Permalänk
Medlem

Lära sig C?

Hej jag vill lära mig C just för Pic-programering, så inget C# eller C++ här inte. Utan C.

Har fått tips om boken "Vägen till C". Men tänkte innan jag springer iväg och handlar den, har ni några tips på några små pdf:er som kan få mig igång, beskriver de basic kommandona eller likannde?

//Mvh Simon

Visa signatur

i7.

Permalänk

Börja med att installera en kompilator (gcc till exempel) och kompilera ett "Hello world!" program så du får lite känsla för språket.

Tillägg: Installera även en bra och simpel editor så du får lite färg på koden. Till exempel notepad++. (Antar att du använder Windows). Finns även andra textredigeringsprogram att välja bland.

Permalänk
Medlem

Joda har skrivit några basic program både i Assambler och C. Så kan väl väldiga basicen.

Programmerar i MPLAB IDE och där får jag färgkod

Kompliterar med Hi-Tech PICC-lite

Nu vet jag hur jag sätter Conf bitarna, hur jag gör "hello world" program till picen, hur jag får de att blinka i en viss ordning osv.

Men skulle villja lära mig mer de jag kan just nu är väl att sätta olika outbut till 1 eller 0, flytta till en annan loop om en knapp är tryckt osv. Längre en såd kommer jag inte. Behöver något väldigt som beskriver precis vad allt gör (Idiot förklara mig ska texten nästan göra)

Hoppas ni förstår! Och tack för svaret!

//Mvh Simon

Visa signatur

i7.

Permalänk
Medlem

http://www.cprogramming.com/tutorial.html

Verkar finnas lite att välja på. Inget jag testat själv dock, det såg bara lovande ut tyckte jag.

En annan approach är att välja ett lagom stort problem och implementera från start till slut och slå upp de saker du stöter på under vägens gång. Spel brukar vara popurlärt, typ yatsy, poker eller ngt annat. Tror det är lätt att bli överambitiös men med rätt val har du ett lagom stort problem att lösa. Och när du gjort det kan du antingen utöka eller se om du kan förbättra befintlig kod.

Vad jag menar är att då är du inte lika beroende av bra tutorials utan kan förlita dig mer på referenssidor där du slår upp olika specifika problem och dess lösningar allteftersom du stöter på dem.

Visa signatur

Crap.

Permalänk
Medlem

Ett alternativ är att läsa The C Programming Language. Du får väl skippa input/output-sakerna där och byta ut det mot ditt PIC-systems metoder, men du ser ungefär hur språket fungerar och hur du skriver i det.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk
Medlem

Tack tack!. Jo då, de är ett stort projekt jag börjat på och de är bara kodningen kvar i stort sätt. Lite lödande också. Ska kolla upp den där länken.

The C Programming Language Ser ju lovande ut. Men Vägen till C är ju på svenska så tror de blir den då tror jag.

Annars, hur är de att programera i C ifall jag vill göra små egna windows program för eget bruk, är detta helt dugligt till detta?

Men har ni några mer bra sidor, tutorialer, sidor med vad allt betyder ja.. Då är de bara att skicka dem!

//Simon

Visa signatur

i7.

Permalänk

För Windows-programmering skulle jag rekommendera att använda C# istället för C. C är inte jätte-lämpat för Windows längre då väldigt mycket bygger på antingen .NET eller C++.

Permalänk
Medlem

Set stora grund-API:erna för windows är fortfarande C, så det går att göra väldigt mycket. Själva det grafiska gränssnittet kan dock bli lite pilligt men det GÅR att lösa

Vill man blanda går det även att anropa C-kod som ligger i DLL:er enkelt från C#.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk
Medlem

okey, nej kan inget språk sedan innan. Ville bara kolla hur stor nytta jag kommer ha av C senare liksom :).

Men blir några böcker sedan när lönen kommer in, Men hur stor skillnad är de mellan C och C# / C++ ? Om man hoppar upp efter jag lärt mig C

Visa signatur

i7.

Permalänk
Medlem

C++ är lite annorlunda, ger dig mer funktionalitet och sätt att strukturera din kod, (men också fler sätt att göra fel på). Går dock att skriva C-ig kod i C++ och bara använda de delar av C++ man behöver.

C# är betydligt mer annorlunda, jämför det mer mot java än C++. Är ofta helt annan semantik när du kodar C# jämfört mot språk på lägre nivå. Har inte så bra koll på C# eftersom jag inte programmerar det själv.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk
Medlem

Jag skulle vilja påstå att det är alltid lättare att "gå upp en nivå" när man behärskar en befintlig snarare än tvärt om.

I detta fall: lättare att börja med C och sen flytta över till C++. Har du möjlighet så kanske ett språk före C också är att föredra, ett där du slipper fokusera på minneshantering mm och enbart på att strukturera program etc.
Beror lite på vad man vill åstakomma och vartåt man vill komma.

Vad du kan ha nytta av beror lite på vad du vill göra. Vissa saker görs i specifika språk, vissa företag kör vissa teknologier av en eller flera orsaker. Andra språk är mer allmängiltiga och ger bra förståelse för programmering. Och så vidare.

Visa signatur

Crap.