Inlägg

Inlägg som Galming har skrivit i forumet
Av Galming
Skrivet av Jumpcut:

Det låter ju helt galet att det enbart skulle vara vart 5:e år. Det kan ju hända extremt mycket på marknaden under dessa fem år. Men regler är regler och nu lärde jag mig något nytt

"Du kan inte genomföra hur många omvärderingar av din bostad som helst. Det finns nämligen en 5-årsregel som säger att du tidigast kan omvärdera din bostad fem år efter att du köpte den, och därefter löpande vart femte år.

Undantag kan göras från 5-årsregeln om du har gjort omfattande renoveringar så som om- eller tillbyggnader. Det räcker inte att bygga till en balkong eller renovera ett kök eller badrum utan det måste ha skett en ”avsevärd värdeändring” genom renoveringen."

Hur ofta får man värdera om huset eller bostadsrätten?
Du får värdera om bostaden när som helst, men det är inte tillåtet att ändra det amorteringsgrundande värdet mer än vart femte år.

Av Galming
Skrivet av xinux:

Anta att huspriserna i mitt område går upp med 10% per år, och att jag köper ett hus för 3mil.
Efter 2 år renoverar jag badrummen, och installerar luft-till-vatten-pump för totalt 250kkr.

1. Kan jag värdera om huset efter renoveringen? Hur vet man om renoveringen ger en avsevärd värdeförändring?
2. Om jag kan värdera om huset; Kommer då värderingen landa runt 3.8mil? (3000000*1.1*1.1+250000)
3. Finns det något som hindrar mig från att ta ett privatlån, enbart för renoveringen, och sedan betala tillbaka det på en gång då värdering och upplåning är gjort, utan att betala mycket till ränta; och på så sätt bekosta renoveringen med den resulterande värdeökningen?

1: du får värdera om huset en gång i veckan om du vill, du får dock bara ändra din amorterings grundande värdering var 5e år eller nå sånt tex att du har 80% belåning i dagsläget med 2% amortering, du värderar om och hamnar på 50% belåning. Du måste fortfarande amortera 2% i 5 år innan du får gå ner till 1% amortering.
har för mig det går att frångå den regeln om man tex bygger ut huset

2. bara för att du investerar 250 000kr i huset betyder det inte att värdet ökar med den mängden

3. inga problem så länge du får ta ett privatlån

Av Galming
Skrivet av Irre:

Jag levde 1995 då folk fick gå från hus och hem sedan staten fick för sig att rädda kronan med skyhöga räntor. USA har börjat höja räntorna och EU måste följa efter. Här i Sthlm har folk betalat över sex miljoner bara för att kunna bo. Varav det mesta är lån. Höjs räntan från en till två procent så blir det 100% dyrare. Detta kombinerat med arbetslöshet och lågkonjunktur blir svårt att klara. Och priserna sjunker. Vilket leder till att bankerna kommer kräva säkerheter. Vilket leder till...

även om räntan går från en till två procent. ja själva ränte kostnaden ökar med 100% men tex om din ränta kostar 1000kr
och med amortering ränta osv går på typ 10 000kr, så ökar dina kostnader bara med 10%

förklarade det säkert sämst , skyller på att jag inte ätit middag ännu

Av Galming
Skrivet av Irre:

Jag levde 1995 då folk fick gå från hus och hem sedan staten fick för sig att rädda kronan med skyhöga räntor. USA har börjat höja räntorna och EU måste följa efter. Här i Sthlm har folk betalat över sex miljoner bara för att kunna bo. Varav det mesta är lån. Höjs räntan från en till två procent så blir det 100% dyrare. Detta kombinerat med arbetslöshet och lågkonjunktur blir svårt att klara. Och priserna sjunker. Vilket leder till att bankerna kommer kräva säkerheter. Vilket leder till...

Bankerna räknar väl ändå att man ska ha råd med typ 7% ränta(?) när man fixar lånet?
kommer garanterat bli svettigt för många OM räntan går upp till de nivåerna igen

Av Galming

Får köra lite Gubbgnäll på mig själv

Lyckades köra in i en betong pelare i garaget på jobbet i måndags ( typiskt ) är oftast trångt då folk parkerar typ 1m ifrån väggen ( är väl läskigt att stå " för nära " ), så de står gode utanför sin ruta så brukar alltid bli massa tetris för att ens ta sig in/ut.
Nu var det inte en bil i garaget så jag backade ut i bestämd fart då inga bilar var där, kollade ändå bakåt åt höger så ingen kommer springandes från trappen helt plötsligt och då slår det mig,, vänta vars är betong pelaren.... too late plockade pelaren precis mellan däck och lykta vänster fram.
Första och förhoppningsvis sista gången man gör den tabben

hade givetvis bokat besiktning tidigare under dagen men som tur var så tryckte den bara sönder plåt och stötfångaren, lyktor och däcket klarade sig så är bara tuta o köra till besiktningen i januari

Av Galming

2020: 500kr presentkort
Och en flaska rom av en nöjd kund

2021
Presentkort: 1000kr
Och en flaska Roku Gin av en nöjd kund 🙂👍

Av Galming

Har den "stora" hemförsäkringen, Inget åldersavdrag på hemelektronik/hushållsmaskiner de första 4 åren ( gäller ej mobiltelefon och kameror ). tror det var 1500kr i självrisk

betalar 147kr månaden inkl Bostadsrättsförsäkring

Av Galming
Skrivet av Ninotramp:

Blev nu erbjuden 1,14 rörligt på Länsförsäkringar. 1 år 1,29.

Tror ni dom höjer som fan efter 3 månader eller hur brukar det fungera? Blev faktiskt lite chockad när hon sa 1,14. 85% belåning är kund hos dom sen innan. Tacksam för svar!

När jag var hos Länsförsäkringar skulle jag få bättre rörligt med 85% belåning, MEN de kör topplån från 75-85% , och topplånet var på typ 3-4%
är du helt säker att du slapp topplån hos dem?

saxat från deras hemsida: När du tecknar ett bolån kan du låna upp till 85 procent av den nya bostadens värde. Av dem är 75 procent bottenlån, den största delen av ditt bolån, och 10 procent topplån. Topplån har oftast en högre ränta än bottenlån.

Av Galming
Skrivet av gibbon_:

Haha nä du, bilden var tagen utanför flickvännens hem ute i Belmore. Hade varit imponerande om rätt..

Hehe exakt, rätt stad iaf 😂

Av Galming
Skrivet av gibbon_:

A$4k eller ~25k kr gav jag för den. Såg ut att vara i överkant möjligen efter att ha tittat på blocket, men sen är det väl skillnad på priserna mellan storstad och typ Gällivare tänker jag. Ser nu att någon galning i Skåne söker 55k för sin. Manuell växel på de flesta där, blev automat för mig, vilket är vanligare här även på äldre bilar.

Jag gav 3k ausd 2009 för en 20ish år gammal Holden Commodore station wagon så det är nog ett okej pris du gett med tanke på miltalen 🙂

Lite stalker varning nu men är bilden tagen i närhet av UNSW SYDNEY . Byggnaden är bekant ut 🙂

Av Galming

Ålder: 32
Yrke: Prospekteringstekniker
Tid i yrket: 1 år , ( 1 års timanställd vid behov )
Ingångslön: 25 500kr

Lön nu: 26 500kr , ca 4% ökning , retroaktivt sedan juni

27 dagar sem
Bonus: en månadslön
friskvård 3000kr
gratis hälsokontroller och vaccinering för influensa ( valfritt )
sjukvårdsförsäkring
Företaget betalar för 80% av karensdagen
telefon+abonnemang privat
120h komptid innan överskott betalas ut

Av Galming

Uppgradering från Xperia 5

Medföljande WH-1000XM3 dyker upp med posten om någon dag

https://i.imgur.com/I4hwMDV.jpg

Av Galming
Skrivet av anon236072:

Hur mycket tycker ni att man ska ha kvar i plånboken varje månad efter amortering, ränta & driftskostnad (värme, el försäkring)?
Jag & min sambo är med & budar på ett hus som förväntas landa runt 6.56-6.6 miljoner. Lån på 5.2-5.4 lite beroende på hur stor buffert vi bestämmer oss för att ha kvar.
Sinnessjukt mycket pengar i min värld, men är ett toppenläge & huset är helrenoverat ute & inne med nytt tag, dränerad grund, ny bergvärme & det är inget inne i huset som vi behöver göra eller känner att vi vill ändra på de 10 närmsta åren. Huset är som nytt med undantag för garaget där tjärpapptaket behöver bytas ut (räknar med ca 15k).
Vi planerar att bo i huset under lång tid (20+ år) & det är mer än stort nog för stor familj & hemmakontor.

Har vi blivit förblindade av vår längtan till hus eller är detta rimligt?
Kan ju nämna att vi inte ser det som en investering som vi förväntar oss avkastning på utan ser det bara som ett riktigt fint boende där vi kan andas ut & trivas under lång tid.

Ligger huset i typ Övertorneå eller tex Göteborg så kan man ju säga lite mer om det är värt eller inte 😂

Av Galming

precis som innan covid

Mycket resande inom Norden , undersökningar inom Infrastruktur och prospektering är svårt hemifrån

Av Galming
Skrivet av Phod:

Jo, men 300-400k får man ju lätt ihop medans barnet växer upp. Siktar man på att ha fem miljoner på banken redan när man bildar familj så får man nog göra helt andra uppoffringar.

Den här grejen med att sätta livet på paus för att någon gång senare börja leva igen förstår jag inte heller, men det finns ju de som sporras av att ge upp allt för att nå ett visst mål. Har dock sett exempel på där det skitit sig rejält och sjukdom har satt stopp för det där livet som skulle levas.

" Lätt att få ihop 300-400k " tror jag inte många av svenska familjer kan spara ihop till barnet bara sådär
Många som inte har feta löner och är " underbetald som fan " om man läser tråden , vad har ni i lön? Här på swec

Sen har du fler än ett barn blir det ännu svårare att spara

Av Galming
Skrivet av ubq8reJBwn2B:

Tack för info.
Får se vad de säger under mötet jag bokat med de. Jobbigaste är att jag inte bara kan byta bank då jag har lånet bundet fram tills nästa vår.

du kan ju byta när du vill även fast du har bundet, du kommer ju dock få betala nån sorts " straffavgift " eller vad det kallas.

Du får räkna om det är lönt eller inte

Av Galming

Prospekteringstekniker , konsult inom privata sektorn

Främst inom mineralprospektering men börjar komma in mer och mer på vatten o miljö/infrastruktur

Av Galming
Skrivet av HickeHiskelig:

Jag ska börja plugga nu i Umeå, 5 år. Jag är 20 år. Funderar över val av bostad. Jag har nu ett rum i korridor, hyra 2800. Vill självklart få tag i lägenhet. Jag funderar på om det är lönt att köpa en lägenhet, de ligger runt 1 miljon för en etta. Jag har 250k i kapital och ytterligare 100k i 2 veteranbilar (en av dom ska inte säljas i framtiden)

Jag har kontantinsatsen, och vad jag kan komma fram till är att avbetalningen för 850k hamnar på 2200kr, + hyra på lägenheten för runt 2000kr. En etta studentlägenhet ligger på minst 4500kr för ett förstahandskontrakt, 6000kr är också rätt vanligt. Vad är smartast? Jag har riktat in mig lite på lägenhet, men då blir det ju 150k som jag inte kan få avkastning för på börsen, + avgift till mäklare om jag säljer lägenheten om säg 5-6 år

Hur hade ni gjort? Har inget arbete så isåfall går mina föräldrar i borgen för mig

Jag hade väntat lite. Du kanske inser snabbt att du hatar det du ska plugga till och då sitter du där med en lägenhet.
Sen kanske du skaffar flick/pojkvän och bestämmer er för att flytta ihop, blir trångt i en 1a

Av Galming
Skrivet av grizzly666:

Hyra från australien!
Låter som det skulle vara nåt väldigt speciellt som det betalats många nollor för!

Skulle vara intressant att få reda på vad det är för nåt eller i alla fall nästan vad det är om du ej vill säga till 100%.
Och ungefär hur mycket skulle den där extra månaden i hyra gå på?
Misstänker att det kommer krävas ett jävla bråkande=väldigt många timmar för att få dom att ens börja fundera på att stå för några fioler alls.

Är en Transient Elektromagnetisk ( TEM ) mottagare som vi använder oss utav för diverse mätningar främst inom prospektering 🙂

Vet inte exakta priset för hyran men liknande utrustning vi brukar hyra kan kosta ca 6000kr per dygn

Av Galming

Problem med Frakt med hyrd utrustning

Tjenare

Var in en sväng på kontoret under semestern och såg att en utrustning vi har haft på hyra hade kommit tillbaks till oss.

Skickades till Australien i början av Juli, alla papper som krävs skickades med , bevis på att det är en låne utrustning tex så vi inte behöver betala massa tull osv osv.
Inte första gången vi skickar grejer dit så alla adresser och papper stämmer

Inte hört ett knyst från någon o nu står den här hos oss igen.
Ringde såklart o gnällde på TnT, de visste inte vad som hade hänt och skulle undersöka vad som gått galet, den har bland annat suttit fast i Singapore i typ 2 veckor, sen åkt vidare till Australien, och där efter helt plötsligt skickats tillbaks till sverige.

Jag nämnde till hon i supporten att vi betalar hyra och vem ska stå för det kalaset när det kommer behövas ca en månad till innan den landar i Australien igen, hon sa bara att de skulle undersöka vidare

Har försökt att googla mig fram vad som gäller om man hyr utrustning men att frakt bolaget klantar bort paketet osv men hittar inget. Är det vi som kommer behöva betala den extra hyran eller är det TnT som får stå sitt kast?