Inlägg

Inlägg som FasterSvenne har skrivit i forumet
Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av PBGP
För att vara en viktigpetter: Ada och Charles hade inget...

Det e bra med viktig-pettrar, annars hade min lapsus fått stå oemotsagd, vilket kan ju skapa trubbel, för den som villl skriva nåt historiskt viktigt dokument.

Jag e ju själv en sådan viktig-petter, - London Science Museum har denna hemsida
http://www.sciencemuseum.org.uk/ och Babbages Differens-maskin finns beskriven på http://www.sciencemuseum.org.uk/onlinestuff/stories/babbage.a...

Denna manick är en imponerande maskin som är verkligen något att se. Sist jag var i London, det var 2007, så var den ju färdig-byggd, jag varit där tidigare för många år sedan, men då fanns bara små delar av den utsatta i utställnings-hallen. Liksom många andra efterföljande mekaniska maskiner var denna byggd med basen tio (= 10) i åtanke och inte som i dagens datorer byggda på basen två (= 2). Naturligtvis var det en fördel med att använda basen tio, i och med att antalet rörliga delar blev färre.

Att dagens elektroniska kretsar använder basen två beror på att kretsarna bara säkert kan representera ledande och icke-ledande läge. De kan inte representera lägena 0-9 med tillförligtlighet, tex att spänningen 3.0 V skulle kunna delas upp tillförlitligt i tio lägen --- 1-an representerades av + 0.3 V tex.
Det finns idag ingen enkel krets som klarar av det tyvärr.

Detta är en viss förenkling att nollan ( = 0 ) representeras av 0 V , - ofta är det inte så, pga att nollan driver (dvs spänningen 0V är sällan exakt 0 V ), och man använder andra tekniker att representera en nolla, tex så kan -3.0 V representera nollan (= 0 ) och +3.0 V representera ettan ( = 1).

Även den höga sidan (+3.0V) driver förstås även om den inte är lika känslig som noll-sidan, men att spänningen driver försvårar för alla kretskonstruktörer speciellt vid höga frekvenser. Ju högre fart det är på kretsarna desto fler noll- lägen (jord-ledningar ) måste dras inne i kretsen.

Observera att det är en skillnad mellan jord-nollan (spänningsnivån 0V ) och den logiska nollan som alltså kan representeras av en spänning på -3.0V

Nåja, litta väl nördigt det här, huvudsaken att det funkar.....

På London Science Museum finns också en hel del kufiska analoga räknemanicker som kunde räkna speciella matematiska problem, de hade mycket speciella kugghjul, osv, som med dåtidens teknik måste varit mycket svåra att tillverka, och i sig en ingenjörs-mässig bragd.

På tal om konstiga kugghjul hade Tekniska Museet i Stockholm en utställning om sådana för många år sedan, och en del av dem konstruktionerna härrör från ngn matematiker vars namn jag glömt som räknat fram dessa nån gång på 1930-talet, vars syfte var att konstruera maskiner som kunde linda elmotorer för ASEA. Dessa kuggväxlar kunde utföra mycket komplexa rotations-rörelser, och flera av dem var ombyggbara, så att många olika mönster kunde erhållas. I sig en typ av programmerbara analoga datorer, som skapade om man så vill olika rotations-mönster.

Ojdå, klockan är mycket, bäst man slutar svamla, vet inte nästa gång man slinter på tangentbordet, hihi,, .... ( = Pestvarning för Windows -tangenten, skulle kanske stoppa superlim i den ?, Nån som vet ?)

Av FasterSvenne

Dessa SSD visar väl sig helt värdelösa om de skulle krasha, det finns nog inte en suck av data att få ut ur en krashad sådan. Om det e en vanlig magnetisk hårddisk som krashar så kan ju åtminstone IBAS i Norge (= tjock plånbok, och en stor portion tålamod) plocka fram data ur en sådan, men jag tror det är helt kört att få ut nåt ur en ssd. Magnetisk lagring anses allmänt som säkrare. Men men det kan ju skilja sig från fall till fall. Strömspikar o likn är säkert förödanade för en SSD, medans en magnetisk disk brukar klara det, om nu inte åskan skulle slå ner rakt i min raptor-drive, kankse bränner bort mina plomber också .. hihi

PCI-Express - busshastigheten är också en flaskhals som man inte kan komma över oavsett hur fet RAID-konfiguration man har, eller hur snabba SSD man än kopplar in, dock är ju PCI-Express bussen mycket snabb och bör ju vara tillräcklig.

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kapten Haddock
..... Felfrekvensen hos ny elektronik anses helt enkelt vara så låg det inte motiverar kostnaden och tiden köra s.k burn-in tester annat än för en mindre del dyrare/mera kritiska komponenter.....

De enda dator-komponenter som testkörs är på serversidan, iallalfall hade de större tillverkarna en rätt så omfattande testperiod innan kärran leverades till kund. Kan inte svära på situationen just idag, info dåligt tillgänglig, men f några år sedan var varje större/dyrare server/workstation utsatt för ganska mkt testande innan de såldes vidare. Vilket förklarar det höga priset förstås.
Bland annat testas cpuerna så att de var stabila.

Om elektronik-komponenter krashar så är det vanligtvis de första veckorna.
// FSB

Av FasterSvenne

De första maskinerna att kunna köra repetetiva komplexa "program" var sk självspelande pianon (som användes på cirkusar mm) och automatiska vävstolar. Sk Jaquard-vävstolar hade hålkort, eller hål-remsor som matades in i maskinerna och därmed kunde väva olika tyg-mönster beroende på hur hålkorten/remsorna var utformade.

Sådana Jaquard-vävstolar används fortfarande än idag.

Charles Babbage var bland de första att konstruera vettiga mekaniska räknemaskiner. Och hans hustru Ada Lovelace anses vara den första programmeraren.

Om man vill hitta bra historisk information så rekommenderas ett besök på London Science Museum, jag vet inte om de har ngn hemsida.

De första elektriska räknemaskinerna var antingen elektromekaniska, med kugghjul o grejor, eller hade en massa reläer. En sådan berömd kugghjul och relä-maskin var den maskin som England lyckades knäcka tyskarnas Enigma-koder med.

Relä-maskiner var dock opålitliga, eftersom de gick sönder då och då, och i och med elektronrörets uppfinning så började de första helt elektroniska maskinerna att snurra. De användes enbart till matematiska beräkningar.

En sådan känd maskin är den svenska BESK, en räknemaskin som mest militären använde.

Elektronrören var dock också opålitliga, eftersom när komplexiteten ökade, så ökade också antalet elektronrör, och sådana gick sönder med jämna mellanrum. Vilket gjorde att det blev stillestånd, tills man lokaliserat det trasiga röret, och kunde byta det. Dessutom drog dessa maskiner enormt mycket ström.

Transistorerna innebar en otrolig förbättring, eftersom de är mycket hållbarare än elektron-rör, och klarade sig med mycket mindre ström. Det finns ju än idag mer än 40 år gamla transistorer som fortfarande fungerar.

Ett elektronrör eller transistor är inget annat än bara ett relä, med två lägen, till och från, dvs en binär etta, eller en nolla.

För att programmera datorer användes först enbart hålkort, och hålkorten användes också för att mata ut data.

IBM var bland de första företagen att tillverka hålkorts-maskiner. Hålkort användes så sent i sverige som i början av 1980-talet.

Magnetiska media, framförallt band, började användas i stor skala på 1970-talet och tog över hålkorten helt efter ett tag.

Av FasterSvenne

Ja, detta problem med att återförsäljaren inte har
något större ansvar finns även hos andra leverantörer.

Jaghar ett färskt exempel om någon som i Lund köpt en platt-tv
nyligen i somras, och den pajade efter en dryg veckas användning.

Återförsäljaren, ElGiganten elr Onoff elr nåt sånt (minns ej) hänvisade till
tillverkarens support/reklamation. Det kom en snubbe o hämtade teven, men det
dröjde bra länge, drygt 3 veckor, innan det kom en ny teve med bud.

Det var ganska snabbt fixat mot vad tid det brukar ta me reklamationsärenden, --- Men heldumt att man ska få vara utan teve så lång tid.
Dvs man tycker att de borde bjudit på nån extra kompensation.
Nya teven funkar nu iafall, men har man ungar så är det ju en källa till gnäll om man är utan teve.

EN viktig sak tycker jag att Dustin skulle pusha på MSoft om XP kontra Vista ---
Jag tycker personligen att XP är tillräckligt bra för vardags-bruk och Vista onödigt tungt och fyllt med bjäfs, jag gillar det stilrena och enkla, istället.

Vistas utökade funktionalitet behövs i stort sett inte alls i vardags-sammanhang.

Dvs jag tycker att alla datorer som säljs med Vista licenser (OEM) ska berättiga till nedgradering till XP på samma licens, oavsett vilken variant av Vista som säljs. MSofts policy i denna fråga är mkt konstig tycker jag. Jag menar att MSoft tjänar ju pengar på sina XP-licenser ändå. Det ska vara fritt att välja vilket man vill installera. Och är man van vid och gillar XP, ska den optionen finnas tycker jag.

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av the squonk
Det var en bra lektion om Xeon, men ingenting av ovan stämmer in på X33xx-Xeon för s.775...

Ja, det är rätt med detta, jag tänkte bara på socket 771 Xeon-cpuerna, inte att de lanserar dessa budget-cpuer -- Vilket är väl ett sätt att profitera på det goda ryktet som Xeon-namnet har fått.

Att lansera dem som Xeon fastän det är i princip samma som Intel Core serien, är kanske för att markera att dessa kan klara att fungera som mindre servrar.

Men visst är det klantigt av Intel att göra såna här marknadsförings-kullerbytts-knep. Det är som sagt en del problem med kompatibiliteten hos dessa budget-Xeon, och visst är det ofta olämpligt att välja dessa.

Så länge man inte behöver jättemycket RAM så är det knappast någon ide att vare sig använda de vassare Xeon elr Opteron. Ellr om man kanske behöver massor av grafik-prestanda, typ 8 stora skärmar, så att man kan ha en hel studio igång på en maskin (2 quad core cpuer) + typ fyra grafik-kort.

En avgörande faktor för val av server-arkitektur är ju om det är enkelt att administrera servern, man måste ta in i beräkningarna hur mycket den arbets-kostnaden får ta.

Med RAID är det ofta tex enkelt att lägga till extra diskutrymme på en enhet, bara att koppla in några extra diskar så e det fixat.

Av FasterSvenne

Kanske raid-koppla några diskar då ?? me ett fett raid-kort o några velociraptor diskar torde man kunna nå åtminstone en 300-500 mbyte/sek i läshastighet. Fast det e kluddigt att installera xp system på raid-diskar. Jag stött på problem med att XP inte känner igen RAID-arrayn, XP tror att det inte finns ngn disk-partition. Ungefär var tredje gång vägrar den starta, --- Korkat.

Av FasterSvenne

Re: hum

Citat:

Ursprungligen inskrivet av crisuf
finns det inget liknande PI program för mera kärnor ?
som är så här simpelt som super pi är dvs

//crisun

Som algoritmen ser ut så skapas initialvärdet för nästa steg utav föregående steg. Många matematiska uttryck, iterationer och algoritmer ser ut så, varför det enda som kan göra att det går fortarre är att ösa på i klock-frekvensen.

Om man däremot kan skriva en algoritm som kan delas upp på flera trådar så kan den ju köras på flera kärnor.

Fler-trådiga algortitmer är alltså viktigt att utveckla.

Av FasterSvenne

Xeon liksom Opteron e avsedda för att köras i workstation elr server-maskiner med ofta mycket RAM, typ 16-128GB och mycket snabba RAID-kopplade diskar,
de är byggda för att tåla full load 100% under 24/7 , men det eofta dålig ekonomi att låta de gå med så tung last, därför brukar man logga lasten på cpun, 80-85 % cpu-load (= genomsnitt av alla kärnorna + att ingen enskild kärna går med 98-100% load) anses vara acceptabelt. Det e bara en tumregel som kan förstås variera beroende på vad det är för en server. Och hur mcyket reservkapacitiet man behöver ha utöver det.

Om en kärna går med 98-100% last hela tiden så är programmen som körs ofta dåligt designade, eller man måste plocka in en snabbare cpu. Märk att svarstiderna hos en server är en väsentlig faktor som är avgörande om den kommer att anses kunna fullgöra sin uppgift. Har den konstanta och tillräckligt små svarstider vid 85 % last så är det förmodligen okej för de flesta uppgifter.

Serverns funktion kollas med att utsätta den för tyngsta möjliga last, och se om den storknar helt o krashar, eller den tar sig ut ur det.

Xeon o Opteron är ju generellt sett betydligt tåligare cpuer än vanliga såna. Därför finns ECC minnen som innehåller inbyggd felkontroll i minnena som hela tiden kan kolla om en bit har skiftat från en nolla till en etta elr tvärtom och kan rätta till det. Det är alltså typ en felkontroll som kan rätta sig själv.

Minnena och de transisitorer som alla minnen bygger på är så små så att bitarna kan ändras av typ hög värme, radio-, radioaktiv elr elektro-magnetisk strålning, krypströmmar, kapacitiva och induktiva fenomen, mm. ECC är en teknik för att garantera att informationen lagrat i RAM är helt igenom korrekt, och ska hålla så under mycket lång drift-tid.

ECC kan jämföras med CRC på hårddiskar.

Men om man ska välja är det enklast att välja en - vanlig - cpu pga att det kanske annars blir kompatibilitets-problem med de grafik-kort, applikationer, tex spel o så, som man ska köra.

Det enda man kan anföra för att köra Xeon eler Opteron är att de och dess passande moderkort kan hantera stora mängder RAM, och om man behöver så mycket RAM förstås. Det kan ju vara läckert kanske.

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jalle64
Jag ,trodde det var ifrån DOS?

Jag e inte helt säker på det, jag vet att sifferkoderna står för ASCII koden för respektive tecken. Men i det gamla dos var det ofta det just för stunden laddade programmet, och i viss mån oxå keyb settings som utförde teckentolkningen så jag är inte helt säker.

Man kan ju i DOS lägga in en annan interrupt-hanterare än dos default som fångar tangentbords-interruptet, och tolkar tangentbordet som det vill.

Det är så länge sedan att jag får nog ta och starta upp en gammal dosburk för att vara säker, helst på några olika språk också. ALT koden kom ialla fall att hänga med in i windows vilket ju e jättebra genom att man kan få fram uddda tecken om man vill, utan att använda teckenuppsättning - dialogen i systemverktyg.

Uschiamej, nu loggar väl *** F R A ***det här att det finns hemliga ALT-koder i windows så det e bäst att jag tar o kör detta tangentbord i diskmaskinen två vändor på 90 grader, så jag blev av me keyboardloggers, dna o interrrupt-hanterare, o ja kan tänka på annat kanske, hihi

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ripan_
Ahop fick den idag då. Droppar ganska ofta och det kan ju bero på att det är virus program o lite annat som jag inte vet vad det är igång på den. Har inga admin rättigheter på den. Ingen som har tips hur jag kan få det att flyta bättre?

Ojoj, du har alltså inga admin rättigheter, du har kollat vilka användare som finns under Kontrollpanelen/användarkonton?

Om du inte kan logga in som admin och inte får något lösenord att öppna upp adminkontot så är det litta pyrt. Du skullle kunna starta Recoveryn (jag tror det är F11 under boot på de flesta HP bärbara) och skriva om hela hårddisken,
då kan du lägga in vilka konton du vill. Skippa dock ÅÄÖ i inloggn-namnet och lösenordet.

Men förmodligen är det skolan som vill att vissa inställningar ska vara som de är gjorda från början, tex användar-behörigheter på skolans server, mm, sättet att uppdatera, tex via seervern, brandväggsinställningar, etc. Datorn kan också vara upplagd på volym-licens på XP elr va de nu Vista`??, vilket gör att du måste kanske plocka ner profielr och annat från servern. Innan du kan göra uppdateringarna osv.

Om man nu har tid o intresse så kanman ju iaf teoretiskt ta och klona din hårddisk me en annan 2.5 tum sata-drive me tex ghost, starta recoveryn från den klonade driven, o se vad som händer. Finns det en COA (sån där msoft ettikett med xp/vista nyckeln på, på undersidan av datorn) kandet röra sig om en vanlig licens.

Obs att kloning skriver över allt på destinationsdriven. Är hårddiskarna olika stora så är det bara recovery-partitionen som ska kopieras rakt av, dvs den ska vara lika stor på destinationsdriven. Ghost kan köras i enkelt läge om drivarna är exakt lika stora, men ska köras i interaktivt läge om de är olika stora.
Ialllafall är det så på HPs bärbara datorer.

Ghost i enkelt läge försöker anpassa sstorleken på partitionerna efter en mall programmet själv räknar ut.

Finns det ettt lösenord satt i BIOSet så är det ännu mera pyrt, för då brukar man inte kunna sätta den att boota från dvd-läsaren elr starta recoveryn heller.

När det gäller spel så är det viktigt att grafiken har senaste drivrutinerna för att funka ok.

Att plocka in mera minne, typ sätta in en 2gb modul (jag tror det är 667 mhz so-dimm i de datorerna) kräver inget lösenord elr så, bara skruvmejsel ooch litta finlir...

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Ö är ö, dock kan det vara svårt att skriva om man inte har svensk tangentbordslayout. Man brukar dock kunna mata in det genom att hålla ned alt och på det numeriska tangentbordet skriva in 0214 (för Ö) eller 0246 (för ö).

På somliga maskiner ska numlock vara på, på andra spelar det ibland ingen roll, lite beroende på vad man håller på med. 0214 är oktala koden för Ö, detta är en rest från windows 311 tiden, men praktisk att ta till.

Skippar man den inledande 0-an så kan man slå in den decimala koden för tecknet istället. När man släpper ALT-tangenten så skrivs tecknet. Nån som vet hur man får till Unicode -tecken ?

OBS att det inte alltid funkar att switcha tangentbordsläge, tex EN-SV och öppna dos-promptar, det kräver ibland att man ställer om den ena till default, stänga alla dospromptar och öppna en igen. Litta lurigt att hålla på med, men ALT-metoden funkar i de flesta sammanhang.

Till fördel för Vista har man gjort språklagret transparant, och det ska vara smidigare att få ordning på flera språk i samma maskin. Jag tycker ibland att det är praktiskt att fuska med att ha ett extra svensktt usb-tangentbord att koppla in om man har gäster som vill använda ens engelska pc.

Idag är jag trött på krånglande maskiner, och funderar på att återgå till att bli analog istället, kanske börja med kilskrift, hieroglyfer, runor elr nåt annat värdelöst vetande ? Vad vet jag ?

Av FasterSvenne

AST var vad jag vet bland de första att få ihop en acceptabel minneskontroller fför 286orna så att de kunde använda mer ram än det 1mb ram som fanns i de tidigaste av 286orna. Det skedde genom ett extra minneskort som sattes in i maskinen, jag tror det sattes in i isa-bussen. Det var kluddigt att få attt fungera, och en rätt så stor mardröm att kompilera och debugga program avsedda för att köras i den miljön.

Även QEMM gjorde liknande kort.

Som kanske många vet var den ursrpungliga DOS endast gjort för real-mode, vilket åstadkom många svårigheter att komma runt 640KB - begränsningen.

AST gjorde ett bra jobb med att få sin minneskontroller och minneskort att fungera okej på sina maskiner. De tjänade bra på detta, men det tog en snabb vändning genom 386ans införande som innebar protected mode,o mycket mer adresserbart minne., och ett kvant-språng i cpu-design, och lättare att använda. AST var sena att anamma 386orna och förlorade lite av försprånget.
Många av de tidiga 386orna var ostabila, men det blev fort bättre.

Man måste komma ihåg att nästan alla datorer på den tiden såldes åt företag, och de var skitdyra rent ut sagt. Det var inte bara priset på maskinerna utan även om det fanns bra möjligheter för köparen att få bra finansiering, som gjorde intryck i tillverkarens och köparens finanser. IBM hade sen länge en utbyggd ställning i dettta område med mycket stark finansiell bas. Alla andra uppstickare hade det svårare att erbjuda kunderna bra finansiering.

Jag håller med om att Compaq har gott rykte på server-sidan, de är rejält byggda med bra nätaggregat, bra detaljarbete tex kontakter, fläktar mm.
Man kakn iaf ge Compaq credit för att de förenklade BIOS-inställningarna, fast de gjorde det för enkelt.

Compaq gjorde ju oxå en bra Fortran-kompilator, de tror jag övertog utvecklingen från Digital.

Idag byggs ju servrar mest enbart av standard-komponenter, men det är stabilitet och tillförligtlighet som är honnörsorden, så de flesta sätts ju samman av moderkort från Tyan, Intel, IWill, SuperMicro, etc - cpuerna är Xeon elr Opteron. ASUS och MSI gör ju också server-moderkort, men jag vet just nu ingen som har någon sån maskin i drift. De jag kkänner till är Intel mobos + Xeon o Tyan + Opteron.

Design-mässigt fanns det ingen Ferrari på den tiden, datorer var på den tiden skit-fula tycker jag. Det är synd för om det funnits ett större design-intresse skulle man troligen sparat dem för att de var vackra.

Virtuellt minne, multitasking, protected mode coh många andra innovativa lösningar fanns redan på 1970-talet i dåtidens stordator-system. Men grafiken var svårt eftersatt, och i de fall man hade stora crt-skärmar var grafik-korten klumpiga och presterade dåligt. Vektor-grafik dominerade nästan helt.

Men dessa lösningar var helt integrerade med tilllverkaren, både vad gällde operativssystem och hårdvara. Unix blev det första operativsystemet som var tänkt att vara helt hårdvaru-oberoende.

Av FasterSvenne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av RetarDeD
Hade samma problem som du beskriver med min HTPC. Lösningen var att koppla in hårddisken till en annan dator, ladda ner WDs egna program och skriva nollor till hela disken. Därefter koppla in den i rätt dator, installera XP och vips så funkade det!

Japp det e en möjlig lösning liksom att skapa en FAT32 parttion, formatera den me Win98, och sen ta bort partitionen. Det är riktigt att man kan få använda knep för att skriva om MBR.

Att sopa rent den helt är ett riktigt bra knep.

En idiotmasksin, bärbar, jag hade fått in fick då o då läsfel från xp-cdn vid installationen, trots att skivan var fräsch, det var alltså cd/dvd läsaren som betedde sig konstigt. Lösningen blev att ta ur hårddisken installera ett mini-win98 på denna, och kopiera över hela xp-cdn på denna därefter sätta tebax hdn i maskinen, sen starta xp-installationen inifrån win98. När hela klabbet var klart, fick man ju förstås konvertera hdn till NTFS. Massa jobb, men sen funkade den helt okej, den snurrar ännu, fick förstås uppdatera firmwaren i cd/dvd-läsaren men det gick bara att göra inifrån XP.

Ruttet när man åker på en massa knasiga fel, för man kan bli ganska ställd.

Av FasterSvenne

MBR (Master Boot Record) kan vara felaktig, vilket ger upphov till just det felmeddelandet - men det ska XP installationen fixa till. Tips när XP skivan startat och du fått igång installationen så välj först att ta bort den gamla partitionen helt, innan du fortsätter.Välj sedan Installera Windows o quick format med NTFS (ej FAT32 om du inte tillhör ångmaskin-eran, NTFS är bättre).

Ibland har jag fått ta bort partitionen med annat verktyg, tex hirens boot-cd,
elr nån live-linux, tex verktyget gparted.

Nån gång jag varit tvungen att skapa partition i annat filsystem än NTFS och formatera och sedan ta bort den partitionen, det får XP att tro att HDn e helt tom.

Om du kör sata-hd se till att den sitter på första sata-kanalen, om du kör ide se till attt den sitter som master på första ide-kanalen.

Det kan hända att din hd e kass, dvs att den inte kan skriva nån giltig MBR, o bootloader. I så fall kan den duga som sekundär disk, men inte att rekommendera. Prova med en annan disk, kanske ?

Tips är också att inte ha någon nätverksanslutning alls medans man installerar, det kan skapa problem.

Om ditt moderkort är några år gammalt kanske du måste byta CMOS-batteriet, en del knäppa BIOS-fel kan uppträda om batteriet är svagt, Det ska hålla lite drygt 3 Volt - är det neråt 2,1 Volt måste det bytas.

E detnånting som du ändrat i maskinen sedan förra installationen?

Av FasterSvenne

Ja beträffandw Vista 32 och XP32 kunde MSoft kokat ihop en kernel som är möjlig att köra på 64bitars maskiner med mer RAM än 4GB tex 8-16GB RAM, som utnyttjar det överstigande RAM-et till pagefile tex. Kerneln måste alltså vara en 64bitars kernel som bildar en RAM-disk av det överskjutande RAM-et, fast i allt övrigt sska den fungera som en 32bitars kernel.

Om MSoft tycker jag inte, därför att många buggar och rena dumheter från föregående versioner är inte rättade. Tex slå fram hjälpen på ett stopp-fel tex en bluescreen IRQ_NOT_LESS... elrnå annat - ja du vet, och du får fram helt idiotiska förslag om man att ska inaktivera shadow-ROM, etc etc bla bla och liknade. Många såna hjälpförslag osm finns i hjälpen är helt föråldrade, och hämtade från Pentium-II tiden elr rent av från Win 3.11, ång-windows.

Min brorson håller på med video-redigering, bla Pinnacle Studio 11 mfl, och gör det bra, fast programmen käkar fort upp en massa RAM, efter nån timme så där är hela utrymmet på 3 GB använt, o den måste swappa. Visserligen några snabba RAID-drivar, men det är ändå störande. Störande pga att det e ju inte farligt dyrt med mycket RAM nu, fast video-programmen funkar rent ut sagt urdåligt i Vista64, jämfört med XP32. Rätt som det är så skiter sej en video-codec ....

Jaghar debuggat många av MSofts program och man kan tydligen se att somliga är urdåligt gjorda. MSofts utvecklare får väl antagligen betalt per program-rad och därför inte bygger kompakt kod, utan har en massa loopar o annat krafs i onödan.

Tex kom jag för många år sen över kod för en MSoft -dll som inte var optimerad, dvs man hade på MSoft kompilerat den utan att ha optimeringen påslagen, dvs som om den var en debug-version från början. KLantigt.

Och varförska MSoft ha en så lusig defragger, den är långsam o uråldrig som tusan, utnyttjar bara en bråkdel RAM, desuttom flödar den SATA- elr IDE-interfacet med kommandon vilklet gör att disken kan inte göra nåt annat än köra defrag-kommandona. En background-defragger skulle sitta fint.

FAst jag måste faktiskt ge MSoft credit för att ha gjort datorer populära, de har också gjort ett hästjobb när det gäller att få de mesta i hårdvaruväg att funka, om än inte perfekt så iallafall acceptabelt. Det är det att MSoft tagit fram specarna för hur drivarna ska byggas för att funka, o det är inte så himla lätt att skriva en bra spec. Men de lägger in mkt onödigt krafs, tex aero-glass gillar jag inte, jaghar bättre funktioner för mina ATI-kort, blir mkt snyggare.

Av FasterSvenne

Det brukar gå, det e bara att prova.. Det kan bli kludd med aktiveringen, produkt-aktiveringen, alltså. Om det kluddar måste man kanske ringa till MSoft o knappa in en massa siffror. Tips - ring från en fast tfn, därför att om du ringer från en mobil kan det bli dyrt. Ibland får man vänta ett bra tag i kön.

Av FasterSvenne

Felet uppstår genom att xp inte kan korrekt registrera hdn. Ofta upptäder det 1-3 sekunder efter att bootningen startat.

Enklast att innstallera XP är alltid attt bara ha en hårddisk i maskinen när man börjar. Det kan ha viss betydelse hur stor hdn är om du har en gammal xp skiva, och/elr om hdn e ansluten med sata elr ide. Vissa moderkort kräver att du installerar drivrutin för sata-kontrollern med F6 kommandot i början av XP-installationen. Ibland har det hjälpt mej att dessutom ställa ner SATA-protokellet i BIOS till att bara använda SATA-I (150). Sen kan man växla upp till SATA-II när installationen är slutförd.

De senaste XP-skivorna har vissa fördelar just genom att de lägger upp SATA-hårddiskar o kontrollerns drivrutin direkt i början varvid man slipper en del kludd. Tyvärr funkar ju inte alla gamla äkta nycklar till nyare skkivor. MSoft e såna jönsar till att förhindra pirateri att kunderna blir sura.

Har du gjort många ändringar i BIOS innan så kan det hjälpa att välja Load setup defaults i BIOS innan du börjar installationen. XP är några år gammalt och kan bli förvirrat om det inte känner igen miljön.

Jag hade tex f några år sedan en maskin med nytt högpresterande grafikkort i , o det var helt omöjligt att få XP att installera korrekt, ungefär varannan gång var skärmen helt svart, nåja det var litta RAID inblandat också. Jag bytte o satte in ett äldre grafik-kort o då gick det finfint. Sen bara byta o stoppa i det nya grafik-kortet, o ladda in drivrutinerna, sen gick det finemang.

Prova först med Load setup defaults i BIOS. Har du ett moderkort med inbyggd SATA-RAID-kontroller så bör du stänga av den innan du börjar installationen.

Av FasterSvenne

De osar illa det, låt ngn tekniker titta på den, omdet inte e ngn garanti kvar på den. Om du e rädd om filerna på hårddsisken så säj till om det innnan du lämnar in den.

Av FasterSvenne

Har två HP Pavilion 17-tums laptopar o de är helgrymt bra tycker jag, min yngste son e använder den ena o han e helnöjd med den. Bra tangnentbord, fin skärm me bra färger, och verkar hållbar o ej onödigt plastig, alla enheter/devices funkar utan en enda bluescreen, elr annnat spökeri. Har även tre Toshiba Satellite, men de används just nu inte så mkt, de e två utlånade av dem.

Min bror har två Acer Aspire och bortsett från attt tangentbordet o pekplattan e sämre än HPs så presterar dessa litta sämre än HPs tex packaupp /packaner stora zipfiler. Om man tar hänsyn till att cpu-speed är lite olika. Annnrs är min bror helnöjd med Aspirarna, de funkar bra i både Vista och XP, även om han nu slängt ut Vista o bara kör XP.

Den bärbara som hängt med längst var en Thinkpad, o den tuffade på bra, fast den räckte inte längre för mej. Den e 4 år gammal o en kompis till mej har den nu, fast han kollar mest blocket o tradera o han säjer den duger fint.