Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming

Får avsluta budgivningen i förtid, oplanerat jobb dök upp. SÅLD

Av Galming

Gigabyte GeForce GTX 970 4GB Windforce 3X OC

Fungerar felfritt

Nedpackad i original kartong med alla tillbehör och antistat påse

Köparen står för frakt om den ska skickas

Budgivning fram till söndag 2022-03-27 18:00

Läs hela annonsen här

Av Galming

Uppdatering efter jag kollade deklarationen.
Spräckte nästan 400k gränsen. Ca 90k skattat , resten är skattefritt traktamente.
Lite gubbgnäll nu men de har räknat begravningsavgiften på hela beloppet och inte bara på beskattningsbar inkomst. Bör väl räknas på ca 270k? ( 90x3) ? Är ju inga enorma summor det handlar om men rätt ska vara rätt 🙂

Eller är det jag som fattar fel ?

Ålder: 32
Yrke: Prospekteringstekniker
Tid i yrket: 1 år , ( 1 års timanställd vid behov )
Ingångslön: 25 500kr

Lön nu 2022: 26 500kr , ca 4% ökning , retroaktivt sedan juni

27 dagar sem
Bonus: en månadslön
friskvård 3000kr
gratis hälsokontroller och vaccinering för influensa ( valfritt )
sjukvårdsförsäkring
Företaget betalar för 80% av karensdagen
telefon+abonnemang privat
120h komptid innan överskott betalas ut

Av Galming
Skrivet av Elloy:

Alla market makers som tillverkar och säljer börshandlade produkter har ju självklart inte tänkt på detta. Bara att gratulera till framtidens rikaste man!

/s

Eller göra som den här killen 🙂
https://youtu.be/iHfJRON3b-w

Av Galming

Om du har till exempel tele2 fri surf eller liknande. Så ladda ner valfri app på telefon ( typ automate ) och lägg in ett basic script som skickar ett sms om påfyllning av surf automatiskt. 50gb per dag tror jag det är sen är det skicka sms varje 5gb utöver det.

Fungerat smidigt än så länge

Brukar gå att få rätt bra priser om man binder ett år

Av Galming
Skrivet av anon333222:

Äsch, jag gör inga analyser. Bottenfiska lite, har lite Scandic och SAS. Tänkte när pandemin är över så MÅSTE ju det lyfta. Å andra sidan så är det 2% av mitt totala kapital. Går det ned mot 0 så spelar det ingen roll.

jag själv hade inte " vågat " satsa på SAS, de har väl lånat ca 4 miljarder om inte mer av staten som skall betalas tillbaks i en redan ansträngd bransch.

Av Galming
Skrivet av Gx rade:

Vi ska skaffa fiber till vårat hus. Nackdelen är ju dock att det är vinter och misstänker att det är svårt att gräva för hand.
Jag som person är bara så sjukt otålig när det kommer till dessa saker och vill göra det klart på en gång.

Så tror ni det är i princip omöjligt att gräva cirka 8 meter och typ 40cm djupt för hand på en vanlig gräsmatta? Bor i Västernorrland för övrigt.

Eller finns det några maskiner man skulle kunna hyra? Alltså inga stora maskiner som typ minigrävare m.m.

Om ni skulle komma till slutsatsen att det inte går när tror ni det är som tidigast möjligt? Har aldrig grävt på våran tomt tidigare så har ingen aning om hur svårt det är.

Tack på förhand!

våran fiber i stugan gick sönder nu under vintern, de kommer inte fixa det förrens tjälen är borta, det är dock ca 200m om inte mer det gäller. De drog istället en ny fiber kabel från grannen som ligger ovanpå snön ändå bort till oss, har fungerat felfritt snart 2 månader

Av Galming
Skrivet av TotalF:

Jag förstår mig inte på folk som puttrar på i 70 på 80-sträcka för att sen fortsätta i 70 när vägen övergår till 60-fart... jag menar... va i hela h... hur är folk funtade?!?

eller de som saktar ner till 90 på 110 väg när det är enfilig , och direkt det blir tvåfiligt då jävlar är de uppe i 110-120 innan man hinner blinka

Av Galming

2020 - zenimax
2021 - activision blizzard
2022 - valve? är väl enda sättet HL 3 släpps

Av Galming
Skrivet av Svampungen:

Är det någon som vet om återförsäljarna får sätta vilket pris de vill på Gpu:er eller om de har avtal med nvidia/amd om vad saker får kosta? Om svaret är att de får sätta vilket pris de vill undrar jag om någon kan svara på varför de inte höjer priserna ännu mer? Givet förstås att skalpers utgör den stora andelen köpare som nu dammsuger svenska marknaden på Gpu:er (vilket någon kanske skulle kunna luska fram data om) och att de faktiskt säljer för högre pris än vad de köpte dessa kort för (vilket också skulle vara intressant att veta samt procentuellt för hur mycket mer).

det gör de väl redan?

MSRP var väl typ 650$ för 3080. går ju typ på dubbla nu

Inte riktigt samma grej men tex komplett, cdon och massvis med andra skriver ju alltid original pris för 3 år sedan på produkter och smackar dit en logga med 80% rabatt!!!!!!!!!!
När det egentligen är ordinarie pris om man jämfört med prisjakt hos andra butiker, verkar ju vara fullt okej att göra så då de fortfarande håller på med samma skit sedan flera år tillbaks

Av Galming
Skrivet av Lagerlöf:

Det stämmer ju inte ens lite, Sony är ju bland annat större än Microsoft.

Filmer och Disney är jag beredd att instämma om dock, men det gäller ju de flesta filmer som kommit ut senaste årtiondet.

Microsoft är betydligt större än Sony, kanske inte till anställda men i market cap

Av Galming

vanligt att prospekteringsbolag skickar ut REK till alla markägare när de har fått tillstånd för att prospektera på din mark.
Troligtvis inte det nu då de seriösa bolagen alltid skriver avsändare då de måste veta att du blivit delgiven innan de får påbörja tex, provborrning

Av Galming

Var förbi Elgiganten i Luleå igår, fanns 4-5 st på hyllan om någon är på jakt efter en series X

ber om ursäkt ifall de inte är bristvara fortfarande

Av Galming
Skrivet av MystiX:

Hela grejen är rätt konstig när det kommer till vissa länder. I Sverige tror jag det ligger mellan 260-360kr, som ska täcka frukost, lunch och middag(om du har heldag), och det är väl en rimlig peng. Men att du ska få 953kr bara för att det är Norge, eller ännu mer i Danmark är ju lite väl. Norge är dyrt, men en lunch eller middag kostar inte 300kr styck. Däremot om man sätter sig i hotellbaren så försvann traktamentet väldigt snabbt när en sliten Rignes kostar 110kr..

jag åt en burgare och pommes, och dip på burgazm i Bodö med en öl. 500kr

orkar inte kolla visma nu men det stämmer att svenska ligger runt 320-340kr efter skatt

ett traktamente försvinner rätt snabbt om du ska handla frukost/lunch/middag på affären då du måste köpa allt, kryddor, matfett osv osv.
Vi handlar dock all mat i sverige eller tar med matlådor om vi tar bilen ( 99% av fallen ) innan vi passerar gränsen och köper väl bara grejer om man absolut glömt något viktigt eller ifall man vill lyxa till det på restaurang en dag eller två.

Av Galming
Skrivet av MystiX:

Är det inte krav på 4 veckors arbete på hemorten för att nollställa tremånadersperioden? Fyra veckors arbete då, inte semester osv. Av egen erfarenhet vet jag att det är många på ekonomi som inte har koll på den biten.

jag vågar inte svara på 4 veckors arbete vid hemort då jag aldrig haft den situationen ännu

Som vi fick förklarat av våran ekonom så åker vi till tex Oslo så ska man vara på samma ort tills regeln sätts igång,
Men då projektet är avklarat blir det en ny period om de vill att vi kommer tillbaks

"Tremånadersregeln gäller inte när tjänsteresan hela tiden sker under förflyttning, som till exempel för lastbilschaufförer och piloter."

Nu är jag varken chaufför eller pilot men hon jämförde med det då vi bara har korta projekt 5-10 dagar normalt, sen händer det att vi får nå större 20+ dagars projekt. runtom hela skandinavien så vi förflyttar oss i princip varje vecka

Av Galming
Skrivet av MystiX:

Det är inte i Sverige då med andra ord? Med tanke på att Norge ger bland det högsta traktamentet man kan få, där det hade landat på 37000 för 39 dagar. Plus att tremånadersregeln gör det rätt mycket sämre efter ett tag också, men det fuskas väl friskt med den delen. Sverige ligger väl på runt 3-400 per dag, svårt att få ihop dina siffror då.

3 månadersregeln nollställs mellan varje projekt eller vad man ska kalla det, Nu finns det väl folk som blir utsända på riktigt långa projekt som kanske drabbas men det är betydligt mer fusk på traktamenten i Sverige, tex att ej göra avdrag för frukost om du bor på hotell där frukost ingår.
För att få heldags traktamente ska du komma hem EFTER kl 19:00 vid hemfärd. spelar ingen roll om du åkte 4 på morgonen men kommer hem 18:50. då är det bara halvt traktamente. där fuskas det rejält kan jag lova

Arbetsplatsen måste vara minst 50km ifrån för att få traktamente, mkt fuskande där

Av Galming
Skrivet av Stubbe:

Var ute på tjänsteresa i 5 veckor under november/december. På dom här 5 veckorna är det 80 timmar övertid, traktamente och några andra ersättningar som vi får när vi ligger ute.

Se ovan.

Automationstekniker kan innebära rätt så mycket. Jag själv jobbar främst med service av våra befintliga maskiner, drifttagning av nya maskiner och ombyggnader/uppgraderingar av gamla maskiner. Men även en del intern support.

Jobbar framför allt med programmering av maskinernas styrsystem, validering samt kalibrering av de olika maskinkomponenterna.

Nej min lön före skatt är lägre än den efter skatt och så här ser det ut flera månader om året för mig.

Edit: Efter senaste lönerevisionen har jag 33 000 i grundlön, tänkte inte på det. Grundlönen spelar inte så stor roll för mig.

jag var på tjänsteresa i Norge nu i okt/nov, blev ca 30 dagar. Då traktamentet är 100% skattefritt utomlands så fick man ju rätt bra lön i november men jag var inte i närheten av 120k Netto som du skrev. Nu åkte dock all min övertid in på flex kontot istället för att betalas ut men.

Månadslön på 26 500 , Jag hade ut ca 60k Netto ( varav 25k var Norge trakta ). du måste ju ha fått en rejäl bonus eller liknande utbelt i nov för jag får det inte alls att gå ihop hur du ska komma upp i de siffrorna

Av Galming
Skrivet av superapan:

Under 80- och 90-talen när räntorna var astronomiska fanns ränteavdrag på 50 % av räntekostnaderna. Så jo, staten hoppade in och räddade alla med bolån.

men då satt inte normalt folk med bolån på flera miljoner, Mina föräldrar köpte villan "89 för typ 800k, med lån på ca 400 000.
Med 15% ränta betalade de nästan 25% mer än vad jag betalar i ränta idag på typ 1.3% i snitt

Sen att inkomsterna garanterat var lägre på den tiden kan man också diskutera

Av Galming

förstår att folk är griniga när priserna skenar iväg men samtidigt får man ju skylla sig själv när man chansar på rörligt avtal eller låsa priset ( försäkring att priset är detsamma i si o så många år )

Ska staten hoppa in och rädda alla med rörligt bolån dagen boräntorna stiger också?

I slutändan så lär det väl bli som vanligt, de som har det gott ställt kommer få maxat belopp medans de som verkligen behöver det ( ensamstående, sjukskrivna osv ) kommer inte få ett smack eller ytterst lite

Av Galming

Xperia xz1