Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming

tur man inte satt på SAS aktier annars hade kommande oktobers siffror varit dystra

Av Galming
Skrivet av Allexz:

Hur fungerar en "sån här" grej rent praktiskt?

Sverige äger den Svenska marken och då också materialen som finns i Svensk mark.

Men ett utländskt bolag placerar fabriker här och utvinner naturtillgångar, samt skapar någon form av utsläpp i Sverige.
Vinsterna går sedan, på ett vis eller ett annat slutligen till ett annat land.

Får då Sverige ekonomisk ersättning för både tagna naturtillgångar, samt eventuella utsläpp?
Känns ju annars som att det vore till att ge bort sina naturresurser?

Och om Sverige då tar tillräckligt med betalt för vad resurserna anses värda, hur är det då ekonomiskt genomförbart att gräva i ett annat land till att börja med?

Tills någon smartare än mig har förklarat så.... Go Australia.... I guess?

Jobbar inom branschen. Var själv på plats i Vittangi och utförde geofysiska mätningar för att se hur stråken med grafiten låg och vart osv. Ca 1 av 1000 tillstånd blir det något utav i slutändan.

Vem som helst får ansöka om tillstånd för prospektering i Sverige.
Det går att se vem som äger alla tillstånd i hela Sverige hos SGU om man är intresserad och kolla hur många av de som drivs av svenska företag eller utländska

Det är en redigt lång process från prospektering till att starta en gruva och kostar ofantligt mycket pengar, därför så många företag från Australien, Kanada etablerar sig i Norden.
Oerhört många projekt som läggs på is för att. " Vi behöver ragga mer pengar från investerare"
Många av dessa prospekterar bara och hoppas att hitta en nog bra fyndighet sen sälja tillstånd osv till större företag som har den ekonomiska styrkan att dra vidare processen till gruva osv

Sen finns det många "fyndigheter" i Sverige som bara ligger o väntar på att priserna ska öka på metallerna för att göra det ekonomiskt brytbart

Några problem med oseriösa utländska företag är att man måste lämna info/data/resultat osv till SGU . Så all historik finns, vart borrhål finns. Hur borrkärnan ser ut. Mängden malm osv osv osv . Många som skiter i det o sticker ifrån landet innan tillståndet löper ut . Så är det nästa företags tur att få göra om allt då ingen data finns tillgängliga 🙂

Hade kunnat skriva hur mycket som helst inom ämnet. Om nån e intresserad hör av er på PM isåfall

Av Galming

Telia jobbmobil obegränsat

Hade 40gb tidigare men förhandlade upp det till obegränsat nu vid lönesamtalet

Av Galming

Fälttekniker inom mineralprospektering & vatten/miljö
Konsult

Mycket resande runtom Norden och nån sväng i Europa på diverse projekt .
Mätplaneringar i GIS
Sprängkort för när vi mäter seismik
Tolkar lite data för GPR och planer på att börja tolka seismik också.
Mycket lödning av kontakter o kablage som tar stryk ute i fält

Trevligt när det är bra väder, mindre kul när det är regn o kallt , speciellt vintern 😅
Lätt hänt att det blir mycket övertid då man hellre jobbar en timme eller två extra istället för att uggla på hotellet/boendet.
Tar ut all komp i ledighet så brukar bli en lång resa 5-6veckor bara på komp + 5v vanlig semester och långledigt över jul etc på komp

Av Galming

Möte med banken igår angående bolånet

Två lån är rörliga på 450k styck ( 1.1% ränte rabatt )
Ett lån låst på ca 390k som går ut nu i oktober ( 1.24% ränta )

De försökte såklart att få mig att binda rörliga delarna. Helst en på 3 år o en på 1år. Sen låta det låsta lånet gå över till rörligt

Nu sitter man i rätt bra förhandlingsläge iaf när låsta går ut

Swedbanks prognos var att det blir två höjningar på 0.5% vardera iår . Nu i april och augusti typ sen skulle det sakta sjunka till en nivå på ca 3%. Framtiden får visa om de hade rätt eller inte

Av Galming
Skrivet av agitax:

är det bara jag som har svårt att se användning för en platta, vad ska ni använda den till ? hemma har man dator borta får man inte ner en platta i byxan.

Perfekt när man jobbar, bara man kastar ett getöga på datorn då o då så sonden inte fastnat i borrhålet

https://i.imgur.com/FH8huVG.jpg

Av Galming
Skrivet av walp:

1.7%? Wow!,
Jag fick också bara 1.1% rabatt, fast hos LF.

Vet du hur stort lån de har? Har de höga inkomster eller nåt annat som ger bättre rabatt?

Pensionärer
Lån på ca 600k
Villan värd ca 4 mille

Av Galming
Skrivet av Algstrand:

Någon som nyligen omförhandlat sin ränta och vill dela med sig av vilken rabatt ni fick? Har själv haft 70 punkter rabatt hos Nordea men då stod räntan i drygt 2%. Allt annat lika bör man kunna få rätt mycket mer rabatt nu - mätt i punkter.

Föräldrarna lyckades få 1.7% rabatt ca 2 veckor sedan. Rörligt hos LF
Själv fick jag 1.1% rabatt rörligt Swedbank för ca 3 månader sedan

Av Galming

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direk...

Gasen blir avstängd från Ryssland på obestämd tid tydligen

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bgML3q/ryssland-stanger-...

Edit: bättre länk med mer info om varför

Av Galming
Skrivet av danielwerner:

Har vi någon expert på Google Sheets härinne?

Jag kör en strategi där jag har ca 50% indexfonder som jag inte ska röra, och 50% utdelningsaktier (svenska och amerikanska, ett par kanadensiska) där tanken är att få så hög "månadsinkomst" som möjligt (och behöver jag inte pengarna så återinvesterar jag dem naturligtvis). Ingen aning om utdelningsbiten är optimal i form av avkastning, men JAG blir motiverad av att det trillar in pengar på kontot med jämna mellanrum.

Nu har jag skapat ett litet ark där jag bokför alla aktier jag har, med namn, kod/ticker, kurs, antal aktier, och så bockar jag för vilka månader aktien har avkastning och delar det med direktavkastningen i procent (som då är baserad på hela året) för att få en ungefärlig utdelning per månad.

Allt funkar väldigt bra, förutom att Googlefinance-funktionen inte har stöd för att automatiskt hämta direktavkastning. Så jag måste manuellt fylla i den i procent, och den ändrar sig ju baserat på kursen så det är inte jättebra. Inte heller kan jag ta senaste utdelningen då det kan vara varierande stora utdelningar på olika tider på året. Alternativet är att ta det senaste årets utdelningar i kronor och dela med antalet utdelningar. Men det blir fortfarande inte helt bra då det också ändras hyfsat ofta, samt att det kanske inte blir korrekt summa för rätt månad utan bara ett genomsnitt (vilket också gäller med den lösning jag kör nu iofs).

Hur hade ni gjort? Nån som vet nåt bra sätt? Antingen något script/formel som fungerar för er, eller något bättre sätt att räkna ut det på som inte kräver justeringar lika ofta?

tyvärr inget svar på din fråga men,
du har säkert redan koll men tänk på om du har mycket utländska aktier med utdelning så passar det bättre o ha på ett KF istället för ISK. om du nu inte gillar att ansöka själv om avräkning för den utländska källskatten i din inkomstdeklaration det år du redovisar den utländska inkomsten.
sen minns jag inte exakt men ja tror på ISK får man inte tillbaks mer än schablonbeloppet.. MEN jag vara ute o snurra helt här

Av Galming
Skrivet av Icetec:

Är det verkligen det? Jag bor i en villa och har fjärrvärme så absolut 0% av elen jag förbrukar går åt till att värma huset. Vi drar typ 8000KWh om året, men vi är ju bara en familj. Om hans lägenhet har en tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, micro, ugn etc så ser jag ju egentligen inte varför de skulle använda mindre el än vad vi gör. Visst att vi har fler lampor men de drar ju ingenting. Om alla fyra som bor där har datorer och skärmar och sånt som drar el så är det väl knappast orimligt att deras lägenhet drar lika mycket ström som min villa givet att ingen av strömmen går åt till att värma upp huset.

Speciellt om man tänker på att lägenheten med fyra personer i kommer förmodligen köra just tvättmaskin och torktumlare mycket oftare än vad vi gör här hemma eftersom att alla lär vilja tvätta individuellt.

Hur många kWh förbrukar din fjärrvärme?
Föräldrarnas fjärrvärme var ca 30 000kWh per år tyckte jag farsan nämnde.
Och ca 5000kWh om året på elen
Nu är ju dock Luleås fjärrvärme typ Sveriges billigaste just pga SSAB . Men det försvinner ju när Hybrit drar igång o man lägger ner masugnen

Och med en DVUT på typ -27.5 blir det intressant o se vad det kommer kosta i uppvärmning längre fram

Av Galming
Skrivet av Weestman:

Yrke: AT-läkare
Utbildning: Läkarprogrammet 5,5 år i Sverige
Ålder: 32 år
Lön: 41 000kr
Övrigt: 100% OB på helger och nätter (varav 70% betalas ut i jourkomp och resten i pengar). 2000kr friskvårdsbidrag. 25 semesterdagar. Blir ca 200h jourkomptimmar per år. Tar man ut jourkomp i pengar får man ca 20% påslag. Finns ett gym på sjukhuset som man får använda. Är i slutet av min AT-tjänst så har ett tillägg på 4500kr enligt avtalad lönetrappa jämfört med nya AT-läkare i länet.

Nästa steg är vikariat innan ST alternativt ST direkt. Lön varierar mellan 42 000 - 50 000kr beroende på område (tänk efterfrågan och tillgång).

lite OT men stämmer det att AT-läkare knappt får/vågar ringa och "störa" mer seniora läkare som har jour på tex helger?
Läkaren jag känner säger det är så där han jobbar iallafall, och med all jour/komp så jobbar han ca 6-7 månader per år , resten betald ledigt. månadslön på ca 90k

Av Galming
Skrivet av pine-orange:

Det gäller att vara pragmatisk i det här läget. De borde definitivt subventionera åtgärder som minskar elanvändningen, om det kan göra tillräckligt mycket skillnad i vinter. Framförallt i EL4 och eventuellt EL3. Att bygga nya produktionsanläggningar går inte att göra i tid, så det är inget alternativ.

Elen kommer inte ligga kvar på de här nivåerna tillräckligt länge. Att strypa gasflödet funkar kanske en vinter till utöver den här vintern men sen finns det tillräckligt mycket LNG infrastruktur på plats i Tyskland. Det bästa Svenska staten kan göra (enligt mig) för att ge rätt förutsättningar åt kärnkraften är att ta bort lagen som säger att man bara får ha 10 reaktorer och att de bara får stå på vissa platser samt att ge löften om att inte lägga på några straffskatter såsom en effektskatt eller vad de nu kan hitta på för något. Det gäller att skapa ett stabilt investeringsklimat, lönsamheten får de den själva räkna på. Staten borde däremot inte ge några prisgarantier till industrin, det kommer kosta oss för mycket.

Vi var huvudleverantör inom Geofysik under SKB's platsundersökningar för förvar av använt kärnbränsle

har sämre koll just för platser där reaktorer får stå men förvaren tog åratal att leta fram med diverse geofysiska mätningar runtom landet. Oskarshamn och Forsmark passade bäst då bland annat den bra berggrunden där fungerar som ett skydd, utöver bentonit och kopparkapslarna
TROR det är samma princip för reaktorer ifall något skulle hända så ska berggrunden vara ett av flera bra skydd mot föroreningar

Av Galming

Produkt: Naim Mu-So QB 2
Länk: https://www.amazon.se/dp/B0819TBWXT/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_G1WH...
kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5171429
Pris: 7660 kr

Fick min skickad idag

Av Galming
Skrivet av Ninotramp:

Även jag måste göra det jobbiga samtalet och förhandla om räntan. Hur svårt tror ni det är att få samma ränterabatt (rörligt) som för ett år sedan? Om jag hotar med att byta bank och allt som kommer till borde det bita på dom tycker jag....

Jag fick samma när jag var för 2 veckor sedan typ . 1.1% rabatt på rörligt

Av Galming

Två av bundna lånen går ut nu i slutet av juli.
Swedbank
Fick två delar rörligt på 2.14% efter rabatt
1 år kvar på sista delen på 1.2%

Hon sa att de tror på att rörliga räntan kommer ligga runt 4-5% efter rabatt inom ett år. Får hoppas hon tror fel 🥲

De trodde dock inte lägenhetspriser kommer sjunka uppe i norr när det redan är bostadsbrist och många nya satsningar inom industrin de närmaste åren. Jämfört med stora städer som sthlm/Göteborg där det redan börjat gå ner betydligt enligt henne.

Av Galming

Hawkers har köp 2 betala för 1 på solglasögon, fri frakt

https://www.hawkersco.com/en

Av Galming

-40.15% i år 😅

Lång sparhorisont så inga problem med sömn än så länge

Av Galming

Du har PM

Av Galming

Annonsen är avslutad