Jag skulle dock inte köra på SD eller micro-SD då de har inte någon wearlevling att hänga i julgranen, trottlar fort vid längre skrivsessioner (överhettning av den lilla chipet vid skrivning) och har ofta usel 4K- skriv kapacitet, och dessutom om man skall ha 128 GB och större börja bli väldigt dyra - dyrare än riktiga SSD-diskar om det inte är wish-modeller typ med 512 GB lovade och i bästa fall 16 GB fungerande...
Bättre motsvarande som Samsung T7 eller om man hittar motsvarande billigare (Sandisk USB-SSD är faktiskt betydligt dyrare för samma storlek) som har en riktig SSD/NVMe-kontroller i sig till skillnad från de som finns i SD/micro-SD eller USB-stickor av 'extrem'-modell (alla andra som har lägre prestanda än motsvarande 'extrem pro' kan man strunta i då de har samma svagheter som SD-minnen med mycket dålig wearlevling samt kvaliteten på flashen är oftast i underkant redan från början)
Oavsett vilken flash-lagring - dessa är inte tåliga mot långtidslagring utan att kopplas till spänning då och då och kanske läsa igenom minnet (dvs. 'scrub' för att detektera celler med laddningen i underkant och ger mycket RAW bitfel vid läsning och programmeras om till bättre kvalitet igen, SSD gör förmodligen det själv efter ett tag men kan startas senare och ta längre tid, vilket inte hinns med om man bara pluggar i - överför det man skall och sedan kopplar ut i en 5-10 minuters session) då de är för det mesta numera av QLC-typ.
För långtidslagring/arkiv - använd mekaniska snurrdiskar!! (dock helst inte med heliumfyllnad om de inte kommer att röras på flera år i sträck vilket innebär 8TB och mindre diskar som är luftfyllda och att de då är av SMR-typ för det mesta) och med viktig data har kopior på flera olika oberoende media.
---
Nackdelen med extern SSD via USB är att 'TRIM' fungerar inte när det inte är AHCI-gränssnitt (läs disken ansluten via SATA-portar direkt) och OS med filsystem kan inte berätta för SSD-lagringen vilka sektorer som nu inte längre bär data och disken själv kan stuva om internt för lägre wearlevling och snabbare skrivning senare - för en QLC-SSD disk är det inte helt oväsentligt då den använder kvarvarande ej med data skrivna lediga utrymme som SLC-cache som senare packas tätare till 4 bit/cell när det har lite lugn och ro och frigör plats för SLC-cachen igen som efter operationen är lite mindre i storlek då en del av dess utrymme lagrar nu valid data - är det inget som berättar vilka sektorer som inte innehåller data när disken väl har varit fullskriven en gång så är dess SLC-cache liten (typ 10 GB på en 500 GB-disk) och dess prestanda kommer att påverkas.
Dock finns det kanske lösning - har dock inte kollat på just Samsung T7 då denna jag har redan sitter fast i en applikation - Samsung T7 redovisar sig själv som en SCSI-disk - och precis som iSCSI över nätverk mm. så finns begreppet 'unmap' - vilket har den fascinerande verkan på en iSCSI-enhet på tex. en NAS att raderar man filer i tex windows på en i windows inmappad disk via iSCSI (och då kallar på TRIM när filer raderas, förutom att windows kör TRIM på tid då och då på all ledig diskytrymme i filsystemet ändå) så minskar storleken i upptagen diskutrymme på den fysiska disk-imagen på NAS:en med att via olika vägar använda motsvarande funktionen "fallocate --punch-hole --offset xx --length yy /sökväg/diskimage" (även olika VM-maskiner gör det på sina diskimages) och den vägen av-allokerar sektorerna och återvinns som ledig plats i Nasen och disk-image blir då av 'sparse' typ där områden som inte innehåller data (läs bara binär '0') - just emuleras som sektorer som är fyllda med binär '0' om man läser filen utan att det går ut på disken fysiskt. Apparanta storleken (skenbara storleken) kan var 250 GB men fysiskt på disken bara drar 5GB om iSCSI-enheten är nygjord och nyformaterad innan man fyllt på filer eller är tömd på tidigare filer.
'unmap' är helt nödvändig funktion för att återlämna plats för tex. olika SAN som till sin största del just exporterar iSCSI-volymer till olika datorer och VM-maskiner över nätverk.
just denna funktion med 'unmap' verkar också finnas på externa NVMe SSD via USB om den har implementerat USAP (USB attached SCSI Protocol) korrekt
då kan man prova (i Linux):
https://www.glump.net/howto/desktop/enable-trim-on-an-externa...
Jag har inte själv gjort det ännu - så jag kan inte svara om Samsung T7 fungerar med 'TRIM' (fstrim) efter detta - men skall man ladda ned mycket torrent som skriver filerna i alla möjliga ordningsföljder (då använder man helst ext4 som filsystem då den är i princip skriven för den typen av användning - kanske bättre än någon annan typ av filsystem för just torrentnedtagningar) och man sedan flyttar undan de färdiga filerna så bör 'fstrim' köras på kalender eller manuellt efter färdiga filerna är flyttade till annan lagring just för att få de 'upptagna sektorerna' att bli friställda och SSD-kontrollern kan göra SLC-cache av dessa igen och därmed snabbare hantering och mer jämn slitage av flash-minne.
Varför Linux traditionellt inte kör fstrim när man tar bort filer på samma sätt som windows gör i bakgrunden (dock kan man slå på det som parameter vid montering av filsystemet) är en filosofi där körningen av TRIM kan få SSD att stalla mer eller mindre korta tider - framför allt på äldre SSD som kunde försvinna i flera sekunder och därför avråder man från det av helt enkelt som resultat av praktisk användaråterkoppling där ryck och stall i vid läsning/skrivning mot lagringen ger problem i serversammanhang.
Om QLC-flashminne (oavsett om det är som extern disk eller intern NVMe-disk) skall köras i Apple och MAC-miljö liksom Windows så beror det mycket på om och vilka medföljade drivrutiner som installeras om TRIM-funktionen fungerar eller inte över USB eller mot intern NVMe - default fungerar det inte över USB med i OS använda standard USB-drivisar utan behöver extra drivrutinhjälp ofta från tillverkaren!
- Men skall man köra ned mycket Torrent bör man ha fungerande TRIM-funktion - speciellt efter om du kört disken stumfylld någon gång alternativt ha en rejäl överprovisionering satt redan innan. För en SSD är alla skrivna sektorer giltiga tills sektorn skrivs över med ny data eller med TRIM/unmap säger att de inte används. - det är trim/unmap som används i adressområdet på den frigjorda ytan (ändrad med att disken partioneras om till mindre volymer och filsystemet skalas ned ) oftast i slutet av disken som kallas överprovisionering - det är först efter trim/unmap (eller skrivit området med binär '0') som frigjorda områdets flashminne kan användas för diskens interna SLC-cache .