Inlägg

Inlägg som _Akta har skrivit i forumet
Av _Akta
Skrivet av MBY:

Jag förstår vad du menar JoBu och du gör samma poäng som jag: nämn något som är ett "faktum". Men jag anser att ord som "faktum" blir meningslösa om vi har någon sorts ideala beviskrav på det. Om det finns några "faktum" över huvudtaget, om begreppet är meningsfullt definierat, ja då blir evolutionen ett faktum. Observera att jag systematiskt skiljer på evolutionen som faktum och evolutionsteorin som teori. Faktumet är det vi observerar och förklaringen vi ger detta faktum är teorin. Evolutionen kan vara ett observerbart faktum oberoende av teorin. Evolutionen som observerbart faktum är också äldre än den moderna syntesen, ja kanske rentav äldre än Darwins teori. Nämligen observerades evolution innan någon bra teori hade kommit på plats. Lamarck var bland de första att försöka förklara observationerna, redan Linné förefaller ha observerat det och tanken på att arter är föränderliga går tillbaka till antiken.

Så jag tror vi säger samma sak. Åtminstone ställer vi samma fråga till kreationisterna: Om evolutionen inte är ett faktum, vad då är?

Det språkliga har i princip alltid stor betydelse men det verkar ligga i trådämnets natur att relativt fort komma in på kommunikations kortakommanden. En vanlig grej är att se ordföljder som fristående och definitiva i stil med "1+1 är 2" när de inte är det. Det verkar som alla moderna mänskliga språk kan användas för skapa ordproblem av typen "hur långt är ett snöre?" kombinerat med otydlighet som "vad är meningen med livet?". Ett exempel som är/varit populärt i psedufilosofiska sammanhang är om så kallad fri vilja existerar eller inte. Med "psedu"-filosofiska menar jag när frågeställningen varken granskas sematiskt eller vetenskapligt. För att utveckla:

När man vill förmedla något genom tal och skriftspråk så sätter man ord på vad man menar så gott man kan, vilket leder till att ordningsföljden alltid är "mening --> ord -->...". Det är grundbulten i mänsklig kommunikation vare sig orden och syntaxen råkar ha relativt obestridlig mening eller inte. Frågeställningar som "finns fri vilja?" verkar effektivt maskera faktumet att det är omöjligt att veta vad frågeställaren menar(mening --> ord) utan kompletterande information. Om frågeställarens mening antas vara deterministiskta resonemang så är det korrekta svaret antagligen nej, med tillhörande diskussion för att få frågeställaren att förstå varför. Om frågeställarens mening antas vara om resultatet av signalsubstanser, elektriska impulser etc som leder till att någon köper kebabpizza i stället för en hawaii är vad som i vanligt språkbruk defineras som fritt val så lär svaret vara ja, med tillhörande diskussion.

Å andra sidan, ordföljder som inte har fristående obestridlig betydelse, vilket är fallet med var och varannan mening vi säger/skriver kan ofta ursäktas av att det är tillräckligt uppenbart vad som menas. Finns ingen större anledning att tex säga "tror" i stället för "vet" i alla sammanhang när sammanhanget ändå indikerar betydelsen. Blir snabbt löjligt "Ja jag vet vilka mina föräldrar är. Eller vänta jag sa helt fel!!. Jag menade att jag TROR jag vet vilka mina föräldrar är!".
Det verkliga problemet är när det inte är uppenbart eller när folk vill feltolka, men allt är givetvis inte rent sematiska snedsteg. Många förväxlar evolutionsteorin med livets uppkomst, andra tycker att det faller på sin egen orimlighet att isbjörnar haft sån ofantlig tur att de slumpats fram på nordpolen i stället för afrika osv.

Jag citerade mest MBY för jag tycker det fetade visar hur man enkelt kan undvika att diskutera helt olika saker. Att liv kan evolutionera borde man kunna kalla starkt faktum. Om man tex är hyggligt säker på vem ens biologiska föräldrar är så har man förhoppningsvis lagt märke till att man inte verkar vara en exakt kopia av varken mamma eller pappa. Eller att inga andra, förutom möjligen enäggstvillingar, verkar vara exakta kopior av någon annan heller. För att spinna vidare på MBY-fetningen: Om man inte misstänker att man grovt missförstått något och tror på evolution så långt, som jag antar att alla som skrivit i tråden gör, men inte evolutionsteorin i stort så blir naturligtvis följdfrågan: Vad är det som man egentligen inte tror på?

Av _Akta

Allt folk tror på bygger på någon form av personlig sannolikhetsbedömmning.

Om man lärt sig att antalet äpplen man har framför sig benämns som fyra så kan man självt komma till slutsatsen att 2+2 äpplen verkar bli totalt fyra. De flesta tror antagligen att London existerar även om de aldrig varit där, på grund av att man av olika anledningar inte bedömmer det som sannolikt att påståendet om Londons existens skulle vara felaktigt. Om man har en fru eller make har man genom ett komplext nät av sannolikhetsbedömmningar vanligen en uppfattning om personen i fråga tycker om en eller inte.
Uppfattningar man säger sig veta eller tro har vida spann vad gäller hur säker man kan vara och egentligen är nog "tro" oftast det mest passande ordet. Jag "vet" inte med 100% säkerhet att badkaret i mitt badrum finns där, jag kan inte ens se det från datorbordet. Men tack vara tidigare erfarenheter är jag relativt säker på att jag åtminstone kommer att tro mig se badkaret nästa gång jag går in i badrummet.

Religösa uppfattningar lär inte baseras på speciella religionsfuktioner i den mänskliga hjärnan. Religioners existens kan säkert komma från samma instinkter som ofta är grunden för ifrågasättandet av religioner, kan kalla det "viljan att förstå saker". Dessa funktioner(viljan att förstå och sannolikhetsbedömmningarna) kan uppenbarligen manipuleras på en mängd sätt.

Centralt trådens sammanhang är antagligen den logiska konsekvensen av "viljan att veta": Viljan att många av ens uppfattningar ska vara korrekta.
Det sistnämnda borde rimligvis kraftigt påverkas av vad man enligt ens miljö borde tro på.
Jag anser att jag "tror" på evolutionsteorin på sättet att det framstår oerhört sannolikt att den i stora drag är korrekt, kanske inte lika starkt som att jag tror att jag kommer att se mitt badkar nästa gång jag går in i badrummet men i vilket fall ungefär lika troligt som att hönskycklingar kläcks ur hönsägg. Det är möjligt att min uppfattning mest basera på kulturella påtryckningar men jag hoppas att den åtminstone till största del bygger på logiska resonemang.

Av _Akta

Bred fråga. Om man antar att kategorin flyktingar i nöd är kostsam tänker jag att det även är ekonomiskt motiverat att arbeta för att undvika flyktskapande nödsituationer.

Jag är inte insatt i vilka områden som har det värst för närvarande men för att illustrera: Om till exempel gazakonflikten hypotetiskt genererar stora mängder flyktingar till Sverige så har våra politiker starka argument för att kräva att situationen omedelbart åtgärdas av inblandade parter. De hypotetiskta svenska kostnaderna för flyktingar från det relativt enkelt unvikbara hypotetiska flyktingenererande förhållandet i gaza kunde istället spenderas på mindre triviala problemområden som Somalia eller förebyggande åtgärder som att arbeta för hållbar inhemsk matproduktion och preventivmedelsanvändande i överbefolkade svältområden. Och så vidare.
Att "hålla Sveriges gränser stängda", som man kan säga att vi(och andra länder) gör är säkert nödvändigt men på sikt bör man kunna minska det behovet genom att se till att stora mängder människor slutar fly från sina hemländer.

Av _Akta
Skrivet av JesperT:

Mja, telefonen verkar ju ha en hel del fördelar helt klart.
Själv gillar jag dock inte att de fokuserar så mycket på facebook och att ordna kontakter.
Jag skyr facebook som pesten.

Skulle hellre se mer av hur den kan användas i seriösa arbetssammanhang.
Hur ser tex katalog och filstrukturen ut på telefonen ? Hur lätt är det att hitta och öppna sparade filer ?
Det är något som är sanslöst dåligt och onödigt komplicerat utformat på tex Android i mitt tycke (där man iallfall på min Asus transformer möts av massa mappar med kryptiska namn och systemfiler när man öppnar rot katalogen. Sådant bör inte användaren se).
Lite för mycket fokus på ytliga aspekter i videon tycker jag. Resten kanske är jättebra det med, men vore kul att se mer av det.

Facebook bryr jag mig inte mycket om men "kontakter" i övrigt tycker jag är viktigt och det finns utrymme att vara bättre än android där. En stor brist i det avsendet är avsaknandet av integration mellan google kalender och ens kontakter(i vilket fall på min htc om det mot förmodan inte fungerar likadant på alla androids).

Ta till exempel om man vill lägga till ett jobb hos en kund eller ett möte i google kalender.
Det BORDE fungera så att när man börjar skriva i "vem" fältet så får man automatiska förslag från ens "kontakter"(och att man tex kan skrolla igenom kontakter för att lägga till) så telefonnummer och adresser man sparat förut kan användas. Sen om det är dags att hitta dit kan man trycka på kartikonen och där kan man exempelvis kan låta google navigator visa vägen(precis som man kan från "kontakter") och om man behöver ringa så finns telefonnummren där etc.
Men det finns inte ens ett "vem" fält i(i vilket fall min) google kalender.

Google kalender har fantasktisk potential i hur man kan dela kalendrar och händelser. Arbetsledare, kontorister, telefonister etc kan fördela ut arbeten via folks kalendrar på telefonerna eller lägga ut listor på ärenden som behöver göras eller lägga ut information som kan behövas. En högskola kan lägga ut tider och information om föreläsningar som ingår i kursen. Ens partner kan lägga in vad som behöver handlas, och så vidare. Otroligt användbart men den totala avsaknaden av integration mellan google kalender och tex gmailkontakter gör den samtidigt extremt oproduktiv att använda för en massa saker.

edit
Angående androids(avsaknad av) filhanterare så är det tydligen ett högst medvetet beslut att det fungerar som det gör. Tanken är visst att man vill komma bort från typen av användande du beskriver för att i stället låta det skötas av de installerade programmen.
Med andra ord: Om du till exempel laddat ner en pdf så är alltså tanken att du ska starta din pdfläsare, inte leta reda på filen via filhanterare och öppna filen därifrån.

Av _Akta
Skrivet av H.K:

Jag har inte riktigt förstått det här. Finns det ingen Retail version eller finns det bara OEM versioner?

Jag tycker iofs att användargränssnitter i win7 verkar bättre men kan förhopningsvis fixa till win8 så det går att leva med så funderar också lite på vilken win8 version jag borde köpa. Håller på och sätter ihop en ny dator så borde inte vara något av uppgraderingsalternativen, är det oem man ska köpa då? Sen har jag lite dålig pejl på vad som skiljer mellan professional och vanliga versionen och om det är något i professional som kan vara värt att ha/inte görs bättre med annan mjukvara.

Av _Akta
Skrivet av anon19753:

Såsom jag skulle göra det vore att gå steget längre än att förespråka en bytesekonomi. Argumentera mot marknadsekonomi rent generellt dvs att resursdistribution ska lösas genom äganderätt och det ekvilibrium som uppstår vid byten och satsa på att argumentera för planekonomi som en bättre lösning. Men gör det i termer av pengar för att fortfarande följa uppgiften.

Marx hade en del välformulerade citat angående just detta bland annat att kapitalismen skulle leda till ett samhälle där produktionsförmågan var stor men där allting var för dyrt att köpa för de som inte ägde produktionsmedlena. Men att byta ut kapitalism direkt mot pengar blir nog retoriskt småsvårt.

Om du läser Marx kommer du ha en hel del svar på tal på de eventuella motargument du får. Undvik dock termerna Marx, kommunism, kapitalism eller socialism, ty detta kommer leda till non-sequitorer om kommunism vs kapitalism från dina motståndare. Något som kan vara svårt att avstyra utan att vara osaklig (högljudda argument).

Inspiration kan hämtas från:
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodity_fetishism
http://blogs.hbr.org/haque/2011/09/was_marx_right.html
http://freemencapitalist.com/communist-countries/karl-marx-qu...

Bra vinkel men man kan ju även argumentera baserat på negativa aspekter utan att nödvändigtvis ha förslag på något som skulle kunna fungera bättre. Tänker att en ganska enkel angreppspunkt som du nämner borde vara resursfördelning. Har tyvärr inte tid att ge några genomtänkta exempel men om man utgår från något sånt här borde det inte vara speciellt svårt att plocka exempelproblem från verkligheten:

-Samhällens mål att tex folk ska få så mycket roliga saker som möjligt uppnås i huvudsak genom 1)utveckling/innovation och 2)effektivitet. Inte pengar.
-Pengar är ett distributionssystem.

Med andra ord: Angrip distributionsproblem(eller i princip vad som helst, alla moderna samhällen använder ju pengar) och låt motståndarsidan försvara problemen eller komma med lösningar.

Att angripa pengars existens i sig lär vara betydligt svårare bla eftersom pengar vanligen verkar uppstå naturligt när människor byter varor och tjänster.

Av _Akta
Skrivet av Hakkenarsk:

Fast man säger ju ett Wii?

Spelar så vitt jag vet ingen större roll vad man använder för andra konsoller, kan ju jämföra med tex tallrik och fat. Fast även "en" lär väl fungera för Wii, speciellt om man i bland säger "Wii-konsoll". Men det är kanske naturligast med "et" efter i-ljud(Wiiet kontra Wiien).

Vad gäller Xbox så tror jag aldrig jag hört någon använda "ett Xbox" eller "Xboxet", tycker alla verkar säga "en Xbox" och "Xboxen.

Om de fortsätter att använda namnen blir det väl som med alla andra ord för både Xbox och Wii så småningom, att det som folk använder blir det korrekta.

Av _Akta
Skrivet av jOnÄTÄn:

Är det bra eller dåligt tror ni?

Svårt att säga men jag tror att det är oerhört viktigt att AMD får in nytt blod i beslutsfattande positioner så de inte fastnar i gamla tankebanor som inte fungerar. "Problemet" är givetvis att det antagligen inte är speciellt bra att helt slumpmässigt ersätta folk. Så om det är bra eller dåligt i detta fall lär bero på om hans bidrag till företaget visat sig vara värdefulla och om jag är tvungen att gissa så är min gissning att AMD bedömt att de inte varit det.

Av _Akta

Tja man skulle ju kunna ha någon form av rundade glasögonmonitorer(tänk tex betydligt mer utvecklade pilotvisir) kombinerat med exakta sensorer för huvudets och ögonens rörelse. Det skulle innebära att man exempelvis helt kan återskapa vad vi uppfattar som tredimisionellt.

Alternativt en stor rundad "normal" monitor med samma rörelsesensorer.

Kan möjligen försöka förklara geometrin hos vårt tredimisionella synsystem om det skulle behövas och jag har tid.

Av _Akta
Skrivet av m1ntos:

Har jag sagt att det går att dra om en artärer och vener?

Jag tänkte mer att ingen här vet något om teknikerna bakom eller lösningarna. Det är lätt att tänka "Döh! Detta kommer ju faila!" om man inte är insatt i deras arbete.

Man kan ju till exempel göra så att ens biometriska signatur inte ens lämnar enheten. skdsölhf sadkjhgfliujkewqrhgtopjöwegsx

Visst, men då kan inte "skdsölhf sadkjhgfliujkewqrhgtopjöwegsx"(om det nu är det som enheten råkar säga) lämna enheten mer än en gång om ditt biometriska lösenord inte ska vara "skdsölhf sadkjhgfliujkewqrhgtopjöwegsx".

Det behöver inte användas på det viset men då är det inte nödvändigtvis säkrare än en fyrsiffrig pinkod heller.

Av _Akta
Skrivet av Domifuling:

Att du har samma biometriska signatur överallt stämmer inte. Det används för att starta autentiseringsprocessen, dock autentiseras du inte med själv biometriska koden a'la fingeravtryck. Ungefär som ett singel sign-on system där du inte vet dom olika lösenorden (eller processen för den delen) till respektive tjänst som skall autentiseras (och dom uppdateras även frekvent utan att du själv kommer veta om vad som används för kod, process etc).

Har inte läst något om detta system någon annanstans så utgick från sweclockers artikel, tex:

Citat:

Det är exempelvis möjligt att vifta med handen framför en surfplatta och logga in på onlinetjänster, utan att behöva använda något lösenord. Tekniken användas för att låsa ute obehöriga användare från mobila enheter.

Av _Akta
Skrivet av GambitSWE:

Idiotsäkert vet jag inte om det blir, men säkert blir det en förhöjd säkerhet. Man kan inte påstå att ett komplicerat lösenord på 64 karaktärer med apostrofer, frågetecken etc är säkrare, när en grupp sedan kommer över detta lösenord bara för att det legat i klartext hos Playstation. Det säger ju sig självt att "OM" det fungerar som det är tänkt, är en säkrare metod än ett simpelt lösenord. Det får dock inte ta för lång tid...som dagens ansikts-igenkännings-program använder sig av. Där måste man fumla runt framför kameran, sitta rätt, ha rätt belysning etc. Lättare för ngn att komma över ett lösenord än en kroppsdel. Bara den aspekten att du måste fysiskt skada någon för att komma åt informationen är väl ett avskräckande exempel i sig. Sedan sparas väl kanske den biometriska datan i någon form, och det kan kanske vara lättare att komma åt än din fysiska person. Däremot måste kanske personen/personerna som "hackat" ditt biometriska avtryck ha diverse tillbehör för att komma åt din info..

Finns säkert hur många plus och minus som helst...

Angående det fetade:

Många har ju nämnt det här nu så kanske dags att förtydliga. Ett lösenord med den styrka du nämner kommer vi kanske aldrig(aldrig som tex inom vårt solsystems livslängd) att ha tillräckligt med datakraft för att knäcka. Därför blir den största svagheten att någon kommer över ditt lösenord på annat sätt, exempelvis genom spionprogram eller som du går in på, att lösenordet syns okrypterade någon annanstans.

Biometriska signaturer kan hypotetiskt antagligen ofta vara mycket lättare att knäcka på grund av att de vanligen lär bygga på vissa mönster. Men om vi bortser från det(det borde inte vara en reall risk inom överskådlig framtid om det görs bra) så har den biometriska signaturen exakt samma svagheter som det nämda lösenordet samt den ofantligt mycket större svagheten att du blir tvungen att använda samma biometriska signatur överallt.

Av _Akta
Skrivet av Racka:

Man va? Varför skulle du behöva byta "lösenord"?

Tja exempelvis för att andra börjat använda ditt "lösenord".

Av _Akta
Skrivet av m1ntos:

Fast riktigt så enkelt är det inte. Det är lite som att säga; "Jag vet alla kreditkorts nummer. 0001, 0002, osv."

Tyvärr lär det inte gå att spärra och byta "biometrisk signatur". Vilket borde innebära att tekniker som denna inte bör användas i sammanhang med relativt höga säkerhetskrav.

Av _Akta
Skrivet av Da´Russian Stallion:

Men...det skiljer ju bara 500kr upp till 660Ti? 1800kr känns som ett bättre pris, men det kanske faller lite.

1800 för i vilket fall referensmodeller när de funnits ute några veckor känns inte speciellt otroligt. Plus det kan ju bli lite priskrig med AMD om vi har tur.

Men man verkar ju få ungefär samma prestanda och(något förvånande för mig) energiförbrukning som oklockat 660ti om man klockar 660 etc så om man jämför med 660ti tycker jag en femhundring mindre verkar vara ett rätt bra pris.

Av _Akta
Skrivet av Gorion:

Varför skulle man radera de genetiska skillnaderna? Om vi antar oss medvetna om att det existerar genetiska skillnader, påstår du att vi inte står över det som är genetiskt betingat? Jag hävdar att vi har evolverats förbi det stadiet och att vi nu själva väljer. Och hur tänker du när kring de könslösa klonerna? Varför skulle vi behöva dessa för att se till att man inte diskrimineras pga kön etnicitet eller sexuell läggning?

För att strukturera lite så kan man säga att det finns två grenar av feminism som har motsatta åsikter om detta.

-Likhetsfeminism: http://sv.wikipedia.org/wiki/Likhetsfeminism
-Särartsfeminism: http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4rartsfeminism

Likhetsfeminism utgår från att saker som könsroller i princip enbart beror på sociala konstruktioner. Särartsfeminism förkastar däremot inte biologiska förklaringsmodeller och särartsfeminister brukar vanligen prata om både arv om miljö.

Om vi tex tar vilken VD som helst så har personen positionen på grund av personens arv och miljö. Eftersom "arv och miljö" i de här sammanhangen innefattar precis allt så finns det inga andra orsaker.
Likhetsfeminism menar då att generella skillnader mellan mäns och kvinnors betenden enbart beror på "miljön", i vilket fall när man avser biologin med ordet "arv". Om personer som kallar sig likhetsfeminister generellt anser att "arv" är betydelselöst även inom könen, som med tex personen i VD-exemplet som är av okänt kön, vet jag faktiskt inte.

Vi kommer kanske aldrig "att stå över det som är genetiskt betingat". Vårt medvetande, alla våra känslor osv är enbart funktioner som människan, som biologisk varelse för tillfället råkar ha.
Vad som är rätt eller fel är ett djupt ämne, ska alla som vill få bli VD's till exempel?

Av _Akta
Skrivet av Henrik21:

Fast individens handlande även i denna fråga påverkar ju människor omkring individen. Visst, inte på ett lika direkt sätt som misshandel eller mord.

Ordet "medvetna" kanske skulle utelämnats, men individen har gjort ett val utifrån sina kunskaper. Att någon annan ska stå för de kostnader det valet innebär är inte liberalt i mina ögon.

Och invdividens handlande baseras på mijön individen befinner sig i eller om man så vill, på andras handlande. Vipps så är man tillbaka där man började.
Det betyder givetvis inte per automatik begrepp som "ansvar" och "individualla val" är irellevanta, de är tex säkert mycket användbara som verktyg. Men att använda dom som moralisk grund i alla tänkbara sammanhang är inte okomplicerat.

Jag håller med om det du säger om val men även utan tillägg kan ordet ha ganska varierande innebörd. Vad som kan anses vara liberalt har jag dålig koll på så du kan säkert ha rätt.

Av _Akta
Skrivet av Xake:

Hur mycket kostar det att hålla igång en volymlicens för WindowsXP contra att hålla igång den för Windows7? Ingår inte uppgraderingen?
För om inte de kör volymlicens vill jag VERKLIGEN veta vad de lägger pengarna på...

Oftast verkar det vara snarare att ingen har motivationen att pressa det hela igenom en administration där massa middle-management och paper-pushers sitter som har svårt att smälta att en temporär ökad belastning på ett konto kan leda till en på sikt lägre belastning på ett par konton. För tro mig, jag har träffat många "ekonomer" inom kommun oich landsting som inte verkar inse att men ibland kan behöva öka belastningen på ett konto för att sänka den totala belastningen på dem alla.

Enda större företag/organisationer som egentligen inte kan/borde uppgradera är de som är låsta till gammal teknik (läs finns inga drivrutiner till nyare operativsystem), gamla program (läs inkompatibla med nyare operativsystem). Där har jag åtminstonde sett ett företag som drog sig för att uppgradera eftersom ingen ville ta tag i att byta ut deras Intranetsystem som krävde IE6. Och eftersom IE6 inte finns till Vista eller nyare.....

Vet ej hur mycket Microsoft brukar ta betalt i dessa sammanghang men poängen var som sagt att de rimligen inte borde spendera några pengar överhuvudtaget på att byta ut saker utan anledning.

Jag vet att tex itavdelningarna ibland anser att det skulle vara stora fördelar med att alla datorer har samma operativsystem, vilket kan vara en anledning. När så är fallet så är det ju bara till att räkna på det hela för att försöka komma fram till om det skulle vara lönsamt eller inte, till och med saker som nöjdare personal på itavdelningen kan ju ha ett ekonomiskt värde.

Av _Akta
Skrivet av Henrik21:

Vård brukar väl ligga på 500-1000' per person och år.

Återigen, hur långt sträcker sig samhällets gemensamma ansvar för de medvetna val som individerna gör? Tidigare i tråden tog jag upp att stora delar utav övriga samhället betalar kostnader via skatt samt via försäkringarnas premier. Dessa individer som har de problem som beskrivs i tråden gör ju varken eller. En legalisering och minimala skatteintäkter skapar inte en kostnadstäckning för samhället.

En del utav tidigare inlägg berörde min syn på människor, vilket faktiskt inte hör till ämnet som diskuteras. Personen som jag debatterade med då hävdade med bestämdhet att en liberal syn också är kopplat till ett skyddsnät från samhället. Där tyckte jag precis tvärtom, har vi en liberal syn på detta så ska även individens ansvar ökas med motsvarande del.

Återigen, individen har gjort ett val och får ta konsekvenserna utav sitt agerande, varför inte ta bort Brottsbalken när vi ändå håller på?

Lagar och reglers roll är inte enbart att man på moraliska grunder anser att vissa handlanden förtjänar att straffas, en grundläggande roll är att det till viss grad helt enkelt fungerar. Individens handlande påverkar vanligen inte heller enbart individen i fråga, osv.

Är för övrigt svårt att diskutera detta om man inte vet hur du definerar medvetna val.

Av _Akta
Skrivet av Zartax:

Du tänker på "naturliga orsaker" här, inte biologiska orsaker.

Skulle säkert kunna göras mycket tydligare och bättre men poängen med det första stycket var att illustrera hur begrepp kan användas/ofta används där slutsaterna kan vara korrekta eller självmotsägande beroende på sammanhang eller brist på sammanhang. Det var bla därför jag skrev relativt korrekt.