Januari till april

2008 har varit ett intensivt år på teknikfronten och en snabb titt i backspegeln avslöjar lanseringar såsom AMD:s Radeon HD 4000-serie, Intels Core i7 och Nvidias GTX 200-serie. Häng med på en snabbresumé av nyhetsåret 2008!

Januari

Årets första nyhet handlar om prestandatester med Nvidias grafikkort 8800 GS, en produkt som aldrig lyckas slå sig in på marknaden i någon större omfattning. Januari blir även månaden då Warner Bros officiellt tillkännager sitt stöd för Blu-ray vilket blir början till slutet för konkurrerande HD-DVD.

Efter Asus succé med den Celeron-baserade Eee PC presenterar Intel en ny, strömsnål processor som vi senare lär känna som Atom. I slutet av månaden väcks åtal mot fildelningsnätverket Pirate Bay. Det utvecklas till ett av årets stora debattämnen.

Några av månadens artiklar

Februari

Årets andra månad inleds med mjukvarujätten Microsofts bud på Yahoo, en affär som efter många turer under året går i stöpet. Även Pirate Bay-härvan spinner vidare i och med att operatören Tele2 tvingas att spärra åtkomst till sidan efter beslut i dansk domstol.

Tidigt i februari blir även Nvidias uppköp av fysikexperten Ageia klart, något som under hösten ger oss hårdvaruaccelererad fysik genom våra grafikkort. I mitten av månaden kommer dödsstöten för HD-DVD då jättekedjan Walmart tillkännager att de helt överger formatet till förmån för konkurrerande Blu-ray.

Månaden avslutas med två stora Microsoft-nyheter, dels lanseringen av SP1 för Windows Vista, dels EU:s rekordböter på 8,3 miljarder svenska kronor.

Några av månadens artiklar

Mars

Månaden mars inleds med Intels officiella introduktion av den energisnåla processorn Atom, en produkt vars popularitet under året överskrider alla förväntningar. Tidigt under månaden lanserar AMD styrkretsen 780G samt energisnåla Athlon X2-processorer, en kombination som visar sig vara mycket framgångsrik på HTPC-marknaden.

Intel överraskar genom att presentera Larrabee, en x86-baserade grafiklösning för prestandasegmentet. I månadens sista dagar lanserar AMD en buggfixad Phenom, en välkommen nyhet bland AMD-entuiaster. Pirate Bay-händelserna haglade tätt och avslutades med nyheten att skivbolagen kräver fyra personer bakom sidan på sammanlagt 15 miljoner kronor.

Några av månadens artiklar

April

April inleds med det sedvanliga aprilskämtet, i år superkabeln SweCable Wolverine 3000. Månadens första dagar bjuder även på en försmak av Nvidias namngivningscirkus då företaget byter namn på 8800 GS.

Två AMD-nyheter i början av månaden – att företaget tappar marknadsandelar och att de avskedar personal – visar på en nedåtgående trend som håller i sig året ut. Pirate Bay-historien spinner vidare då ett nyckelvittne i utredningen anställs av ett filmbolag, något som enligt försvarsadvokaterna gör att hela utredningen bör göras om.

I slutet av månaden uppdateras Linux-distributionen Ubuntu till version 8.04, Microsoft färdigställer Windows XP SP3 och Futuremark lanserar 3DMark Vantage.

Några av månadens artiklar