I windows kan man slå på funktioner som 'gömmer' raderade filer ytterligare ett steg efter papperskorgens tömning samt versionshantering - dock detta käkar diskutrymme på dolt ställe även om det städar där om det börja bli trångt på disken.
Den andra delen att försöka rädda sig är om det finns shadow-copy-kopia av filträdet innan du raderade - en del backupprogram använder sig av det och kan vara kvarlämnat - men shadow-copy kopia finns bara ett tag och har man skrivit mycket filer så kan de försvinna automagiskt (det är begränsad utrymme för diffdata mellan orginalfilsystemet och shadow-kopian och när den är full så släpper den snapshot-kopian)
Har filerna verkligen raderats (tömt papperskorgen, versionshanteringen avstängd, VSS/Shadowcopy tömt sina snapshot) och allt ligger på SSD/NVMe-minnen så är det troligen helt kört att hitta något då TRIM-funktionen har sopat mattan på de ej använda, tomma delarna av filsystemet och man läser ut bara sektorer fyllda med '0'.
---
Sist men inte minst - att ha en backupprogram som går i bakgrunden och kör över backup på inkopplad disk, ansluten NAS eller en molntjänst är inte så dumt.
tex Duplicati är en sådan som både klarar molntjänster men också på disk, mot NAS - men tänk på om man väljer också ta med systemfiler eller rent av hela C:\ från roten så kommer man se i loggen en massa gnäll om (system)filer som inte gick att öppna etc. vid varje backup, men har inte påverkan på resten av filerna för backuppen - och det är inte duplicati ensam om utan gäller också andra system som arbetar via VSS/Shadowcopy också.