Permalänk
Medlem

Wifi Extender vs Powerline Adapter

Får ut för dåliga/ostabila hastigheter i ett av rummen på mina 55 kvadrat. Bara att konstatera att min Asus RT-AC66U inte är optimalt placerad. Tycker dock att den står fint där den står och är för lat för att på ett snyggt sätt dra ethernetkabel till en ny spot.

Fick en powerline adapter av en polare som ger 50/70 av de 100/100 som jag har i övriga lägenheten. Den adaptern jag fick tag på har dock endast 1x ethernetport och jag behöver kunna ansluta minst 2 enheter, gärna trådlöst.

Jag har därför möjligheten att antingen köpa en ny adapter med stöd för trådlös anslutning/fler portar, alternativt en ren wifi extender som skulle kunna placeras med fri sikt till min router (+ i sin tur mer eller mindre fri sikt till det drabbade rummet). Jag undrar vad ni har för erfarenheter av trådlösa anslutningar till dessa typer av enheter. Vad kan man förvänta sig för prestanda från en wifi extender? Kan det slå 50/70 tro? Undrar även ifall extenders genererar ett nytt SSID man måste ansluta till eller om det finns någon seamless lösning.

All info/erfarenheter som kan hjälpa mig välja mellan dessa två lösningar uppskattas, tack!

Permalänk
Medlem

Tidigare så har "nätverksförlängare" eller "Wifi-extenders" inte vart pålitliga då de halverar bandbredden på ditt nätverk samt blir exponentiellt ostablia ju längre bort den är från routern.

Dock har teknologin äntligen gått framåt och Netgear hävdar väldigt mycket med deras nya "konsument värsting" =

https://www.inet.se/produkt/5406218/netgear-ex7500-nighthawk-...

Denna ska behålla samma SSID, och agera som en mesh punkt. De skryter även om otroligt höga teoretiska hastigheter och "latency-free". Detta krediterar dem till sin nya teknologi som heter Fastlane3. Den kör en dedikerad kanal till routern (5ghz bandet) vilket möjliggör alla dessa funktioner.

Jag har vart i kontakt med Netgear när jag jobbade inom den branschen och de säger att detta ska fungera med alla routrar som har ett 2.4ghz och/eller 5ghz band. Även telias egna eller andra märken, ex AC66U.

Det är ju om den fungerar den absolut bästa lösningen på wifi problem. Priset är dock lite högt och kanske lite overkill för dina 55kvm. Men alternativet finns där.

Visa signatur

Var god citera mig så jag vet om ni svarar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av gestro:

Jag har därför möjligheten att antingen köpa en ny adapter med stöd för trådlös anslutning/fler portar, alternativt en ren wifi extender som skulle kunna placeras med fri sikt till min router

Du har även möjligheten att koppla in en AP (med fler portar) direkt in i din befintliga powerline.
Vilket enligt mig är den näst bästa lösning, bäst är såklart kabel.

Permalänk
Medlem

Om du egentligen vill köra två enheter trådlöst från den så köp en accesspunkt och koppla direkt i powerline-adaptern.