Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Finns det verktyg som kan återställa filer som är krypterade med bitlocker? (har nyckeln)

Permalänk
Medlem

Finns det verktyg som kan återställa filer som är krypterade med bitlocker? (har nyckeln)

Har en hårddisk som var krypterad med bitlocker och sedan har windows installerats på disken och innehållet är nu borta. Jag har kvar bitlocker-nyckeln.

Finns det något recovery-verktyg som man med hjälp av nyckeln kan återställa eventuella filer med?

Jag har ett program som heter GetDataBackPro som fungerar galant om diskarna inte är krypterade.

Visa signatur

AMD 5600x

Permalänk

@Jearom:

Troligen hemskt liten chans att du lyckas läsa tillbaka något. Hade disken bara varit krypterad och av misstag blivit ompartitionerad eller så, så hade det kanske funnits en chans, men har du ändrat flera gigabyte på den (installerat Windows) och byggt upp nya filtabeller över de gamla, och så vidare, så vet inget recoveryverktyg var det ska börja leta efter filerna. Tyvärr har du nog bara en massa "brus" vid sidan av de sektorer som Windows skrivit över.

Tyvärr är det nog bara att ta detta som en trist lektion i nyttan av fungerande backuper. Veeam Agent for Windows (Free) är min favorit: Deras större svit är grym i serverhallen, men gratisversionen är nästan lika enkel som Time Machine på Mac: Plugga in en USB-hårddisk eller skriv till ett NAS om du har ett. Den erbjuder sig till och med att skapa en liten boot-sticka på USB så du kan komma på banan igen efter ett totalt hårddiskhaveri.

Permalänk
Medlem

@Jearom: Tyvärr

Verkar som man i förväg behöver skapa en liten backup fil av själva krypterings grejen. Sen använda Restore och väljer backup filen för att avkryptera disken så man sen kan använda vanliga recovery / räddnings program.

VerkaCypt / Tools / Backup Volume header
VerkaCypt / Tools / Restore

Permalänk
Medlem

Som det skrivs - är sektorn/filen med den krypterade nyckeln borta eller inte finns på någon backuppkopia på annan media så finns det ingen chans att rädda någon data - den koden du har är inte själva kryptonyckeln utan koden för att avkryptera själva kryptonyckeln (typ din passords hash-summa som används för att avkryptera kryptonyckeln i ett antal steg) som ligger någonstans på disken - är den oskadad av din formatering och överskrivning med ny data så kan det gå, annars - glöm det.

när man har krypterade diskar så skall man vara väldigt noga med backuper - annars hamnar man i sådana lägen som här...

för centraliserade backupper (dvs styrd från en burk som agerar server - serverdelen fins för en rad olika OS men se till att ha gott om diskplats och görs med fördel på BTRFS och ZFS filsystem framför NTFS) så verkar 'urbackup' fungera - man installerar en klientprogram i sin windator, pekar på vad som skall backuppas och sedan behöver man inte bry sig mera då backuppen av innehållet hanteras från servern så fort datorn ifråga är ansluten med LAN/WAN nätverk och du inloggad.

Permalänk
Medlem

Tack för alla svar, det var inte min egen disk utan en användare som startade en ominstallation av sin dator på eget bevåg och hade glömt göra backup på några inställnings-filer till nått program.

Visa signatur

AMD 5600x

Permalänk
Medlem

Missade att det var med bitlocker men man hamnar i samma situation. Det bara kallas och görs på olika sätt.