Smäll från subwoofer, fungerar inte längre, hjälp!

Permalänk
Medlem

Smäll från subwoofer, fungerar inte längre, hjälp!

Tjena, skulle behöva lite hjälp och råd med det som nyss hänt och vad jag ska göra för att förhoppningsvis fixa problemet.

Kom nyligen hem till mina högtalare inkl. subwoofer som inte använts på ca 2 veckor (inte för att det spelat någon roll tidigare), har kollat Youtube och spelat spel i typ 4 timmar med ljud från högtalarna och subwoofern på normal ljudnivå helt utan problem tills nu.

Hårdvaran
Creative GigaWorks ProGamer G500
http://se.creative.com/products/product.asp?category=4&subcat...
Icemat Siberia hörlurar

Det som hände sen
Men, alldeles nyss tänkte jag se på film med hörlurar inkopplade i subwooferns trådade volymkontroll som jag alltid gör.
Hörlurskontakten var typ en tredjedel inne, sedan hände det..

Det som hände då var att en ganska hög smäll kom från subben (tillräckligt för att någon granne skulle knacka på någon vägg/tak/golv), som om den spelade en fet kick eller något, ett "dunk" helt enkelt, men det var ganska kort. Vet inte om själva högtalarna gav ifrån sig något ljud, inget som jag lade märke till då.
Jag lade dock märke till att dioderna på volymkontrollen slocknade, den gröna volymindikatorn försvann och allt slocknade, men den ska ju lysa rött om den är "avstängd med tillgång till stöm". Nu lyser inget.

Det jag testat hittills

  • Har testat att slå av och på on/off knappen på baksidan av subben, inget händer.

  • Har kollat om det kommer något ljud även fast lamporna är släckta, testat klicka på "on" på volymkontrollen, men inga lampor eller ljud i något läge fastän Windows volymkontroll rör på sig.

Ska försöka få tag på en 3,5mm till 3,5mm kabel så jag kan koppla min telefon via uttaget på baksidan av subben och se om det funkar (testar detta imorgon då jag inte hittar någon just nu på kvällen).

Vad kan ha orsakat problemet?
Hörlurarna? - Jag förvarar dem i en plastlåda tillsammans med andra usb-tillbehör, dock använder jag endast hörlurarna så det andra är orört och har vart så flera år.
Sub och högtalare blivit gamla? - Har haft dem, säg kanske 5 år, plus minus.

Jag har verkligen inte råd med nytt ljudsystem (om jag kan kalla det så) just nu :(, hoppas det går att fixa.
All hjälp uppskattas :)!

Permalänk
Medlem

Kontrollera säkringen i enheten, borde vara bära strömsladden. kan fått en lite störning när du kopplade in den.
Antinge det eller så har det hänt något med nätdelen i subben.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tracenewbie:

Tjena, skulle behöva lite hjälp och råd med det som nyss hänt och vad jag ska göra för att förhoppningsvis fixa problemet.

Kom nyligen hem till mina högtalare inkl. subwoofer som inte använts på ca 2 veckor (inte för att det spelat någon roll tidigare), har kollat Youtube och spelat spel i typ 4 timmar med ljud från högtalarna och subwoofern på normal ljudnivå helt utan problem tills nu.

Hårdvaran
Creative GigaWorks ProGamer G500
http://se.creative.com/products/product.asp?category=4&subcat...
Icemat Siberia hörlurar

Det som hände sen
Men, alldeles nyss tänkte jag se på film med hörlurar inkopplade i subwooferns trådade volymkontroll som jag alltid gör.
Hörlurskontakten var typ en tredjedel inne, sedan hände det..

Det som hände då var att en ganska hög smäll kom från subben (tillräckligt för att någon granne skulle knacka på någon vägg/tak/golv), som om den spelade en fet kick eller något, ett "dunk" helt enkelt, men det var ganska kort. Vet inte om själva högtalarna gav ifrån sig något ljud, inget som jag lade märke till då.
Jag lade dock märke till att dioderna på volymkontrollen slocknade, den gröna volymindikatorn försvann och allt slocknade, men den ska ju lysa rött om den är "avstängd med tillgång till stöm". Nu lyser inget.

Det jag testat hittills

  • Har testat att slå av och på on/off knappen på baksidan av subben, inget händer.

  • Har kollat om det kommer något ljud även fast lamporna är släckta, testat klicka på "on" på volymkontrollen, men inga lampor eller ljud i något läge fastän Windows volymkontroll rör på sig.

Ska försöka få tag på en 3,5mm till 3,5mm kabel så jag kan koppla min telefon via uttaget på baksidan av subben och se om det funkar (testar detta imorgon då jag inte hittar någon just nu på kvällen).

Vad kan ha orsakat problemet?
Hörlurarna? - Jag förvarar dem i en plastlåda tillsammans med andra usb-tillbehör, dock använder jag endast hörlurarna så det andra är orört och har vart så flera år.
Sub och högtalare blivit gamla? - Har haft dem, säg kanske 5 år, plus minus.

Jag har verkligen inte råd med nytt ljudsystem (om jag kan kalla det så) just nu :(, hoppas det går att fixa.
All hjälp uppskattas :)!

är den två veckor gammal ? när det smäller så så kan det varit nån av kondensatorerna inne i subben .. känner du nån lukt av bränd elektronik/elektrolyt.. kolla säkringarna, sen bara lämna in till butiken igen

Permalänk
Medlem
Skrivet av AntecNisse:

Kontrollera säkringen i enheten, borde vara bära strömsladden. kan fått en lite störning när du kopplade in den.
Antinge det eller så har det hänt något med nätdelen i subben.

En säkring inuti subben alltså? Då blir det till att skruva upp den imorrn. Hur vet jag om säkringen är som den ska?
Enligt min uppfattning från snabb googling ser det ut som ett glasrör, hur vet jag om säkringen/-arna är fungerande eller ej när jag ser den/dem?
Om det är nätdelen, kan jag göra något åt det?

Skrivet av jonatan80:

är den två veckor gammal ? när det smäller så så kan det varit nån av kondensatorerna inne i subben .. känner du nån lukt av bränd elektronik/elektrolyt.. kolla säkringarna, sen bara lämna in till butiken igen

Haha nej, de har ca 5år på nacken, har inte använt dem på två veckor bara :). Tror inte jag har någon garanti kvar på något så gammalt.
Har luktat mig runt kring subben men jag känner ingen doft av bränd elektronik.
Ska kika på kondensatorerna när jag öppnar subben imorrn!

Permalänk
Medlem

Trasigt... köp nytt eller lämna in!

Permalänk
Medlem

Säkringar kan vara åtkomliga utifån och kan sitta och så ut här

Heller på sub heller transformator och se ut så här.

Heller så här

Problemet är att säkringen troligen gick (om den är trasig) för att en konding smällde heller den,nåt annat är på väg att ge sig men skadar ju aldrig att prova.

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Säkringar kan vara åtkomliga utifån och kan sitta och så ut härhttp://i148.photobucket.com/albums/s23/darqueknight88/SB-SDA-...

Heller på sub heller transformator och se ut så här.http://www.asia.ru/images/target/photo/50944531/Fuse_Socket.j...
Heller så härhttp://img.alibaba.com/wsphoto/v0/326765557/Fuse-Holder-for-6...

Problemet är att säkringen troligen gick (om den är trasig) för att en konding smällde heller den,nåt annat är på väg att ge sig men skadar ju aldrig att prova.

Tillägg:
Innan denna händelse igår använde jag hörlurarna med min telefons fm-radio typ 30sekunder bara för jag ville testa hur det fungerade, kan detta ha något med allt att göra?
Har även upptäckt att den gröna Power led-lampan på baksidan av subben aldrig lyser.

Hursomhelst, detta har jag provat idag.

  • Jag tog loss säkringen, men den ser ut att vara hel. - Se bild.

  • Har testat att byta eluttag som subben är kopplad till, normalt sett är den kopplad till samma grendosa som datorn och datorn funkar ju, men var tvungen att testa bara för att säkert utesluta möjliga felkällor. Det hjälpte inte.

  • Har även testat att spela ljud direkt från min telefon via 3,5mm till 3,5mm på baksidan av subben, tagit loss volymkontrollern, klickat on off på volymkontroller(även om inget lyser), men inget ljud spelades.

Då återstår väl bara att skruva upp och kolla kondensatorerna. Tänkte göra det nu, antar att jag bör vara försiktig och inte röra något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tracenewbie:

Tillägg:
Innan denna händelse igår använde jag hörlurarna med min telefons fm-radio, kan detta ha något med allt att göra?
Har även upptäckt att den gröna Power led-lampan på baksidan av subben aldrig lyser.

Hursomhelst, detta har jag provat idag.

  • Jag tog loss säkringen, men den ser ut att vara hel. - Se bild.

  • Har testat att byta eluttag som subben är kopplad till, normalt sett är den kopplad till samma grendosa som datorn och datorn funkar ju, men var tvungen att testa bara för att säkert utesluta möjliga felkällor. Det hjälpte inte.

  • Har även testat att spela ljud direkt från min telefon via 3,5mm till 3,5mm på baksidan av subben, tagit loss volymkontrollern, klickat on off på volymkontroller(även om inget lyser), men inget ljud spelades.

Då återstår väl bara att skruva upp och kolla kondensatorerna. Tänkte göra det nu, antar att jag bör vara försiktig och inte röra något.
http://i49.tinypic.com/1z3tt85.png

Den ser hel ut rent visuellt, men det är alltid bra att kolla med en multimeter med summerfunktion. Piper det då så är den hel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tomjut:

Den ser hel ut rent visuellt, men det är alltid bra att kolla med en multimeter med summerfunktion. Piper det då så är den hel.

Testade med en multimeter, tror inte den har någon funktion så att den piper(?), men den växlade mellan låga värden under 1, alltså 0.00-0.48 t.ex. och det är väl okej tror jag om jag ska lita på denna guide http://www.wikihow.com/Test-a-Fuse-With-a-Multimeter

Permalänk
Rekordmedlem

Smällen beror ju på något fysiskt fel, något onormalt måste ha hänt med kretsarna och för att veta vad måste man öppna o kolla dem.
Grundfelet kan vara en åldrad konding, men den kan dra med sig nån förstärkardel när den går sönder och då måste den repareras.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tracenewbie:

Testade med en multimeter, tror inte den har någon funktion så att den piper(?), men den växlade mellan låga värden under 1, alltså 0.00-0.48 t.ex. och det är väl okej tror jag om jag ska lita på denna guide http://www.wikihow.com/Test-a-Fuse-With-a-Multimeter

ska finnas en symbol som ser ut så här... kallas oftast diodtest. att testa säkringar mäta Ohm verkar ju lite konstigt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonatan80:

ska finnas en symbol som ser ut så här... kallas oftast diodtest. att testa säkringar mäta Ohm verkar ju lite konstigt...
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Diod_symb...

Läste instruktionsboken och diodtest fanns det något som heter diodtest!
Testade det och det står "Summern ljuder vid <70 Ohm", och den tjuter med fast ganska fast sigal när värdena stabiliserat sig.
Värdena som visas är typ 003-005. "Visar ungefärliga spänningsfallet i framåtriktningen: 0,5-0,8V" står det i instruktionsboken.
Antar att det är som det ska?

Har skruvat hela dagen och testade med en lösning jag googlade mig till, den gick ut på att sätta en neodym-magnet på ett visst relä, men subben får fortfarande ingen ström.
Var nästan hundra på att det skulle fungera, men icke
Tror inte jag kan göra så mycket mer så det blir nog att lämna in på någon elektronikverkstad om det är värt priset.

Tack till alla som hjälpt till!

Permalänk
Medlem
Skrivet av tracenewbie:

Läste instruktionsboken och diodtest fanns det något som heter diodtest!
Testade det och det står "Summern ljuder vid <70 Ohm", och den tjuter med fast ganska fast sigal när värdena stabiliserat sig.
Värdena som visas är typ 003-005. "Visar ungefärliga spänningsfallet i framåtriktningen: 0,5-0,8V" står det i instruktionsboken.
Antar att det är som det ska?

Har skruvat hela dagen och testade med en lösning jag googlade mig till, den gick ut på att sätta en neodym-magnet på ett visst relä, men subben får fortfarande ingen ström.
Var nästan hundra på att det skulle fungera, men icke
Tror inte jag kan göra så mycket mer så det blir nog att lämna in på någon elektronikverkstad om det är värt priset.

Tack till alla som hjälpt till!

Tror inte det är så lönande att lämna in ett gäng halvdana högtalare till en reparatör,blir det dyrt i alla fall över tusenlappen kan man lika gärna köpa nytt som kanske till och med är bättre,ska det löna sig får det vara riktiga grejer som har nåt värde.