rakt upp o ner som jag skulle testa med e o nolla bios/uefi vilket den nu har

Gjort och räckte inte tyvärr

Skrivet av mikegnorp:

Det verkar som du gjort allt men.. Ta ur 230v kontakten i väggen så nätagget blir strömlöst och plocka ur BIOS batteriet, vänta 5min och sätt i ett nytt. Detta för att nollställa klockan som kan ställa till med en massa trubbel av olika slag. När man ändå plockar ur det så byter man.

Lät datorn stå i en timme utan ström och batteri, nytt batteri i. Win 10 gillade inte det så blev en ominstallation. Problemet kvarstår tyvärr.

Permalänk
Medlem

Problemet är löst.

Vet inte riktigt varför, men som lite sista försök körde jag en disk clean på alla diskar och en tredje ominstallation, så fungerade det!

Verkar ha fått problemet pga att någon partition inte blivit formaterad/borttagen i tidigare ominstallationer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Capitalk:

Problemet är löst.

Vet inte riktigt varför, men som lite sista försök körde jag en disk clean på alla diskar och en tredje ominstallation, så fungerade det!

Verkar ha fått problemet pga att någon partition inte blivit formaterad/borttagen i tidigare ominstallationer.

Problemet var löst men när jag installerade om till windows 10 Home med aktiverad licens (körde pro utan) så är det tillbaka.
Flera ominstallationer senare och datorn vägrar att slockna efter windows har stängt ner.

Fortsättning följer...

Permalänk
Medlem

Låter som datorn går ner i s1 sleep state, prova stänga av det(bios)?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joelgbg:

Låter som datorn går ner i s1 sleep state, prova stänga av det(bios)?

Tack för input!

Det var inställt på S3 men provade S1 bara för att ändra på något. Men ingen skillnad tyvärr.

Permalänk
Medlem

okej, tycker det låter som nån inställning i bios på moderkortet dock 🤨

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joelgbg:

okej, tycker det låter som nån inställning i bios på moderkortet dock 🤨

Kan bara hålla med.

Det märkliga är att allt fungerade innan jag installerade om fr Pro till Home.
Utan ändringar i BIOS mellan.

Det är begränsat med funktioner i bios så får fortsätta stänga av/sätta på.

Ändrade ME jumper till vad jag tror är default men då vägra datorn starta alls.

Permalänk
Medlem

Det var nog clr cmos jag ändrade på jumpern