Permalänk
Melding Plague

Thecus N5200

Vi har den senaste tiden testat flera NAS-enheter för konsumentmarknaden här på SweClockers. Vi har sedan tidigare recenserat en enhet som var riktad åt företagsmarknaden, men utbudet är relativt litet på denna marknad, speciellt om man vill ha alla entusiast-funktionerna. Vi skall idag kika närmare på en lite större och dyrare enhet från Thecus som på pappret ser ut som en mycket trevlig sak ur ett entusiastperspektiv.

Läs artikeln

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Avstängd

dyyr spyyy......

Visa signatur

Cherry MX Brown:Compaq MX 11800, Cherry MX Blue: Razer Blackwidow, Cherry MY: Schneider g81, Black ALPS : Delll AT102W Black, Buckling Spring: IBM Model M, IBM Model N2, Rubber Dome: Keytronic ErgoForce....Senast aktiv Idag

Permalänk

Fina möjligheter och prestanda iaf, men för dyr!

Visa signatur
Permalänk

första NAS:en som har något som kan kallas bra prestanda...

Permalänk

Känns som den stora frågan är vad men egentligen betalar för... Känns absolut inte som någon vettig sak när man även väger in faktor pris.. Är ju enklare och billigare att fixa en lösning själv

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Bah 8500:-

Visa signatur

NR200P | 2xNF-A12x15 | SF1000L | STRIX B450-I GAMING | 5800X3D | NH-U12S | 32GB LPX 3600 MHz | RX7800XT PULSE

Permalänk

Hm. För det priset, och med den höga strömförbrukningen, kan man ju verkligen undra hur pass det lönar sig jämfört med att bygga en NAS av vanliga datorkomponenter själv. En riktigt strömsnål processor från AMD eller Intel, ett moderkort med tillräckliga RAID-lägen och nätverksportar, kanske 1Gb RAM, och så slänga in typ FreeNAS eller så på den. Inte behöver väl en sådan dra särskilt mycket mer ström?

Själv använder jag min HTPC som lagringsserver. Extremt enkelt, bara filesharing över SMB, och en stor hårddisk som jag tar backup till med hjälp av Microsoft Synctoy. Att sedan installera en FTP-server, lägga in torrent-funktioner m.m. är ju en bit av en kaka. Det är ju bara att installera mjukvara i windows. Vore dock intressant om det fanns en NAS-programvara för windows, där du kan gå in och styra det hela via ett webgränssnitt likt FreeNAS. Varför under Windows? Ja, för att jag ska kunna köra mediacenter på den parallellt.

Permalänk
Medlem

pellegrino, nä nu tänker du dumma tankar. Du måste ju ha två burkar så att du måste köpa både mediacenter OCH en vanlig xp eller nåt. Dom tjänar ju mest på det.

Utorrent har ett bra webbgränssnitt. Filzilla server ska ha så man kan connecta via någon annan dator och administera. Annars finns ju program som VNC och självklart windows egna desktop remote eller vad det nu heter. Det är tillomed bättre än vnc vad det gäller uppdatering av bilden. Ska du ha webbserver vet vi ju vad windows går på den sidan... apache2 och sånt funkar inte så bra jämfört med linux. Iof finns windows server men då måste du ju såklart ha en ny burk med en ny licens.

EDIT: Kom på att vmware är ju grejer det. Släng in din linux dist där och du kan syra allt från en anna burk utan problem med ssh. Men nu kör du ju inte windows, smart gjort av dem va?

Permalänk
Medlem

Man får ju en budget dator för runt 2000-3000 kr, så den var ju jäkligt dyr. Men den är ju dedikerad för jobbet, så fattar att den är dyrare. Men knappast inget för hem användare.

Visa signatur

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.

Permalänk
Medlem

Skitbra rescention på en trevlig produkt men va det kändes som man hade slösat bort tid med att läsa den när man såg priset.

Permalänk
Avstängd

8500:- exklusive diskar? ouch

Visa signatur

"Jo men det var exakt det jag menade med att den enda moddningen detta galleriet innehåller är Sanningsmodifikation och photoshoppande :)"

Permalänk
Avstängd

Priset var verkligen i saftigaste laget

Visa signatur

AMD; [Suck]
Living for :arrow: Quad Core :up:

Permalänk
Medlem

Saftigt pris.. Men kul att se att någon äntligen utklassa den jäkla Iomega Storcenter-burken.

Permalänk
Medlem

Mycket intessant recension. Tack för det.

(I övrigt: Jo, på tok för dyr för den som kan bygga ihop en burk och installera FreeNAS eller motsv.)

Visa signatur

Gammal och gnällig

Permalänk

Instämmer i skaran som anklagar den för att vara dyr. En färdigbyggd HP server börjar ju på under 5k, för mindre den mellanliggande summan så kan du låta en konsultfirma installera os. Då har du en låda som är kraftfullare och bättre till mindre/samma peng.

Visa signatur

Citera mig gärna om du vill ha svar!

Permalänk

Det är en NAS, vilket är mode och alltså kan man ta hutlöst betalt..
Kalla den något annat som inte är lika hett och vipps så sjunker priset!

Föreningen Alla Vi Som Bygger Egen NAS Istället Era Suckers = FAVSBENASIES!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av N1ghtCrawler
Instämmer i skaran som anklagar den för att vara dyr. En färdigbyggd HP server börjar ju på under 5k, för mindre den mellanliggande summan så kan du låta en konsultfirma installera os. Då har du en låda som är kraftfullare och bättre till mindre/samma peng.

Nja, jag kan sätta en femma på att HP-servern knappast hanterar RAID i samma omfattning och hastighet som en renodlad NAS med tanke på att ett hyffsat RAID-kort går på en liten slant...

Visa signatur

Jag är en optimist; det är aldrig så dåligt så att det inte kan bli sämre.

Permalänk
Medlem

Det enda som gör detta intressant är iSCSI för att öka prestandan!
Men annars är det galet dyrt :).

Visa signatur

Nätverksnörd

Permalänk
Medlem

Nog för att priset var illa, men det är det alltid på dessa. Första NASen som jag skulle villja ha (som swec recenserat) - om man nu blundar för priset.
Verkar vara en riktigt vettig produkt.

Men trotts allt så tjänar man nog både prestanda och pengar på att göra bygga en egen - strömförbrukningen blir dock kanske svår att slå.

Och jag kan inte för mitt liv förstå varför just RAID 1 skulle få så dåligt vid läsning. Det måste vara någon bugg eller något.

Permalänk
Medlem

Till det priset borde en årsförbrukning av kaffe ingå.
Jag skulle dessutom mycket hellre vilja ha en NAS för rackmontering.

Visa signatur
Permalänk
Hedersmedlem

Jag hade köppt egen lös hårdvara att leka med istället.

Visa signatur

Samlingstråd om SSD/HDD | PC:amd ryzen 9 5900x, 64gb, nvme SSDs | Silverstone ft03 svart | Seasonic x460FL Server:Intel, 8GB, 20+TB,Ubuntu | Kamera:Canon 5d mk4 oj vad gammal länk MySpace

Permalänk
Medlem

De måste få ner priset rätt rejält innan den når några stora framgångar bland gemen man, personligen skulle jag inte tvekat köpa den om jag hade haft pengarna.

Permalänk

Bra rec
Letade faktiskt precis efter recensioner på just den här och specifikt i jämförelse med "knasen" som jag kallar den (Qnap NAS).
Bra service

Kostnaden är en TS-409 Pro + 3000 men prestandan var ju å andra sidan tämligen imponerande. Å andra sidan så har den 4 ggr mer minne så det kanske inte är så konstigt. Skulle ni inte kunna smälla ihop en sån där burk som alla säger är så enkelt att göra bara för att få en jämförelse med ett hemmabygge?

Visa signatur

/ SvSm
- Datorer ska synas men inte höras.
AMD Barton 2600+, 1024 DDRAM 400 @ 333, ASUS A7V880, Radeon 9800 Pro, Eizo FlexScan L557.

Permalänk
Medlem

lite skoj för min del... var bara ca en vecka sedan jag köpte Thecus N5200.

Visa signatur

_____________________________
//
FacELTi

Permalänk

Fick du rabatt eller är du inte lika snål som "vissa andra"
Fungerar den bra och vilken modell skaffade du?

Visa signatur

/ SvSm
- Datorer ska synas men inte höras.
AMD Barton 2600+, 1024 DDRAM 400 @ 333, ASUS A7V880, Radeon 9800 Pro, Eizo FlexScan L557.

Permalänk
Avstängd

Intressant att läsa om hårdvara som åtminstone tangerar till det professionella. Synd att ni inte kan gå högre då majoriteten här inte ens begriper sig på målgruppen och dess behov

Permalänk

Priset och vad folk jämför med

Ser en del jämföra med budgetdatorer för 2-3000 och liknande och undrar egentligen hur de tänker där.

Även om jag inte ens funderar på att skaffa en (vill ha ZFS så får bli FreeNAS även nästa gång) så tycker jag inte den är så dyr för en helhetslösning. De flesta lådor folk tänker köra med låter en inte stoppa in diskarna i fronten på ett lätt sätt, vilket är guld värt för en NAS, så den biten hoppar man inte över. Då är urvalet begränsat, särskilt om man tänkt snåla in på lådan.

Om man ska bygga en egen NAS ska man INTE plocka ihop billigaste möjliga skrotburk, eller ännu värre, plocka ihop avdankad hårdvara. Gjorde det när jag testade FreeNAS första gången, men skulle aldrig göra det skarpt. Då ska man ha någorlunda ordentliga saker, och det kostar, även om man köper budget då saker som ordentligt med minne beroende på funktionalitet man ska köra och rätt minne (ECC!), rätt NIC (finns många kort med 2 inbygda, men du vill det ska vara Intel, inte RealCrap) etc inte är gratis.
Sedan är hemmabygge med FreeNAS inte helt enkelt att använda för söndagspulare heller, iaf inte så fort man ger sig in på mer än en enkel utdelning tillgänglig för alla på nätverket.

Det sagt så känns det på något vis som om en Synology vore mer prisvärd, iaf för 5-diskarsmodellen. Ser ingenstans vilka filsystem som stödjs, bara RAID-nivåer. Synology har iaf SHR vilket underlättar om man vill uppgradera utrymmet, vilket inte är helt enkelt om man kör vanlig RAID5 eller 6, eller raidz1/2 för den delen. Med 5 diskar blir det några rebuilds innan du har nytt utrymme

Visa signatur

Scribere ergo sum
Supermicro x9dr3-ln4f+ | 2 x Xeon E5-2670 | 32GB RDIMM | 6x2TB @ RAIDZ2 | 6x4TB @ RAIDZ2