Hur nöjd i procent är du med ditt Linux?

Permalänk

Windows 10/11 är spyware en gigantisk damsugare som suger upp din all din data så nej tack. Popos! for the win, tror inte att de samlar mycket data alls.

När det kommer till gaming så har Linux kommit långt och https://www.protondb.com/ . Tack till Valve för Steam Deck som gjort att folk går över mer och mer.

Permalänk
Medlem

Kört endel Linux distar på mina maskiner till o från.
Nu jobbar jag 100% med Private Cloud som rullar i lokal K8S på lokala RHEL maskiner... så jag slåss tillräckling med linux i arbetet ( endast CLI ) så totalt övergett Linux för privata burkar, utom en laptop som kör PoPOS.

Att behöva arbeta på egna maskiner som kräver Azure och MS kopplingar är riktigt jobbigt att hålla på med och Office365 i Linux är rent av bara drygt, men det går..

Visa signatur

Tiden är alltid 17.00 någonstans i världen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av swenorth1:

Vilka saker stör ni er på?

Tyvärr en del anti cheat som inte funkar på Linux, gillar man sådana spel är det Windows som gäller.
Börjar bli mer och mer kompis med Linux på desktop. Alla single player spel som jag testat fungerar, typ Skyrim, Fallout 4 och Surviving Mars. Kör dualboot och använder linux mer och mer.

Microsoft håller på att försämra Windows hela tiden, med alla AI gimmicks och krav på MS konto.
Nu även reklam på startmenyn.

Visa signatur

Utan spaning, ingen aning.

Permalänk
Skrivet av Rouge of Darkness:

syftar mestadels när man behöver installera något litet tillfälligt program (händer nog iaf nån gång i veckan) och windows executablen är oftast bara fråga om att köra in wizarden och det funkar

medan linux varianten allt för ofta ska installeras från terminalen och sen kan det även behöva en hel hög andra dependables som också de behöver installeras via terminalen manuellt i efterhand och man behöver typ gå igenom en guide för att veta vad som kommer behövas för att äns kunna använda det.

Jag kör programhanteraren (andra ikonen i "startmenyn" under Firefox i Linux Mint) när jag installerar nya program, Ett grafiskt bibliotek som berättar vilka program som finns. Leta upp på namn, kategori, söktermer etc. Sedan klickar man på installera.

Vet man vad man letar efter skriver man det i en terminal med flaggan -yy, så slipper man svara på frågor.

Har aldrig varit med om att man behöver leta efter beroenden. Dom programmen brukar ganska fort försvinna, vara ogillade eller inte ha uppdaterats på åratal.

apt install programnamn -yy

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomas_skane:

Enda problemen med laptops som jag vet är att Linux har/har haft problem med att växla mellan integrerad grafik och dedikerad. Detta har lett till att man i princip skiter i det integrerade och tar den något lägre energieffektiviteten (handlar bara om några watts skillnad i idle då mobila GPUer går ner ganska hårt i energianvändning i alla fall).

Helt rätt att dgpu, MUX och strömsparläge oftast har sämre stöd under Linux.
Sedan utöver detta så är det väldigt vanligt med alla möjliga problem med nya laptopar där man inte har haft med en tanke om Linux-stöd från tillverkaren. Tangentbord som inte fungerar, sovläge som får datorn att inte vakna upp, inte möjligt att ändra prestandaprofil, osv osv.
Detta är inte konstigt eller något ”fel på Linux”. Det är bara att man enbart har haft Windows i åtanke när man tog fram produkten.
Nu justeras det mesta till tack varje välvilliga själar i öppna källkodens värld - men köpte du en ASUS A16 när den kom så hade du månader av icke-fungerande tangentbord och så finns det tusen exempel till, till och med XPS 15 2022 där musplattan blev som sirap i rörelsen ibland så där.

Permalänk
Medlem

Kör Nobara Deck Edition på min Lenovo Legion Go, funkar bra än så länge.
Valde dock 80% men det beror nog mest på att det finns mer jag behöver lära mig i Linux för att det ska vara en helt smärtfri upplevelse.

Permalänk
Skrivet av Durkadur:

Fungerar det att streama med bild och ljud i vanliga Discord-klienten?

Det fungerar för mig. Använder X11 och Plasma.
Du kanske har installerat Discord på nåt konstigt vis (flatpak eller snap) så det blivit sandboxat.

Permalänk
Medlem

Extra jobb

Gör rätt så lite under Linux - brukar få till det efter lite sökningar och det har blivit mkt enklare med åren. Blir rätt så nöjd då det lirar

Annars, gäller fortfarande? Linux är gratis - om din tid är värdelös.

Jag är nöjd med mitt Linux. Men vill har mer i min vardag

Permalänk
Skrivet av lebrink:

Annars, gäller fortfarande? Linux är gratis - om din tid är värdelös.

Det är väl i princip sant om vad som helst där du kan kvitta egen insats mot pengar i någon form. Som någon som jobbat med att ha hand om många olika klient- och serversystem under årens lopp kan jag säga att även produkter från Microsoft, Citrix, VMware (numera Broadcom), Dell/EMC, och så vidare, kommer med en rejäl prislapp i form av tid som går åt till att försöka få dem att göra vad du behöver att de gör - i de senare fallen i tillägg till de pengar du betalar för licenser och supportavtal.
För det första: Ett supportavtal betyder i de flesta fall att du betalar för att ha någon att prata med medan du felsöker, och att din chef har någon extern att skylla på när saker inte går som förväntat.

Min upplevelse är att en modern mainstream-distribution som körs på hårdvara som stöds och som används med insikten att man ska använda den för vissa generella ändamål snarare än att man nödvändigtvis ska använda specifika verktyg/programvaror troligen kräver lika liten arbetsinsats som vilket annat operativsystem som helst. Skillnaden mot Windows är huvudsakligen att om du vill lösa en specifik uppgift och du tror dig ha kompetensen att göra detta kan du gå hur långt som helst i dina försök att lösa den.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rouge of Darkness:

jo det är det som är poängen ofta finns det inte några mainstream alternativ till X funktion jag vill ha utan det är typ finkamma github efter nått open source projekt som gör det jag vill göra.

och kan vara samma för både win och linux men oftas betydligt smidigare installation under windows.

Det mesta finns ju som flatpak eller appimage numera så måste vara väldigt specialiserade applikationer du använder.
använder relativt sällan terminalen numera, förutom för att köra htop då 😉

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rouge of Darkness:

jo det är det som är poängen ofta finns det inte några mainstream alternativ till X funktion jag vill ha utan det är typ finkamma github efter nått open source projekt som gör det jag vill göra.

och kan vara samma för både win och linux men oftas betydligt smidigare installation under windows.

I de fall då jag kommer på något jag behöver och inte hittar det i något Linux-community så skriver jag den programsnutten själv. Det mesta jag vill ha gjort i Linux finns dock antingen i distributionens programkatalog eller i någon annan distributions programkatalog och då är det busenkelt att få det installerat på min egen dator, oftast med en enda knapptryckning, i undantagsfall laddar jag ner programmet och ber installeraren ta hand om installationen, vilket sker utan att jag behöver göra något extra, beroenden reds ut och de bibliotek som krävs men fattas på datorn installeras automatiskt.

De gånger jag behövt göra något liknande åt någon som kör windows visar det sig att varje program har sin egen installerare. Inte förrän på senare tid verkar det ha kommit generella (tredjeparts dessutom) installerare för Windows.

Den stora skillnaden har, i alla fall tidigare, varit att varje windowsprograminstallerare utan undantag installerar allt som krävs för att köra det program man installerar utan att kontrollera om delar av funktionaliteten redan finns installerad för något annat program, medans det i Linux är så att man litar på redan färdigutvecklade programbibliotek och kollar om de bibliotek som krävs för att köra mitt program redan finns installerade på min dator och på så sätt undviker man oftast att ha dubbla (trippla, kvadrupla, ...) programbibliotek installerade på datorn.

Permalänk
Medlem

Sedan jag upptäckte att mina Blizzard spel(d2r och wc3) går att köra på linux, från min windows NTFS disk, har jag inte haft nån anledning att boota om. Det är bara Visual Studio 2022 jag saknar som går att köra på en VM på servern hemma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ROGBear:

Vilka fördelar förutom AUR och wikin upplever du med EndeavourOS?

Jag är nyfiken då det också är Plasma 6 där vilket gör den intressant som alternativ till Tumbleweed.

Hm är väl framför allt det, Tumbleweed är en solid distro också. Man kan ju vara rätt kräsen på Linux hehe eftersom det är gratis och finns många distros att välja på. Hittade inte alla mina program på Tumbleweed och fick inte igång ett som behövde prata med hårdvaran via distrobox. OBS är väl liknande på openSUSE men har ju inte i närheten av användarna som AUR har så utbudet är ju begränsat. Gillar att det inte är en stor organisation i bakgrunden heller med Endeavour. Det vet man ju aldrig ifall de ska in och styra saker till det sämre *host Cannonical, Microsoft osv*. Är väl därför Leap håller på att försvinna, pågrund av SUSE som jag förstår det, byte av kodbas eller något i den stilen. Communityn också är riktigt bra och vänlig hos Endeavour. Visst det var väl inga problem med openSUSE heller egentligen men Endeavour tycker jag är bättre.

Permalänk
Medlem

Jag finner det intressant att det finns i skrivande stund 28 personer här som verkligen hatar Linux. Ni som hatar Linux, kan ni berätta varför? Vad får er att verkligen hata ett operativsystem som låter dig ha kontrollen över precis allt i systemet? Att du är användaren (som det ska vara) och inte produkten. Tycker ni Linux förstör för Windows och/eller macOS? Berätta gärna

Själv har jag använt Linux sen 2015/2016, men då dual boot mellan (på den tiden) Linux Mint Cinnamon och (än i dag) Windows 10. Ju mer jag läste på om främst Windows 11 (när det blev utannonserat) och annat som förstör ens livsviktiga integritet (till exempel Spotify, Discord och Meta), och ju mer jag utforskade Linux, så byggde jag upp en rejäl kärleksromans med Linux

I dagsläget använder jag den terminalfokuserade distributionen EndeavourOS sen kanske pandemin började (om inte tidigare). Använder Windows 11 virtuellt via VirtualBox, endast för att redigera fotografier (darktable har alldeles för hög inlärningskurva + det går snabbare att redigera fotografier i Lightroom Classic). Har dock Windows 10 fortfarande installerat på en separat SSD, men sist jag växlade över till det systemet, var nog för några månader sen. Använder det endast till spel som jag inte kan spela i Linux (ni vet, borked som Battlefield 2042) och eftersom 9 av 10 av de spel jag faktiskt spelar funkar galant i Linux, så ser jag ingen vits med att starta om datorn och växla över till Windows

Safing Portmaster är såklart installerat i båda Windows-systemen för ökad säkerhet och integritet. Endast det absolut nödvändigaste är tillåtet (Windows Update + Lightroom Classic).

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me. Andra projekt: Keizai, Koroth, Serenum & Enc.

Permalänk
Medlem

Önskar att onedrive fanns som officiell programvara. Så att jag kan ha mina backups i lugn och ro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Beige18:

Hm är väl framför allt det, Tumbleweed är en solid distro också. Man kan ju vara rätt kräsen på Linux hehe eftersom det är gratis och finns många distros att välja på. Hittade inte alla mina program på Tumbleweed och fick inte igång ett som behövde prata med hårdvaran via distrobox. OBS är väl liknande på openSUSE men har ju inte i närheten av användarna som AUR har så utbudet är ju begränsat. Gillar att det inte är en stor organisation i bakgrunden heller med Endeavour. Det vet man ju aldrig ifall de ska in och styra saker till det sämre *host Cannonical, Microsoft osv*. Är väl därför Leap håller på att försvinna, pågrund av SUSE som jag förstår det, byte av kodbas eller något i den stilen. Communityn också är riktigt bra och vänlig hos Endeavour. Visst det var väl inga problem med openSUSE heller egentligen men Endeavour tycker jag är bättre.

Jag drar väl in Endeavour och testar, allting med Plasma 6 är intressant.

Det där med bakgrundsorganisationer håller jag med om, klart trevligare med användarfokuserade system. I mitt eget fall kan jag enbart konstatera att KDE gör exakt det jag förväntar mig och är mycket nöjd med det sedan jag började med Plasma 5.

AUR låter trevligt, har hört en hel del positiva saker om det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Airikr:

Jag finner det intressant att det finns i skrivande stund 28 personer här som verkligen hatar Linux. Ni som hatar Linux, kan ni berätta varför? Vad får er att verkligen hata ett operativsystem som låter dig ha kontrollen över precis allt i systemet? Att du är användaren (som det ska vara) och inte produkten. Tycker ni Linux förstör för Windows och/eller macOS? Berätta gärna

Själv har jag använt Linux sen 2015/2016, men då dual boot mellan (på den tiden) Linux Mint Cinnamon och (än i dag) Windows 10. Ju mer jag läste på om främst Windows 11 (när det blev utannonserat) och annat som förstör ens livsviktiga integritet (till exempel Spotify, Discord och Meta), och ju mer jag utforskade Linux, så byggde jag upp en rejäl kärleksromans med Linux

I dagsläget använder jag den terminalfokuserade distributionen EndeavourOS sen kanske pandemin började (om inte tidigare). Använder Windows 11 virtuellt via VirtualBox, endast för att redigera fotografier (darktable har alldeles för hög inlärningskurva + det går snabbare att redigera fotografier i Lightroom Classic). Har dock Windows 10 fortfarande installerat på en separat SSD, men sist jag växlade över till det systemet, var nog för några månader sen. Använder det endast till spel som jag inte kan spela i Linux (ni vet, borked som Battlefield 2042) och eftersom 9 av 10 av de spel jag faktiskt spelar funkar galant i Linux, så ser jag ingen vits med att starta om datorn och växla över till Windows

Safing Portmaster är såklart installerat i båda Windows-systemen för ökad säkerhet och integritet. Endast det absolut nödvändigaste är tillåtet (Windows Update + Lightroom Classic).

Medhåll på detta. Vad jag framförallt finner intressant och gärna skulle se en lite djupare förklaring till är argumenten som centrerar kring "Linux är ofärdigt/opolerat, Windows är så färdigt och polerat". Vilken version av Windows talar vi om och vad är det som gör detta?

Om det handlade om Windows 7 Ultimate exempelvis vs Linux skulle man absolut kunna plocka fram aspekter där det förstnämnda absolut kan ha mer "polering" men Windows 11 är definitivt INTE ett "polerat" system. Ej heller är det något som utgör ett bra exempel på GUI-design.

Windows 7 hade definitivt ett vettigt GUI, även en viss logik (t.ex Kontrollpanelen) och utmärkt bra hantering av widgets (Gadgets). Likaså en helt OK filhanterare samt en helt OK Startmeny. Man kan även argumentera för olika programvaror till systemet som haft fördelar ifråga om funktionalitet o.dyl.

Windows 10 har inte varit lika polerat som 7an, dock förde det med sig en del bra saker (Secure Boot, DX12 etc) men kräver mer handpåläggning än 7an för att få till en miljö som liknar denna (vilken är att föredra över 10an stock).

Däremot är Windows 11 en rejäl nedgradering och jag tar 7an alla veckans dagar, hela året före. Hittills har jag inte hittat en enda sak i 11an som kan betraktas som en förbättring över tidigare versioner. Även Windows XP är klart trevligare att hantera och leva med. I princip är enda situationen där W11 är "acceptabel" och inte en rak nedgradering om man sitter med en tablet/2-in-1 eller handhållen enhet där gränsnittet fungerar hyfsat. På en stor skärm är W11s inställningar fullständigt horribla samtidigt som man bollas fram och tillbaka mellan dessa och Kontrollpanelen (vilken fungerar bra). Startmenyn är en rejäl nedgradering och taskbaren är som den är. Man får inte heller glömma MS-kontodebaklet och Windows Update med alla problemuppdateringar som släpps.

Mot detta har vi då Linux som framstår som extremt polerat mot W11. KDE är långt trevligare att använda än 11ans GUI (som i princip kräver att man river ned det och sedan installerar WindowBlinds eller patchar temamotorn, installerar OpenShell, byter ut filhanteraren mot en ny, installerar 8Gadgetpack o.s.v). Plötsligt inser man då att KDE erbjuder allt detta rakt ur lådan OCH en långt bättre filhanterare än 11ans version av utforskaren. Temamotor är inbyggt, programhanteringen är logisk med logisk sortering i kategorier, widgets är bra och påminner om gamla hederliga Gadgets i funktionaliteten och så fortsätter det.

Det kan ju helt klart vara bra för diskussionen om det klargörs vilken version av Windows som refereras när det framställs som att systemet är alldeles underbart välfungerande och "terminalfritt" mot det ofärdiga Linux som kräver en massa terminalhackande och där det låter som att det mesta krånglar.

Om något är en dealbreaker med 11an så är det hela situationen med MS-konton, reklam och utökad telemetri förutom det nedgraderade (framförallt mot 7an men även 10an) gränsnittet.

Linux fungerar som man kan förvänta sig av ett operativsystem.

Permalänk
Medlem

Linux efter lite ändringar i konfigurationen är 98%.

Permalänk
Medlem
Skrivet av OldComputer:

Jag kör programhanteraren (andra ikonen i "startmenyn" under Firefox i Linux Mint) när jag installerar nya program, Ett grafiskt bibliotek som berättar vilka program som finns. Leta upp på namn, kategori, söktermer etc. Sedan klickar man på installera.

Vet man vad man letar efter skriver man det i en terminal med flaggan -yy, så slipper man svara på frågor.

Har aldrig varit med om att man behöver leta efter beroenden. Dom programmen brukar ganska fort försvinna, vara ogillade eller inte ha uppdaterats på åratal.

apt install programnamn -yy

Jag har precis installerat Debian och skulle börja installera några av programmen jag använder dagligen:

Jetbrains Rider
Jetbrains PhpStorm
MySql Workbench

Inget av dessa finns i programhanteraren. Laddade ner MySql Workbench från Oracles hemsida, ett deb-paket/fil. Blev positivt överraskad att skiten faktiskt öppnades i programhanteraren när jag klickade på skräpet i filhanteraren.

Klickade på "Install" och tänkte att "det här går ju smidigt":

Men det sket sig förstås. Och lycka till att försöka installera något av ovanstående via terminalen. Finns inte programmet i Programhanteraren, så finns det inte heller via "apt" eller vad det nu är för pakethanterare som används av distron, då det med stor sannolikhet är samma pakethanterare som används av Programhanteraren, eller vad nu det grafiska gränssnittet heter.

Linux på skrivbordet är fortfarande odugligt, åtminstone om man ska använda det till något produktivt

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
GTX 4070 12 GB
Samsung 990 Pro 4 TB | WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Superfrog:

Jag har precis installerat Debian och skulle börja installera några av programmen jag använder dagligen:

Jetbrains Rider
Jetbrains PhpStorm
MySql Workbench

Inget av dessa finns i programhanteraren. Laddade ner MySql Workbench från Oracles hemsida, ett deb-paket/fil. Blev positivt överraskad att skiten faktiskt öppnades i programhanteraren när jag klickade på skräpet i filhanteraren.

Klickade på "Install" och tänkte att "det här går ju smidigt":

<Uppladdad bildlänk>

Men det sket sig förstås. Och lycka till att försöka installera något av ovanstående via terminalen. Finns inte programmet i Programhanteraren, så finns det inte heller via "apt" eller vad det nu är för pakethanterare som används av distron, då det med stor sannolikhet är samma pakethanterare som används av Programhanteraren, eller vad nu det grafiska gränssnittet heter.

Linux på skrivbordet är fortfarande odugligt, åtminstone om man ska använda det till något produktivt

Följ instruktionerna på MySQL Documentation så ska du se att det löser sig

Snabbt förklarat så behöver du kopiera och klistra in följande kommandon (ett och ett) i terminalen:

sudo dpkg -i mysql-apt-config_0.8.32-1_all.deb sudo apt-get update sudo apt-get install mysql-workbench-community

Första raden lägger till MySQL's paketförråd till ditt system, andra raden uppdaterar ditt programbibliotek och tredje raden installerar community versionen av MySQL Workbench.

Notera att versionen kommer att uppdateras vartefter tiden går, du kan se den senaste versionen på https://dev.mysql.com/downloads/repo/apt/

Ett tips är att alltid använda terminalen för att installera program eftersom man får mycket mer detaljerad felinformation OM något går fel. Personligen skyr jag grafiska pakethanterare som pesten.

Visa signatur

EndeavourOS: Your search for the best Arch distro ends here
7800X3D » RX6950XT » G.SKILL 32GB » LG OLED42C35LA

Permalänk
Medlem
Skrivet av ROGBear:

Medhåll på detta. Vad jag framförallt finner intressant och gärna skulle se en lite djupare förklaring till är argumenten som centrerar kring "Linux är ofärdigt/opolerat, Windows är så färdigt och polerat". Vilken version av Windows talar vi om och vad är det som gör detta?

Om det handlade om Windows 7 Ultimate exempelvis vs Linux skulle man absolut kunna plocka fram aspekter där det förstnämnda absolut kan ha mer "polering" men Windows 11 är definitivt INTE ett "polerat" system. Ej heller är det något som utgör ett bra exempel på GUI-design.

Windows 7 hade definitivt ett vettigt GUI, även en viss logik (t.ex Kontrollpanelen) och utmärkt bra hantering av widgets (Gadgets). Likaså en helt OK filhanterare samt en helt OK Startmeny. Man kan även argumentera för olika programvaror till systemet som haft fördelar ifråga om funktionalitet o.dyl.

Windows 10 har inte varit lika polerat som 7an, dock förde det med sig en del bra saker (Secure Boot, DX12 etc) men kräver mer handpåläggning än 7an för att få till en miljö som liknar denna (vilken är att föredra över 10an stock).

Däremot är Windows 11 en rejäl nedgradering och jag tar 7an alla veckans dagar, hela året före. Hittills har jag inte hittat en enda sak i 11an som kan betraktas som en förbättring över tidigare versioner. Även Windows XP är klart trevligare att hantera och leva med. I princip är enda situationen där W11 är "acceptabel" och inte en rak nedgradering om man sitter med en tablet/2-in-1 eller handhållen enhet där gränsnittet fungerar hyfsat. På en stor skärm är W11s inställningar fullständigt horribla samtidigt som man bollas fram och tillbaka mellan dessa och Kontrollpanelen (vilken fungerar bra). Startmenyn är en rejäl nedgradering och taskbaren är som den är. Man får inte heller glömma MS-kontodebaklet och Windows Update med alla problemuppdateringar som släpps.

Mot detta har vi då Linux som framstår som extremt polerat mot W11. KDE är långt trevligare att använda än 11ans GUI (som i princip kräver att man river ned det och sedan installerar WindowBlinds eller patchar temamotorn, installerar OpenShell, byter ut filhanteraren mot en ny, installerar 8Gadgetpack o.s.v). Plötsligt inser man då att KDE erbjuder allt detta rakt ur lådan OCH en långt bättre filhanterare än 11ans version av utforskaren. Temamotor är inbyggt, programhanteringen är logisk med logisk sortering i kategorier, widgets är bra och påminner om gamla hederliga Gadgets i funktionaliteten och så fortsätter det.

Det kan ju helt klart vara bra för diskussionen om det klargörs vilken version av Windows som refereras när det framställs som att systemet är alldeles underbart välfungerande och "terminalfritt" mot det ofärdiga Linux som kräver en massa terminalhackande och där det låter som att det mesta krånglar.

Om något är en dealbreaker med 11an så är det hela situationen med MS-konton, reklam och utökad telemetri förutom det nedgraderade (framförallt mot 7an men även 10an) gränsnittet.

Linux fungerar som man kan förvänta sig av ett operativsystem.

Jag tycker Windows 11 är det minst dåliga Windows hittills, men hatar blandningen av Kontrollpanelen och Inställningar. Där är KDE klart bättre.

Aktivitetshanteraren i Windows 11 har blivit sämre, med undantag för att den nu går att centrera (om man vill). I övrigt är den sämre än tidigare med färre inställningsalternativ.

Men detta gäller även KDE. Är rätt säker på att jag vid tidigare försök att gå över till Linux har kunnat se antal olästa mail på ikonen för Thunderbird i KDE's aktivitetshanterare, men inte nu längre. Det funkar däremot i Windows...

Här vinner Windows 11.

Det här fungerar garanterat utan problem i en annan distro eller annan fönsterhanterare (eller vad nu KDE kallas), men då är det något annat som inte fungerar istället.

Det mesta går att fixa i Linux, men det tar i regel många timmar och jag har varken tid eller lust att ägna tid åt sådant dravel. Microsoft må skicka allehanda data om mig till sina servrar (vilket jag givetvis inte gillar), men om det är priset jag får betala för att saker och ting ska fungera smidigt, så är jag beredd att betala det.

Jag tycker helt klart Windows är det mer finpolerade OS:et, som i regel "just-works", medan Linux är precis det motsatta.

För mig är Linux fortfarande ett operativsystem för servrar där man sköter all administration via SSH/terminalen. Men det dröjer nog ytterligare några år innan jag är redo att börja använda det på skrivbordet.

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
GTX 4070 12 GB
Samsung 990 Pro 4 TB | WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem
Skrivet av immutable:

Följ instruktionerna på MySQL Documentation så ska du se att det löser sig

Snabbt förklarat så behöver du kopiera och klistra in följande kommandon (ett och ett) i terminalen:

sudo dpkg -i mysql-apt-config_0.8.32-1_all.deb sudo apt-get update sudo apt-get install mysql-workbench-community

Första raden lägger till MySQL's paketförråd till ditt system, andra raden uppdaterar ditt programbibliotek och tredje raden installerar community versionen av MySQL Workbench.

Notera att versionen kommer att uppdateras vartefter tiden går, du kan se den senaste versionen på https://dev.mysql.com/downloads/repo/apt/

Ett tips är att alltid använda terminalen för att installera program eftersom man får mycket mer detaljerad felinformation OM något går fel. Personligen skyr jag grafiska pakethanterare som pesten.

Tack, jag testade detta, men får fortfarande "E: Unable to locate package mysql-workbench-community".

Obs! Du behöver inte googla vidare för att försöka hjälpa mig med detta då jag gett upp årets försök att dumpa Windows och gå över till Linux

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
GTX 4070 12 GB
Samsung 990 Pro 4 TB | WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Superfrog:

Tack, jag testade detta, men får fortfarande "E: Unable to locate package mysql-workbench-community".

Obs! Du behöver inte googla vidare för att försöka hjälpa mig med detta då jag gett upp årets försök att dumpa Windows och gå över till Linux

Antar du redan tittat här? https://dev.mysql.com/doc/workbench/en/wb-installing-linux.ht...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Superfrog:

Jag har precis installerat Debian och skulle börja installera några av programmen jag använder dagligen:

Jetbrains Rider
Jetbrains PhpStorm
MySql Workbench

Inget av dessa finns i programhanteraren. Laddade ner MySql Workbench från Oracles hemsida, ett deb-paket/fil. Blev positivt överraskad att skiten faktiskt öppnades i programhanteraren när jag klickade på skräpet i filhanteraren.

Klickade på "Install" och tänkte att "det här går ju smidigt":

<Uppladdad bildlänk>

Men det sket sig förstås. Och lycka till att försöka installera något av ovanstående via terminalen. Finns inte programmet i Programhanteraren, så finns det inte heller via "apt" eller vad det nu är för pakethanterare som används av distron, då det med stor sannolikhet är samma pakethanterare som används av Programhanteraren, eller vad nu det grafiska gränssnittet heter.

Linux på skrivbordet är fortfarande odugligt, åtminstone om man ska använda det till något produktivt

Problemet med de där JetBrains-programmen är att de inte är open source. Pakethanterare har i regel bara open source-mjukvara, framför allt Debian är väldigt strikta på det där och har enbart mjukvara med vissa licenser, om man inte lägger till ytterligare källor manuellt.
De som sköter om Debian laddar ner källkoden och kompilerar och paketerar den själva. Finns inte källkod med rätt licens så kommer det inte komma med i deras repos.

https://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-archive.html#the-...

MySQL Workbench verkar inte ha några paket som är till för Debian heller, enbart Ubuntu, vilket ju är rätt dåligt av dem, men inte heller riktigt Linux fel, även om jag förstår frustrationen där.
I mina ögon borde de ha färdiga images i typ Flatpak eller motsvarande som fungerar oavsett dist.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
NAS: 6700K/16GB/Debian+ZFS | Backup (offsite): 9600K/16GB/Debian+ZFS

Permalänk
Medlem
Skrivet av VinterSolen:

Ja, och jag har som sagt gett upp för den här gången. Men jag kommer göra ett nytt försök att gå över till Linux om ett år eller två

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
GTX 4070 12 GB
Samsung 990 Pro 4 TB | WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Superfrog:

Ja, och jag har som sagt gett upp för den här gången. Men jag kommer göra ett nytt försök att gå över till Linux om ett år eller två

Ett tips är att börja med Ubuntu eller Pop!_OS Välj även hellre en stabil utgåva än det allra senaste.

Exempelvis har många hoppat på Ubuntu 24.04 i förtid, men det är först nu i dagarna som 24.04.1 släpps:
https://discourse.ubuntu.com/t/noble-numbat-24-04-1-lts-point...

Sen föredrar jag även Synaptic Package Manager framför att använda olika bundlade (och ofta begränsade) Software Centers.

Permalänk
Medlem
Skrivet av walkir:

Ett tips är att börja med Ubuntu eller Pop!_OS Välj även hellre en stabil utgåva än det allra senaste.

Exempelvis har många hoppat på Ubuntu 24.04 i förtid, men det är först nu i dagarna som 24.04.1 släpps:
https://discourse.ubuntu.com/t/noble-numbat-24-04-1-lts-point...

Sen föredrar jag även Synaptic Package Manager framför att använda olika bundlade (och ofta begränsade) Software Centers.

Och för att få program X att fungera, så rekommenderas distro Y, men då fungerar inte skärmarna. För att få skärmarna att fungera rekommenderas lösning Z, men då fungerar inte N och då rekommenderas XY, men det fungerar bara för distro A.

Det blir en oändlig loop av problem och det är precis det här som är problemet med Linux på skrivbordet. Det fungerar superbra så länge man bara ska porrsurfa, jag menar, läsa Aftonbladet, men så fort man ska göra något vettigt, så krånglar det.

Visa signatur

MSI PRO Z790-P WIFI | Intel i9 13900K | 128 GB DDR5
GTX 4070 12 GB
Samsung 990 Pro 4 TB | WD Black SN850X 2 TB Gen 4 | 2 x 1 TB Samsung 970 EVO Plus
3 x ASUS 27" | 1 x Philips 49"

Permalänk
Medlem

Installerade popOS och har inte lärt mig någonting om Linux överhuvudtaget det har bara funkat. Ska sägas att jag har något skumt med discord och mitt headset (sennheiser /epos gsp670) där ljudet inte kommer men det är bara att byta ljudenhet i inställningarna för pop ett par gånger fram och tillbaka så kommer det. Har haft liknande problem i Windows. Saknar dock hdr.

La till att jag saknar hdr
Permalänk
Medlem
Skrivet av Superfrog:

Linux på skrivbordet är fortfarande odugligt, åtminstone om man ska använda det till något produktivt

Skill issue skulle jag hävda. Ser att du gillar Oracle. Du kanske skulle ta ett snack med Oracle om att anpassa sina licenser så att du kan hitta programmen i programhanteraren framöver?

Jag har enbart kört Linux under 12 års tid och programmerar allt ifrån embedded till webb vilket Linux fungerar utmärkt till och jag tycker att Windows är oanvändbart.

Jag tror den stor missuppfattningen är att Windows fungerar på ett sätt och då förväntar man sig att Linux ska fungera på samma sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ROGBear:

Medhåll på detta. Vad jag framförallt finner intressant och gärna skulle se en lite djupare förklaring till är argumenten som centrerar kring "Linux är ofärdigt/opolerat, Windows är så färdigt och polerat". Vilken version av Windows talar vi om och vad är det som gör detta?

Om det handlade om Windows 7 Ultimate exempelvis vs Linux skulle man absolut kunna plocka fram aspekter där det förstnämnda absolut kan ha mer "polering" men Windows 11 är definitivt INTE ett "polerat" system. Ej heller är det något som utgör ett bra exempel på GUI-design.

Windows 7 hade definitivt ett vettigt GUI, även en viss logik (t.ex Kontrollpanelen) och utmärkt bra hantering av widgets (Gadgets). Likaså en helt OK filhanterare samt en helt OK Startmeny. Man kan även argumentera för olika programvaror till systemet som haft fördelar ifråga om funktionalitet o.dyl.

Windows 10 har inte varit lika polerat som 7an, dock förde det med sig en del bra saker (Secure Boot, DX12 etc) men kräver mer handpåläggning än 7an för att få till en miljö som liknar denna (vilken är att föredra över 10an stock).

Däremot är Windows 11 en rejäl nedgradering och jag tar 7an alla veckans dagar, hela året före. Hittills har jag inte hittat en enda sak i 11an som kan betraktas som en förbättring över tidigare versioner. Även Windows XP är klart trevligare att hantera och leva med. I princip är enda situationen där W11 är "acceptabel" och inte en rak nedgradering om man sitter med en tablet/2-in-1 eller handhållen enhet där gränsnittet fungerar hyfsat. På en stor skärm är W11s inställningar fullständigt horribla samtidigt som man bollas fram och tillbaka mellan dessa och Kontrollpanelen (vilken fungerar bra). Startmenyn är en rejäl nedgradering och taskbaren är som den är. Man får inte heller glömma MS-kontodebaklet och Windows Update med alla problemuppdateringar som släpps.

Mot detta har vi då Linux som framstår som extremt polerat mot W11. KDE är långt trevligare att använda än 11ans GUI (som i princip kräver att man river ned det och sedan installerar WindowBlinds eller patchar temamotorn, installerar OpenShell, byter ut filhanteraren mot en ny, installerar 8Gadgetpack o.s.v). Plötsligt inser man då att KDE erbjuder allt detta rakt ur lådan OCH en långt bättre filhanterare än 11ans version av utforskaren. Temamotor är inbyggt, programhanteringen är logisk med logisk sortering i kategorier, widgets är bra och påminner om gamla hederliga Gadgets i funktionaliteten och så fortsätter det.

Det kan ju helt klart vara bra för diskussionen om det klargörs vilken version av Windows som refereras när det framställs som att systemet är alldeles underbart välfungerande och "terminalfritt" mot det ofärdiga Linux som kräver en massa terminalhackande och där det låter som att det mesta krånglar.

Om något är en dealbreaker med 11an så är det hela situationen med MS-konton, reklam och utökad telemetri förutom det nedgraderade (framförallt mot 7an men även 10an) gränsnittet.

Linux fungerar som man kan förvänta sig av ett operativsystem.

Håller med dig helt och hållet gällande Windows 7. Det är än i dag mitt favoritsystem från Microsoft, inklusive Windows XP (främst XP) och Windows 2000. Upplägget i "kontrollpanelen" i Windows 11 förvirrar mig än i dag, trots att jag har försökt lära mig det, och deras utforskare är mycket sämre än vad filhanteraren i Linux är, främst Thunar.

Alldeles för många personer är lata och vill väldigt gärna bara installera ett system, logga in på ett onlinekonto om det är ett krav (vilket aldrig ska vara ett krav), installera deras favoritmjukvaror, ändra bakgrundsbilden, och sen bara vara. Detsamma gäller även i Linux. Men för min del är den resan så mycket enklare och mycket mindre tidskrävande. Som jag skrev i ett blogginlägg om varför jag älskar Linux (klicka på länken och skrolla ner till nästsista rubriken), så har jag skrivit ett bashskript som jag helt enkelt kör efter att ha installerat (i mitt fall) EndeavourOS. Jag har även gjort skriptet FOSS så att vem som helst kan granska, ändra och använda det efter deras egna villkor.

Skrivet av Superfrog:

Men detta gäller även KDE. Är rätt säker på att jag vid tidigare försök att gå över till Linux har kunnat se antal olästa mail på ikonen för Thunderbird i KDE's aktivitetshanterare, men inte nu längre. Det funkar däremot i Windows...

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Här vinner Windows 11.

Det här fungerar garanterat utan problem i en annan distro eller annan fönsterhanterare (eller vad nu KDE kallas), men då är det något annat som inte fungerar istället.

Smådetaljer för oftast lata personer Öppna bara Thunderbird oftare eller aktivera aviseringar i mjukvaran.

Skrivet av Superfrog:

Det mesta går att fixa i Linux, men det tar i regel många timmar och jag har varken tid eller lust att ägna tid åt sådant dravel. Microsoft må skicka allehanda data om mig till sina servrar (vilket jag givetvis inte gillar), men om det är priset jag får betala för att saker och ting ska fungera smidigt, så är jag beredd att betala det.

Jag tycker helt klart Windows är det mer finpolerade OS:et, som i regel "just-works", medan Linux är precis det motsatta.

För mig är Linux fortfarande ett operativsystem för servrar där man sköter all administration via SSH/terminalen. Men det dröjer nog ytterligare några år innan jag är redo att börja använda det på skrivbordet.

När jag var en nybörjare i Linux, var jag ju såklart tvungen att lära in mig alla kommandon och vad som händer när jag gjorde sådär och såhär. Detta gäller även i Windows (minus kommandon) och macOS (precis som med alla andra saker, till exempel att lära sig cykla). Då tar det många timmar innan man har lärt sig allt, beroende på hur lätt man har för och lära sig nya saker. Det gäller att ha tålamod, något som alla inte har av både förståeliga och ej förståeliga skäl.

Nu för tiden, och då med pacman, kan jag installera en mjukvara på knappt 5 sekunder genom terminalen. Skulle jag installera samma mjukvara i Windows, skulle det ta många minuter med flera olika processer:

  1. Gå till mjukvarans webbsida eller få installationsfilen för mjukvaran delad av en bekant/vän.

  2. Ladda hem installationsfilen.

  3. Öppna installationen för mjukvaran och följ minst 2 steg innan mjukvaran installeras.

  4. Klicka på "Slutför" för att stänga installationsrutan.

För min del: sudo pacman -S mjukvarans-namn och sen välja "Y" vid frågan om jag vill installera valda mjukvara. Efter knappt 2 sekunder har mjukvaran installerats. Och om du gillade detta, kommer du nog älska mitt bashskript som jag nämnde högre upp i det här inlägget.

Det finns de Linux-distributioner som fungerar på exakt samma sätt som Windows med så lite terminalarbete som det bara går. Det går såklart inte att undvika använda terminalen i oavsett Linux-distribution.

Och med ditt "Windows just works, Linux doesn't" visar bara hur nybörjare du är inom Linux-världen Ladda hem Linux Mint Cinnamon och testa det antingen installerat virtuellt, eller via LiveCD, så får du själv se med egna ögon att "Linux just works".

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me. Andra projekt: Keizai, Koroth, Serenum & Enc.